Avatar @jagodabuch

obiektywna

@jagodabuch
32 obserwujących. 92 obserwowanych.
Kanapowicz od 12 miesięcy. Ostatnio tutaj około 5 godzin temu.
{} brak
{} Napisz wiadomość
32 obserwujących.
92 obserwowanych.
Kanapowicz od 12 miesięcy. Ostatnio tutaj około 5 godzin temu.

Recenzje książek

40 recenzji, w tym 1 recenzja wyróżniona przez redakcję

WIĘZI I TRADYCJE SĄ NAJWAŻNIEJSZE

7.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

SZTUKA DAWANIA PREZENTÓW. ANNA SZCZĘSNA. „Nie łatwo zrobić komuś przyjemność podarkiem. Trzeba poznać osobę, którą chcemy uszczęśliwić, a to wymaga wysiłku” Codzienne zabieganie sprawia, że nie pamiętamy jak ważna jest więź rodzinna, nie dbamy już o nią i powoli zaczyna zanikać, relacje się osłabiają. Świętowanie Świąt Bożego Narodzenia jes... {} Recenzja książki Sztuka dawania prezentów

MIKOŁAJOWE MARZENIA

2.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

UWIERZ W MIKOŁAJA. MAGDALENA WITKIEWICZ. „Mam marzenia. A marzenia trzeba spełniać” Ludzie maja różne marzenia. Jedni pragną miłości, inni chcą czuć się bezpieczni, a jeszcze inni chcą być szczęśliwi i uszczęśliwiać innych. Bo każdy czy ten mały czy duży marzenia jakieś przecież ma, a w Wigilijną Noc mogą zdarzyć się cuda. Pewne histori... {} Recenzja książki Uwierz w Mikołaja

WIEDZA TO POTĘGA

29.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

TESTAMENTY. MARGARET ATWOOD. „Gilead powinien iść w niepamięć – zbyt wiele w nim nieprawidłowości, zbyt wiele fałszu…” „Testamenty” czyli zeznania świadków na temat rzeczywistej sytuacji panującej w Republice Gileadu. Kobiecy sprzeciw wybrzmiewa tutaj zupełnie inaczej niż zalążki buntu, które miały miejsce w pierwszej powieści Atwood . W "Test... {} Recenzja książki Testamenty

ŚWIAT ISLAMSKICH FUNDAMENTALISTÓW

25.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

WYRWANA Z SYRYJSKIEGO PIEKŁA. MERIAM RHAIEM. „…Oddajcie nam nasze dzieci.” Krótka autobiografia Francuzki, kobiety pozbawionej roli kobiety, żony, a potem roli matki, która walczy o powrót swojego maleńkiego dziecka Assii (imię od męczennicy islamskiej), które zostało uprowadzone przez swojego ojca, który został zwerbowany przez syryjskich dż... {} Recenzja książki Wyrwana z syryjskiego piekła

NIECH TO BĘDZIE MAGICZNY ROK!

20.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

CZAROMAROWNIK 2021 KALENDARZ KSIĘŻYCOWY Co roku kupowałam zwykły kalendarz w tym roku postanowiłam postawić na Czaromarownika. Stwierdziłam, że dam się porwać wpływom księżyca. A co tam! może pomoże mi się zainspirować. Czaromarownik to przepięknie wydany w poręcznym formacie kalendarz księżycowy, 256 stronicowy, oprawiony w aksamitną twa... {} Recenzja książki CzaroMarownik 2021

LUDOBÓJCZA RZEŹ

{} WYBÓR REDAKCJI
17.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

DZIEWCZYNA Z WOŁYNIA ANNA HERBICH – SERIA PRAWDZIWE HISTORIE Dziewięć wspomnień z okrutnej ludobójczej rzezi na Polakach, która miała miejsce 11 lipca w 1943 roku na Wołyniu tzw. „krwawa niedziela”. Bohaterkami tej książki są Wołynianki, kobiety w podeszłym wieku, które jako dzieci przeżyły gehennę, przetrwały wyrok śmierci, aby podzielić się ... {} Recenzja książki Dziewczyny z Wołynia

MIŁOŚĆ PONAD WSZYSTKO

16.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

OSTATNIA WALKA @Link seria fantasy Czarny Mag. Tom 4. „Odtąd twoje życie już nigdy nie będzie takie samo”. Miał to być najpiękniejszy dzień w jej życiu – ślub z Darrenem (Czarnym Magiem). Tymczasem przed oczami widzi martwe ciało swojego młodszego brata. „Zapowiadało się na piękną bajkę. Lecz nie będzie szczęśliwego zakończenia”. Jej świat ... {} Recenzja książki Ostatnia walka

ŚWIAT JUTRA 2077

15.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jedyna oficjalna książka o świecie gry Cyberpunk 2077 Sięgnęłam po ten przewodnik ponieważ mój mąż i ja uwielbiamy grać. Jak wiadomo niedługo wyjdzie gra i chcę przybliżyć sobie historię, postacie oraz świat w którym niedługo zacznę przebywać. Mimo różnych opinii youtuberów postanowiłam, że sama go również opiszę i ocenię. Coś o samym prze... {} Recenzja książki Cyberpunk 2077. Jedyna oficjalna książka o świecie gry Cyberpunk 2077

WALCZĄC Z PRZECIWNOŚCIAMI LOSU

15.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„MAŁA CZAROWNICA NOMINOWANA DO OSKARA”. RACHEL MWANZA MBEPONGO DEDY BILAMBA „Z powodu kilku słów wypowiedzianych przez sen i fałszywego wyznania stanę się kozłem ofiarnym rodziny…” 8 – latka wiodącą spokojne życie rodzinne 9 – latka uznana za czarownicę, poddana egzorcyzmom… 11 – latka wygnana z domu… 4 lata żyjąca w na ulicy… 15 – latka nom... {} Recenzja książki Mała czarownica nominowana do Oscara

WALKA O SWOJE PRAWA

15.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"JEDENASTOLETNIA ŻONA" NADA AL –AHDAL KHADIJA AL – SALAMI Jest piątym z dziewięciorga muzułmańskich dzieci. Mieszka w małej wiosce Turiaba w Jemenie. Nada ma spokojne dzieciństwo i jak większość dzieci chodzi do szkoły, pomaga w obowiązkach domowych i robi zakupy. Wujek odkrywa w niej talent do śpiewu i stawia przed nią nowe perspektywy. Za zg... {} Recenzja książki Jedenastoletnia żona

TRUDNE DECYZJE

14.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

KANDYDATKA @Link seria fantasy Czarny Mag. Tom 3. „Moje życie miało się zaraz zmienić. Gdybym tylko wiedziała, jak bardzo.” Akcja rozpoczyna się chwilę po wydarzeniach z „Adeptki” gdzie Ry została Magiem Bojowym. Nasza bohaterka ma dwadzieścia lat i jest narzeczoną Darrena, co nie popiera król Lucius i jego następca brat Księcia - Blayne. Na... {} Recenzja książki Kandydatka.

NIESCHEMATYCZNY STYL GWIAZDY POP

13.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

DZIWNY ŚWIAT BILLIE EILISH Sięgnęłam po ten przewodnik ponieważ dość głośno ostatnimi czasy było na jej temat i zapadła mi głęboko w pamięć też jej piosenka „ bad guy”, którą bardzo często słyszałam w radiu. Zainteresowała mnie i przykuła moją uwagę. Chciałam się dowiedzieć o niej czegoś więcej i o jej twórczości. Bo skoro tyle się o niej mówi... {} Recenzja książki Dziwny świat Billie Eilish

ŻYCIE MAGA NA WAGĘ ZŁOTA

11.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

ADEPTKA @Link seria fantasy Czarny Mag. Tom 2. „Życie maga jest zbyt cenne, by stracić je w walce wręcz” Ryiah i jej brat Alex są teraz uczniami w AKADEMII MAGII – elitarnej frakcji Bojowej oraz frakcji Uzdrawiania. Po wielu miesiącach mierzenia się z własnymi słabościami Ry w końcu dopięła swego i dzięki Mariusowi Czarnemu Magowi została sz... {} Recenzja książki Adeptka

POGOŃ ZA MARZENIAMI

10.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

PIERWSZY ROK @Link seria fantasy Czarny Mag. „Jeśli pragnie się czegoś tak bardzo jak ja, nie można się poddawać.” Większość kandydatów co roku oblewa rok próbny, rudowłosa Ryiah (Ry) oraz brat bliźniak Alex są dwójką piętnastoletnich nisko urodzonych dzieciaków bez żadnego formalnego szkolenia. Mają jedno marzenie - Akademię. Okazuje się, że... {} Recenzja książki Pierwszy rok

PIEKŁO KOBIET

7.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

PIEKŁO KOBIET „Spraw, abym miała dzieci, bo inaczej przyjdzie mi umrzeć.” Księga Rodzaju. Kanadyjska pisarka Margaret Atwood dotyka tematykę feministyczną w antyutopijnej powieści „Opowieść Podręcznej”. Warto tu wspomnieć, że pisarka otrzymała za tę powieść Nagrodę im. Artura C. Clarke. Powieść przedstawia nam inną wersję naszego świat... {} Recenzja książki Opowieść podręcznej

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe