Avatar @edyta.kyziol

Edyta

@edyta.kyziol
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 14 godzin temu.
edytkakkk
Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 14 godzin temu.

Recenzje książek

24 recenzje

Brakujące światło

27.09.2021

Biorąc do ręki książkę Joanny Sykat "Gdy zabłyśnie światło" urzekła mnie już sama okładka. Piękna fotografia, dom, światło, biło z niej ciepło i miłość. Dlatego miałam bardzo duże oczekiwania co do fabuły. Czy to się sprawdziło? Główna bohaterka to czterdziestokilkuletnia Adrianna. Kilka lat temu rozeszła się z mężem, przeżyła to bardzo, zdiagn... Recenzja książki Gdy zabłyśnie światło

Ukraina jakiej nie znałam

15.09.2021

Lubię gotować, piec, smażyć, próbować, jeść. Uważam, że smak to piękny zmysł, jaki przyszło nam mieć. Dzięki niemu możemy delektować się wieloma pysznymi daniami, smakować plony, jakie daje nam matka natura. Gdy zamykamy oczy, zmysł smaku i węchu się wyostrza, do naszych kubków smakowych docierają najwspanialsze doznania. To naprawdę błogi stan. Ż... Recenzja książki Sielskie smaki

Dawno nie miałam takiego problemu z napisanie opinii o książce...

15.08.2021

Przyznam się szczerze, że nie czytałam nigdy żadnej książki pani Agnieszki Lingas - Łoniewskiej. Dlaczego? Nie wiem. Ta pozycja zwróciła moją uwagę tytułem. "Przyjdę, gdy zaśniesz" - zobaczyłam ten tytuł i pomyślałam, że to jakiś mroczny thriller, który wciągnie, nie pozwoli zasnąć i zapadnie w pamięci. Co dostałam? Hmm... dobrą książkę. Dawno nie... Recenzja książki Przyjdę, gdy zaśniesz

Jest co wspominać. Kto tego nie przeżył, nie zrozumie.

28.06.2021

Gdy zobaczyłam tytuł tej książki, jej okładkę, od razu wiedziałam, że muszę ją mieć. Mam ogromny sentyment do czasów PRL-u. Nie, żebym za nim płakała i tęskniła. Nic z tych rzeczy. Lata 80 (bo tylko te pamiętam) kojarzą mi się z beztroską, zabawą, domem rodzinnym, wakacjami u babci na wsi czy wczasami z zakładu pracy mamy lub taty nad morzem, kolo... Recenzja książki Wakacje gwiazd w PRL. Cały ten szpan

Książka poruszająca wszystkie zmysły

13.06.2021

Jak zwykle sięgnęłam po kolejną książkę dzięki pięknej okładce. Nic na to nie poradzę, że wybieram pozycje do przeczytania wzrokowo. Nie wiedziałam, czego się spodziewać w środku. Tina, to trzydziestoletnia kobieta, która znalazła się na życiowym zakręcie. Kilka miesięcy temu musiała odwołać ślub. Dalej mieszka z bardzo ją kochającymi rodzicami, m... Recenzja książki Kwietniowe deszcze, słońce sierpniowe

Czy ta miłość ma szansę?

2.06.2021

Pamiętam, z jaką przyjemnością sięgnęłam po książkę Kathinki Engel "Znajdź mnie. Teraz". Czytało się ją rewelacyjnie. Pamiętam, jak żyłam miłością Rhysa i Tamsin. Kibicowałam im podczas tych dobrych, jak i trudnych chwil, których w ich życiu nie brakowało, gdyż Rhys miał za sobą trudną przeszłość, przebywał w więzieniu, a Tamsin to dziewczyna z do... Recenzja książki Czekaj na mnie. Tutaj

Przypadek rządzi ludzkim życiem

19.04.2021

Sięgnęłam po książkę Weroniki Tomala "Cztery liście koniczyny" ponieważ bardzo spodobała mi się okładka. To u mnie dość częste. Zawiesiłam oko i wiedziałam, że chcę przeczytać. Nie miałam pojęcia, że w środku kryje się taka perełka. Judyta, główna bohaterka, to miejscowa pielęgniarka. To osoba dobra, każdemu by nieba uchyliła. Pacjenci ją kochają,... Recenzja książki Cztery liście koniczyny

A może by tak wsiąść do pociągu?

8.04.2021

Chcesz oderwać się od szarej rzeczywistości, od nudnej pracy, groźnego szefa, krzykliwych dzieci, męża, codziennych obowiązków? To wsiądź w pociąg podmiejski, skasuj bilet i jedź na koniec świata. Proste? Niekoniecznie. Ale jest lepszy sposób, żeby poprawić sobie humor i zapomnieć o przygnębiających nas rzeczach. Kubek herbaty lub kawy, wygodny fo... Recenzja książki Podmiejski na koniec świata

Erotiko, romantiko i nie tylko

21.03.2021

Nie znałam do tej pory twórczości pani Moniki Cieluch. Nie przepadam za książkami erotycznymi, ani typowymi romansami. Nie wiem, dlaczego zdecydowałam się na przeczytanie książki "Do ostatniej kropli krwi". Ale wiem jedno, nie żałuję tego. Zacznijmy od początku. Cała historia rozgrywa się w Grudziądzu. I tu pierwsze pozytywne zaskoczenie. Nie była... Recenzja książki Do ostatniej kropli krwi

Czy prawda zawsze wychodzi na jaw?

16.03.2021

Danuta Awolusi i jej najnowsza książka "Nie mówiąc nikomu" to moje najlepsze odkrycie tego roku. Nie znałam do tej pory pani Awolusi. Przeczytałam o niej przy okazji przeglądania oferty Wydawnictwa Prószyński i S-ka. Pani z tegoż wydawnictwa podczas korespondencji ze mną poleciła mi tę książkę, jak również przesłała mi linki do mediów społeczności... Recenzja książki Nie mówiąc nikomu

To jest ostrzeżenie

1.03.2021

Nie od dziś wiadomo, że człowiek jest najbardziej destrukcyjną istotą na ziemi. Zachłyśnięci nowinkami technologicznymi, wygodnym życiem, nie zauważamy krzywdy, którą wyrządzamy przyrodzie. Nasze rządy również problemu nie widzą, grabieżna polityka nie pozostawia złudzeń, że jesteśmy świadkami końca. Zamiast inwestować największe możliwe pieniądze... Recenzja książki Migracje

Collide

24.02.2021

Odkąd otrzymałam tę książkę z Business & Culture, zastawiałam się, czego mogę się po niej spodziewać. Opis ciekawy. Jednak czy nie jest to kolejny erotyczny romans w typie Greya? Tego się bałam najbardziej. Po drodze miałam kilka innych książek do przeczytania, więc ta cierpliwie czekała. Aż przyszedł jej czas. Emily, główną bohaterkę, poznajemy ... Recenzja książki Collide

To nie Sienkiewicz!

24.02.2021

Małgorzata Gutowska Adamczyk należy do moich ulubionych pisarek. Wiem, że gdy sięgam po jej książki, nigdy się nie rozczaruję. Czy tak było i tym razem, kiedy sięgnęłam po powieść pani Małgorzaty? Akcja książki rozpoczyna się w 1733 roku. Na stosie ginie młoda kobieta oskarżona o czary. Tuż przed egzekucją spogląda w tłum gapiów i rzuca na nich k... Recenzja książki Fortuna i namiętności. Klątwa

Niby bajka, a jednak...

24.02.2021

Biję się mocno w pierś. Dlaczego? Bo po przeczytaniu kilku stron skreśliłam tę książkę. Mówiłam, że nie będę czytać jakichś niestworzonych historii o duchach. Za szybko postawiłam kropkę i odłożyłam książkę na kilka miesięcy na półkę. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. W międzyczasie przeczytałam kilka powieści o zupełnie innej tem... Recenzja książki Zupa z pokrzyw, duch i tajemnica

Mój przyjaciel Pies

22.02.2021

"Poza psem książka jest najlepszym przyjacielem człowieka. Wewnątrz psa jest za ciemno na czytanie". Groucho Marks. Osoby, które znają mój profil na Instagramie, wiedzą, że jestem straszną "psiarą", w dosłownym tego słowa znaczeniu. Kocham te czworonogi całym sercem. W swoim dorosłym życiu miałam dwa psy. Pierwszy to kundelek Pchełka, mądra, wiern... Recenzja książki Oczami psa

Nie oceniaj zawartości po okładce

18.02.2021

Na co zwracacie uwagę wybierając książkę do czytania? Ja przeważnie sugeruję się opinią znajomych na Instagramie. A w przypadku nowości, której jeszcze nikt nie czytał? Nie mam w zwyczaju czytać opisów z tyłu książki. Sugeruję się samym wyglądem okładki. I tak było i tym razem. Po przeczytaniu dość krwawego i brutalnego kryminału postanowiłam sięg... Recenzja książki Co komu pisane

Sukienka jest kobietą

6.02.2021

Jestem kobietą. Jak każda kobieta uwielbiam sukienki. Tak powinien brzmieć wstęp do recenzji książki Agaty Kołakowskiej "Szczęście na miarę". Jednak niestety muszę napisać, że w mojej szafie sukienek jest naprawdę mało. Można je policzyć na palcach u ręki. Niestety. Na co dzień ulubionym strojem są dżinsy, wygodna bluzka i sportowe buty. Nie byłby... Recenzja książki Szczęście na miarę

Jeszcze bardziej chcę tam lecieć

31.01.2021

Nie wiem, czy wiecie Państwo, czy nie, ale gram namiętnie w Totolotka. Dlaczego? Żeby spełnić swoje najskrytsze marzenia. Jednym z nich jest podróż do Stanów Zjednoczonych i zjechanie jej wypożyczonym tam dużym samochodem od wschodu do zachodu, od północy do południa. Marzenia są po to, żeby je spełniać, ale muszę trochę poczekać na tę magiczną sz... Recenzja książki Wroną po Stanach

Znajdź mnie. Teraz.

27.01.2021

Zapewne każdy słyszał o sprawie Tomka Komendy. W 2000 roku został skazany za gwałt i zabójstwo 15-latki. Trafił do więzienia, gdzie znęcano się nad nim psychicznie i fizycznie. Spędził tam 18 długich lat. Wyszedł, bo okazało się, że jednak jest niewinny, znaleziono innego sprawcę tej brutalnej zbrodni. Podobna sytuacja spotkała głównego bohatera k... Recenzja książki Znajdź mnie. Teraz

Instagram bez filtra

20.01.2021

Każdy użytkownik Instagrama wie, że ta aplikacja wciąga bez reszty. Publikujemy zdjęcie, dajemy opis, mnóstwo hashtagów, bo chcemy trafić do jak największej ilości osób i czekamy. Co chwilę sprawdzamy ilość serduszek, komentarze. Odpisujemy. Odwiedzamy osoby, które nam zalajkowały zdjęcie i odwdzięczamy się tym samym. Gdy widzimy, że ktoś nas obse... Recenzja książki Instagram bez filtra. Historia od środka

Apteka pod Złotym Moździerzem

19.12.2020

Po książkę Lucyny Olejniczak "Apteka od Złotym Moździerzem. Obca" sięgnęłam dzięki Wydawnictwu Prószyński i S-ka. Pomimo, że jest to prequel sagi "Kobiety z ulicy Grodzkiej", której nie czytałam, to chętnie skorzystałam z możliwości jej przeczytania. I powiem szczerze, że nie zawiodłam się. Historia zaczyna się w 1831 roku we wsi Bartkowice w Rzec... Recenzja książki Obca

Osiedle Sielanka. Nieznajoma

18.12.2020

Znam twórczość pani Małgorzaty Gutowskiej Adamczyk. Uwielbiam wszystkie poprzednie tomy Cukierni pod Amorem. Tym bardziej chętnie przeczytałam jej najnowszą powieść, pierwszy tom serii "Osiedle Sielanka" zatytułowany "Nieznajoma". Tytułową nieznajomą jest młoda mężatka Ala, która na osiedle wprowadziła się pół roku wcześniej wraz z mężem i teściem... Recenzja książki Nieznajoma. Osiedle Sielanka

W promieniach szczęścia

18.12.2020

Bohaterki książki to dwie młode studentki, dziewczyny mądre, mające plany na przyszłość, życie stoi przed nimi otworem. I jak to w życiu bywa, nagle wszystkie ich marzenia legną w gruzach. Justyna zachodzi w ciążę a Łucja odnajduje noworodka w śmietniku. Justyna od dłuższego czasu ma romans ze swoim wykładowcą. Jest dziewczyną ambitną, pracowitą, ... Recenzja książki W promieniach szczęścia

Siedem życzeń

7.12.2020

"Siedem życzeń" to zbiór siedmiu opowiadań, których akcja rozgrywa się w wigilię, na Mazurach. Co ciekawe, mimo, iż każde z tych opowiadań napisała inna autorka, to wszystkie się przez siebie przeplatają, a bohaterką łączącą je wszystkie jest szalona babcia Agnieszka, jej pensjonat Pod Kurą i Najlepsze Radio na Świecie. W wigilię nikt nie powinien... Recenzja książki Siedem życzeń

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl