Ktory z wielu dostępnych produktow spożywczych wybrać? Co kryje się za tajemniczymi symbolami i skrotami na etykiecie? Czy towary z napisem „light” pozwolą nam uzyskać szczupłą sylwetkę? Jak rozpoznać, ktore jaja pochodzą z hodowli klatkowej, a ktore z hodowli ekologicznej? Czym się rożni woda mineralna od leczniczej i stołowej? Jakie są rożnice między sokami, napojami, nektarami a szprycerami? Jak rozpoznać jakość mięsa? Jak zdrowa jest żywność wegetariańska i ile „bio” jest w produktach biologicznych? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań. Opisano w niej wszystkie dodatki (oznaczone na etykietach literą E i liczbą) występujące w żywności: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, zagęstniki, środki żelujące, wzmacniacze smaku, środki spulchniające, substancje przeciwzbrylające i glazurujące. Podano ich pochodzenie i wpływ na zdrowie. Opisano oznaczenia przedstawiające zawartość tłuszczu w produktach spożywczych. Przedstawiono sposob oznaczania wartości odżywczej „odchudzonych” towarow: niskokalorycznych, o zredukowanej kaloryczności, połtłustych, bezcukrowych. Wyjaśniono, jakie informacje muszą się znaleźć na etykiecie i jak na ich podstawie ocenić jakość produktu. Porownano wady i zalety żywności wytwarzanej w sposob tradycyjny i ekologiczny oraz przedstawiono informacje na temat żywności wzbogaconej substancjami bioaktywnymi.