Avatar @ewa.kluska

Ewunia

@ewa.kluska
3 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
3 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

115 recenzji

Ojciec "weird fiction" prywatnie

20.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W świecie "weird fiction", czyli opowieści grozy nie ma chyba ważniejszego autora od Howarda Phillipsa Lovecrafta. Ten długo niedoceniany amerykański pisarz, twórca takich opowiadań jak: "Zew Cthulhu", czy "Kolor z przestworzy", stał się z czasem ikoną popkultury. Jako autor horrorów znalazł on spore grono naśladowców, którzy z wielkim zaangażowani... {} Recenzja książki Koszmary i fantazje. Listy i eseje

Wywiad-opowieść

6.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rodzice Artura Barcisia, znanego nam raczej jako Tadzio Norek wierzyli, że ich syn zostanie cukiernikiem. Najmłodszy spośród trójki rodzeństwa chłopiec niewielkiego wzrostu i wątłej postawy nie zapowiadał utalentowanego aktora, którym stał się kilkanaście lat później. Jednak los pchnął Artura na studia w Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizy... {} Recenzja książki Artur Barciś. Rozmowy bez retuszu

Rock`n`rollowa dusza

6.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są tacy ludzie, którzy rodzą się dla muzyki. Od dzieciństwa przejawiają zainteresowanie wszelkimi instrumentami muzycznymi, a po latach stają się wielkimi gwiazdami. Jedną z takich osób jest właśnie perkusista, gitarzysta, kompozytor i wokalista, a przede wszystkim samouk - Dave Grohl, którego biografia spisana przez Paula Brannigana i opatrzona ty... {} Recenzja książki Oto moje (po)wołanie

Rozkaz: zabić Tito!

28.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiosną 1944 roku w Wilczym Szańcu zebrała się grupa najbliższych współpracowników Hitlera, by opracować plan zabójstwa człowieka, który w czasie działań wojennych stanął po stronie Stalina. Chodzi tu o dowódcę jugosławiańskiej narodowo-wyzwoleńczej armii Josipa Broz Tito. By jednak zgładzić Tito, nie wystarczy tylko rozkaz Hitlera. Ten człowiek wie... {} Recenzja książki Czerwony atak

W świecie wikingów

28.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy na polskim rynku wydawniczym ukazuje się kolejna powieść kogoś tak popularnego jak Bernard Cornwell, stali czytelnicy są już świetnie przygotowani na historię, którą ze sobą niesie. Zwłaszcza, że "Pieśń miecza" to już czwarta część opowiadająca o wojnach wikingów w dobie mrocznego średniowiecza. Jak przystało na kolejną część cyklu, pojawia s... {} Recenzja książki Pieśń miecza

Życie codzienne w kraju komunistycznym

28.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jako reprezentantka pokolenia transformacji ustrojowej, czasy Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej znam jedynie z dwóch źródeł: nostalgicznych opowieści moich rodziców i szeroko pojętej literatury. Fascynuje mnie wszystko, co związane z odległymi już czasami siermiężnego socjalizmu i następującej po nim "odwilży". W poznaniu tych dziesięcioleci, na któ... {} Recenzja książki Cywilizacja komunizmu

Powieść obyczajowo-kulinarna

19.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Prowincja pełna smaków" to już czwarta część cyklu opowiadającego losy Ludmiły, jej córki Zosi, byłego męża Martina i wielu innych postaci, które na długo zapadają w pamięć. Interesujący bohaterowie tej książki to jednak nie jedyny jej walor. Na jej kartach roi się bowiem od potraw i przepisów kulinarnych, którym nie sposób się oprzeć. Jak Katarzy... {} Recenzja książki Prowincja pełna smaków

W pajęczej sieci

12.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Saska Kępa - jedna z wielu dzielnic w stolicy naszego kraju. Blokowisko, a w jednym z mieszkań Klara Mars. Ta nastolatka postrzega świat zupełnie inaczej niż jej rówieśnicy. Patrzy bowiem na niego oczami człowieka w stanie psychozy. Jej choroba i matka zamykają ją w czterech ścianach domu. Zawsze jednak towarzyszy jej on - widziany tylko przez Klar... {} Recenzja książki Piąte : Nie zabijaj

The Special One

10.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tym razem poświęciłam trochę czasu dla historii człowieka, który dla jednych stoi w hierarchii trenerskiej tuż za swoim starszym kolegą, dla innych zaś jest bezdyskusyjnym numerem jeden. Spisania książki o José Mourinho podjęło się dwóch portugalskich dziennikarzy, którzy z różnych wypowiedzi o aktualnym trenerze Realu Madryt stworzyli genialną ksi... {} Recenzja książki Mourinho. Za kulisami zwycięstw

Hej, hej ułani, malowane dzieci, nie jedna panienka za wami poleci...

9.02.2013

Oficerowie kawalerii czasów II Rzeczpospolitej po dziś dzień budzą w nas zachwyt i wielki szacunek. To za nimi w dwudziestoleciu międzywojennym szalały kobiety. Oni bronili granic niepodległej Polski dzielnie walcząc w wojnie polsko-bolszewickiej. Czym jednak byłby ułan bez swojego wiernego towarzysza broni - konia? O tych, którzy na swych grzbieta... {} Recenzja książki Oficerowie i konie

A jednak kobieta!

2.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tego tytułu nie mógł wymyślić żaden mężczyzna. Oni co najwyżej prawią komplementy. Mówią - jesteś boska, a potem odwracają się na pięcie i idą do innej. No, może nie zawsze ma miejsce ten najczarniejszy scenariusz, ale w życiu bywa i tak. Kobieta jest boska, ale czy na tyle, by móc utożsamiać ją z Bogiem? Anna Maria Guziewska postanowiła w książce ... {} Recenzja książki Bóg jest kobietą

Wszędzie dobrze, ale w mafii najlepiej

2.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli myśleliście, że historia włoskiej mafii zaczyna się i kończy na "Ojcu chrzestnym", to byliście w błędzie. Sycylijski ród Bonaccich jest najlepszym dowodem na to, że świat znany nam z powieści Puzo nadal istnieje i ma się całkiem dobrze. Na bazie naszych czytelniczych wyobrażeń związanych z książkową i filmową legendą Don Vita Corleone, Aldona... {} Recenzja książki Pentimento

We don`t need no education

2.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Byli jednym z zespołów, który swym nowym brzmieniem wstrząsnął całą Wielką Brytanią. Ich obszerna dyskografia i odważne eksperymentowanie z dźwiękiem zapewniły im stałe miejsce w historii światowej muzyki. Kapela Pink Floyd w pierwotnym składzie: Syd Barret, Rado "Bob" Klose, Roger Waters, Nick Mason i Rick Wright od samego początku wybijała się z ... {} Recenzja książki Pink Floyd - Prędzej świnie zaczną latać

Tajemnica ukryta w całunie

3.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Badania nad płótnem, w które według tradycji owinięte miało być ciało zmarłego Jezusa Chrystusa, trwają niemal od wieków. Całun Turyński, bo o nim tu mowa kryje w sobie wiele tajemnic, które mimowolnie budzą zainteresowanie naukowców z całego świata. Swoje analizy nad tym płótnem prowadzili także Polacy. Jednym z nich był Alfred J. Palla – krakows... {} Recenzja książki Całun Turyński jednak autentykiem w świetle nowych odkryć i badań

Adam apostata

31.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Behemoth to gdańska kapela metalowa, która zdobyła uznanie niemal na całym świecie. Motorem jej kolejnych przeobrażeń był frontman zespołu Adam Darski znany szerzej pod pseudonimem Nergal. Rosnąca popularność jego osoby i problemy, z jakimi borykał się ostatnimi czasy, zobligowały jego dwóch przyjaciół: Krzysztofa Azarewicza i Piotra Weltrowskiego ... {} Recenzja książki Spowiedź heretyka. Sacrum profanum

Uwaga! Kamera! Akcja!

23.12.2012

Dziś szklany ekran telewizora nikogo już nie dziwi. W każdym domu znajduje się przynajmniej jeden tego typu przybytek, który od kilku lat ustępuje miejsca komputerom ze stałym dostępem do Internetu. Jednak kiedy 25 października 1952 roku o godzinie 19:00 nadano pierwszy w historii Polski program telewizyjny, chyba żaden z naszych rodaków nie spodzi... {} Recenzja książki To była bardzo dobra telewizja. Częśc I:Misja Emisji

Podróż do Ziemi Świętej

15.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Życie w dzisiejszych czasach to nieustanne podróżowanie. Ciągłe zmiany miejsca zamieszkania, zagraniczne podróże służbowe, czy wakacje w orientalnych krajach nikogo już nie dziwią. Ci, których nie stać na dalekie wojaże, zadowalają się telewizyjnymi lub książkowymi relacjami słynnych podróżników. A jak wyglądały podróże naszych przodków? Czy przed ... {} Recenzja książki Gasnące ognie

Johnatan Whicher w akcji

9.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W Warszawie na kilka miesięcy przed wybuchem powstania styczniowego ogłoszony zostaje stan wojenny. Przywódcy polskiego podziemia nieustannie psują szyki służbom carskim. Każdego dnia w stolicy kilka osób traci życie z rąk nieznanych sprawców. Wielki książę Konstanty - brat cara Aleksandra II i jednocześnie namiestnik Królestwa Polskiego postanawia... {} Recenzja książki Pan Whicher w Warszawie

Polacy na emigracji

9.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zjawisko emigracji jest w polskim społeczeństwie obecne od wieków. Zmieniły się tylko powody, dla których miliony Polaków opuszczają swoją ojczyznę. Dziś to już nie kwestie polityczne, a chęć profitów finansowych motywuje nas do poszukiwania nowego miejsca zamieszkania. I choć z przerażeniem obserwujemy powolny odpływ rodzimej ludności, to w głębi ... {} Recenzja książki Czy było warto? Odyseja dżinsowych Kolumbów

Iredyński po raz trzeci

20.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na trzeci tom "Dzieł zebranych" składa się jedna z najpopularniejszych powieści Iredyńskiego, szeroko komentowana przez ówczesną krytykę historia pt.: "Manipulacja". Opowieść o malarzu wyjeżdżającym na zagraniczną wystawę do Zurychu nie wydaje się w zasadzie niczym nowym. Jeśli jednak dodać do tego fakt, że Stefan Pękala - ów malarz to nieprzeciętn... {} Recenzja książki Dzieła zebrane t.3

Iredyński po raz wtóry

20.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na drugą część tego podsumowującego twórczość Iredyńskiego cyklu składają się trzy mikropowieści ("Armelle", "Fascynacja", "Koniec i początek"), które zostały przez autora opatrzone wspólnym tytułem "Związki uczuciowe". Rzeczywiście wszystkie te historie łączy specyficzna relacja uczuciowa występująca między poszczególnymi bohaterami. I tak w "Arme... {} Recenzja książki Dzieła zebrane tom 2

Robale są wśród nas!

13.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W 2011 roku ukazała się książka Amy Stewart pt.: "Zbrodnie roślin. Chwast, który zabił matkę Abrahama Lincolna i inne botaniczne okropieństwa". Publikacja ta bardzo szybko stała się czytelniczym bestsellerem. Teraz autorka powraca do nas ze swoją kolejną książką, która podejmuje jeszcze ciekawszą tematykę. "Zbrodnie robali. Wesz, która pokonała arm... {} Recenzja książki Zbrodnie robali. Wesz, która pokonała armię Napoleona, i inne diaboliczne insekty

Riley w pogoni za zbrodnią

11.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Niebezpieczna rozgrywka" to czwarty już tom przygód nietuzinkowej Riley Jenson. Nasza bohaterka - dhampir, pół wilkołak o tajemniczych mocach zostaje po raz kolejny uwikłana w sieć przygód, które z pewnością zaabsorbują niejednego czytelnika. Czy Keri Arthur i tym razem zyskała sobie zainteresowanie odbiorców? By choć ogólnie nakreślić sylwetkę R... {} Recenzja książki Niebezpieczna rozgrywka

Breslau czy Wrocław? - historia podwójnej tożsamości

2.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziś wraz z Jackiem Inglotem, autorem powieści "Wypędzony" zapraszam Was w podróż do przeszłości. Mimowolnie znajdziecie się bowiem w centrum wydarzeń, które rozgrywać będą się w jednym z najsłynniejszych polskich miast. Ale czy Wrocław od zawsze był polski? A no właśnie. W powieści Inglota dochodzi do głosu również niemiecka tożsamość Wrocławia, k... {} Recenzja książki Wypędzony

Oszust- Legenda PRL-u

27.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O tym autorze, któremu poświęcę dziś dłuższą chwilę, dowiedziałam się stosunkowo niedawno. Dopiero seminarium z literatury współczesnej otworzyło mnie na grupę pisarzy, których debiuty przypadały w okolicach roku 1956. Wśród nich był m.in. Ireneusz Iredyński – człowiek, którego życie mogłoby stać się fabułą poczytnej powieści. Dzięki staraniom Wars... {} Recenzja książki Dzieła zebrane. Tom 1

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl