Temat:

Konkurs na recenzję tygodnia z Kumiko.pl - 3/2012

2012-01-16 08:57 #
Zapraszamy do udziału w trzeciej edycji konkursu na recenzję tygodnia w 2012 roku.

Nowa edycja, nowe zasady, ale o nich poniżej. Zwróćcie szczególną uwagę na punkty 3, 4 i 5

Nagody w konkursie ufundowała Księgarnia internetowa Kumiko.pl




Nagrodami są:
- bon o wartości 50 zł na zakupy w księgarni internetowej Kumiko.pl
- 2 bony uprawniające do darmowej przesyłki zakupów z księgarni internetowej Kumiko.pl - bony te mogą trafić zarówno do autorów recenzji, jak i osób, które podzielą się swoimi opiniami na temat zgłoszonych recenzji

Zasady udziału w konkursie
1) W konkursie może wziąć udział każdy zarejestrowany użytkownik serwisu nakanapie.pl. Konto w serwisie można założyć na stronie Rejestracja w serwisie nakanapie.pl

2) Należy przeczytać dowolną książkę/komiks/ebook/audiobook i napisać jego recenzję. Jeżeli chcesz wiedzieć jak napisać dobrą recenzję. Zerknij na nasze forum: Jak napisać dobrą recenzję?

3) Recenzję należy umieścić w serwisie nakanapie.pl na stronie książki, a następnie, poniżej w tym wątku wkleić:
- tytuł książki
- imię i nazwisko autora książki
- link do książki w serwisie (nie jest wymagany w przypadku gdy tytuł i imię, i nazwisko zostało zlinkowane z recenzją)
- dodatkowo można również umieścić krótki fragment lub komentarz - dlaczego akurat ta recenzja może wydać się ciekawa

Przykładowe zgłoszenie może wyglądać:
Marzenia i tajemnice, Danuta Wałęsa

lub:
Marzenia i tajemnice, Danuta Wałęsa
http://nakanapie.pl/books/730991/reviews/9552.marzenia-i-tajemnice

4) Wymogi dotyczące recenzji:
- użytkownik zgłaszający recenzję oświadcza, że jest jej autorem
- recenzja nie może być starsza niż 30 dni (decyduje data rozpoczęcia konkursu)
- jeden użytkownik może zgłosić jedną recenzję
- recenzje, które zostały nagrodzone w konkursach serwisu nakanapie.pl nie mogą być ponownie zgłaszane
- do konkursu nie można zgłaszać recenzji książek przekazanych przez nakanapie.pl do recenzji

5) Nagrody dodatkowe (2 bony uprawniające do darmowej przesyłki zakupów z księgarni internetowej Kumiko.pl) mogą trafić do osób, które wskażą recenzję, która wg nich powinna wygrać. Wymagane jest merytoryczne uzsadnienie takiego wyboru. Podczas wyboru recenzji tygodnia redakcja będzie brała pod uwagę sugestie użytkowników.

6) Recenzje można zgłaszać od 16.01.2012 do 22.01.2012 (włącznie), a swoje opinie na temat recenzji można wyrażać do 23.01.2012 (włącznie).

7) Wyniki ogłosimy po 23.01.2012.

W imieniu redakcji nakanapie.pl - Powodzenia!
# 2012-01-16 08:57
@Estijana
@Estijana
55 książek · 16 postów
2012-01-16 20:11 #
http://nakanapie.pl/book/616556/review/10361/drzenie.htm
Maggie Stiefvater- Drżenie;)
Oświadczam, że jestem autorką recenzji.
# 2012-01-16 20:11
@Nidda
@Nidda
120 książek · 181 postów
2012-01-17 00:41 #
http://nakanapie.pl/book/731530/review/10478/dzieci-demonow.htm
Dzieci demonów, J.M. McDermott

Oświadczam, że jestem autorką recenzji.

Fragment recenzji:
"Zastanawialiście się kiedyś, co by się stało, gdyby na świecie żyły istoty wyglądające bardzo podobnie do ludzi, zdolne jednak spowodować u nas choroby samym tylko dotykiem, a których krew jest niczym kwas i wyżera wszystko dookoła? Nie? To błąd, ale można go naprawić sięgając po "Dzieci demonów" autorstwa amerykańskiego pisarza J.M. McDermotta. Dzięki niemu możemy przenieść się do świata, gdzie takie rozmyślania stają się rzeczywistością i dać się wciągnąć w wir wydarzeń. A dzieje się naprawdę dużo..."
# 2012-01-17 00:41
@Okapi
@Okapi
134 książek · 87 postów
2012-01-17 19:32 #
http://nakanapie.pl/book/712594/review/10490/portret-doriana-graya.htm
Oscar Wilde "Portret Doriana Graya"
Oświadczam, że jestem autorką recenzji.
# 2012-01-17 19:32
2012-01-17 23:04 #
http://nakanapie.pl/book/382877/review/10494/antykwariat-ze-starymi-mapami.htm
"Antykwariat ze starymi mapami" Pierdomenico Baccalario
# 2012-01-17 23:04
@Potania
@Potania
254 książek · 396 postów
2012-01-18 15:47 #
http://nakanapie.pl/book/503533/review/10504/zwyczajny-facet.htm
Katarzyna Kalicińska - "Zwyczajny Facet"
Oświadczam, że jestem autorką recenzji.
# 2012-01-18 15:47
MO
@morelka11
112 książek · 62 postów
2012-01-21 17:09 #
http://nakanapie.pl/books/479376/reviews/10545.najdalsza-podroz-krotka-opowiesc-o-zyciu-smierci-i-umieraniu

Constanze Kopp - Najdalsza podróż Krótka opowieść o życiu śmierci i umieraniu

Oświadczam, że jestem autorką recenzji.

Zgłosiłam akurat tą recenzję do konkursu, ponieważ książka o której mówi recenzja, pokazuje bardzo trudny temat. Temat śmierci, uważam, że o tej książce powinno usłyszeć jak najwięcej ludzi.
# 2012-01-21 17:09
@Elen
@Elen
162 książek · 473 postów
2012-01-21 21:39 #
# 2012-01-21 21:39
@MirandaKorner
@MirandaKorner
388 książek · 85 postów
2012-01-22 00:20 #
http://nakanapie.pl/book/731289/review/10572/zapomniane.htm
Cat Patrick - "Zapomniane"
Oświadczam, że jestem autorką recenzji.
Zgłosiłam tę recenzję do konkursu, ponieważ powyższa książka wywarła na mnie spore wrażenie i chciałabym podzielić się z innymi moim zdaniem na jej temat.
# 2012-01-22 00:20
@keskese87
@keskese87
240 książek · 144 postów
2012-01-22 10:56 #
http://nakanapie.pl/books/492415/reviews/10577.deklaracja

Malley Gemma - "Deklaracja"




Najbardziej podoba mi się recenzja "Dzieci demonów" dodana przez kanapowicza o loginie Nidda. Może dlatego, że choć zrecenzowała książkę z gatunku, który ja raczej omijam szerokim łukiem po rzuceniu okiem już na samą okładkę, udało jej się opisać książkę tak ciekawie, szczegółowo i trafnie, że mnie zaintrygowała. Myślę, że jej recenzja zawiera wszystkie te elementy, na które warto było zwrócić uwagę, a nawet jeszcze więcej. Jest wyczerpująca, ale też nie zdradza za wiele. Napisana świetnym stylem, a przy tym przystępna. Bardzo mi się podoba :)
# 2012-01-22 10:56
SA
@sachiko
235 książek · 78 postów
2012-01-22 12:32 #
Jesteś tylko diabłem - Joe Alex (Maciej Słomczyński)

http://nakanapie.pl/books/391057/reviews/10582.jestes-tylko-diab-em
# 2012-01-22 12:32
@Lena173
@Lena173
189 książek · 759 postów
2012-01-22 13:16 #
"Tam gdzie ty" Jodi Picoult
http://nakanapie.pl/book/731287/review/10585/tam-gdzie-ty.htm

Oświadczam, iż jestem autorką powyższej recenzji.
# 2012-01-22 13:16
2012-01-23 09:37 #
Macie swoje typy?
# 2012-01-23 09:37
SA
@sachiko
235 książek · 78 postów
2012-01-23 14:08 #
Zapomniałam dodać, że jestem autorką recenzji, czy w takim razie, tekst który brał udział (ale nie spełnił warunków) może brać raz jeszcze udział w kolejnym konkursie?
# 2012-01-23 14:08
2012-01-23 17:51 #
Nie trzeba pisać, że jest się autorem recenzji. Chodzi o to, że umieszczenie recenzji jest równoznaczne ze stwierdzeniem: "Tak, jestem autorem tej recenzji"
# 2012-01-23 17:51
@boopoland
@boopoland
101 książek · 138 postów
2012-01-23 20:31 #
skoro do 23 stycznia włącznie, to zdążyłam.
zgłaszam swoją recenzję:
"Czarownice z Salem Falls" Jodi Picoult
# 2012-01-23 20:31
@keskese87
@keskese87
240 książek · 144 postów
2012-01-23 20:39 #
@ boopoland
opinie można wyrażac do 23.01, ale recenzje zgłaszało się do niedzieli. możesz znaleźc linka do kolejnej edycji i tam się dziś zgłosić ;)
# 2012-01-23 20:39
@patrylandia
@patrylandia
243 książek · 1840 postów
2012-01-23 22:46 #
Zawzięłam się w sobie, pootwierałam w nowych kartach i zaczęłam czytać...było tego trochę :-) ...przyznać muszę, że długość niektórych przeraziła mnie, ale treść to w większości wynagradzała.

Bardzo ciekawie napisała Nidda, płynnie i jasno, Długo (niestety), ale z zaciekawieniem czytałam kolejne akapity. Chociaż muszę przyznać, że całość daje wrażenie "analizy" książki zwłaszcza po zdaniu "Cóż mogę napisać od siebie?" - tu zaczyna się refleksja, choć w rzeczywistości można ja znaleźć w całym tekście.
To tak pokrótce, ta recenzja mi się najbardziej podobała, chociaż depcze jej po piętach Elen z recenzją "Więźnia labiryntu", chociaż to może Nidda depcze Elen, nie mogę się zdecydować. :-) Elen trochę więcej słów poświęciła autorowi, co się chwali, bo większość zgłoszonych recenzji omija autorów wielkim łukiem lub pisze zdawkowo.
Ogólnie, to czytając recenzję Elen, czułam jej emocje i gdyby nie to, że raczej unikam fantastyki, to pewnie tę książkę dałabym do kolekcji książek do zdobycia, chociaż pewnie jak sama jakimś cudem wpadnie mi w ręce, to się skuszę :-)

To są dwie recenzje, które pierwsze przyszły mi na myśl, gdy po przeczytaniu wszystkich zamknęłam oczy i zadałam sobie pytanie "która?"

I na koniec małe zastrzeżenie do Gremium przyznającego nagrody, proszę nie brać mojej wypowiedzi pod ostrzał nagród :-D Jestem jedyną (chyba) w tym tygodniu osobą, która wypowiada się na temat recenzji i taka ma wola ;p

# 2012-01-23 22:46
@boopoland
@boopoland
101 książek · 138 postów
2012-01-23 22:51 #
@keskese87 - dzięki, umknęło mi.
do następnego razu to wymóżdżę coś innego ;)
pozdrawiam serdecznie
# 2012-01-23 22:51
@agacia
@agacia
64 książek · 958 postów
2012-01-25 10:25 #
Czas na ogłoszenie wyników

1. Miejsce i nagrodę - bon o wartość 50 zł na zakupy w księgarni internetowej Kumiko.pl otrzymuje Nidda za recenzje do książki "Dzieci Demonów " - J.M. McDermott

2 Miejsce i nagrodę - bon uprawniający do darmowej przesyłki zakupów z księgarni internetowej Kumiko.pl otrzymuje Elen za recenzję do książki "Więzień labiryntu" - James Dashner

3 Miejsce i nagrodę - bon uprawniający do darmowej przesyłki zakupów z księgarni internetowej Kumiko.pl otrzymuje patrylandia za podzielenie się z nami swoją opinią na temat zgłoszonej tu recenzji. Opinia ta bardzo nam się podobała :-)

Wszystkim gratulujemy i zachęcamy do kolejnego konkursu z cyklu "recenzja tygodnia"
# 2012-01-25 10:25
@Elen
@Elen
162 książek · 473 postów
2012-01-25 16:10 #
Dziękuję i gratuluję Niddzie i Patrycji ;)
# 2012-01-25 16:10
@patrylandia
@patrylandia
243 książek · 1840 postów
2012-01-25 18:47 #
Cóż, wola moja, moją wolą... awantur nie będzie :-).

Bardzo dziękuję za wzięcie mojego zdania pod uwagę, bo... wygrały moje faworytki!! :-) Gratuluję Wam dziewczyny!
# 2012-01-25 18:47
@Nidda
@Nidda
120 książek · 181 postów
2012-01-25 20:44 #
Dziękuję jurorom za docenienie mojej pracy oraz patrylandii i keskese87 za miłe słowa względem mojej recenzji. Cieszę się tym bardziej, że pisałam recenzję tej książki dwukrotnie - pierwsza na szczęście szybko zniknęła z tego świata i wszyscy ujrzeli dopiero tę prawidłową :)

Gratuluję Elen - świetna recenzja :)
No i gratuluję patrylandii :)
# 2012-01-25 20:44

Grupa: Konkursy, gry i zabawy

czyli bawimy się nakanapie.pl

Książki, recenzje, ogłoszenia, społeczność!

Znajdziesz tu wszystko, czego potrzebuje każdy wielbiciel książek. Załóż konto i korzystaj w pełni ze wszystkich możliwości serwisu.
Zarejestruj się