Avatar @ciarolka

@ciarolka

Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

153 recenzje

Anna we krwi

11.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cas Lowood to specjalista w walce z duchami. Po tragicznej i makabrycznej śmierci swego ojca w spadku dostaje nóż, którym może zabijać duchy. Odsyła je w inne miejsce, nie wiadomo czy lepsze, nie wiadomo czy zaznają tam spokoju, ale pewne jest iż nie powrócą na ziemię. Jest tak dobry w tym co robi i przede wszystkim skuteczny, że ludzie z całego ko... {} Recenzja książki Anna We Krwi

Zaklinacz czasu

9.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się jakby wyglądał świat bez odmierzania czasu? Jakby wyglądało Wasze życie? Dziś nikt nie wyobraża sobie świata bez liczenia minut, godzin, dni, miesięcy, lat... A jednak dawno dawno temu nikt tego nie robił, ludzie uważali, że to dzień i noc nieustannie walczą ze sobą o przewagę lub że to bogowie kontrolują Słońc... {} Recenzja książki Zaklinacz czasu

Pierrota bolą kopytka

4.08.2014

Nie recenzuję książek dla dzieci, ale z racji tego, że mam młodszego brata, wciąż je czytam. Ostatnio już rzadziej, bo nauczył się czytać samodzielnie, ale czasem się zdarza. Nie mogłam przejść obojętnie obok nowej serii książek pani Liliany Fabisińskiej, której poprzednie dzieła wspominam z niemałym sentymentem. Gdy miałam 10-11 lat z wypiekami na... {} Recenzja książki Pierrota bolą kopytka

Maksio ma kłopoty

4.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie recenzuję książek dla dzieci, ale z racji tego, że mam młodszego brata, wciąż je czytam. Ostatnio już rzadziej, bo nauczył się czytać samodzielnie, ale czasem się zdarza. Nie mogłam przejść obojętnie obok nowej serii książek pani Liliany Fabisińskiej, której poprzednie dzieła wspominam z niemałym sentymentem. Gdy miałam 10-11 lat z wypiekami na... {} Recenzja książki Maksio ma kłopoty

Natalii 5

30.07.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytałam niemal wszystkie książki Olgi Rudnickiej i śmiało mogę stwierdzić, że jest to autorka nierówna. Oczywiście moim zdaniem. Jej pierwsze książki zaliczam do luźnych czytadeł, nawet nie pamiętam dokładnie o czym były, jednym słowem bez polotu. Do tej pory z niesmakiem wspominam Zacisze 13. Natomiast Cichym wielbicielem byłam zachwycona, więc n... {} Recenzja książki Natalii 5

Służące

22.07.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Służące to w moim przypadku jedna z tych powieści, o których słyszałam, ale raczej nie mam zamiaru przeczytać. Dlaczego więc ją przeczytałam? Zachęciła mnie do niej Anita z Book Reviews, która nagrywa videorecenzje na Youtube. Genialnie zrecenzowała tę powieść na swoim kanale i po jej obejrzeniu stwierdziłam, że koniecznie muszę ją przeczytać, bo s... {} Recenzja książki Służące

Klub Karmy

5.07.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W ubiegłe wakacje głośno było o "52 powodach, dla których nienawidzę mojego ojca" Jessiki Brody. To była pierwsza książka tej autorki, z którą miałam do czynienia i bardzo mi się spodobała. To idealna pozycja na lato, w podróż czy na leniwe godziny spędzone na plaży. Dziś przedstawiam kolejną książkę tej autorki obok której nie mogłam przejść oboję... {} Recenzja książki Klub karmy

W dżungli zdrowia

3.07.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rok temu czytałam fenomenalną książkę podróżniczą Beaty Pawlikowskiej pod tytułem "Blondynka na Jawie". Bardzo spodobał mi się styl autorki i byłam szczerze zaciekawiona tym, co przeżyła z dala od ojczyzny. Moim marzeniem jest odwiedzić wiele ciekawych miejsc na świecie, a że obecnie nie mogę sobie na to pozwolić, to rekompensuję sobie to lekturą k... {} Recenzja książki W dżungli zdrowia

Pakt złodziejki

26.06.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zanim zaczęłam czytać Pakt złodziejki, miałam mieszane uczucia. Początkowo byłam bardzo podekscytowana, ale później intuicja podpowiadała mi, że nie mam co nastawiać się na fascynującą lekturę. Czasem jednak się myli i tak było również w tym przypadku. Już po lekturze pierwszych kilkudziesięciu stron wiedziałam, że w dzisiejszej recenzji przedstawi... {} Recenzja książki Pakt złodziejki

Trzynaście powodów

23.06.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziś opowiem co nieco o bardzo wyjątkowej książce. O jednej z najlepszych jakie czytałam w całym moim życiu. Wielokrotnie o niej wspominałam, ale pierwszy raz czytałam ją cztery lata temu i nie chciałam pisać jej recenzji. Kilka dni temu przeczytałam ją ponownie i jestem pewna, że za jakiś czas znów do niej powrócę. Jej autorem jest Jay Asher, to j... {} Recenzja książki Trzynaście powodów

Kokon

17.06.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mark Billingham to brytyjski twórca kryminałów. Najbardziej znany jest z cyklu o Tomie Thornie, który liczy sobie obecnie 11 tomów. Jako że uwielbiam ten gatunek postanowiłam przeczytać tę serię, tym bardziej, że zawiera ona aż tyle części, co dawałoby mi ogromne ilości przyjemnej lektury, jeśli tylko przypadłaby mi ona do gustu. Tom Thorne to męż... {} Recenzja książki Kokon

Odpoczywaj w pokoju

5.06.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Akcja powieści Sofie Sarenbrant "Odpoczywaj w pokoju" w głównej mierze rozgrywa się w ośrodku spa Yasuragi Hasseludden w Szwecji. Przybywają tam różne osobistości, które łączy to, że mają duże ilości pieniędzy, ponieważ ośrodek ten to luksusowe miejsce, na które nie każdego stać. Klienci otrzymują jukaty, w których chodzą na różne relaksacyjne zabi... {} Recenzja książki Odpoczywaj w pokoju

Przywróceni

2.06.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wszyscy pragniemy by nasi najbliżsi, którzy już odeszli, byli z powrotem z nami. Byśmy mogli z nimi porozmawiać i się do nich przytulić. Niestety, nie jest nam to dane i nic nie możemy na to poradzić. Jasonowi Mottowi udało się jednak zmienić rzeczywistość i przywrócić zmarłych do świata żywych w swojej powieści. Pozwala ona na zastanowienie się, c... {} Recenzja książki Przywróceni

Wiem, co kupuję

27.05.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do tej pory jestem zachwycona książką o jedzeniu, która powstała na podstawie programu Wiem, co jem emitowanego na kanale TVN Style. Często do niej zaglądam, aby przypomnieć sobie różne ciekawe fakty na ten temat, ponieważ bardzo mnie to interesuje. Dlatego, gdy zobaczyłam kolejną książkę z serii, tym razem na podstawie programu Wiem, co kupuję, wi... {} Recenzja książki Wiem, co kupuję

Miłość...z obu stron

22.05.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Byliście kiedyś na nieudanej randce? A może określacie się mianem mistrzów randek w ciemno? Niestety nie jesteście nimi, bo prym w tej dziedzinie wiodą Laura i Jamie - bohaterowie powieści Miłość z obu stron. Laura i Jamie po długoletnich związkach próbują znaleźć swe drugie połówki. Nie czekają aż los przyśle im kogoś tylko biorą sprawy w swoje rę... {} Recenzja książki Miłość... z obu stron

Duch w machinie

3.05.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Patrick Carman to amerykański pisarz, który dorastał w Salem. Przez dziesięć lat zajmował się reklamą, projektowaniem gier i technologią, jednak po tym czasie postawił na pisarstwo i specjalizuje się w książkach dla dzieci i młodzieży. Obecnie mieszka w mieście Walla Walla w stanie Waszyngton z żoną i dwoma córkami. "Duch w machinie" to kolejna cz... {} Recenzja książki Duch w machinie. Dziennik Ryana. Dolina Szkieletów

Dziecię ognia

24.04.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubię czasem sięgnąć po powieść, o której nie wiem nic. Nie mam pojęcia o czym jest, czy zbiera pozytywne czy negatywne recenzje. Dzięki temu nie sugeruję się opinią innych a wystawiam w stu procentach własną. Opis z tyłu okładki nie mówi zbyt wiele, właściwie specjalnie mnie nie zachęcił, ale za to zaintrygował. Zaciekawiłam się, o czym może być w... {} Recenzja książki Dziecię ognia

Anioł

5.04.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cliff McNish to autor znany z powieści adresowanych dla młodzieży. Dziś chciałabym przedstawić pozycję, która nadaje się dla osób w każdym wieku. Freya to czternastolatka, która widzi anioły. Przysparza jej to wielu kłopotów, ponieważ uważana jest za wariatkę i trafia do szpitala psychiatrycznego, gdzie przez wiele lat jest leczona. Poznajemy ją w... {} Recenzja książki Anioł

P.S. Kocham Cię

30.03.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka o której dzisiaj trochę opowiem to debiut Cecelii Ahern. Napisała ją w wieku 25 lat. Pomimo młodego wieku potrafiła świetnie przelać na papier emocje towarzyszące człowiekowi po utracie najbliższej mu osoby. P.S. Kocham Cię chciałam przeczytać już od kilku lat, ale zawsze spychałam ten pomysł na dalszy plan i sięgałam po inne książki. Ciesz... {} Recenzja książki PS Kocham Cię

Córka Łowcy Demonów

10.03.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jana Oliver uważa swe zajęcie - pisanie - za najlepszą pracę na świecie. Wprowadza w życie swoje marzenia i dzieli się tym z czytelnikami. Mieszka w Atlancie (jest to też miejsce akcji powieści) wraz z rodziną, gdzie buszuje wśród książek i spaceruje oraz wymyśla historie dla kolejnych książek. Jej przyjaciółką jest sama P.C.Cast znana wszystkim z ... {} Recenzja książki Córka łowcy demonów

Facet z grobu obok

4.03.2014

Na początku myślałam, że autorka tej książki jest Włoszką. Jak się później dowiedziałam, pochodzi z całkiem innego miejsca w Europie - ze Szwecji. Podejrzewam, że zmyliło mnie jej nazwisko. Kiedy słyszę skandynawskie nazwiska, na myśl przychodzą mi kryminały i to takie, które są naprawdę dobre, z ciekawą intrygą i zaskakującym zakończeniem. Powieśc... {} Recenzja książki Facet z grobu obok

Dziwni

27.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziwni to debiut młodego, zaledwie szesnastoletniego pisarza, Stefana Bachmanna. Dziś w swoim dorobku literackim ma dwie powieści i pracuje nad trzecią. Poza pisaniem zajmuje się grą na pięciu instrumentach i studiowaniem w konserwatorium w Zurychu. Czytałam kilka recenzji tej książki i generalnie opinie nie są zbyt pozytywne. Jednak ja jak to mam ... {} Recenzja książki Dziwni

Królewski wygnaniec

19.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zazwyczaj sceptycznie podchodzę do książek stricte fantasy (jeśli tak to mogę nazwać). Nie lubię Władców pierścieni, Hobbitów i innych Wiedźminów. Mam nadzieję, że ich fani mnie teraz nie zlinczują :) Książki w których tematem przewodnim są wojny, walka o władzę, życie w zamkach rodem ze średniowiecza nie przemawiają do mnie, więc zazwyczaj omijam ... {} Recenzja książki Królewski wygnaniec. KsięgaI Trylogii Valisarów

Wybrańcy losu

13.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gillian Philip kryjąca się pod pseudonimem Gabriella Poole urodziła się w Glasgow. Ma męża, dwoje dzieci, psa, dwa koty i cztery rybki. Jest miłośniczką klasyków SF i uwielbia Władcę Pierścieni. Zawodowo zaczęła pisać podczas pobytu za granicą, jednak po powrocie do Szkocji nie porzuciła tego zajęcia. Dzięki temu powstał cykl "Akademia Mroku". Cas... {} Recenzja książki Wybrańcy losu

Miasto szkła

8.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam serię Dary Anioła o czym wspominałam już wiele razy. Upłynął około rok od lektury Miasta popiołów, ale bardzo się cieszę, że udało mi się w końcu sięgnąć po kolejną część. Czytanie tej serii wymaga ode mnie sporej ilości wolnego czasu, ponieważ niesamowicie wciąga, a wydarzenia, które dzieją się w powieści uparcie nie chcą wyjść z umysłu ... {} Recenzja książki Miasto szkła. Trylogia Dary Anioła. Tom 3

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl