Dalmacja. Książka kucharska

Robert Makłowicz
10 /10
Ocena 10 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Dalmacja. Książka kucharska
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
10 /10
Ocena 10 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Dalmacja, od lat najliczniej odwiedzana przez polskich turystów nadmorska chorwacka kraina, dla wielu jest wręcz synonimem udanych wakacji. Tym bardziej trudno zrozumieć, dlaczego dotychczas nie ukazała się na naszym rynku wydawniczym książka w sposób kompetentny traktująca dalmatyńską kuchnię, która przecież - obok słońca i lazuru morza - jest jednym z ważniejszych magnesów, ściągających każdego roku w tamte strony miliony przybyszów z całego świata. Tę bolesną lukę szczęśliwie wypełnia Robert Makłowicz pozycją Dalmacja. Książka kucharska. Autor, od lat związany uczuciowo z Dalmacją, w dodatku z wzajemnością, jak się wydaje, poznał doskonale zarówno tamtejszą kuchnię domową, jak i restauracyjną, a spędzając każdego roku kilka miesięcy nad Adriatykiem, własnoręcznie i po wielekroć ugotował niemal każdy dalmatyński kulinarny klasyk. Czytelnicy wraz z książką dostają nie tylko przepisy, lecz również informacje na temat ich pochodzenia, możliwości modyfikacji, praktycznego zastosowania w polskich warunkach, słowniczek kulinarny polsko - chorwacko-dalmatyński oraz bibliografię tematu w języku chorwackim. Rzecz można zabrać ze sobą na wakacje, traktując jako rodzaj przewodnika lub wedle niej gotować po powrocie do domu, przywołując letnie wspomnienia. Całość wzbogacają specjalnie do książki wykonane zdjęcia, których autorami są Andrzej Tomczak, operator filmowy i współautor programów telewizyjnych Podróże kulinarne Roberta Makłowicza i Makłowicz w podróży oraz Agnieszka Makłowicz, kierownik produkcji tychże oraz producent drugiego z wymienionych, prywatnie żona Roberta.
Data wydania: 2016
ISBN: 978-83-943785-6-1, 9788394378561
Wydawnictwo: Wysoki Zamek
Stron: 264

Autor

Robert Makłowicz Robert Makłowicz
Urodzony w 1963 roku w Polsce (Kraków)
Dziennikarz, autor książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej. Nauki pobierał na wydziałach prawa i historii Uniwersytetu Jagiellońskiego, w sposób wysoce niesystematyczny oraz wybiórczy, gdyż żadnego z tych k...

Pozostałe książki:

Cafe Museum ck kuchnia Czy wierzyć platynowym blondynkom Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier Zjeść Kraków, przewodnik subiektywny Dalmacja. Książka kucharska Desery Drób Dziczyzna Makarony i kluski Ryby Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku Słodkie wypieki Warzywa Wieprzowina Wołowina i cielęcina Europa. Opowieści podróżne Fuzja smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza Listy pieczętowane sosem, czyli gdzie karmią najlepiej w Polsce. Przewodnik Pierogi, naleśniki, placki Smak Węgier Stół z niepowyłamywanymi nogami. Książka kucharska Bikonta i Makłowicza
Wszystkie książki Robert Makłowicz

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

"Dalmacja. Książka kucharska"

12.07.2017

Autor książki pt. „Dalmacja książka kucharska” Pan Robert Makłowicz zaprasza Czytelnika w malowniczo kreatywną podróż w europejskie smaki Dalmacji. To jest druga książka Pana Roberta wydana w Wydawnictwie Wysoki Zamek przy współpracy merytorycznej Pana Jacka Tokarskiego. Książka ta obrazuje nam klimat, historię smaku podróży opowiedzianą słowami ... Recenzja książki Dalmacja. Książka kucharska

@Anna30@Anna30 × 1

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Anna30
2020-10-16
10 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Dalmacja. Książka kucharska. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl