Temat:

Jakie są wasze ulubione książki Kinga i od czego zaczęliście swoją przygodę z tym autorem.

@Martyna_Bryl
@Martyna_Bryl
53 książek · 11 postów
2020-02-10 14:31 #
Witam wszystkich! Bardzo proszę o nie umieszczanie spoilerów na temat danej powieści, tylko krótkie wyjaśnienie dlaczego akurat dana książka przypadła Wam do gustu.  Napiszcie również od jakiej książki zaczęliście. 

Pozdrawiam.
# 2020-02-10 14:31
{}
Odpowiedz
@karolcik
@karolcik
35 książek · 89 postów
2020-02-10 17:42 #
Już w sumie nie pamiętam od czego zaczęłam, po prostu odkąd pamiętam zaczytuję się w powieściach Kinga, tak było, jest i będzie :)
A najbardziej lubię chyba Dallas '63, może nie jest najlepszą jego książką, ale mam zdecydowanie sentyment, chyba czytałam co najmniej 4-5 razy od czasu, kiedy przeczytałam pierwszy raz.
# 2020-02-10 17:42
{}× 4
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-10 19:32 #
Ja też nie pamietam kiedy zacząłem i czym. Dla mnie King to esencja Ameryki, w której spędziłem łącznie jakieś dwa lata życia. Mam duży sentyment do tego gościa :)

Póki co ulubiona to chyba jednak Zielona mila i Misery. Dallas '63 też dobre, ale dawno już nie czytałem. 
# 2020-02-10 19:32
{}× 4
Odpowiedz
@Martyna_Bryl
@Martyna_Bryl
53 książek · 11 postów
2020-02-12 12:49 #
Póki co „Zielona Mila” oglądałam film i byłam zachwycona.  Nie mogę się doczekać aż sięgnę po książkę. 
# 2020-02-12 12:49
{}× 2
Odpowiedz
@katapika
@katapika
Admin 123 książek · 111 postów
2020-02-10 19:51 #
Nie pamietam dokładnie, ale chyba zaczęłam od Misery. Czytałam jako nastolatka i byłam zachwycona! Potem z górki: Lśnienie, Carrie etc. Dallas '63 nie czytałam. :) 
# 2020-02-10 19:51
{}× 2
Odpowiedz
@Martyna_Bryl
@Martyna_Bryl
53 książek · 11 postów
2020-02-12 12:54 #
Lśnienie jest u mnie następne w kolejce. Póki co dałam szansę jeszcze „Miasteczku Salem” . Książka okazała się nudna, ale chyba powoli się rozkręca. Jeśli to się utrzyma to jest szansa, że ją skończę.
# 2020-02-12 12:54
{}× 1
Odpowiedz
@katapika
@katapika
Admin 123 książek · 111 postów
2020-02-18 22:17 #
„Miasteczko Salem” jakoś mnie ominęło. To jednak z Twojej wypowiedzi wynika, że dużo nie straciłam :)) 
# 2020-02-18 22:17
{}
Odpowiedz
@HypatiazAleksandrii
@HypatiazAleksandrii
100 książek · 850 postów
2020-02-10 22:29 #
Zaczęłam w wieku lat 12... i przepadłam. Z Kingiem było mi bardzo po drodze... On stał się moim uzależnieniem. Był moją odskocznią i moim terapeutą... jakkolwiek dziwnie to zabrzmi. Zaczęło się od fantasy Oczy smoka. Potem Cujo, potem nie pamiętam chyba Smętarz, potem Worek kości albo Misery i... tak szło nam jakoś. Najlepsze były dla mnie na owe czasy (do 20stego r.ż. przeczytałam go mnóstwo) Smętarz, Lśnienie,  Misery, Sklepik z marzeniami, Desperacja, ostatnio Rose Madder, z opowiadań najlepsze to Mgła. Tak naprawdę trudno wybierać. W domu mam jakieś 15 tytułów jeszcze nie przeczytanych. I wciąż mam w planach wziąć się za sagę Mroczna Wieża. Oj... dużo jeszcze przede mną... :))) Kinga do smakowania... nie wiem czy mi życia starczy. Głupio byłoby gnić ze świadomością tylu nieprzeczytanych jego książek ;)
# 2020-02-10 22:29
{}× 2
Odpowiedz
@Martyna_Bryl
@Martyna_Bryl
53 książek · 11 postów
2020-02-12 12:58 #
Zgadzam się z Tobą. King ma coś w sobie takiego, że trudno mu odmówić. Też zamierzam przeczytać wszystkie jego książki i mam nadzieję, że chociaż  w połowie uda mi się ten plan zrealizować. Zważywszy na to, że ostatnio mam mało czasu na czytanie.  
# 2020-02-12 12:58
{}× 1
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-10 22:40 #
Nie pamiętam od czego zacząłem, ale chyba od któregoś zbioru opowiadań. King napisał masę dobrych książek, ale gnioty też mu się zdarzały (jak np. Komórka) moją ulubioną jest Misery - żadnych duchów, tylko jedno psychiczne babsko :) a zaraz potem Joyland - bo świetny klimat.

Edit: mój pierwszy King to chyba był zbiór cztery pory roku tam gdzie Skazani na Shawshank i równie dobre Pojętny uczeń.
# 2020-02-10 22:40
{}× 3
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-10 22:43 #
Rok wilkołaka. Bardzo wybitny gniot :D
# 2020-02-10 22:43
{}× 2
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-10 22:44 #
Nie czytałem, wychodzi na to, że całe szczęście:D
# 2020-02-10 22:44
{}× 1
Odpowiedz
@HypatiazAleksandrii
@HypatiazAleksandrii
100 książek · 850 postów
2020-02-10 23:03 #
Taaak... :D do pokoiku wchodziła Annie (urocze imię) i człowieka przechodził dreszcz...
# 2020-02-10 23:03
{}× 1
Odpowiedz
@HypatiazAleksandrii
@HypatiazAleksandrii
100 książek · 850 postów
2020-02-10 23:06 #
A co do Joyland... podobał mi się średnio. Pewnie już mnie jakaś znieczulica brała ;)
# 2020-02-10 23:06
{}× 2
Odpowiedz
@19emilka93
@19emilka93
546 książek · 36 postów
2020-02-11 09:35 #
Na szczęście krótki :)
# 2020-02-11 09:35
{}
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-11 09:41 #
Joyland jest mocno niekingowy, jakby wyciąć z niego niepotrzebny wątek paranormalny, to byłaby świetna obyczajówka :)
# 2020-02-11 09:41
{}× 2
Odpowiedz
@19emilka93
@19emilka93
546 książek · 36 postów
2020-02-11 09:34 #
Zaczęłam od "Desperacji", ale nie polecam tego jakoś mocno. Ostatnio zachwycił mnie "Instytut" - połączenie fantastyki z takim poczuciem realności. Masz wrażenie, że w sumie to faktycznie mogłoby się wydarzyć. Plus młody wiek bohaterów i przepis na sukces. Jedna z lepszych książek to "Wielki marsz". Jest ona prosta i przytłaczająca w prostocie. Musisz iść aż nie umrzesz albo inni nie stracą sił. A na to patrzą spragnione emocji tłumy. Daje do myślenia i możesz odczuć to wszystko. 
# 2020-02-11 09:34
{}× 3
Odpowiedz
@Martyna_Bryl
@Martyna_Bryl
53 książek · 11 postów
2020-02-11 10:13 #
Ja swoją przygodę z Kingiem zaczęłam od „Christine” w 2013 r. Później miałam siedem lat przerwy. Nie żeby mi się nie podobało. Po prostu w tym czasie, czytałam coś zupełnie innego i jakoś zapomniałam o Kingu. W 2020 moją drugą jego powieścią była „Ręka Mistrza” i niedawno co ją skończyłam. Między obiema powieściami jest 25 lat różnicy.  Zdecydowanie bardziej, przypadła mi do gustu ta druga.  W tamtym tygodniu skończyłam „Carrie” i znowu przeskok w czasie do jego debiutu. Powiedziałam sobie niedawno, że o ile mi się uda i wcześniej nie umrę, będę chciała przeczytać jego książki od daty wydania. W „Carrie” ujął mnie dobry klimacik lat 70-80-tych. Niesamowicie się wciągnęłam w tę opowieść. A teraz nadszedł kryzys czytelniczy, bo jak „Kingowcy” wiedzą jego następną powieścią jest „Miasteczko Salem”. Nie intryguje mnie ta cała historia. Nie mogę przebrnąć przez tę książkę i jak dla mnie za dużo tam jest wszystkiego. Przeszkadza mi mnogość postaci i to bardzo. Cała książka póki co kręci się koło tajemniczego domu i na tym koniec. Jestem dopiero na 100-tnej stronie. Jak wy mieliście z tą książką? Czy warto jest przemęczyć się przez ten mało interesujący kawał lektury? 

Dziękuję, że bierzecie udział w dyskusji. 
Pozdrawiam 
# 2020-02-11 10:13
{}
Odpowiedz
@Airain
@Airain
159 książek · 211 postów
2020-02-11 18:33 #
To było tak dawno, ze nie pamiętam, od czego zaczęłam, chyba od Carrie. A potem już poszło...
Moim zdaniem, dobrze jest też zacząć od opowiadań, bo one Kingowi naprawdę wychodzą. Jeśli chodzi o powieści, to bywają i gnioty. Przeczytałam całość Mrocznej Wieży i też mam mieszane opinie, bo tylko niektóre części naprawdę mi się podobały. Trochę to kwestia gustu - znajoma nie dokończyła Buicka 8, bo uznała, że nudny, a mnie się spodobał za opis funkcjonowania małego policyjnego posterunku w małym miasteczku, plus anegdotka Kinga o źródle pomysłu na książkę.
Ostatnio wróciłam do Danse macabre, uwielbiam tę książkę, zwłaszcza za opisy kiepskich horrorów.

Martyna, jak Cię nudzi, to rzuć i weź co innego. King to pisarz rozrywkowy, nie ma sensu się nim męczyć.
# 2020-02-11 18:33
{}× 2
Odpowiedz
@Sue
@Sue
1195 książek · 116 postów
2020-02-12 00:36 #
To ja napiszę, że mi się podobały tylko dwie książki Kinga - Oczy smoka i Desperacja. Inne - a było ich nawet dosyć - które przeczytałam, do śmietnika.
# 2020-02-12 00:36
{}
Odpowiedz
@HypatiazAleksandrii
@HypatiazAleksandrii
100 książek · 850 postów
2020-02-12 08:41 #
dość surowa ocena
# 2020-02-12 08:41
{}
Odpowiedz
@Sue
@Sue
1195 książek · 116 postów
2020-02-14 16:38 #
Po prostu nie lubię jego stylu pisania. Książek przeczytałam jego chyba 13, z czego serio spodobały mi się dwie. Ale gusta są różne. :)  Jednemu się podoba, innemu nie. Najważniejsze, by każdy w literaturze znalazł coś dla siebie, i tego się trzymam. Jak Tobie się podoba, to świetnie. Niech każdy ceni tych pisarzy, co lubi. 
# 2020-02-14 16:38
{}× 1
Odpowiedz
@Martyna_Bryl
@Martyna_Bryl
53 książek · 11 postów
2020-02-12 13:02 #
Surowa ocena, ale szanuję zdanie innych. Nie mogę powiedzieć, że nie ma innych lepszych autorów.  Jeszcze nie mam go z kim porównać. 
# 2020-02-12 13:02
{}× 1
Odpowiedz
@HypatiazAleksandrii
@HypatiazAleksandrii
98 książek · 766 postów
2020-02-12 13:14 #
dla mnie jest jedyny w swoim rodzaju. Osobliwy. I odczuwam niechęć do porównywania pisarzy między sobą. Mi bardziej chodziło o to, że proza Kinga może trafiać do śmietnika... King pewnie by to zlał, ale mnie serducho boli... :( Dla mnie to znakomity pisarz, choć fakt, popełnia gnioty, ale przy takiej ilości spłodzonych powieści to przecież nieuniknione. Każdy ma lepsze lub gorsze pomysły na książki. 
# 2020-02-12 13:14
{}× 1
Odpowiedz
@mikakeMonika
@mikakeMonika
68 książek · 111 postów
2020-02-13 11:22 #
Ja zaczęłam od Bastionu, uwielbiam długie książki, zwłaszcza takie, które przypadną mi do gustu. I od niego się zaczęło. Chcę przeczytać wszystko, ale jeszcze sporo pozostało. Rzeczywiście są takie książki, które przytulam (np. Bezsenność, Rose Madder, Dallas`63, Dolores Claiborne, czy Cmętarz Zwieżąt) i takie, które wydają się nienapisane przez Kinga (np. przywoływana już w dyskusji Komórka). Moja ukochana zaś to bez dwóch zdań Mroczna Wieża. Ma w sobie to coś, co mogłabym czytać w kółko. I nie wiem co to jest ;) 
# 2020-02-13 11:22
{}× 1
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 568 postów
2020-02-13 11:48 #
Ja właśnie zacząłem Dallas '63, literacko to jeden z lepszych kingów, zapowiada się dobra książka. 
# 2020-02-13 11:48
{}× 3
Odpowiedz
@Martyna_Bryl
@Martyna_Bryl
53 książek · 11 postów
2020-02-14 12:45 #
Jeszcze dużo przede mną „Kingów” Tak samo moim marzeniem jest przeczytanie wszystkich jego książek, a gdzie tu znaleźć czas na inne. Póki co „Miasteczko Salem” plasuje się u mnie najniżej. Choć muszę przyznać, że miałam z tą książką duży problem, gdyż nie zachęcała do dalszego czytania, to teraz po stu stronach kryzysu wreszcie zaczyna się coś dziać. Podobnie było w przypadku książki
 „Ręka Mistrza”. Czytało się kiepsko do pewnego momentu, a później już przepadłam.
# 2020-02-14 12:45
{}× 2
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 568 postów
2020-02-18 22:29 #
Miasteczko Salem to jedna z jego słabszych książek - takie 5/10 - nudna i bez głębszego sensu :)
# 2020-02-18 22:29
{}
Odpowiedz
@Martyna_Bryl
@Martyna_Bryl
53 książek · 11 postów
2020-02-20 11:12 #
Mnie też nie porwała, a jestem dopiero w połowie. Są pewne wątki, które mnie interesują i chyba jednak ją skończę. Mam bardzo dużo zaczętych i nieprzeczytanych książek. Jeśli chodzi o twórczość Kinga, chciałabym przeczytać wszystkie, albo chociaż większość jego książek. Nie mogę tak odpuścić sobie jednej z nich;D
# 2020-02-20 11:12
{}
Odpowiedz
@Martyna_Bryl
@Martyna_Bryl
53 książek · 11 postów
2020-02-14 12:49 #
Też tak słyszałam, że „Dallas 63” to jedna z jego najlepszych książek.  Ja osobiście niecierpliwie oczekuję książki „Lśnienie”. Film mi się podobał, a jak wiadomo książka z filmem nie ma dużo wspólnego.
 
# 2020-02-14 12:49
{}× 2
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
180 książek · 522 postów
2020-02-18 22:31 #
Dallas jest świetny, wielowątkowy - czyta się jak 3 - 4 powieści w jednej, i nie da się też ukryć, że to kawał cegły. Lśnienie jest świetne, ale film Kubricka bardziej mi się podobał:)
# 2020-02-18 22:31
{}
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 966 postów
2020-02-19 08:51 #
Bo jest lepszy :)
# 2020-02-19 08:51
{}
Odpowiedz
@katapika
@katapika
Admin 123 książek · 111 postów
2020-02-18 22:20 #
A tak się zapytam, co sądzicie o „Sklepiku z marzeniami”?
# 2020-02-18 22:20
{}
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-20 11:42 #
Ja nie czytałem :(
# 2020-02-20 11:42
{}
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-21 19:39 #
Czytałem dawno temu i niewiele pamiętam, poza zarysem fabuły i ogólnym wrażeniem, że nie była to strata czasu. Tak, wiem - mało to pomocne :) 
# 2020-02-21 19:39
{}
Odpowiedz
@Renax
@Renax
18 książek · 37 postów
2020-02-19 04:42 #
Mnie obdarowano książkami: Misery, Dolores Clairbone i Zielona Mila. To od której zacząć?
# 2020-02-19 04:42
{}
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-19 05:51 #
Same ciekawe tytuły: jeśli nie oglądałaś filmu to od Zielonej mili. 
# 2020-02-19 05:51
{}× 2
Odpowiedz
@Renax
@Renax
18 książek · 37 postów
2020-02-19 06:04 #
Oglądałam

# 2020-02-19 06:04
{}
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-19 06:09 #
No to od Misery :) swoją drogą obdarowywacz miał dobry pomysł, żeby obdarować cię akurat tymi książkami, bo każda jest inna - prawie całe spektrum twórczości Kinga.
# 2020-02-19 06:09
{}× 2
Odpowiedz
@Renax
@Renax
18 książek · 37 postów
2020-02-19 07:42 #
Co miała, to dała. Jak przeczytam, to też chyba podam dalej, 'co by i inni mieli radochę'. 
# 2020-02-19 07:42
{}
Odpowiedz
@yhera
@yhera
578 książek · 357 postów
2020-02-19 07:53 #
Czytam "Zieloną milę" od kilku miesięcy. I nie dlatego że mi się nie podoba. To jest tak doskonałe, każdy rozdział tak na mnie wpływa, że boli mnie myśl o zakończeniu. Zamiast połknąć to w kilka dni, postanowiłam się rozkoszować. I chyba zacznę od początku :)
# 2020-02-19 07:53
{}× 2
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-19 08:11 #
No Zielona mila jest świetna, nie wiem czemu o niej zapomniałem, podczas wymieniania ulubionych kingów - pomroczność jasna :)
# 2020-02-19 08:11
{}× 1
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-19 08:49 #
Myślę, że to Annie Wilkes przemawiała do Twojej podświadomości, że to jednak Misery powinno być na szczycie ;)
# 2020-02-19 08:49
{}
Odpowiedz
@Johnson
@Johnson
337 książek · 552 postów
2020-02-19 08:44 #
Ja to przeczytałem dwie, tj. Misery i Smętarz Zwierząt. I nie wiem co dalej? 
# 2020-02-19 08:44
{}× 2
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-19 08:46 #
To może właśnie Zieloną milę? Dallas 63' też bardzo fajne. 
# 2020-02-19 08:46
{}× 1
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-19 08:46 #
Zieloną milę bierz.
# 2020-02-19 08:46
{}× 2
Odpowiedz
@Johnson
@Johnson
337 książek · 552 postów
2020-02-19 08:48 #
Panowie, obejrzałem ZIeloną milę jako film, więc za książkę już się nie złapię, mam kupione sto lat temu z biedry Joyland, Bazar złych snów i cośtam jeszcze nie pamiętam. Nadadzą się czy jednak szukać dalej?
# 2020-02-19 08:48
{}
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-19 08:50 #
A czemu się nie złapiesz? Sporo stracisz.
# 2020-02-19 08:50
{}
Odpowiedz
@Johnson
@Johnson
337 książek · 552 postów
2020-02-19 08:51 #
@Fred jak już film widziałem, to po filmie czytanie jakoś mi się czkawką zwykle odbija, znam już przecież główną oś historii. Wiem, że książka i film "to nie to samo" but still, znam już historię.
# 2020-02-19 08:51
{}
Odpowiedz
@yhera
@yhera
578 książek · 357 postów
2020-02-19 08:51 #
Wydaje mi się, że jednak film to nie to samo i powinieneś sprawdzić :)
# 2020-02-19 08:51
{}× 1
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-19 08:52 #
Popieram.
# 2020-02-19 08:52
{}
Odpowiedz
@Johnson
@Johnson
337 książek · 552 postów
2020-02-19 08:56 #
Pomyślimy zatem.
# 2020-02-19 08:56
{}
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-19 09:04 #
Mackowy, z dedykacją dla Ciebie 😅
# 2020-02-19 09:04
{}× 2
Odpowiedz
@Johnson
@Johnson
337 książek · 552 postów
2020-02-19 09:24 #
@Fred
@Mackowy
# 2020-02-19 09:24
{}× 1
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-19 09:26 #
Po prostu zazdrościsz...😉
# 2020-02-19 09:26
{}× 2
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-19 09:34 #
Dokładnie! Lepiej nadgoń Kinga :P
# 2020-02-19 09:34
{}× 1
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-19 09:36 #
Wtedy zaprosimy Cię do Panoramy na drinka ;)
# 2020-02-19 09:36
{}
Odpowiedz
@Johnson
@Johnson
337 książek · 552 postów
2020-02-19 09:38 #
Gdzie?
# 2020-02-19 09:38
{}
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-19 09:38 #
# 2020-02-19 09:38
{}
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-19 09:41 #
Szukałem jakiegoś gifa pokazującego wyższość, ale trafiłem na to - całkiem interesujące
# 2020-02-19 09:41
{}× 2
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-19 09:51 #
Czytałem gdzieś, że Kubrick ani przez chwilę nie negował tego rodzaju kalki. W Lśnieniu jest ich podobno całkiem sporo.
# 2020-02-19 09:51
{}
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-19 10:02 #
O, to nie wiedziałem. W każdym razie Lśnienie to jeden z niewielu przypadków, gdzie film podobał mi się bardziej niż książka (a serial to w ogóle majstersztyk)
# 2020-02-19 10:02
{}
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-19 10:06 #
Ja słyszalem też, że Castle Rock jest dobre, to serial do Misery
# 2020-02-19 10:06
{}× 1
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-19 10:14 #
Ten serial, sądząc po opisie, to w ogóle jest taka zupa na Kingu :)
Kiedyś jeszcze był taki co się nazywał : "Szpital Królestwo" i też Stefek chyba maczał w nim palce.
# 2020-02-19 10:14
{}
Odpowiedz
@yhera
@yhera
578 książek · 357 postów
2020-02-19 10:14 #
@Mackowy ten serial? https://www.filmweb.pl/serial/L%C5%9Bnienie-1997-34327
Bo nawet nie wiedziałam, że jest jakiś
# 2020-02-19 10:14
{}
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-19 10:17 #
No właśnie nie. Kiedyś na pewno oglądałem to Kubrickowskie Lśnienie w trzech odcinkach, ale teraz nie mogę znaleźć tego. Dziwne. 
# 2020-02-19 10:17
{}
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-19 10:19 #
Może Stephen się zdenerwował i zmazał to z powierzchni świata 😁
# 2020-02-19 10:19
{}× 1
Odpowiedz
@yhera
@yhera
578 książek · 357 postów
2020-02-19 10:21 #
A już mi smaczku narobiłeś!
# 2020-02-19 10:21
{}
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-19 10:21 #
Musiałem coś popier#$%, ale dam sobie coś uciąć, że widziałem Lśnienie na TVP podzielone na odcinki 
# 2020-02-19 10:21
{}
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-19 10:22 #
@yhera
przepraszam :(
# 2020-02-19 10:22
{}
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-19 10:24 #
To może to rzeczywiście był film w wersji reżyserskiej (dłuższej) podzielony na trzy. 
# 2020-02-19 10:24
{}× 1
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-19 10:32 #
Może być, ale nie mam dowodów - właśnie przeszukuję inetrnety, bo mam mindfuck teraz ;/
# 2020-02-19 10:32
{}
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-20 06:58 #
Wczoraj zapuściłem sobie pierwszy odcinek Castle Rock i stwierdzam, że nie będę tego dalej oglądał... po ciemku 🙂
# 2020-02-20 06:58
{}
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
181 książek · 589 postów
2020-02-20 07:37 #
@Fredkowski
To może narzucę, jak polecasz 😉
# 2020-02-20 07:37
{}
Odpowiedz
@yhera
@yhera
578 książek · 357 postów
2020-02-20 07:57 #
A czy muszę być zaznajomiona z twórczością Kinga?
# 2020-02-20 07:57
{}
Odpowiedz
@Fredkowski
@Fredkowski
60 książek · 1266 postów
2020-02-20 08:02 #
Jeśli o Castle Rock pytasz, to myślę, że nie, choć dopiero pierwszy odcinek obejrzałem. 
# 2020-02-20 08:02
{}
Odpowiedz
@Kolano_Pana_D
@Kolano_Pana_D
5 książek · 9 postów
2020-02-22 18:21 #
Ja kiedyś pokochałem "Lśnienie". Za budowanie napięcia. Za rys postaci. I do dziś wykłócam się z kumplami, że Nicholson wyraźnie pojawia się w "Lśnieniu". W książce. King pisał o nim. Ta symbioza płynie z wersów. Film po prostu musiał powstać :)
# 2020-02-22 18:21
{}
Odpowiedz
Grupa

Klub Recenzenta

Grupa stworzona wokół tematu Klubu Recenzenta w serwisie nakanapie.pl

Książki, recenzje, ogłoszenia, społeczność!

Znajdziesz tu wszystko, czego potrzebuje każdy wielbiciel książek. Załóż konto i korzystaj w pełni ze wszystkich możliwości serwisu.
Zarejestruj się
{}