Avatar @ewa.kluska

Ewunia

@ewa.kluska
3 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
3 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

115 recenzji

Na rozkład(y) - owad(y)

22.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na początku było mnóstwo pozytywnych recenzji na Waszych blogach. Potem w moich drzwiach pojawił się zachwycony przyjaciel z egzemplarzem „Chemii śmierci”. Ostatecznie zwróciłam również uwagę na zapowiedź z okładki, która obiecywała, iż będę dziękować Bogu, że to tylko powieść. Wszystkie te elementy zmobilizowały mnie do przeczytania światowego bes... {} Recenzja książki Chemia śmierci

Human Immunodeficiency Virus

20.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Stało się już chyba tradycją, że z każdej spontanicznej wycieczki do Krakowa przywożę sobie pamiątkę w postaci książki. Szkopuł tkwi w tym, że zawsze podczas wizyty w mojej ulubionej księgarni wybieram książki podejmujące kontrowersyjną tematykę. Mam już na koncie biografie zniewieściałych malarzy, książki o konserwacji zwłok i te odkrywające prawd... {} Recenzja książki Trafieni : 7 opowiadań o AIDS

Czas,który minął...

19.07.2012

Bywa i tak, że podczas lektury czyjejś autobiografii odnajdujemy tak wiele podobnych elementów do wydarzeń z naszego życia, że mamy wrażenie, iż ów autor to nasz kolega z dziecinnych lat. Podejrzewam, że takie właśnie przeświadczenie towarzyszyło Januszowi Pawłowskiemu podczas lektury książki Jana Parandowskiego „Zegar słoneczny”. Ten niewielki zbi... {} Recenzja książki Mój zegar niesłoneczny

GEheime STAatsPOlizei

16.07.2012

Zainteresowanie II wojną światową i funkcjonowaniem tajnej policji niemieckiej, a przede wszystkim zachwyt nad okładką przedstawiającą defiladę policji przed gubernatorem Hansem Frankiem na placu Adolfa Hitlera w Krakowie spowodowały, że po prostu musiałam sięgnąć po „Gestapo”, czyli kolejną powieść historyczną z cyklu „Karny batalion Wehrmachtu” a... {} Recenzja książki „Gestapo".

Smo-la-rek oooo!

12.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasami talent i pasję dziedziczy się z pokolenia na pokolenie. Tak było również w przypadku panów Smolarków, którzy od zawsze interesowali się futbolem. Najpierw miłość do tego sportu połączyła Ryszarda Smolarka z okolicznym klubem Włókniarza Aleksandrów, a potem urodził mu się syn – Włodzimierz, który od dzieciństwa obserwował piłkarskie poczynan... {} Recenzja książki Smolar. Piłkarz z charakterem

O kulturze picia na wojnie

9.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy myślimy o II wojnie światowej, przed naszymi oczami przesuwają się obrazy milionów rannych i pomordowanych istnień, które ten największy konflikt w dziejach świata doświadczył nad wyraz boleśnie. Niewielu z nas zauważa jednak, że oprócz całego swojego okrucieństwa, II wojna światowa była dla wielu po prostu niezłym, handlowym interesem. Nie c... {} Recenzja książki Pijana wojna. Alkohol podczas II wojny światowej

Operacja "Długi skok"

5.07.2012

O tym spotkaniu świat miał się nie dowiedzieć. Przywódcy trzech mocarstw, które w 1943 roku sprzymierzyły się w celu pokonania III Rzeszy, przygotowali konferencję, by opracować ostateczny plan unicestwienia Adolfa Hitlera. Wszystko okryte było tajemnicą. Führer nie mógł pozwolić jednak, żeby trójka marnych w jego mniemaniu przywódców obróciła w n... {} Recenzja książki Dolina zabójców. Zamach w Teheranie 1943

Powrót do przeszłości...

5.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Średniowieczny Nograd założony przed wiekami przez wędrowca o imieniu Nograsz, stał się po latach synonimem bezpieczeństwa. Miejscowa ludność zapomniała już, jak wyglądają rozboje i kradzieże. Największy herszt bandy – Rotupal zmienił się w wiernego sługę Peruna. Dawny czarodziej Melmir i jego odwieczny kompan, złodziejaszek Lentak od lat zasilają ... {} Recenzja książki Awantura na moście

La grande Legia, le general Deyna

3.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z każdą kolejną porażką polskich piłkarzy, wielu kibicom przychodzą na myśl wspomnienia dawnych, złotych lat polskiej piłki nożnej. „Orły Górskiego”, które zapisały najpiękniejszą kartę w historii tego sportu, były w rzeczywistości grupą utalentowanych, młodych mężczyzn, dla których jedyną miłością była piłka. Wśród tej słynnej jedenastki prym wiód... {} Recenzja książki Deyna, Legia i tamte czasy

Hannibal czy Africanus?

1.07.2012

Publiusz Korneliusz Scypion, syn konsula Rzymu bardzo szybko pnie się po szczeblach kariery. Jednak prawdziwe uznanie i sława dopiero przed nim. Los nadarza mu wyjątkową okazję przysłużenia się ojczyźnie. Odwieczny konflikt między Kartaginą a Rzymem musi się wreszcie zakończyć. I choć wódz Kartagińczyków – Hannibal, syn Hamilkara jest potężny i gro... {} Recenzja książki Africanus. Syn konsula

Jedwabny Szlak po wiekach

27.06.2012

Lubicie podróżować? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję nie do odrzucenia. Spakujcie najpotrzebniejsze rzeczy i przygotujcie swój rzeczywisty lub wyimaginowany ROWER, by wraz z Robertem Robbem Maciągiem, jego żoną i przyjacielem wyruszyć na wyprawę słynnym Jedwabnym Szlakiem*. Na Waszej drodze będzie 7 punktów strategicznych. Tam zrobicie sobie po... {} Recenzja książki Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku

Na tropie hiszpańskiej prostytucji

18.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

HISZPANIA – słowo, które przywołuje nieskończoną ilość skojarzeń. Z jednej strony to Mekka dla turystów, którzy o każdej porze roku tłumnie przybywają do tego państwa, by podziwiać piękne zabytki i upajać się cudownym krajobrazem. Z drugiej strony Hiszpania to kraj piłki nożnej. Miejsce kojarzone z odwieczną rywalizacją między Realem a Barceloną, z... {} Recenzja książki Handlowałem kobietami

Pierwsza biografia Kazimierza Sprawiedliwego

17.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest rok 1138. Książę Bolesław Krzywousty kończy swój ziemski żywot i by nie doprowadzać do sporów między synami o schedę w postaci ziem polskich, wydaje słynny już w tradycji historycznej testament. Dzieli w nim kraj na cztery dzielnice, ustanawiając nad nimi władzę zwierzchnią w postaci seniora – najstarszego potomka dynastii Piastów. I tu zaczyn... {} Recenzja książki Kazimierz II Sprawiedliwy

Polsko- ukraińskie Euro 2012 trwa!

15.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Piłka jest okrągła a bramki są dwie”. W tym kultowym zdaniu wypowiedzianym przez znakomitego selekcjonera historycznej już reprezentacji Polski – Kazimierza Górskiego, tkwi cała istota futbolu. Nie ma chyba lepszej definicji zasad tego sportu, który od 8 czerwca 2012 roku każdego dnia spędza bardziej zagorzałym kibicom sen z powiek. Piłkarskie ... {} Recenzja książki Dryblując przez granicę. Polsko-ukraińskie Euro 2012

Nie ma nic gorszego jak spotkać martwego

11.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy wyobrażaliście sobie kiedyś, że w biały dzień na środku jednego z ruchliwych skrzyżowań spotykacie zmarłego przed dziewięcioma laty męża waszej nieżyjącej również przyjaciółki? Choć wydaje się to mało prawdopodobne, taki właśnie przypadek zdarzył się Maureen Stapleton – jednej z bohaterek świetnego kryminału pt.: „Martwi żyją dłużej”. Przerażon... {} Recenzja książki Martwi żyją dłużej

Rozważania nad sensem życia

11.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z okładki zbioru opowiadań Marcina Dyjasińskiego łypie na nas pies, a właściwie jego przerażające kły. Jest w nich jednak coś tajemniczego, co sprawia, że mimowolnie zaglądamy na kolejne strony tej książki. Co na nich znajdziemy? Trzynaście różnych opowiadań, które oprócz motywu ludzkiego losu łączy jeszcze szereg kolejnych, z pozoru nic nie znacz... {} Recenzja książki Tam gdzie pogrzebany jest pies

Mania blogowania

29.05.2012

„ […] uczucie posiadania bloga jest dwoiste: jednocześnie coś osobistego ale i publicznego zarazem. zobaczymy jak to będzie…”*. Muszę przyznać, że po raz pierwszy mam poważny problem z dokonaniem oceny przeczytanej książki. Zaraz po jej lekturze upchnęłam ją w najciemniejszy kąt, żeby tylko o niej nie myśleć. Mój chytry plan się nie powiódł. Wycią... {} Recenzja książki Świat według blondynki

Czy istnieją granice bezsensu?

29.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pewnego upalnego dnia rodzinka Barringtonów (prawie jak Carringtonów) w składzie Pete, Angela i ich nastoletnia córka Toni, postanawia wyprowadzić się z Fresno w Kalifornii do małego miasteczka Loring w delcie Mississipi. Zapytacie po co lekarz i były futbolista przeprowadza się z Kalifornii do takiej dziury? Póki co wystarczyć wam musi odpowiedź, ... {} Recenzja książki Koniec Kalifornii

Z baśnią w obozie koncentracyjnym

17.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Była sobie raz królewna biała jak śnieg, rumiana jak krew, z włosami czarnymi jak heban… Ta parafraza słynnej baśni zaprasza nas ponownie w świat dzieciństwa, w którym mama każdego wieczoru czyta nam do poduszki opowieści braci Grimm, a my leżąc grzecznie pod kołdrą, wyobrażamy sobie, że jesteśmy piękną Śnieżką lub - równie zacnym - jej wybawicie... {} Recenzja książki Farby wodne

W towarzyskim trójkącie

7.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

[email protected] ON - ONA – ON… to niekonwencjonalny damsko-męski trójkąt. [email protected] Czy to już wszystko? Czy w trzech słowach można streścić 184 strony? [email protected] Z pozoru tak, bo to oni są bohaterami książki Majki Palewskiej pt.: „Maluszek”. Ale powiedzieć o nich tylko, że są to właściwie nic nie powie... {} Recenzja książki Maluszek

Wywiady-rozmowy

22.04.2012

Było ich siedmiu… „siedmiu wspaniałych” czy siedmiu krasnoludków? Zacznijmy jeszcze raz… Było ich SIEDMIORO. Łącząc poprzednie określenia mogłabym powiedzieć Siedmioro Wspaniałych Czerwonych. Nie, nie dlatego, że mieli czapki na wzór krasnoludków. Po prostu byli KOMUNISTAMI – dosłownie i w przenośni oddani ideologii marksizmu. Poznajmy ich zatem... {} Recenzja książki Oni

Że-tem CATHERINE

22.04.2012

Ileż to z Nas oglądając ckliwą komedię romantyczną lub popularny dramat, wzdycha za tym przystojnym mężczyzną z ekranu, który jawi się Nam, Drogie Panie jako idealny w każdym calu? Czasem imponuje nam tak bardzo, że zakochujemy się w nim bez reszty. Czekamy na jego kolejne, filmowe role i śledzimy każde wydarzenie z życia prywatnego. I nieważne, c... {} Recenzja książki Telefrenia

Litzmannstadt

22.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie da się ukryć, że książki podejmujące tematykę wszelkich okrucieństw II wojny światowej niemal od zawsze budzą zainteresowanie czytelników. Problem w tym, że publikacji poruszających powyższy temat jest mnogo. Trudno wśród nich znaleźć takie, które potrafiłyby jeszcze „mówić” o okupacji inaczej. A jednak czasem zdarzają się unikaty, które w spos... {} Recenzja książki Biedni ludzie z miasta Łodzi

Pewnego lata w Polsce Ludowej...

22.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znudzona wiosennymi anomaliami pogodowymi, zapragnęłam niedawno lata. Biorąc do ręki książkę Jarosława Marka Rymkiewicza pt.: „Rozmowy polskie latem roku 1983”, miałam nadzieję, że autor choć na chwilę uwolni mnie od tej ciągle jeszcze zimowo-wiosennej rzeczywistości i pokaże, jak wyglądało nieznane mi z autopsji polskie lato 1983 roku. Autor jak z... {} Recenzja książki Rozmowy polskie latem roku 1983

Rzecz o Duce

22.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Lecz Brutus mówi, że był władzy chciwy, A Brutus wielce jest szanownym mężem…”* Ten trafny cytat z dzieła Williama Szekspira pt.: „Juliusz Cezar” stanowiący charakterystykę zdrajcy – Brutusa, stał się po kilkuset latach mottem książki opowiadającej o jednym z największych przywódców XX- wiecznej Europy. Książka ta mówi o Włochu, którego nie tyl... {} Recenzja książki Sto dni Mussoliniego

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl