Temat:

Konkurs na recenzję tygodnia z Kumiko.pl - 4/2012

2012-01-23 10:35 #
Zapraszamy do udziału w czwartej edycji konkursu na recenzję tygodnia w 2012 roku.

Nowa edycja, nowe zasady, ale o nich poniżej. Zwróćcie szczególną uwagę na punkty 3, 4 i 5

Nagody w konkursie ufundowała Księgarnia internetowa Kumiko.pl




Nagrodami są:
- bon o wartości 50 zł na zakupy w księgarni internetowej Kumiko.pl
- 2 bony uprawniające do darmowej przesyłki zakupów z księgarni internetowej Kumiko.pl - bony te mogą trafić zarówno do autorów recenzji, jak i osób, które podzielą się swoimi opiniami na temat zgłoszonych recenzji

Zasady udziału w konkursie
1) W konkursie może wziąć udział każdy zarejestrowany użytkownik serwisu nakanapie.pl. Konto w serwisie można założyć na stronie Rejestracja w serwisie nakanapie.pl

2) Należy przeczytać dowolną książkę/komiks/ebook/audiobook i napisać jego recenzję. Jeżeli chcesz wiedzieć jak napisać dobrą recenzję. Zerknij na nasze forum: Jak napisać dobrą recenzję?

3) Recenzję należy umieścić w serwisie nakanapie.pl na stronie książki, a następnie, poniżej w tym wątku wkleić:
- tytuł książki
- imię i nazwisko autora książki
- link do książki w serwisie (nie jest wymagany w przypadku gdy tytuł i imię, i nazwisko zostało zlinkowane z recenzją)
- dodatkowo można również umieścić krótki fragment lub komentarz - dlaczego akurat ta recenzja może wydać się ciekawa

Przykładowe zgłoszenie może wyglądać:
Marzenia i tajemnice, Danuta Wałęsa

lub:
Marzenia i tajemnice, Danuta Wałęsa http://nakanapie.pl/books/730991/reviews/9552.marzenia-i-tajemnice

4) Wymogi dotyczące recenzji:
- użytkownik zgłaszający recenzję oświadcza, że jest jej autorem
- recenzja nie może być starsza niż 30 dni (decyduje data rozpoczęcia konkursu)
- jeden użytkownik może zgłosić jedną recenzję
- recenzje, które zostały nagrodzone w konkursach serwisu nakanapie.pl nie mogą być ponownie zgłaszane
- do konkursu nie można zgłaszać recenzji książek przekazanych przez nakanapie.pl do recenzji

5) Nagrody dodatkowe (2 bony uprawniające do darmowej przesyłki zakupów z księgarni internetowej Kumiko.pl) mogą trafić do osób, które wskażą recenzję, która wg nich powinna wygrać. Wymagane jest merytoryczne uzsadnienie takiego wyboru. Podczas wyboru recenzji tygodnia redakcja będzie brała pod uwagę sugestie użytkowników.

6) Recenzje można zgłaszać od 23.01.2012 do 29.01.2012 (włącznie), a swoje opinie na temat recenzji można wyrażać do 30.01.2012 (włącznie).

7) Wyniki ogłosimy po 30.01.2012.

W imieniu redakcji nakanapie.pl - Powodzenia!
# 2012-01-23 10:35
@Immora_Fray
@Immora_Fray
511 książek · 167 postów
2012-01-23 11:37 #
Wir, Peter Watts
http://nakanapie.pl/books/727832/reviews/10567.wir

Miniony rok 2011 określiłam rokiem Petera Wattsa. Autor, który zawitał w Polsce dwukrotnie – na Fantastycznych Bachanaliach w Zielonej Górze oraz na Falkonie w Lublinie, okazał się być nie tylko świetnym pisarzem, ale także interesującą i zabawną osobistością. Wykładów Kanadyjczyka przyszło wysłuchać spore grono osób, oczarowanych świetnym „Ślepowidzeniem”. Nie można jednak zapomnieć o Trylogii Ryfterów, którą pierwsi docenili polscy czytelnicy. „Rozgwiazda” to studium psychologiczne grupy odmieńców na dnie oceanu, z elementami fantastyki naukowej, ale przede wszystkim o niezapomnianym, przesączającym się przez kartki książki klimacie. Wydawnictwo Ars Machina spełniło oczekiwania wielu zaintrygowanych serią osób, wydając jej drugi tom – „Wir”.
# 2012-01-23 11:37
2012-01-24 17:28 #
# 2012-01-24 17:28
@Pria
@Pria
59 książek · 44 postów
2012-01-24 20:15 #
# 2012-01-24 20:15
@Potania
@Potania
254 książek · 396 postów
2012-01-25 18:44 #
http://nakanapie.pl/book/503533/review/10504/zwyczajny-facet.htm
Katarzyna Kalicińska - "Zwyczajny Facet"

# 2012-01-25 18:44
@tala86
@tala86
372 książek · 741 postów
2012-01-25 23:35 #
# 2012-01-25 23:35
2012-01-26 10:57 #
# 2012-01-26 10:57
@miumiu
@miumiu
37 książek · 9 postów
2012-01-26 14:59 #
@Lucy05
@Lucy05
232 książek · 177 postów
2012-01-26 17:06 #
# 2012-01-26 17:06
@jarka.trocka
@jarka.trocka
264 książek · 221 postów
2012-01-26 19:11 #
# 2012-01-26 19:11
2012-01-27 10:09 #
@zuzankawes
@zuzankawes
314 książek · 83 postów
2012-01-27 13:27 #
# 2012-01-27 13:27
@magda87
@magda87
288 książek · 12 postów
2012-01-28 15:55 #
# 2012-01-28 15:55
2012-01-29 11:16 #
# 2012-01-29 11:16
@aspartate
@aspartate
1 postów
2012-01-29 11:49 #
Krystyna Chiger, Daniel Paisner "Dziewczynka w zielonym sweterku"
http://nakanapie.pl/books/590100/reviews/10786.dziewczynka-w-zielonym-sweterku
# 2012-01-29 11:49
2012-01-29 20:42 #
# 2012-01-29 20:42
@Violet
@Violet
185 książek · 120 postów
2012-01-29 21:08 #
# 2012-01-29 21:08
2012-01-30 09:20 #
Macie swoje typy?
# 2012-01-30 09:20
@patrylandia
@patrylandia
243 książek · 1840 postów
2012-01-30 21:45 #
Niektóre z recenzji, wg mnie, to opinie, bo poza przytoczeniem fabuły i własnym zdaniem o książce nie przekazują żadnych informacji.

Co jednak nie zmienia faktu ,że w tym tygodniu bardzo ciężko mi wybrać; tak z zamkniętymi oczami przywołać te, które staną na podium. Bo dużo mi się podoba :-)

Zacznę od tego, że spodobała mi się optymistyczna recenzja Violet czytałam ją z przyjemnością, lekko bez żadnych zgrzytów,...ale niestety z recenzji w ogóle nie dowiedziałam się jak nazywa się autorka, naprawdę niestety, bo reszta bez zarzutów, jak dla mnie.

Jednak wszystko to, co powinna zawierać recenzja odnalazłam u zuzankawes, a sam tekst jest napisany bardzo ciekawie i spójnie. Podoba mi się wstęp i płynne przechodzenie "z wątku do wątku".
I jeszcze wg mnie ciekawą recenzję napisała jarka.trocka czytałam ją z zaciekawieniem mądrzejsza o znajomość kolejnego nurtu w kulturze, że tak ogólnie napiszę :-) Jedyne co mi jakoś przeszkadzało, to "gazetowy" podtytuł (Wrażenia i rekomendacje) wg mnie niepotrzebny . Recenzja wciągająca, co jedynie pomaga książce zdobyć kolejnych czytelników.
Te dwie recenzje pokazują, że poznanie książki, to nie tylko suche przeczytanie treści, ale i wiedza na temat autora, usytuowanie wśród innych pozycji oraz świadomość rodzaju czytanego tekstu. Gratuluję Wam dziewczyny dobrych tekstów.

Ode mnie to by było na tyle. :-)
# 2012-01-30 21:45
@Violet
@Violet
185 książek · 120 postów
2012-01-31 18:52 #
Patrylandia - dzięki za komentarz. Może i faktycznie nie podałam danych autorki, jednak to jest dla mnie akurat zbędna informacja. Tak samo jak zamieszczanie w recenzjach wszelkich informacji o autorze, które według mnie tylko recenzje przedłużają, nic do niej nie wnosząc.
# 2012-01-31 18:52
@patrylandia
@patrylandia
243 książek · 1840 postów
2012-01-31 19:04 #
Wg mnie recenzja rządzi się swoimi prawami i pewne informacje muszą być w niej zawarte, inaczej powstaje mniej lub bardziej obszerna opinia. Oczywiście mogę się mylić. Mogę błędnie oceniać, ale uwielbiam czytać recenzje innych osób, stąd moje zaangażowanie w ten konkurs.
Twoja recenzja bardzo mi się podobała i pomijając informację o autorce, to chodziło mi bardziej o to, że w całym tekście nie wymieniłaś jej z imienia i nazwiska. Wiem, że w schemacie recenzji Kanapy jest na górze tytuł i autor, ale ja uważam, że powinnaś. Czytając czyjąś recenzję wczuwam się w tekst i tego mi po prostu brakowało. Oczywiście tak sądzić mogę tylko ja, innym może to w ogóle nie przeszkadzać.
# 2012-01-31 19:04
@Violet
@Violet
185 książek · 120 postów
2012-01-31 19:50 #
Partylandio - strzeż boże, nie mam zastrzeżeń do Twojej opini :) ale zazwyczaj jak czytam recenzje, jest to recenzja ksiązki która mnie interesuje i mam jakies pojęcie o niej. Sama dlatego czesto zapominam o podaniu w tekscie imienia i nazwiska autora. Wystarcza mi sam tytuł. Zresztą biorac pod uwagę, że opinie i recenzje o ksiązkach przyjmują teraz różne formy, nie trzeba sztywno trzymać się reguł narzuconych na j.polskim :)
Postaram się na przyszłośc pamiętać o zawieraniu w tekscie danych autora. :)
# 2012-01-31 19:50
@patrylandia
@patrylandia
243 książek · 1840 postów
2012-01-31 20:20 #
@Violet - ja ci dobrze życzę:-) Życzę Ci wygranej w tym konkursie, bo podoba mi się jak piszesz, dlatego zauważ, że już w samych zasadach tego konkursu w pkt 2 sugerowane jest, gdzie zajrzeć, żeby recenzja spełniała warunki ;-) A tam Agata podaje to, co recenzja powinna zawierać. Sądzę, że te osoby raczej kierują się tymi zasadami przy wyborze recenzji tygodnia :-)
Swoich uwag nie wygłaszam ze złośliwości, tylko po przyjacielsku, ku pomocy :-) najwięcej korzyści czerpię na tym ja, bo sama się przy tym uczę :-)
# 2012-01-31 20:20
@Violet
@Violet
185 książek · 120 postów
2012-02-01 09:14 #
Dzieki za miłe słowa :) i naprawdę, nie czepiam się, tylko się zdziwiłam :D
Wszelkie komentarze, takie jak twoje zwłaszcza, motywują mnie do poprawiania stylu pisania :) perfekcyjny nigdy nie będzie, ale mam nadzieje, że coraz lepszy...
# 2012-02-01 09:14
@agacia
@agacia
64 książek · 958 postów
2012-02-01 21:03 #
Czas na ogłoszenie wyników

1. Miejsce i nagrodę - bon o wartość 50 zł na zakupy w księgarni internetowej Kumiko.pl otrzymuje Violet za recenzje do książki Córka dymu i kości" – Laini Taylor

2 Miejsce i nagrodę - bon uprawniający do darmowej przesyłki zakupów z księgarni internetowej Kumiko.pl otrzymuje Immora_Fray za recenzję do książki "Wir", Peter Watts

3 Miejsce i nagrodę - bon uprawniający do darmowej przesyłki zakupów z księgarni internetowej Kumiko.pl otrzymuje patrylandia za podzielenie się z nami swoją opinią na temat zgłoszonej tu recenzji. Opinia ta bardzo nam się podobała :-)

Wszystkim gratulujemy i zachęcamy do kolejnego konkursu z cyklu "Recenzja tygodnia"
# 2012-02-01 21:03
@patrylandia
@patrylandia
243 książek · 1840 postów
2012-02-01 22:13 #
Dobrze, dziękuję.
Ale od tej pory proszę już mnie nie nagradzać, bo inaczej nie będę się wypowiadała. Jestem jedyna i głupio się z tym czuje.

A poza tym, bardzo się cieszę wygraną Violet, bo to jej recenzja podobała mi się najbardziej i nic nie stanęło na przeszkodzie, żeby ona wygrała :-) Cudownie.
# 2012-02-01 22:13
@Immora_Fray
@Immora_Fray
511 książek · 167 postów
2012-02-01 23:12 #
Dziękuję i gratuluję pozostałym :)
# 2012-02-01 23:12
@Violet
@Violet
185 książek · 120 postów
2012-02-02 08:54 #
Dziękuje :)
Tobie yeż Patrylandio za dobre rady!
# 2012-02-02 08:54
@patrylandia
@patrylandia
243 książek · 1840 postów
2012-02-02 09:21 #
:-)

Gratuluję Wam Dziewczyny!
# 2012-02-02 09:21

Grupa: Konkursy, gry i zabawy

czyli bawimy się nakanapie.pl

Książki, recenzje, ogłoszenia, społeczność!

Znajdziesz tu wszystko, czego potrzebuje każdy wielbiciel książek. Załóż konto i korzystaj w pełni ze wszystkich możliwości serwisu.
Zarejestruj się