Avatar @ilons

Ilona

@ilons
1 obserwujących.
Kanapowicz od 5 miesięcy. Ostatnio tutaj 1 dzień temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwujących.
Kanapowicz od 5 miesięcy. Ostatnio tutaj 1 dzień temu.

Recenzje książek

12 recenzji

Nowa filozofia życia

20.11.2022

Podczas czytania tej książki miałam mieszane odczucia. Z jednej strony autor zwraca uwagę na rzeczy, które mają w życiu istotne znaczenie, jak choćby miłość do samego siebie, spokój ducha, jakość pożywienia czy miłość. Z drugiej strony niektóre kwestie brzmią na tyle beztrosko, iż niewiadomo do końca, czy na pewno tak można pokierować swoje życie.... Recenzja książki Medycyna Życia

Więcej niż biologia

24.10.2022

Lektura “O naturze ludzkiej”, choć dość krótka, zdecydowanie nie jest lekturą na jeden wieczór (a może jest, jeśli ktoś ubóstwia filozofię i z zapałem zagłębia się w kolejne myśli i refleksje autora). Scruton przede wszystkim w swoim eseju próbuje przekonać czytelnika, iż myślenie o człowieku jako jedynie istocie biologicznej, uwarunkowanej na każ... Recenzja książki O naturze ludzkiej

Przedsmak wojny

16.09.2022

W "Księciu Półkrwi" nie można już dłużej się zwodzić - wojna w zasadzie już się zaczęła, a ostateczna bitwa wisi w powietrzu. Z więzienia uciekają śmierciożercy, Voldemort zbiera nowych popleczników wśród olbrzymów czy dementorów, a i w zamku nie można ufać każdemu. Ta historia nacechowana jest niepewnością i ciągłym niepokojem. W dodatku Harry za... Recenzja książki Harry Potter i Książę Półkrwi

Nastoletni bunt nie taki zły

16.09.2022

Teraz, gdy powieść o przygodach Harry'ego Pottera wkroczyła na wyższy poziom, wszystko się zmieniło. Z książki przyjemnej i idealnej również dla dzieci, staje się historią pełną goryczy, rozumianej najlepiej przez młodzież i dorosłych. Nie bez powodu ma tylu fanów wśród tych drugich! Z czym spotykamy się w piątym tomie? Jeśli myśleliście, że po po... Recenzja książki Harry Potter i Zakon Feniksa

Przełom w historii

16.09.2022

Czwarty tom przygód Harry'ego Pottera jest zdecydowanie przełomem w całej napisanej historii. Nad Hogwartem wiszą złe moce, a ze stronic książki bije ponura i niespokojna atmosfera. Już w pierwszym rozdziale powiewa grozą - sen Harry'ego o tym, że Voldemort powrócił i planuje zemstę, zbierając ponownie popleczników, a także o zabiciu niewinnego mu... Recenzja książki Harry Potter i Czara Ognia

Kwestia czasu

16.09.2022

Kolejna część przygód Harry'ego Pottera i jego przyjaciół, która jest chyba moją ulubioną pod względem wymyślności i kreatywności. Trzecia klasa to w Hogwarcie czas na wybór przedmiotów dodatkowych, mogących być dobrym startem w dorosłość, jeśli wybierze się te rozwijające zainteresowania czy mocne strony. Hermiona Granger niestety ma poważny prob... Recenzja książki Harry Potter i więzień Azkabanu

Coś tu nie gra...

16.09.2022

Druga część niesamowitych przygód Harry'ego Pottera nadal pozostaje utrzymana w klimacie młodzieńczych fantazji, choć napotykamy tu element, przez który na naszym ciele może pojawić się gęsia skórka. Podczas czytania dowiadujemy się o kolejnych dziwnych historiach, jakie przydarzają się w Hogwarcie, a na które nikt nie potrafi znaleźć sensownej od... Recenzja książki Harry Potter i komnata tajemnic.

Wymarzony świat

16.09.2022

Wyobraź sobie, że pewnego dnia budzisz się, jak co dzień, i okazuje się, że całe Twoje życie przewraca się do góry nogami - w drzwiach pojawia się gigantyczny facet z brodą, podaje Ci list z dziwną pieczęcią i mówi, że jesteś czarodziejem. Brzmi nieprawdopodobnie, prawda? To samo pomyślał Harry Potter, kiedy w wieku 11 lat Rubeus Hagrid poinformow... Recenzja książki Harry Potter i kamień filozoficzny

A morał z tego taki...

15.09.2022

Po książkę tę sięgnęłam ze względu na autora, przypominając sobie, że swego czasu, a może i nawet do tej pory, znana zapewne wszystkim powiastka Erica-Emanuela Smichtta "Mały Książę", była moją ulubioną lekturą, poruszającą tematykę najważniejszych wartości życia. Zachęcona tym faktem, ślepo założyłam, że i tym razem się nie zawiodę, a więc ochocz... Recenzja książki Zemsta i przebaczenie

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

15.09.2022

To, co najczęściej słyszy się na temat ochrony zdrowia, to w zasadzie w przeważającej mierze negatywne rzeczy. Skupiając się na samych lekarzach, jest to zazwyczaj narzekanie, że nic nie robią, że nie spieszy im się do pacjenta (i to nawet w przypadku zagrożenia życia!), że za mało czasu przeznaczają na wizytę, że za drogo się cenią, a w dodatku j... Recenzja książki Będzie bolało

Podoba mi się, co masz, fajne jest

15.09.2022

Czy da się być fanem serialu Rick i Morty, a przy tym nie być fanem nauki? Może i się da, ale po co? A czy da się być fanem nauki, ale nie wszystko rozumieć? Jak najbardziej! Zatem dla kogo jest ta książka? Dla fanów serialu i nauki, także tych, którzy nie bardzo ją rozumieją. Autor, bazując na motywach wykorzystywanych w serii, przede wszystkim p... Recenzja książki The Science of Rick and Morty. Nienaukowy przewodnik po świecie nauki

Baśniowa kraina oczami dziecka

19.07.2022

,,Ania z Zielonego Wzgórza " autorstwa Lucy Maud Montgomery to tytuł, który każdemu przynajmniej obił się o uszy. Jest to opowieść o rudowłosej sierocie, która zupełnym przypadkiem trafia pod opiekę rodzeństwa Cuthbertów, Maryli oraz Mateusza, mieszkających na Zielonym Wzgórzu w Avonlea. Miejsce to zdaje się być wyjęte wprost z baśniowej krainy — ... Recenzja książki Ania z Zielonego Wzgórza

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl