Avatar @ewa.kluska

Ewunia

@ewa.kluska
3 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
3 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

115 recenzji

Nad rzeką tysiąca imion

7.10.2014

Kiedy rok temu wzięłam do ręki "Wyznaję", wiedziałam, że moja przygoda z prozą Jaume Cabré dopiero się zaczyna. Z niecierpliwością czekałam na polski przekład kolejnej książki tego katalońskiego autora, a gdy zobaczyłam okładkę "Głosów Pamano", po prostu przepadłam. Byłam przekonana, że za tym niesamowitym zdjęciem kryje się kilkaset stron wzruszaj... {} Recenzja książki Głosy Pamano

Ku pamięci wielkiej Charlotte

18.09.2014

Nie ma nic piękniejszego niż prawdziwa przyjaźń. Szczera i oddana przyjaciółka to skarb, który chciałaby mieć każda kobieta. Niektóre przyjaźnie trwają kilkadziesiąt lat, a jeszcze inne istnieją nawet wtedy, gdy jedna ze stron przejdzie już do wieczności. Taka właśnie relacja połączyła dwie XIX-wieczne angielskie pisarki, które oprócz literackiego ... {} Recenzja książki Życie Charlotte Brontë

W świecie Ellisa Bella

19.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Emily Brontë, pisząca pod pseudonimem Ellis Bell, była młodszą siostrą Wielkiej Charlotte. Po jej krótkim, bo zaledwie 30-letnim żywocie pozostała jednak bardzo wartościowa spuścizna literacka. Wśród dzieł, które wyszły spod pióra tej autorki na szczególną uwagę zasługuje powieść należąca do klasyki literatury angielskiej. Książka pt.: "Wichrowe Wz... {} Recenzja książki Wichrowe Wzgórza

Złoty CR7

17.02.2014

Jest piłkarzem kompletnym, a przy tym niezwykle atrakcyjnym mężczyzną. Mimo swoich 29 lat, osiągnął w świecie piłki nożnej więcej niż inni, dużo starsi od niego zawodnicy. Medialny szum wokół jego osoby nigdy nie ustaje. Kilka tygodni temu po raz kolejny został uhonorowany Złotą Piłką FIFA. O niemal wszystkich najnowszych sukcesach Cristiano Ronald... {} Recenzja książki Ronaldo. Obsesja doskonałości

Cała prawda o The Beatles

6.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rok 1968 przeszedł do historii pod znakiem demonstracji studenckich w wielu krajach Europy i kryzysu politycznego, który zapanował w ówczesnej Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Mało kto jednak wie, że właśnie w 1968 roku na angielskim rynku wydawniczym ukazała się jedyna autoryzowana biografia kapeli The Beatles, najsłynniejszej z wizytówek Zjednoc... {} Recenzja książki The Beatles. Jedyna autoryzowana biografia

Ostatnia powieść wielkiej Charlotte

6.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Charlotte Brontë była wyjątkowo osobliwą pisarką. Jej twórczość po dziś dzień stanowi dla czytelnika nie lada wyzwanie. Każda książka, która wyszła spod pióra Charlotte to obcowanie z nowym eksperymentem w obrębie gatunku powieściowego. Spośród wszystkich jej dzieł trudno wybrać choć jedno, które zyskałoby miano najlepszego. Gdybyśmy jednak zostali... {} Recenzja książki Villette

"Jutro wyruszymy na bezkres oceanu..."

30.11.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Prawie rok temu David Mitchell dał się poznać polskim czytelnikom jako autor popularnej książki pt.: "Atlas chmur". Ledwie opadły emocje po szeroko komentowanej ekranizacji tej powieści, a na naszym rynku czytelniczym już pojawiła się kolejna książka Mitchella, która w żaden sposób nie ustępuje miejsca poprzedniej. Autor po raz kolejny zabiera nas ... {} Recenzja książki Tysiąc jesieni Jacoba de Zoeta

Bolt Błyskawica

17.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Stosunkowo niedawno opowiadałam Wam o nowej biografii Boba Marleya, który dzięki swojemu niebywałemu talentowi muzycznemu rozsławił Jamajkę na całym świecie. Okazuje się jednak, że król reggae to nie jedyny popularny Jamajczyk. Od kilku lat rekordy popularności bije ktoś inny. To Bolt Błyskawica, o którego życiu i karierze sportowej przeczytamy w a... {} Recenzja książki 9.58 Autobiografia najszybszego człowieka na świecie

Afera w Szarpanicach!

17.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W Szarpanicach Gdańskich dochodzi do fali nieuzasadnionych omdleń. Najpierw Tosiek, właściciel sex shopu o wymownej nazwie "Figielek", a potem kolejni mieszkańcy. Wioskę ogarnia panika, a miejscowa prasa tylko czeka, by wykorzystać lokalną sensację. Redaktor naczelny "Nowin" (czy też "Szumowin" jak twierdzą czytelnicy) wysyła na zwiady swoją najlep... {} Recenzja książki JestĘ magistrĘ

Dorosłe dzieci

17.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dla detektywa Wiktora Getza to miało być po prostu kolejne zlecenie. W swojej długoletnie karierze śledził już drobnych złodziei i poszukiwanych listami gończymi przestępców. Nie spodziewał się jednak, że tym razem obiektem jego zainteresowań staną się dzieci, a ściślej dwóch małych chłopców: 12-letni Prosper i 5-letni Bonifacy, którzy uciekli z do... {} Recenzja książki Król Złodziei

O Sosnowcu raz jeszcze

15.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeszcze do niedawna Zbigniew Białas znany był w świecie czytelniczym jako autor fenomenalnego, docenionego przez krytykę "Korzeńca", który został obsypany mnóstwem nagród literackich i nie tylko. Okazuje się jednak, że interesujące śledztwo w sprawie denata Alojzego Korzeńca wcale nie zakończyło tej sosnowieckiej opowieści. Co więcej, powstała drug... {} Recenzja książki Puder i pył

Do czego przyda się chustka?

23.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Chustka potrzebna jest każdemu. Czasem trzeba w niej schować twarz, na której nie obeschły jeszcze ślady łez. A potem unieść głowę i ruszyć dalej"[1]. Dziś opowiem Wam historię, która niestety wydarzyła się naprawdę. Pewną kobietę od jakiegoś czasu bolał brzuch. W natłoku codziennych spraw prywatnych i zawodowych nie po drodze jej było do lekarza... {} Recenzja książki Chustka

Sekrety królewskiego rodu

21.08.2013

Jeszcze kilka tygodni temu cały świat oczekiwał narodzin "Royal Baby". Teraz, gdy Jerzyk, czyli George Alexander Louis jest już na świecie, wraz z jego rodzicami przeżywamy poszukiwania niani i kolejne zmiany, jakie następują w życiu jego ojca, czyli przyszłego następcy tronu brytyjskiego. Dynastia Windsorów zdominowała medialny świat i stała się d... {} Recenzja książki Tajemnice Windsorów

Dziewczyna z Południa

3.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Twórczość Nancy Milford nazywanej też "profesorką amerykańskich biografii", mimo swej popularności w Stanach Zjednoczonych, była dotąd nieznana polskiemu czytelnikowi. Impas ten przełamało jednak Wydawnictwo Marginesy, oddając w ręce rodzimych czytelników wyjątkowo rzetelną biografię Zeldy Sayre pióra tej autorki. Zastanawiacie się, kim jest jej bo... {} Recenzja książki Zelda. Wielka miłość F. Scotta Fitzgeralda

Kim jest stara Słaboniowa?

25.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

We wsi Capówka pod Chmielowem dzieją się dziwne rzeczy. Młode dziewczęta nie czują się już bezpieczne w swoich domach. Mają wrażenie, że ktoś je obserwuje. Gdy zapada noc, czują czyjś ciężar na sobie. Niektóre nawet zachowują się tak, jakby opętał je demon. Czy mieszka w tej wsi ktoś, kto mógłby wyjaśnić te niezwykłe zdarzenia? Ależ oczywiście i ja... {} Recenzja książki Stara Słaboniowa i spiekładuchy

Mężczyźni rządzą światem, a nimi kobiety

24.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeanne Bourin to autorka powieści, które cieszą się we Francji dużą popularnością. Jej historyczne wykształcenie i zamiłowanie do wieków średnich doprowadziły do wydania najsłynniejszej książki w dorobku literackim tej pisarki pt.: "Sekrety kobiet złotnika", która doczekała się również francuskiej adaptacji telewizyjnej. Dzięki oficynie literackiej... {} Recenzja książki Sekrety kobiet złotnika

Kalina, córka Marianny

18.07.2013

Kalina nie znosi lata. Nie rozumie tych wszystkich ludzi, którzy zachwycają się wakacjami. Do tego jeszcze ani razu nie była w Tatrach. Godząc się na pierwszą górską wyprawę ze znajomymi, nasza bohaterka zupełnie nie spodziewa się, że te kilka dni w Zakopanem odmieni całe jej dotychczasowe życie. O jej trudnym losie przeczytać możemy w najnowszej k... {} Recenzja książki Upalne lato Kaliny

David Bowie- artysta totalny

15.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od czasu przeczytania książki pt.: "Iggy Pop: Upadki, wzloty i odloty legendarnego punkowca", mam już swojego faworyta wśród dziennikarzy muzycznych, o którym wiem, że zawsze oddaje w ręce czytelników kompletne i dopracowane w najmniejszym szczególe biografie celebrytów. Tym razem Paul Trynka, bo o nim tu mowa, napisał historię życia jednego z najb... {} Recenzja książki David Bowie. STARMAN. Człowiek, który spadł na ziemię

Dziennikarskie śledztwo

12.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dla Camille Preaker, dziennikarki "Daily Post" w Chicago to miało być kolejne zadanie zlecone jej przez redaktora naczelnego. Tym razem miała wrócić do Wind Gap - miasteczka lat dzieciństwa i napisać artykuł o morderstwie małej dziewczynki z sąsiedztwa. Kiedy Camille przyjmowała to zlecenie, nie miała jednak pojęcia, że i jej rodzina może być zamie... {} Recenzja książki Ostre przedmioty

Ciężkie jest życie kobiety

12.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Która z nas, Drogie Panie nie chciałaby choć przez jeden dzień mieć pełnię władzy nad mężczyznami? Tak się składa, że Viviane Lancier, bohaterka książki Georgesa Flipo pt.: "Pani komisarz nie znosi poezji" taką władzę posiada. Jest bowiem komisarzem III Wydziału Kryminalnego Policji w Paryżu, a jej podległymi są niemal sami mężczyźni, w tym poruczn... {} Recenzja książki Pani komisarz nie znosi poezji

Śpiewająca Eurydyka oczami bliskich

12.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Była aniołem o niezwykłym głosie. Po śmierci na wiele lat odeszła w zapomnienie, by rok temu przypomnieć o sobie światu. Nie byłoby to jednak możliwe, gdyby nie Mariola Pryzwan i kolejna już w jej dorobku książka pt.: "Tańcząca Eurydyka. Anna German we wspomnieniach". Tym razem o życiu i karierze tytułowej bohaterki opowiadają jej bliscy współpraco... {} Recenzja książki Tańcząca Eurydyka. Anna German we wspomnieniach

B. B. żywy symbol seksu

24.06.2013

W czasach swojej największej popularności była uosobieniem nowoczesnej kobiecości. Po dziś dzień miliony pań na całym świecie uważają ją za wcielenie piękna i seksapilu zarazem. Niegdyś to ona zafascynowana była Marylin Monroe. Dzisiaj nazwisko Brigitte Bardot stale powtarza się przy okazji wspominania sylwetki jej dawnej idolki. W latach 1955-1964... {} Recenzja książki Brigitte Bardot to ja

Toskania i Umbria bez tajemnic

24.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są rejony Polski, które przez ostatnie dwa tygodnie mogły narzekać na upały. Jako mieszkanka jednego z takich miejsc, miałam okazję w czasie tych gorących dni przenieść się mentalnie w (równie gorące) bajeczne, włoskie okolice, dzięki lekturze pewnego przewodnika. Teraz chciałabym wraz z Anną Marią Goławską i Grzegorzem Lindenbergiem zabrać Was tam... {} Recenzja książki Toskania i Umbria. Przewodnik subiektywny.

Mroczna przeszłość

18.06.2013

O tej książce mówiło się w świecie literackim na długo przed jej debiutem. Bronisław Wildstein po jej lekturze nazwał dzieło Jana Polkowskiego "epicką powieścią o pokoleniu Solidarności". Marek Nowakowski uznał tę książkę za "próbę literackiej syntezy współczesności". Czy ci dwaj panowie mogli się mylić i czy "Ślady krwi. Przypadki Henryka Harsynow... {} Recenzja książki Ślady krwi

Okiem mężczyzny o kobietach

25.05.2013

Tego pana nie muszę chyba specjalnie przedstawiać. Kto jak kto, ale Ryszard Kalisz znakomicie potrafi zadbać o swój medialny wizerunek. Choć częściej widzimy go w programach publicystycznych niż na mównicy sejmowej, to z pewnością każdy z nas kojarzy jego sympatyczną, pełną ciepła i uśmiechu twarz. Nieustająca popularność posła SLD sprawiła, że zap... {} Recenzja książki Ryszard i kobiety

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe