Temat:

Konkurs na recenzję tygodnia z Kumiko.pl - 6/2012

2012-02-06 09:00 #
Zapraszamy do udziału w szóstej edycji konkursu na recenzję tygodnia w 2012 roku.

Nowa edycja, nowe zasady, ale o nich poniżej. Zwróćcie szczególną uwagę na punkty 3, 4 i 5

Nagody w konkursie ufundowała Księgarnia internetowa Kumiko.pl




Nagrodami są:
- bon o wartości 50 zł na zakupy w księgarni internetowej Kumiko.pl
- 2 bony uprawniające do darmowej przesyłki zakupów z księgarni internetowej Kumiko.pl - bony te mogą trafić zarówno do autorów recenzji, jak i osób, które podzielą się swoimi opiniami na temat zgłoszonych recenzji

Zasady udziału w konkursie
1) W konkursie może wziąć udział każdy zarejestrowany użytkownik serwisu nakanapie.pl. Konto w serwisie można założyć na stronie Rejestracja w serwisie nakanapie.pl

2) Należy przeczytać dowolną książkę/komiks/ebook/audiobook i napisać jego recenzję. Jeżeli chcesz wiedzieć jak napisać dobrą recenzję. Zerknij na nasze forum: Jak napisać dobrą recenzję?

3) Recenzję należy umieścić w serwisie nakanapie.pl na stronie książki, a następnie, poniżej w tym wątku wkleić:
- tytuł książki
- imię i nazwisko autora książki
- link do książki w serwisie (nie jest wymagany w przypadku gdy tytuł i imię, i nazwisko zostało zlinkowane z recenzją)
- dodatkowo można również umieścić krótki fragment lub komentarz - dlaczego akurat ta recenzja może wydać się ciekawa

Przykładowe zgłoszenie może wyglądać:
Marzenia i tajemnice, Danuta Wałęsa

lub:
Marzenia i tajemnice, Danuta Wałęsa
http://nakanapie.pl/books/730991/reviews/9552.marzenia-i-tajemnice

4) Wymogi dotyczące recenzji:
- użytkownik zgłaszający recenzję oświadcza, że jest jej autorem
- recenzja nie może być starsza niż 30 dni (decyduje data rozpoczęcia konkursu)
- jeden użytkownik może zgłosić jedną recenzję
- recenzje, które zostały nagrodzone w konkursach serwisu nakanapie.pl nie mogą być ponownie zgłaszane
- do konkursu nie można zgłaszać recenzji książek przekazanych przez nakanapie.pl do recenzji

5) Nagrody dodatkowe (2 bony uprawniające do darmowej przesyłki zakupów z księgarni internetowej Kumiko.pl) mogą trafić do osób, które wskażą recenzję, która wg nich powinna wygrać. Wymagane jest merytoryczne uzsadnienie takiego wyboru. Podczas wyboru recenzji tygodnia redakcja będzie brała pod uwagę sugestie użytkowników.

6) Recenzje można zgłaszać od 06.02.2012 do 12.02.2012 (włącznie), a swoje opinie na temat recenzji można wyrażać do 13.02.2012 (włącznie).

7) Wyniki ogłosimy po 13.02.2012.

W imieniu redakcji nakanapie.pl - Powodzenia!
# 2012-02-06 09:00
@Estijana
@Estijana
55 książek · 16 postów
2012-02-07 16:00 #
# 2012-02-07 16:00
@zuzankawes
@zuzankawes
314 książek · 83 postów
2012-02-08 13:38 #
Joanna Siedlecka „Jaśnie Panicz. O Witoldzie Gombrowiczu”
http://nakanapie.pl/book/93243/review/11025/jasnie-panicz-o-witoldzie-gombrowiczu.htm
# 2012-02-08 13:38
MO
@morelka11
112 książek · 62 postów
2012-02-08 14:45 #
MO
@morelka11
112 książek · 62 postów
2012-02-08 14:52 #
Bardzo podoba mi się recenzja zgłoszona przez @Estijana Czytałam bardzo dużo recenzji tej książki, jednak żadna nie była tak ciekawa, na swój sposób urocza i dogłębna. Wydaje mi się, że dziewczyna pokazuje swoje prawdziwe myśli na temat tej książki. Wszystko ciekawie pokazuje, nie zdradzając tym samym za dużo. Nie doszukałam się błędów ortograficznych. Jest długa, ale nie nudziłam się przy jej czytaniu. To świetna recenzja!
# 2012-02-08 14:52
@Estijana
@Estijana
55 książek · 16 postów
2012-02-08 15:34 #
@morelka11 dziękuję;)
# 2012-02-08 15:34
@Lena173
@Lena173
189 książek · 759 postów
2012-02-08 17:35 #
# 2012-02-08 17:35
@truska93
@truska93
114 książek · 12 postów
2012-02-08 19:17 #
# 2012-02-08 19:17
@Gosiarella
@Gosiarella
166 książek · 173 postów
2012-02-08 21:40 #
# 2012-02-08 21:40
@Tanashi
@Tanashi
175 książek · 504 postów
2012-02-09 19:18 #
# 2012-02-09 19:18
@lakeu
@lakeu
123 książek · 53 postów
2012-02-09 23:29 #
Mi również do gustu przypadła recenzja @Estijana. Jest niesamowicie komunikatywna i napisana w sposób, który nie nudzi czytelnika. Mogę się jedynie domyślać, że jesteśmy w podobnym wieku i może przez ten tekst był mi w pewien sposób bliski. Zdecydowanie zainteresowałaś mnie opisywaną książką i mam nadzieję, że niedługo dodam ją do kolekcji "Przeczytane" ;)
# 2012-02-09 23:29
DU
@dudqa
2 postów
2012-02-10 11:27 #
# 2012-02-10 11:27
@Cassandra4
@Cassandra4
45 książek · 6 postów
2012-02-10 16:45 #
Mnie również najbardziej podoba się recenzja @Estijana. Recenzja jest naprawdę dobrze napisana, na temat i przede wszystkim zaciekawiła mnie, aż się chce przeczytać ,,Zapomniane" ;)
# 2012-02-10 16:45
2012-02-11 14:03 #
# 2012-02-11 14:03
@anek7
@anek7
464 książek · 646 postów
2012-02-11 17:07 #
# 2012-02-11 17:07
2012-02-11 21:30 #
# 2012-02-11 21:30
@Fonin
@Fonin
100 książek · 128 postów
2012-02-11 22:24 #
# 2012-02-11 22:24
@Cassandra4
@Cassandra4
45 książek · 6 postów
2012-02-12 13:34 #
Macie rację. W tym tygodniu zdecydowanie rządzi recenzja @Estijana, powinna wygrać.
Ja jestem dopiero początkująca, więc spróbuję swoich sił może w przyszłym tygodniu:)
# 2012-02-12 13:34
KO
@kadzia.osuch
99 książek · 27 postów
2012-02-12 13:45 #
# 2012-02-12 13:45
@Mery111
@Mery111
39 książek · 1265 postów
2012-02-12 14:38 #
"Marysieńka Sobieska" - Tadeusz Boy Żeleński
http://nakanapie.pl/book/417641/review/11111/marysienka-sobieska.htm
# 2012-02-12 14:38
@Salama
@Salama
223 książek · 31 postów
2012-02-12 14:45 #
Ja wybiję się z tłumu - mnie nie porwała Estijana, lecz Gosiarella. Recenzja dobra stylistycznie, choć znajdzie się parę innych błędów - m.in. "osobOM", nie "osobĄ", to mnie bardzo raziło w oczy. Dość szczegółowo opisane, co czytelnik w książce znajdzie - co jest dobrym dla tego typu lektury. Recenzja zaintrygowała mnie i, choć można by poszerzyć troszkę opinię końcową, to moim zdaniem ogół wypowiedzi bardzo przyzwoity. :)
# 2012-02-12 14:45
@Lena173
@Lena173
189 książek · 759 postów
2012-02-12 16:53 #
Mi również recenzja napisana przez Estijanę, nie przypadła go gustu. Bez przerwy jest w niej mowa o tym samym, a czytelnik zamiast skupić się na tekście, zmuszony jest przebić się przez sferę językową wypowiedzi, która moim zdaniem jest lekko przesadzona.

Dużo bardziej przypadła mi do gustu recenzja zuzankawes, która posiada w sobie wiele elementów, po zapoznaniu się z którymi, czytelnik ma ochotę na przeczytanie danej pozycji literackiej, bądź też nie. zuzankawes posługuje się naprawdę zrozumiałym dla wszystkich językiem, który wzbudza sympatię wśród swoich odbiorców, a ponadto zawiera w swoim tekście szereg wartościowych informacji. To właśnie one sprawiają, iż całość recenzji czytania się z nieukrywaną radością.
# 2012-02-12 16:53
@lakeu
@lakeu
123 książek · 53 postów
2012-02-12 18:12 #
Fajne, fajne, fajne. Nie lubię tego słowa. Nic mi nie mówi.
# 2012-02-12 18:12
@Lena173
@Lena173
189 książek · 759 postów
2012-02-12 18:49 #
Lakeu - specjalnie dla Ciebie przeredagowałam nieco swoją opinię, chociaż tak naprawdę nie widziałam takiej potrzeby... Wróóóć! A jednak znalazłam jedną... Przecież ja nienawidzę powtórzeń!
# 2012-02-12 18:49
@lakeu
@lakeu
123 książek · 53 postów
2012-02-12 19:11 #
Och, dziękuję bardzo. To taka moje... skrzywienie? Po prostu jestem wyczulona na to słowo ;)
# 2012-02-12 19:11
@szarikow
@szarikow
137 książek · 1019 postów
2012-02-12 19:40 #
No cóż, jednak zanim zacznę ogłaszać werdykt jednoosobowego jury w składzie: Mrs Szarikow muszę powiedzieć ogólnie o błędach jakie nagminnie zdarzają się w recenzjach przeze mnie przed chwilą przeczytanych.

1. Błąd powtórzeniowy. Ludzie, nagminnie powtarzacie słowa: książka, miłość, gdzieś tam było więź i wiele, wiele innych. Nie wiem, albo nie czytacie recenzji po napisaniu i nie poprawiacie jej, albo nie chce wam się zaglądać do słownika synonimów. Dla mnie recenzja, w której w jednym akapicie znajduje się 5 wyrazów "książka" od razu jest skreślona.
2. Tworzycie streszczenie. Czytając niektóre recenzje miałam wrażenie, że czytam jakiś plan wydarzeń! Nie omawiacie języka, stylu, problematyki, co jest niezbędne w recenzji tylko walicie 5 akapitów na temat bohaterów i akcji. Nie mam ochoty czytać takiej recenzji, która zdradza mi całą fabułę.
3. Brak oceny albo jej nachalne wplatanie w każdym zdaniu.Skąd mam wiedzieć czy książka wam się podobała skoro w jednym akapicie piszecie, że coś było super, w drugim, że beznadziejne, a na koniec nie ma jednoznacznej wypowiedzi?
Drugi aspekt to gloryfikacja w każdym słowie. Są takie recenzje, w których wasz zachwyt nad daną pozycją odpychał mnie wręcz od niej. W pierwszym słowie zdradzacie swój stosunek do książki, co sprawia, że dalej nie chce mi się jej czytać. Właśnie tak było z Estijaną. Lubię recenzję, które pozwalają mi ocenić książkę na tyle, że wiem czy chcę ją przeczytać czy nie. Jeżeli od początku autor/ka recenzji argumentuje dlaczego jej się podobała dana powieść, zamiast poruszyć wszystkie aspekty (język, styl, problematykę ) i dać pole do popisu w decyzji czytać czy nie czytelnikowi, to wnet narzuca zdanie swoimi "och i ach". Właśnie takie było moje odczucie wobec recenzji Estijany.

Teraz napiszę o perełkach :)
Numer jeden dla mnie to zdecydowanie recenzja Fonin. Świetna w każdym calu! Była przemyślana, dopracowana, a mimo, że długa czytało się ją bardzo szybko i lekko. Dostarczyła niezbędnych informacji na temat książki, nie streszczając przy tym fabuły. Dla mnie niezaprzeczalnie najlepsza .
Chciałabym również wyróżnić dwie recenzje.
Mery111- przyjemna, konkretna i fajnie napisana. Jedynie czego mi zabrakło to właśnie tego podsumowania.Skupiłaś się bardziej na ocenie Marysieńki, co mnie nie zadowala, gdyż poprzez recenzję pragnę się dowiedzieć bardziej czy książka jest fajna czy raczej kompletny osioł nie do przebrnięcia, bo postaci nawet te beznadziejne mogą dorwać uroku powieści, a po tym (przynajmniej jeżeli chodzi o mnie) raczej nie oceniam książki.
zuzankawes- twoja recenzja mnie urzekła, jednak była trochę chaotyczna. Aczkolwiek duży plus dla ciebie. Naprawdę czytanie jej sprawiło mi przyjemność :)

Fakt, że wyróżniłam jedynie 3 recenzje nie świadczy o tym, że nie było ich więcej. To tyle jeżeli chodzi o mnie.
# 2012-02-12 19:40
@lakeu
@lakeu
123 książek · 53 postów
2012-02-12 20:01 #
Nie zbyt surowo? W recenzji Estijany początki oceniania widać w 3 akapicie i to na pewno nie jest początek. I nigdzie w jej pracy nie widziałam słowa "cudowne", "niesamowite", "genialne", "boskie", więc chyba powiedzenie, że wyraża same "ochy i achy" jest nadużyciem. No i spójrzmy prawdzie w oczy - czy ktokolwiek jest w stanie napisać w 100% obiektywną recenzję? Chyba jeszcze nigdy z taką się nie spotkałam. Tym bardziej, że część takiego tekstu powinna zawierać ocenę dzieła.
# 2012-02-12 20:01
@szarikow
@szarikow
137 książek · 1019 postów
2012-02-12 20:20 #
@lakeu a czymże jest obiektywna recenzja? Chyba nie ma czegoś takiego. Każda recenzja zależy od gustu. Ja nic nie mam broń boże do Estijany! No cóż, jednak razi mnie niesamowicie ocenianie recenzji na początku. Zakłóca to moją wewnętrzną opinię książki i koniec. Chciałam zwrócić uwagę, że większość recenzji opiera się na argumentowaniu dlaczego książka mi się podobała. Ja wolę kiedy recenzent/ka analizuje najpierw utwór, a potem go ocenia. Może niektórzy lubią inaczej. To tak jak dyskusja czy lepsza recenzja długa czy krótka? Zależy...
# 2012-02-12 20:20
@lakeu
@lakeu
123 książek · 53 postów
2012-02-12 20:46 #
Rzeczywiście Estijana niepotrzebnie najpierw zaczęła w 3 akapicie oceniać, a w 4 opisywać postacie, ale 3 akapit, to nadal nie jest początek. I nie chcę się spierać, uważam tylko, że chyba trochę za surowo.
# 2012-02-12 20:46
@Cassandra4
@Cassandra4
45 książek · 6 postów
2012-02-12 20:59 #
Hej jeśli Estijanie książka tak bardzo się spodobała to czemu miałaby pisać o niej negatywnie zamiast się zachwycać? Według mnie recenzja jest obiektywna i dziewczyna po prostu wyraziła swoją opinie i dobrze oceniła utwór. Poza tym z tego, co widzę to często właśnie takie recenzje wygrywają nakanapie;)
# 2012-02-12 20:59

Grupa: Konkursy, gry i zabawy

czyli bawimy się nakanapie.pl

Książki, recenzje, ogłoszenia, społeczność!

Znajdziesz tu wszystko, czego potrzebuje każdy wielbiciel książek. Załóż konto i korzystaj w pełni ze wszystkich możliwości serwisu.
Zarejestruj się