Avatar @ewa.kluska

Ewunia

@ewa.kluska
3 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
3 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

115 recenzji

Historia w pigułce...

22.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wielu z nas kojarzy historię z nudnymi lekcjami tego przedmiotu, na które uczęszczaliśmy podczas naszego cyklu kształcenia. I kiedy uczono nas tych wszystkich dat, nazwisk i wydarzeń, przeklinaliśmy nasz uczniowski los i zarzekaliśmy się, że już nigdy ale to nigdy z własnej woli nie będziemy zgłębiać historii. Trwaliśmy w tej obietnicy aż do chwil... {} Recenzja książki PRL dla początkujących

Pani Minister czy Pani Ministra?

22.04.2012

Ta nowa forma odmiany zaproponowana przez obecną minister sportu i turystyki z jednej strony bawi, a z drugiej wywołuje pytanie: właściwie to czemu jej nie używać? Wszystkich, którym takie pytanie przyszło do głowy odsyłam do książki Małgorzaty Marcjanik pt.: „ Mówimy uprzejmie. Poradnik językowego savoir- vivre`u”. Małgorzata Marcjanik jest Kiero... {} Recenzja książki Mówimy uprzejmie. Poradnik językowego savoir-vivre'u

Z życia Michaśki...

22.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Napisanie czegokolwiek o książce tak popularnej jak „Drwal” Michała Witkowskiego, to nie lada wyzwanie. Już niemal od daty jej premiery, pojawiają się bardziej lub mniej krytyczne recenzje związane z nowym dziełem „Michaśki”. O popularności tej książki świadczy fakt, że kilkakrotnie uznana została ona za jedną z najlepszych książek 2011 roku. Nie b... {} Recenzja książki Drwal

Izrael vs Palestyna?

22.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podejrzewam, że większość czytelników wie, kim jest Hanna Krall. Ba, niemal wszyscy potrafią wymienić chociaż jeden tytuł jej książki. A Maria Lewińska? W przeciwieństwie do tej pierwszej pani, tę drugą chyba niewielu kojarzy. Mało kto wie również, że obie te panie coś łączy. Hanna Krall i Maria Lewińska dorastały równolegle. Obie urodziły się w W... {} Recenzja książki Z maską na twarzy

Święty człowiek

22.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto z nas choć raz nie czytał czyjejś biografii? Zwykle sięgamy po nie dlatego, że jesteśmy zainteresowani jakąś słynną postacią i chcemy poznać jej życie oraz odkryć dotąd nie znane ciekawostki związane z czyjąś sylwetką. Przyznam, że w wypadku książki, którą chciałabym czytelnikom przybliżyć, było podobnie. Książka Mileny Kindziuk pt: „ Ksiądz ... {} Recenzja książki Fakt Album - Ks. Jerzy Popiełuszko

Złote zęby spod ziemi

22.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Złoty ząb wydarty trupowi będzie zawsze krwawił, choćby już nikt nie pamiętał jego pochodzenia”* „Złote żniwa. Rzecz o tym, co działo się na obrzeżach zagłady Żydów” to jedna z tych książek, o których mówiło się dużo jeszcze przed samym wydaniem. Jej publikacji towarzyszyła atmosfera skandalu, opartego na braku akceptacji dla poruszanego przez Ja... {} Recenzja książki Złote żniwa. Rzecz o tym, co się działo na obrzeżach zagłady Żydów

O pewniej lalce historia

22.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy widziałeś kiedyś płaczące dziecko? Czy pamiętasz, jakie uczucia wzbudzał w Tobie ten widok? Jeśli wydawało Ci się, że zrobiłbyś wszystko, byle tylko maleństwo przestało płakać, to wiedz, że nie jesteś w swoich przekonaniach odosobniony. We wstępie tym, celowo zwracam się do mężczyzn, gdyż to oni na co dzień wolą ukrywać uczucia niż być posądzan... {} Recenzja książki Lalka Kafki

O zwłokach Lenina słów kilka...

4.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tego jeszcze nie było! Po raz pierwszy w życiu, w jednej z krakowskich księgarni, wprost z okładki „przemówiły” do mnie zwłoki. Dodam, że zwłoki nie byle kogo, bo samego Władimira Iljicza Uljanowa znanego w historii jako Włodzimierz Lenin. Wobec takiej persony nie pozostało mi nic innego, jak dodać książkę „Najsłynniejsza mumia świata. Wspomnienia ... {} Recenzja książki Najsłynniejsza mumia świata. Wspomnienia konserwatora zwłok Lenina

Witajcie w Rabarbarze!

4.04.2012

Edward Redliński to jeden z tych pisarzy, którzy potrafią przyciągnąć czytelnika. Wystarczy, że przeczyta się jedną jego książkę, a już chce się sięgać po kolejne. Co prawda jest to literatura, która nie wszystkim odpowiada pod względem tematycznym, ale ci, którzy biorą do ręki książki tego autora, wiedzą co ich czeka. Sylwetki Redlińskiego chyba ... {} Recenzja książki Listy z Rabarbaru

SZALOM!

4.04.2012

Wtedy kwitły forsycje i była piękna wiosna. Żółte gałązki, pełne kwiatów zdobiły ogródki… W tym całym wiosennym pięknie, swoje najgorsze chwile przeżywali oni - setki tysięcy Żydów w całej Polsce. Wiosna 1943 roku była jednak najstraszliwsza dla tych, którzy znajdowali się w getcie warszawskim. 19 kwietnia tego roku rozpoczął się dla mieszkańców ... {} Recenzja książki Wtedy kwitły forsycje : [pamięci dzieci - ofiar Holocaustu = in memory of the children - the victims of Holocaust]

Poradnik związkowy

4.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Drogie Panie, czy wiecie, jaki powinien być Wasz wymarzony mężczyzna? Czy potraficie odróżnić typ „starego synka mamusi” od „patologicznego ambicjonera”? Czy wiecie jakie metody stosować, by utrzymać przy sobie tego jedynego mężczyznę? A Wy, Panowie, czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, w jaki sposób uwodzą Was kobiety? Czy potraficie wyjaśnić,... {} Recenzja książki Jak zdobyć utrzymać i porzucić mężczyznę

Kilka słów o Himilsbachu

12.03.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wszyscy mi mówią, Janek przestań pić i rzuć palenie. Basica straszy, że jak nie przestanę, to odejdzie, lekarz straszy, jak nie przestanę, to szybko zejdę. Wszyscy dookoła nic tylko straszą, a człowiek jak ma silną wolę to i tak zapali i się napije"*. Człowiek z silną wolą – te kilka słów najtrafniej opisuje postać Jana Himilsbacha. Wokół jego os... {} Recenzja książki Moja oszałamiająca kariera

Pisarstwo z muzyką w tle

12.03.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie od dziś wiemy, że losy literatury i muzyki się splatają. Często przecież w różnego rodzaju dziełach literackich czujemy obecność muzyki. Czasem bywa jednak i tak, że muzyka inspiruje i prowadzi fabułę utworu. Taka jest rola muzyki w powieści Wita Szostaka „Oberki do końca świata”. "Ej za las, chłopcy, za las, bo za lasem grają. Ej, bo mi się... {} Recenzja książki Oberki do końca świata

Gruza z wieszakiem

12.03.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Od pewnego czasu podaję datę swego urodzenia w cyfrach rzymskich. Tak niewielu potrafi ją odcyfrować"*. Tego pana znamy wszyscy. Jeśli nie wszyscy, to chociaż większość z nas. Skąd? Z telewizji. Chociaż teraz mówi się o nim już rzadko. Okres swojej największej popularności przeżywał za czasów naszych rodziców. Jerzy Gruza, bo o nim mowa, znany ... {} Recenzja książki Człowiek z wieszakiem : życie zawodowe i towarzyskie

Czas na Klarę!

12.03.2012

Proszę Państwa, oto Klara, a jej pseudonim „losu ofiara”. Klara to jedna z najbardziej pokręconych bohaterek, jakie w życiu poznałam. To kobieta, której wszystko „wali się” na głowę. Najpierw utrata pracy, potem zdrada ze strony podłego Mirka, a jeszcze później problemy z lokum mieszkalnym. Ta dziewczyna to po prostu chodzące nieszczęście. To je... {} Recenzja książki Pokręcone losy Klary

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl