Avatar @ewa.kluska

Ewunia

@ewa.kluska
3 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
3 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

115 recenzji

Ucz się i pracuj, a dojdziesz do celu...

24.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziś słów kilka o książce, którą pokochałam niemal od pierwszej strony. Mimo swojego prywatnego zachwytu nad tą pozycją, postaram się podejść do sprawy w miarę profesjonalnie i obiektywnie przedstawić Wam debiut pisarki, której twórczość pewnie wielu z Was zna i ceni już od dawna. "Profesor", bo tak nazywa się pierwsza książka Charlotte Brontë, zos... {} Recenzja książki Profesor

Śmierć w obiektywie aparatu

20.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są zawody, których uprawianie przynosi duże profity finansowe, ale są też i takie, które uprawiamy często z narażeniem życia. Do tych niebezpiecznych i pełnych wrażeń fachów zaliczyć należy niewątpliwie zawód reportera wojennego, którym parało się m.in. czterech mężczyzn: Greg Marinovich, João Silva, Ken Oosterbroek oraz Kevin Carter. Co połączyło ... {} Recenzja książki Shaq bez cenzury

God save the Queen

6.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W mojej czytelniczej karierze napotykałam już książki, które czytałam jednym tchem, a potem z trudem próbowałam odtworzyć ich tytuły. Niewiele było lektur tak interesujących, że wprost nie chciałam odłożyć ich na półkę. Pragnęłam dozować sobie przyjemność, jaką sprawiało mi czytanie tych książek, by jak najdłużej trzymać w rękach każdą wyjątkową po... {} Recenzja książki Prawdziwa królowa. Elżbieta II, jakiej nie znamy

Człowiek i jego własna legenda

26.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto z Was nie czytał choć jednej książki Paulo Coelho? Do niedawna to ja byłam jedną z osób, która znała tego autora wyłącznie z krążących tu i ówdzie cytatów pochodzących z jego powieści. Dzięki uprzejmości Wydawnictwa Drzewo Babel otrzymałam jednak egzemplarz "Alchemika" i postanowiłam ten jedyny raz zrobić wyjątek i poznać styl jednego z najpocz... {} Recenzja książki Alchemik

Z miłością o córce...

21.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Była podziwiana i krytykowana. Miała niebywały wdzięk i niezwykły głos. Uwielbiała pochwały i robiła wszystko, by ciągle o niej mówili. Przede wszystkim była jednak ukochaną córeczką swoich rodziców i najbliższą osobą dla swojego brata Alexa. Jak wyglądało krótkie życie zmarłej przed rokiem Amy Winehouse? Dlaczego mimo młodego wieku udało jej się o... {} Recenzja książki Amy. Moja córka

Taka miłość w sam raz, idealna

10.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historie miłosne kojarzą nam się jednoznacznie. Przywołują na myśl ckliwe romansidła z rzeszą wyidealizowanych bohaterów, którzy są gotowi pokonać wszelkie przeciwności losu, by zdobyć serce ukochanej osoby. Okazuje się, że jedna z tych pozornie wyimaginowanych historii przydarzyła się naprawdę. Jej bohaterem stał się Leopold Tyrmand -polski pisarz... {} Recenzja książki Tyrmandowie. Romans amerykański

Klub 27- prawda czy fikcja?

6.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, a ostatnio również Amy Winehouse. Wszyscy znani i podziwiani. Pożegnali się z tym światem w wieku 27 lat i tym samym stworzyli pośmiertnie Klub 27[1], w którego skład weszło prawie 40 popularnych osobistości. Każda z nich zmarła w kwiecie wieku. Czy w takim razie 27 jest jakąś licz... {} Recenzja książki 27, czyli śmierć tworzy artystę

Biografia rock&rollowego zwierza

6.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy zastanawialiście się kiedyś, jaką objętość miałaby Wasza papierowa biografia? Na ilu stronach zmieściłyby się największe sukcesy i porażki Waszego życia? A gdybyście przeżyli 65 lat i ktoś postanowił spisać Waszą historię, czy mielibyście coś ciekawego do opowiedzenia? Jim Osterberg z pewnością miał co wspominać. Jego burzliwe życie i kariera m... {} Recenzja książki Iggy Pop: Upadki, wzloty i odloty legendarnego punkowca

Bardzo smutna historia

27.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dawno już do przeczytania książki nie zachęcały mnie tak skrajne opinie, jakimi czytelnicy obdarzyli Smutną historię braci Grossbart. Mówiono, że Jesse Bullington zadebiutował zupełnie innym spojrzeniem na powieść fantasy. Niektórzy zachwycali się nietuzinkową kreacją głównych bohaterów, a inni utyskiwali na wulgaryzmy i bluźnierczy ton ich wypowie... {} Recenzja książki Smutna historia braci Grossbart

Zapiski Starego Doktora

23.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są ludzie, którzy rodzą się po to, by pomagać innym. Ich ofiarność względem drugiego człowieka zazwyczaj pozostawia trwały ślad, którego nie sposób zatrzeć. W czasach II wojny światowej, kiedy pomoc drugiemu człowiekowi była na wagę złota, nie zabrakło ludzi dobrej woli. Do nich właśnie należał Henryk Goldszmit, którego po dziś dzień znamy jako Jan... {} Recenzja książki Pamiętnik i inne pisma z getta

Jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie...

22.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moja krótka przygoda z twórczością Neila Gaimana rozpoczęła się niespełna rok temu. Zobligowana zostałam wówczas do przeczytania "Koraliny", co odbiło się poważnym echem na mojej psychice. Przygody małej dziewczynki wcale nie były interesujące. Były mroczne i straszne. Wprost nie mogłam uwierzyć, że książką tą zachwycają się dzieci na całym świecie... {} Recenzja książki Nigdziebądź

O psie, który miał przyjaciela

21.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zanim zabrałam się za lekturę tej książki, musiałam sięgnąć pamięcią wstecz. Zastanawiałam się, kiedy ostatni raz czytałam opowieść, której bohaterem był pies. Moje wspomnienia powróciły do lat wczesnego dzieciństwa, gdy jako 6-latka zachwycałam się przygodami Lampo – głównego bohatera książki Romana Pisarskiego pt: "O psie, który jeździł koleją". ... {} Recenzja książki Hycel

Listy poświęcone miłości

20.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Napisz proszę chociaż krótki list..." - dziś słowa piosenki wykonywanej niegdyś przez Halinę Frąckowiak, straciły na aktualności. Możemy napisać sms-a, wiadomość e-mail, ale list? To dobre dla naszych dziadków. Co więcej, list miłosny kojarzy nam się już tylko z romansowymi opowieściami przemycanymi na kartach literatury. Wbrew panującej opinii, z... {} Recenzja książki Listy miłosne

W świecie wampirów

19.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie przepadam za historiami o wampirach i nie zafascynowała mnie saga "Zmierzch". Mimo tego postanowiłam przeczytać książkę Alyxandry Harvey pt.: "Księżniczka wampirów" i przekonać się, co czytają dzisiejsze nastolatki. Jakie były efekty kilku godzin spędzonych z rodem Drake`ów? Przeczytajcie sami. Historia napisana przez Harvey nie zaskakuje oryg... {} Recenzja książki Księżniczka wampirów. Kroniki rodu Drake'ów

Żyć to znaczy śpiewać...

18.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trzydzieści lat temu, dokładnie 25 sierpnia 1982 roku odeszła z tego świata Anna German – dama polskiej muzyki, utalentowana piosenkarka, której największą miłością był śpiew. By uczcić pamięć o niej, Wydawnictwo MG zdecydowało się już niebawem wydać książkę autorstwa Marioli Pryzwan pt.: "Anna German o sobie". Dzięki uprzejmości tego wydawnictwa j... {} Recenzja książki Anna German o sobie

Słowa Papieża z perspektywy czasu

15.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak widok z okna, który obserwujecie każdego dnia, wpływa na Wasze życie? Jedni z Was patrzą pewnie na piękne góry, inni na lasy, a jeszcze inni (w tym ja) na ponure blokowisko. Karol Wojtyła miał ze swojego wadowickiego okna nieco odmienny widok. Każdego dnia po przebudzeniu jego oczom ukazywał się napis zamieszczo... {} Recenzja książki Ulubiony bilbord Papieża. O Janie Pawle II i spotkaniach z Nim w Polsce opowiada o. Leon Knabit

Zróbmy...bombę atomową!

11.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

II wojna światowa obfitowała w wiele niespotykanych wcześniej wydarzeń. Po raz pierwszy cały świat stał się jednym wielkim polem bitewnym. Żaden wcześniejszy konflikt nie pochłonął tyle ofiar i nigdy przedtem do zniszczenia wroga nie wykorzystywano bomb atomowych. W 1945 roku zadebiutowały w tej dziedzinie Stany Zjednoczone zrzucając dwa rodzime tw... {} Recenzja książki Lit- 6

Gorączka krwotoczna Ebola w akcji

11.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To był jeden z suto zakrapianych wieczorów, po których generał major Raimo Siren wsiadał za kierownicę samochodu, by wrócić do domu. Tym razem wydarzył się jednak wypadek, który zaważyć mógł na jego wojskowej karierze. Pod koła wpadła generałowi rowerzystka. Zgrzyt i stuk obwieściły naszemu bohaterowi jej śmierć. Trzeźwość umysłu wzięła górę nad em... {} Recenzja książki Wirus Ebola w Helsinkach

Z pamiętnika poety finansowego

8.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraź sobie, że pewnego dnia tuż po przebudzeniu jawi się przed Tobą taki oto scenariusz: zwolnili Cię z pracy, nie masz z czego zapłacić kolejnej raty kredytu hipotecznego i na dodatek ostatnio zgrzyta między Tobą a Twoją drugą połówką. Niemożliwe, by tyle nieszcześć spadło na głowę jednego człowieka? Oczywiście, że możliwego, a Matthew Prior je... {} Recenzja książki Krajobraz finansów poety

Panu Bogu świeczkę, a...

8.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Był niegdyś w Liwie ród Lawendowskich herbu Paprzyca. Szlachta ta pomieszkująca w zaścianku Korzeń, znana była z umiłowania sprawiedliwości i gotowości do obrony swojego mienia. Jej imię sławił Stanisław Jakub Lawendowski- woźny trybunalski i zarazem główny bohater powieści Konrada T. Lewandowskiego pt.: "Diabłu ogarek. Czarna wierzba". To dzięki n... {} Recenzja książki Diabłu ogarek. Czarna Wierzba

Zbrodnie w takt muzyki

31.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od czasu do czasu lubię posłuchać muzyki klasycznej. Takty Schuberta, Mozarta czy Brahmsa działają na mnie nad wyraz uspokajająco. Z równie niewielką częstotliwością czytuję kryminały. Czasem jednak każdemu potrzebna jest odrobina intrygi i logicznego myślenia. Moja radość sięga szczytu, kiedy udaje mi się połączyć jedno i drugie. Piękne kompozycje... {} Recenzja książki Ostatni koncert

Koniec i początek życia

30.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie chwile w życiu człowieka, które pozostawiają trwały ślad w jego pamięci. Dotyczy to zazwyczaj zdarzeń tragicznych. Bywa i tak, że traumatyczne wydarzenia stają się udziałem całej rzeszy ludzi. Do nich właśnie zaliczyć możemy II wojnę światową. W pamięci jej świadków pozostało wiele dotkliwych wspomnień. A co z uczestnikami działań wojenny... {} Recenzja książki Kamienica

Legenda Król-owej angielskiej muzyki

28.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wczorajszy wieczór należał do Anglików. Oczy całego świata przez kilka godzin były zwrócone w stronę Wysp Brytyjskich, które po raz trzeci udowodniły, że potrafią zorganizować igrzyska olimpijskie. Danny Boyle, reżyser świetnej ceremonii otwarcia nie zapomniał o najdrobniejszych szczegółach. Zręcznie połączył historię tego pięknego kraju z tym, co ... {} Recenzja książki Queen. Nieznana historia

Sieg Heil!

26.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

30 stycznia 1933 roku Kanclerzem dawnej Republiki Weimarskiej został niepozorny mężczyzna urodzony w Braunau nad Innem. Wówczas żaden Niemiec nie spodziewał się, że 44-letni, niespełniony malarz zapisze najstraszliwszą kartę w historii tego kraju. Narodowo-Socjalistyczna Niemiecka Partia Robotników, której przewodził Adolf Hitler, bardzo szybko zap... {} Recenzja książki 08/15 w partii

Silny i jego harem

26.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W moich dość zamierzchłych czasach licealnych pisało się wiersze lub opowiadania do szuflady. Były to z reguły jakieś grafomańskie próby, które najczęściej czekał proces biodegradacji. W najlepszym przypadku (przy dużym, słownym dopingu polonistki) trafiały one na jakiś podrzędny, gminny konkurs, w którym główną nagrodą była „wejściówka” na delikat... {} Recenzja książki Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl