Avatar @ela_r22

Ela

@ela_r22
48 obserwujących. 50 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 19 godzin temu.
{} babcia_i_wnuczek_
{} Napisz wiadomość
48 obserwujących.
50 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 19 godzin temu.

Recenzje książek

114 recenzji, w tym 11 recenzji wyróżnionych przez redakcję

ROZGRYWKA

7.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Rozgrywka” Allie Reynolds — znakomity debiut, thriller z niezwykle wciągającą intrygą, osadzony w środowisku nietuzinkowych ludzi, sportowców. Górski krajobraz, zaśnieżone szczyty, schronisko na lodowcu i mroczna historia. Mija dziesięć lat od niewyjaśnionego, zagadkowego zniknięcia jednej z najlepszych brytyjskich snowboardzistek. Kryminał, kt... {} Recenzja książki Rozgrywka

Dla Zmysłowych Pewnych Siebie Kobiet

24.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z reguły nie sięgam po opracowania zbiorowe. Poszukiwałam takiego oderwanie się od rzeczywistości tej szarej codzienności. Lektury, która porwie mnie na długie godziny, romantyczniej i z pazurem. „Rozpalone zmysły” - jeden gatunek literacki, wspólny temat, różnorodność stylów i fantazji, siedem opowiadań w wykonaniu, mistrzyń tego gatunku. Czy t... {} Recenzja książki Rozpalone zmysły

Mój tata panda

{} WYBÓR REDAKCJI
17.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Większość z nas przeżyła śmieć bardzo bliskich nam osób, ile to razy rozpamiętywaliśmy chwile spędzone z nimi, żałowaliśmy, że czegoś nie zrobiliśmy lub nie powiedzieliśmy, ale za późno -została tylko pustka i tęsknota. Bo czyż śmierć bliskiej osoby nie jest jednym z najtrudniejszych przeżyć w naszym życiu? Wypadek samochodowy ginie młoda kobieta... {} Recenzja książki Mój tata panda

Szczęście na miarę

9.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Coraz śmielej faceci wybierają zawody uznawane za typowo „kobiece”. Damski krawiec, zawód najczęściej przypisywany kobietom. Mechanik samochodowy to tu ojciec Leonarda widział przyszłość syna. Jednak nasz bohater wiedział, że jego powołanie to tylko i wyłącznie szycie damskich sukienek, to tu spełniał się całkowicie. Klientki liczyły się z jeg... {} Recenzja książki Szczęście na miarę

BASTARD

28.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo chętnie sięgam po powieści historyczne, bo opowiadają o zamierzchłych wiekach, dostarczają wiedzy, ale także rozrywki. Pozwalają na nowo odkryć prawdę, przeżyć przygodę, odbyć podróż w przeszłość niczym w wehikule czasu. ''Bastard'' powieść ta jest jak kartka wyrwana z odległej historii naszych przodków. Wczesne średniowiecze, okres panowa... {} Recenzja książki Bastard

Parafil

10.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bytom — zwisające z sufitu ciało mężczyzny, zaciśniętą pętlą na szyi, obok martwa żona. Co się tam się wydarzyło? - Morderstwo czy samobójstwo? Podkomisarz Helga Sawicka i Witek Weiner, muszą rozwiązać tę zagadkę. Bo jak się okaże, śmierć małżonków, to tylko początek serii, bestialsko zamordowanych kobiet. Helena Sawicka ,,Helga’’- jako komisarz... {} Recenzja książki Parafil

Dorzuć mnie do prezentu

13.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dla mnie grudzień jest miesiącem czytania książek z tematyką świąteczną. W tym roku mam lekkie opóźnienie, ….. „Dorzuć mnie do prezentu”, sięgnęłam spontaniczne, nie czytając recenzji innych czytelników. Pierwszych kilka stron i myślę o ironio losu pandemia, a tak zarzekałam się, po tym, co przeszliśmy, z mężem nigdy nie sięgnę po książki z tą te... {} Recenzja książki Dorzuć mnie do prezentu

„Obcy”-„Inny”- ,, Nie przeciętny"

6.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Obcy” - osoba nie należąca do żadnej grupy, środowiska, rodziny. „Inny” odróżniający się od pozostałych. Wilde seksowny, powściągliwy indywidualista, opanowany, nic nie pozostawia przypadkowi, wszystko ma przemyślane i zaplanowane, mało się odzywa chyba, że ma do powiedzenia coś istotnego i ważnego. Jest rzeczowy, nie wdaje się w zbędne dyskus... {} Recenzja książki Chłopiec z lasu

Złodziejki Świąt

4.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

,, Złodziejki świąt '' ciekawa, intrygująca historia o trzech zakręconych pisarkach, akcja toczy się w okresie przedświątecznym. Trzy demoniczne, charyzmatyczne kobiety, które połączyło Wydawnictwo. Elwira Janosz ,pisarka kryminałów, to ona posmakowała współczesnego zjawiska hejtu- nienawiści, zmanipulowanej nagonki na jej osobę. ,, ale trzeba ... {} Recenzja książki Złodziejki Świąt

Dziewczyna z Neapolu

23.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jedenaście lat - masz dużo marzeń w głowie, ale czy masz już sprecyzowane plany na przyszłość? Czy wiesz co chciała byś robić? – otóż wielu młodych ludzi nie wie tego, jeszcze badają co tak naprawdę ich ,,kręci’’. Ale nie ona Rosanna Antonia Menici ona wiedziała, co chce robić kiedy dorośnie. Rosanna, żyła w cieniu starszej siostry, pięknej Car... {} Recenzja książki Dziewczyna z Neapolu

Powiem tylko raz

{} WYBÓR REDAKCJI
19.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kultowe powiedzenie ,, kobieca intuicja” mówi nam po prostu o przeczuciu, które towarzyszy nam parę minut przed samym zdarzeniem. Nie widzimy, nie słyszymy, ale czujemy bardzo silny niepokój i już wtedy wiemy… Gdy pewnego popołudnia Evie wraca do domu, czuje całą sobą, podświadomość jej podpowiada tu wydarzyło się coś złego. Cichy, spokojny dom... {} Recenzja książki Powiem tylko raz

Molly

10.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Życie, to jeden wielki scenariusz, a my jesteśmy w nim aktorami. Codziennie gramy swoje role, rolę szefa, pracownika, rolę męża, żony, rodzica…… to my jesteśmy tu reżyserami, to my sami kreujemy sposób w jaki odgrywamy daną osobę. Bohaterami książki są młodzi ludzie, którym życie narzuciło odegranie pewnych ról. Melania mała dziewczynka, która z... {} Recenzja książki Molly

Po prostu życie

7.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tym, czego najbardziej pragnie każdy nas to akceptacja i miłość naszych partnerów. Czy jest recepta lub złoty środek na zapewnienie idealnego, szczęśliwego życia w małżeństwie? ,,Po prostu życie” jakże wymowny tytuł, opowiada o życiu zwykłych, przeciętnych ludzi, borykających się z różnymi perypetiami dnia codziennego. Główni bohaterowie to Ula... {} Recenzja książki Po prostu życie

Nas dwoje

6.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dar- jednym skojarzy się z prezentem, innym z umiejętnością, talentem czy zdolnością. Wielu z nas posiada różne uzdolnienia matematyczne, techniczne, muzyczne, plastyczne….. Joel miał dar, dar przewidywania wydarzeń z przyszłości. Pierwszy proroczy sen miał gdy był w wieku siedmiu lat. Od tamtej pory często miewał wizje związane z przyszłością, d... {} Recenzja książki Nas dwoje

Zwilczona

{} WYBÓR REDAKCJI
29.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najstarszy zawód świata, to…... nie, nie, to nie prostytutka, to gospodyni domowa, bo już w mitologii greckiej opiekunką ogniska domowego była kobieta - Hestia. ,,Zwilczona’’ i tu Pani Adrianna Trzepiota porusza temat bliski większości współczesnych kobiet. Przedstawia nam model rodziny w której, kobieta wypełnia rolę rodzinna i zawodową, a mężcz... {} Recenzja książki Zwilczona

Amerykański Brud

19.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Poczucie bezpieczeństwa –jest elementarną potrzebą człowieka, ale jak żyć we współczesnym nieprzewidywalnym, pełnym zagrożeń świecie. Bo pozornie my współcześni ludzie winniśmy bać się mniej niż nasi pradawni przodkowie, na których za każdym krzakiem czyhał dziki zwierz, albo członek innego plemienia. ,, Amerykański brud’’- zachwycająca, niewia... {} Recenzja książki Amerykański Brud

Spragnieni by żyć.......

{} WYBÓR REDAKCJI
10.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rodzice – mama, tata, bezpieczeństwo, wyrozumiałość, bezgraniczna miłość wobec dziecka – Ale czy tak jest w praktyce? ,, Spragnieni by żyć’’ i tu Anna Szafrańska podejmuje się roli obrońcy naszych dzieci, ukazuje jakimi jesteśmy rodzicami, jakim jesteśmy społeczeństwem. Po przez główną bohaterkę zilustrowała nam - co nasze pociechy czują, jakie m... {} Recenzja książki Spragnieni by żyć

KRÓLESTWO

28.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rodzina- to słowo przywodzi na myśl ciepło, dom, ludzi których kochamy i którzy obdarzają nas miłością. Dla których jesteśmy gotowi na wiele. Tak w książce ,,Królestwo’’ mamy na pozór kochającą się rodzinę, bezgraniczną miłość i poświęcenie braterskie. Roy i Carl dwaj bracia różni jak ciemny i jasny. Carla kochali wszyscy, bo Carl posiadał umie... {} Recenzja książki Królestwo

Dom sekretów

17.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

‘’Oto historia, która pochłonęła mnie całkowicie! ; Dom sekretów to powieść, która pochłonęła mnie bez reszty. ; Piękna historia.’’ ( recenzje innych czytelników) - czytam i nie dowierzam, czy oby na pewno jest to ta sama książka, którą ja czytałam i wtedy myślę to chyba ze mną jest coś nie tak. Książka mnie nie wciągnęła, wręcz można by rzec n... {} Recenzja książki Dom sekretów

,,ANIOŁ'' I SZALONA

12.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Brudna, brutalna polityka, mafia, morderstwa, narkotyki, broń ..gdy to słyszymy, to najczęściej myślimy takie rzeczy to tylko w amerykańskich filmach. Bo my żyjemy w , bezpiecznym słowiańskim kraju, ale Linda Szańska w sposób delikatny, lecz stanowczy pozbawia nas złudzeń. Czytamy i nie dowierzamy Poznań, Wrocław, Gdańsk… ale jak to, przecież u na... {} Recenzja książki Siła honoru

MÓJ SZEF

2.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moja fascynacja książkami Melissy Darwood zaczęła się od powieści ,, (Nie)zdobyta’’. Lekki styl, romantyzm, duża dawka emocji i humoru okraszone ciętym językiem sprawiły, że z ogromną ekscytacją czekałam na jej najnowsze dzieło ,,Mój Szef” romans biurowy. Nie jest to taki zwykły romans, których na rynku mamy wiele, to totalny rollercoaster, to an... {} Recenzja książki Mój szef

Córka nieboszczyka

11.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Obyś przewracał się w grobie. Bez żalu – Córka Nieboszczyka” . "Córka nieboszczyka" to pierwszy tom z cyklu: Siostry Raj, ale też i moje pierwsze spotkanie z twórczością Joanny Jodełki. Nieszczęścia chodzą parami - tak i u Tycjany Raj najpierw nagła śmierć ojca, nie wiadomo skąd pojawia się przyrodnia siostra, niespodziewanie zostaje wycofane zl... {} Recenzja książki Córka nieboszczyka

,, Królowa Pszczół”

10.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Indie, pierwsze skojarzenie to podróże, egzotyka, taniec, śpiew, muzyka, kolorowe stroje, kropka na czole,…….. ogólnie z czymś miłym mi się to kojarzy. Mówią, że Indie to kraj olbrzymich kontrastów. Tak też w powieści ,, Królowa Pszczół” Nina Nirali ukazuje nam w całej okazałości te kontrasty. Wielka bieda, ciężka praca, a tuż za rogiem wielkie bo... {} Recenzja książki Królowa pszczół

...,,nie jestem pełnowartościową kobietą’’.....

1.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dla wielu par, chęć posiadania potomstwa jest czymś zupełnie naturalnym, jest to kolejny etap w ich życiu. My kobiety już jako małe dziewczynki przygotowywane jesteśmy do roli matki. Bawimy się lalkami, wozimy je w wózkach, karmimy, przytulamy. Ale gdy nagle dowiadujemy się, że ten ważny fundament marzeń z dzieciństwa przepadnie, to czujemy pustkę... {} Recenzja książki To tylko przyjaciel

Zniknąć bez śladu....

18.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest mi ciężko, jest mi źle, mam wszystkiego dość, dłużej już tak nie wytrzymam……. tak żeby zniknąć na kilka dni, ….. - Ilu z nas tak myślało ? Ale czy rzeczywiście chcieli byśmy tak zniknąć bez śladu, zmienić naszą tożsamość? Udawać kogoś innego?........i przez całe życie oglądać się za siebie. ,, Ostatni lot” to opowieść o ucieczce, o próbie ... {} Recenzja książki Ostatni lot

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe