Avatar @dorsz29

Agnieszka

@dorsz29
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 10 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

39 recenzji

Wichrowe wzgórza

19.05.2013

"Wichrowe wzgórza" to już klasyka literatury romantycznej. Długo się do niej zabierałam , oj długo. Lecz, gdybym tego nie uczyniła czułabym , że coś mi ważnego umknęło i straciłam naprawdę wartościową lekturę. Autorką "Wichrowych wzgórz" jest Angielka- Emily Jane Brontë. Jest to jedyna powieść, którą napisała pisarka, gdyż w wielu trzydziestu lat... Recenzja książki Wichrowe Wzgórza

A jeśli ciernie

19.05.2013

Kolejna cześć sagi o rodzinie Dollangangerów już za mną. Tym razem mijają lata od pożaru w rezydencji Corinne - matki Cathy i Chrisa. Ich matka unika poniesienia odpowiedzialności za popełnione zbrodnie sprzed lat i zostaje umieszczona w szpitalu dla psychicznie chorych. Cathy po śmierci swego drugiego męża Paula "zakłada rodzinę" ze swoim bratem ... Recenzja książki A jeśli ciernie ...

"Śmierć mówi w moim imieniu"

19.05.2013

Polskich kryminałów a'la Agatha Christie jest niewiele, ale książki pisarza Joe Alexa wpisuje się w ten klimat idealnie. Niech was imię i nazwisko pisarza- Joe Alex nie zwiedzie. Bynajmniej nie jest to żaden obcokrajowiec, a twórca z naszego, polskiego podwórka. Joe Alex to pseudonim literacki prekursora polskich kryminałów - Macieja Słomczyńskie... Recenzja książki Śmierć mówi w moim imieniu

Miłość, która daje nadzieję.

23.08.2012

"Miłość cierpliwa jest, miłość łaskawa jest, nie zazdrości, nie szuka poklasku". Miłość, to jeden z ulubionych tematów przewodnich książek, z niemalże każdego gatunku literackiego. Ale są książki, w których miłość, to nie wytwór wyobraźni pisarza, a cud życia dwójki osób. Miłość tak autentyczna i niepokonana, że ratuje życie, burzy stereotypy, wp... Recenzja książki POŚLIJ CHOCIAŻ SŁOWO. Opowieść o miłości i przetrwaniu w Gułagu

Z pamiętnika mordercy.

20.08.2012

Tak sobie siedzę i myślę, co mają w sobie kryminały skandynawskie, że pochłaniam i pochłaniam i nigdy nie czuję przesytu? Coś w nich musi być, nie wiem, czy to styl, specyficzny język? A może ta "zimna" aura, którą autorzy roztaczają wokół zbrodniczej zagadki? Pisarzy skandynawskich jest sporo. Czytuję Wasze recenzję i są tacy twórcy, którzy dom... Recenzja książki Domek z piernika

Śmiertelne skrzypce.

8.08.2012

Tego, że polska literatura się ostatnimi czasy rozwija i , że na rynku wydawniczym pojawia się coraz ciekawsza oferta, nikogo chyba nie muszę zapewniać. Nie ukrywam, że gdy przeglądam oferty wydawnicze, to moje oczy zawsze pierwszej kolejności spoczywają na pozycjach z kategorii thriller/sensacja/kryminał. Jeśli chodzi o kryminały, które "wyszły" s... Recenzja książki Ostatni koncert

Mam sto lat i ponownie wyruszam w świat.

22.07.2012

Ciekawe, co będę robiła, gdy stuknie mi setka? Hola-hola, o czym ja myślę? Czy to możliwe, że tyle dożyję? W kwietniu, gdy udawałam się do księgarni, nie przypuszczałam, że wyjdę pod pachą z książką nie tą, którą zamierzałam kupić. Pomiędzy natłoku nowości, bestsellerów, dostrzegłam pozycję, która do mnie przemówiła. Wzięłam ją do ręki i już nie o... Recenzja książki Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął

Życie prowincjonalnej nauczycielki.

14.07.2012

Długo zabierałam się do napisania tej recenzji. Nie ukrywam , że sprawiła mi ta książka nie lada problem. Ostatnio trafiałam na dobre, a nawet rewelacyjne książki. Natomiast "Czarownice z Walwyk" czytało mi się bardzo opornie. Nie wiem z czego to wynika, bo książka sama w sobie nie jest złą pozycją. Być może nastawiłam się na zbyt dużo. Może, to te... Recenzja książki Czarownice z Walwyk

Dziesiąty krąg

8.07.2012

"Strach potrafi popchnąć człowieka do ostateczności. Tak samo jest z miłością. Bo te dwa uczucia są jak syjamskie bliźnięta: gdy tylko się nie wie, co można stracić, wtedy nie ma na co liczyć". Jodi Picolt to niewątpliwie jedna z najbardziej popularnych pisarek ostatnich lat w Polsce, jak również na całym świecie. Jest autorką kilkunastu powieśc... Recenzja książki Dziesiąty krąg

Uwaga na "Pożeracza myśli".

27.06.2012

"Wyobraź sobie połączenie Szczęk i Alicji w Krainie Czarów. Ta sama magia, to samo przerażenie. Pomyślmy, jak by to było, gdyby ktoś pozbawił was wspomnień. Zabrał tożsamość, zostawił bezsilność. Do czego bylibyście zdolni, żeby odzyskać swoje JA? Co można odkryć, kiedy szuka się zbyt uparcie? " Na ogół pożeram książki jak wygłodniałe zwierzę, ale... Recenzja książki Pożeracz myśli

Zmierzyć się z przeszłością

27.06.2012

W mojej rękach zagościła ponownie książka z kategorii thriller/ sensancja/ kryminał. Ostatnio chyba najbardziej ten typ literatury do mnie przemawia. Po raz kolejny również sięgnęłam po jedną z pozycji z serii DEATH, autorstwa NOry Roberts, piszącej pod pisarskim pseudonimem J.D. Robb. Tym razem główna bohaterka czyli porucznik Eve Dallas, musi zm... Recenzja książki Śmierć w Dallas

Oddaj serce innym.

25.06.2012

„Wszyscy nosimy w głowie obraz tego, jak powinno wyglądać nasze życie, namalowany pędzlem naszych pragnień i celów. Tymczasem w ostatecznym rozrachunku okazuje się, że ono nigdy nie wygląda tak, jak sobie wyobrażaliśmy”. Przytoczony cytat pochodzi z nowej książki autorstwa Richarda Ewansa. Jest to pisarz znany i bardzo popularny w Polsce, jak i na... Recenzja książki Bliżej słońca

Teraz i na zawsze

16.06.2012

Wiem , wiem, znowu Nora Roberts:) Ale czy to moja wina, że jest ona jedną z najczęściej wydawaną autorką ostatnich mięsięcy? Tym razem zabrałam się za czytanie Nory w wersji bardzo kobiecej, można nawet rzecz sterotypowej powieści dla romantyczek. Fabuła kręci wokół przemiany starego hotelu (ponoć nawiedzonego) w ekskluzywny hotel. Właścicielami ... Recenzja książki Teraz i na zawsze

By dziecko czuło się bezpiecznie.

11.06.2012

Dorośli mają problemy, by rozmawiać z dziećmi na wiele niekiedy bardzo trudnych tematów. Trudność tematów nie bierze może się z samej tematyki , co ze strachu przed samym zaczęciem rozmowy z dzieckiem. Sama jestem matką i wiem, że dziecko pyta i pyta i nie zawsze można udzielić tak odpowiedzi z marszu. Dziecko jest we współczesnym świecie narażone ... Recenzja książki Powiedz komuś

Toskańskie opowieści ze smakiem.

6.06.2012

Jakie skojarzenie macie na słowo Toskania, Włochy? Mi to na myśl w pierwszej kolejności przychodzą słowa: pizza, przystojni Włosi, imprezy bunga-bunga:) Zapewne większość obcokrajowców kojarzy słoneczne Włochy głównie z pizzą. Autorka "Słodkich pieczonych kasztanów", zabiera nas w ten smakowity świat nie tylko pizzy, a wszelkich smakowych walorów... Recenzja książki Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem

Mądrości życiowe statecznej, starszej pani.

4.06.2012

Ostatnie dni zamiast słonecznej pogody przyniosły pochmurne niebo i zimną, deszczową aurę. Takie ponure dni sprawiają, że czuję się rozleniwiona i szybko popadam w stan chandry. W takich momentach szukam lektury nieco niepoważnej i zabawnej. Taką pozycją jest najnowsza powieść Marii Ulatowskiej pt. "Przypadki pani Eustaszyny". Maria Ulatowska ... Recenzja książki Przypadki pani Eustaszyny

Komu zaufać?

3.06.2012

Ponownie z moich rękach zagościła książka Nory Robert. Uwielbiam książki, które wychodzą spod pióra Nory Roberts, niezależnie, w jakim gatunku pisarka postanowiła osadzić głównych bohaterów. Tym razem sięgnęłam po coś lekkiego, kobiecego i niezobowiązującego. Tym razem książka jest z gatunku romans. Książka nosi tytuł, „Komu zaufać?". Sam tytuł n... Recenzja książki Komu zaufać?

Czy każdy człowiek posiada swoją maskę normalności?

27.05.2012

"Ludzie nosza maski do czasu, aż powszedni dzień nie da om porządnie w kość. Wtedy można zrobić tylko jedno: pozbyć się ciężaru i odkryć swoją wersję 2.0 skrytego oprawcy, szaleńca, nihilisty...A może do bólu przeciętnego człowieka? Bo w zasadzie nie ma ludzi normalnych, są tylko źle przebadani. Takim słowami Wydawnictwo Papierowy Motyl próbuje za... Recenzja książki Maski normalności

Policyjna zdrada i śmierć.

25.05.2012

Bardzo oczekiwałam na wydanie na polskim rynku wydawniczym nowej książki Nory Roberts "Zdrada i śmierć". W końcu się doczekałam i od razu po nią sięgnęłam. "Zdrada i śmierć" to sensacyjny kryminał. Jest to kolejna z części serii Death z detektyw Eve Dallas. Eve Dallas jest panią porucznik policji, jest ona kobietą po przejściach. Zabiła ona w mło... Recenzja książki Zdrada i śmierć

Zagadkowa śmierć

25.05.2012

Gdybyś wiedział, że czas, który jest Ci dany kurczy jest w zastraszającym tempie, a ty z każdym dniem zbliżasz się do śmierci, co zrobisz? Czy poświęcisz się rodzinie, hobby czy może oddasz się wyłącznie pracy? Przed takim wyborem staje emerytowany szef szwedzkiej policji Lars Martin Johansson. Lars jest bohaterem powieści autorstwa Leif GW Pers... Recenzja książki Umierający detektyw

Posiadanie dziecka za wszelką cenę?

25.05.2012

Dziecko jest darem miłości danym niemal każdemu, kto tego pragnie lub nie. Zazwyczaj los jest tak dowcipny i być może złośliwy i odbiera możliwość posiadania dziecka tym, który niemal obsesyjnie tego pragną. Jodi Picoult na podstawie tego motywu napisała swoją kolejną książkę pt. "Tam gdzie ty". Po ostatniej książce autorki "Dziesiąty krąg" sięgał... Recenzja książki Tam gdzie ty

Dzieciństwo w zamknięciu.

25.05.2012

Książka autorstwa Virgini C. Andrews pod tytułem "Kwiaty na poddaszu" bije rekordy popularności w świecie czytelniczym. Skuszona licznymi pochwałami i wielbiącymi kunszt pisarki opiniami i ja sięgnęłam po te książkę. Czy się również zachwyciłam? Temat na fabułę jest niezwykle delikatnym i poruszającym zabiegiem ze strony pisarki. Po tragicznej ś... Recenzja książki Kwiaty na poddaszu

Internetowy [email protected]żca

12.05.2012

„Masz profil na portalu społecznościowym, do którego logujesz się kilka razy dziennie? Infor„mujesz swoich znajomych o tym, co robisz, gdzie idziesz, jakie są twoje plany i marzenia? Zamieszczasz swoje zdjęcia w Internecie? Myślisz, że jesteś bezpieczny? ABSOLUTNIE SIĘ MYLISZ” Takie oto pytania zadaje czytelnikowi Terri Blackstock, autorka książki... Recenzja książki Drapieżca

Prawo matki.

29.04.2012

Już od pewnego czasu "Prawo matki" autorstwa Diane Chamberlain widniało na mojej liście priorytetowej do przeczytania w jak najszybszym terminie. Wczoraj jak książka ta trafiła w moje ręce inne pozycję odłożyłam na potem. Bez zbędnej zwłoki zabrałam się do czytania. Do siegnięcia po tę książkę skłoniła mnie tematyka książki zawarta w opisie wyda... Recenzja książki Prawo matki

Magia zmysłów.

17.04.2012

Autorką tej niezwykle magicznej powieści jest indyjsko-amerykańska pisarka Chitra Banerjee Divakaruni. Jej zbiór opowiadań "Zaaranżowanego małżeństwa" zdobył amerykański Book Award w 1995 roku, a dwie z jej powieści ("Mistrzyni przypraw" i "Siostra mojego serca”) zostały dostosowane do filmów. Chitra Banerjee Divakaruni pisze dla dzieci jak i dor... Recenzja książki Mistrzyni przypraw

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl