Avatar @keskese87

Beata

@keskese87
5 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 10 lat.
{} Napisz wiadomość
5 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

68 recenzji

Reinkarnacja?

8.04.2014

W 1910 roku, podczas szalejącej w Anglii śnieżycy, przychodzi na świat dziewczynka. I umiera, zanim zdąży zaczerpnąć pierwszy oddech. W 1910 roku, podczas szalejącej w Anglii śnieżycy, rodzi się ta sama dziewczynka. I żyje, snując swoją opowieść. Mój stosunek do książek jest dwojaki: albo do mnie trafiają, rozbudzając wiele emocji, albo nie. Przy... {} Recenzja książki Jej wszystkie życia

Miłosny potencjał kobiety

7.03.2014

Mantak Chia jest nauczycielem taoizmu, wspólnie z żoną prowadzi seminaria na temat ezoterycznej seksuologii, medycyny i filozofii życia, efektem których jest książka „Miłosny potencjał kobiety”. Książka zdradza tajniki filozofii Wschodu i tamtejsze, niezwykle czułe i świadome podejście do ludzkiej seksualności. Jak mówią autorzy, skierowana jest d... {} Recenzja książki Miłosny potencjał kobiety. Miłość uzdrawiająca

Niesamowita

28.02.2014

Nie wiem jak opisać tę książkę. Jak dla mnie jest niesamowita, ale przyznam też, że czytanie jej nie należało do najłatwiejszych. Łatwo się pogubić w niespójnej fabule, w gąszczu dat, wydarzeń, wyobrażeń – bo Imp, która jest narratorką całej historii, cierpi na schizofrenię, i nie do końca możemy polegać na jej zmysłach. Potrafi przytaczać kilka we... {} Recenzja książki Tonąca dziewczyna

A może do Chin?

6.02.2014

Zwykle sięga się po książki podróżnicze przed planowanym wyjazdem, żeby trochę lepiej poznać zakątek świata, który chce się odwiedzić, dobrze przygotować się do wyprawy i mniej więcej upewnić co warto zobaczyć. Ja postępuję trochę na przekór i jeśli już sięgam po takie książki (rzadko, ale zdarza mi się) to interesują mnie miejsca, których – nie m... {} Recenzja książki Chiny od góry do dołu

Niesamowita...

17.12.2013

Autor „Atlasu chmur” powrócił – z dziełem równie wyrafinowanym, zarówno objętościowo (624 str.), jak i tematycznie. Akcja książki rozgrywa się na przełomie XVIII/XIX wieku. Przedstawia zarówno losy wyspy Dejima, odciętej od świata, jak i zróżnicowane warstwy społeczne jej mieszkańców: rdzennych Japończyków i przybyłych tam kupców, handlowców, urzęd... {} Recenzja książki Tysiąc jesieni Jacoba de Zoeta

:)

5.11.2013

„Dziedzictwo” to drugi tom sagi „Wybrani”, opowiadającej o nastolatce, Allie, która trafia do sekretnej, ekskluzywnej szkoły w Wielkiej Brytanii i znajduje się w samym centrum niepokojących wydarzeń, jakie mają tam miejsce. Pierwszy tom przyniósł trochę odpowiedzi i informacji na temat życia Allie, prawdy o jej rodzinie i o tym, jak i dlaczego jest... {} Recenzja książki Dziedzictwo

Pozytywnie

22.10.2013

Najnowszy Gaiman. Autor mówi o tej książce, że to jego najlepsza w dorobku oraz że powstała na bazie własnych doświadczeń z dzieciństwa, które przetworzył na magiczną opowieść o trudnym dorastaniu i poszukiwaniu własnej tożsamości. Gaiman, co typowe dla niego, tworzy świat gdzieś na granicy snu i jawy, gdzie zwyczajność przeplata się z nadzwyczajno... {} Recenzja książki Ocean na końcu drogi

Biegnąca z wilkami

25.10.2012

O życiu w zgodzie z własnym instynktem, o poszukiwaniu Dzikiej Kobiety w sobie, o wewnętrznej sile każdej kobiety, o zakamarkach duszy, o prastarych mądrościach, o przekazywanych z pokolenia na pokolenie opowieściach i mitach, mających uzdrowicielską moc, o głęboko ukrytych sensach, o troskach i radościach każdej z nas, o trudnej, lecz wyko... {} Recenzja książki Biegnąca z wilkami. Archetyp Dzikiej Kobiety w mitach i legendach

Co widziały wrony...

30.08.2012

Autor: Ann-Marie MacDonald Tytuł: "Co widziały wrony" Wydawnictwo: Świat Książki Stron: 846 Pamięć przechowuje nawet to, co najstaranniej pragniemy z niej wykluczyć. Zwłaszcza to. Potrafi wysyłać nam sygnały, przypominając to, co wiele lat temu udało nam się ukryć na jej dnie. Nie zwycięża jej czas – w najmniej spodziewanym momencie, z mglist... {} Recenzja książki Co widziały wrony

Szaleniec czy geniusz?

5.08.2012

Salvador Dali to nazwisko, które zna chyba każdy. I nawet jeśli nie jesteśmy pasjonatami sztuki, nazwisko tego hiszpańskiego malarza w naszych głowach od razu konotuje pewne symbole. Przede wszystkim wywołuje termin surrealizm, a zaraz potem znane z obrazów malarza wizerunki topniejących zegarów, płonącą żyrafę, kule inwalidzkie, wędrujące mrówki, ... {} Recenzja książki Dali i ja

O codzienności w Japonii

23.07.2012

Ostatnio częściej i chętniej sięgam po literaturę azjatycką – czy to beletrystykę, czy literaturę faktu. Książka Anny Ikedy – Polki, mieszkającej w Japonii, jest utworem jakby na pograniczu tych dwóch. Ikeda relacjonuje nam jak wygląda życie w Kraju Kwitnącej Wiśni, mówi o tradycji, charakterystycznych obrzędach, wierzeniach i mentalności Japończyk... {} Recenzja książki Życie jak w Tochigi. Na japońskiej prowincji

Warto!

21.07.2012

Co jesteśmy w stanie zrobić, do czego się posunąć, by w godzinie śmierci zaznać odkupienia? W jakie rejony własnej przeszłości się cofnąć, jakich ludzi odnaleźć, do jakich win się przyznać, jakie sekrety ujawnić…? June Han, główna bohaterka powieści „Kiedy ulegnę” autorstwa koreańskiego pisarza Chang-Rae Lee, będzie musiała skonfrontować się z tymi... {} Recenzja książki Kiedy ulegnę

W szponach sekty...

27.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autor: Andrew Morton Tytuł: "Tom Cruise. Nieautoryzowana biografia" Wydawnictwo: Philip Wilson Stron: 432 Tom Cruise, hollywoodzka gwiazda kina, o której słyszał każdy. Znany z takich hitów jak „Top Gun”, „Rain Man”, „Wywiad z wampirem” czy „Mission: Impossible”. Postać dość kontrowersyjna. Były mąż Nicole Kidman, kochanek Penelope Cruz, obecnie ... {} Recenzja książki Tom Cruise Nieautoryzowana biografia

Zaskoczony radością

17.06.2012

Autor: C.S. Lewis Tytuł: "Zaskoczony radością" Wydawnictwo: Esprit Stron: 350 Książka „Zaskoczony radością” jest czymś w rodzaju autobiografii C.S. Lewisa, twórcy „Opowieści z Narnii”. Piszę „czymś w rodzaju”, ponieważ nie jest to biografia w tradycyjnym rozumieniu tego słowa. Wprawdzie Lewis drobiazgowo opisuje swoje dziecięce lata, burzliwe c... {} Recenzja książki Zaskoczony radością

Magiczna opowieść o dorastaniu

10.06.2012

Autor: Robert McCammon Tytuł: "Magiczne lata" Wydawnictwo: Papierowy Księżyc Stron: 652 "Nie pozwól, by choć jedne dzień umknął ci bez wspomnień i zbieraj je jak cenne skarby. Bo to są skarby. Wspomnienia to cudowne drzwi, Cory. One uczą, pomagają i strzegą. Kiedy na coś patrzysz, nie ograniczaj się tylko do patrzenia. Zobacz to. Naprawdę zoba... {} Recenzja książki Magiczne lata

Katem być...

27.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autor: Oliver Potzsch Tytuł: "Córka kata" Wydawnictwo: Esprit Stron: 480 Ten tytuł chodził za mną od dłuższego czasu „Córka kata” O. Potzscha przede wszystkim urzeka barwną okładką – przedstawia dziewczynę, w której włosy wpleciono czaszki. Skojarzenie wybiega tu do profesji ojca tytułowej bohaterki, który w bawarskim Schongau XVII wieku odpow... {} Recenzja książki Córka kata

I czy w Niebie jest cyrk...?

20.05.2012

Autor: Aglaja Veteranyi Tytuł: "Dlaczego dziecko gotuje się w mamałydze?" Wydawnictwo: Czarne Stron: 192 „Zawsze mieszkamy gdzie indziej. Czasami wóz jest tak ciasny, że prawie nie możemy się minąć. A potem cyrk daje nam wóz z toaletą. (…) Choć czasami mieszkamy w luksusowych pokojach z lodówką w pokoju i telewizorem. Raz mieszkaliśmy w domu, gd... {} Recenzja książki Dlaczego dziecko gotuje się w mamałydze

To już koniec...

4.05.2012

Autor: Maggie Stiefvater Tytuł: "Ukojenie" Wydawnictwo: Wilga Stron: 520 "Prosiłaś, bym cię obudził, ale ja też spałem - głęboko jak kamień... Jednak teraz jestem na granicy przebudzenia, widzę już blask wschodzącego słońca." No i stało się: ostatni tom trylogii z Mercy Falls, miasta, którego – notabene – nie można znaleźć na mapie, właśnie uk... {} Recenzja książki Ukojenie

Przeczytasz bez ziewania!

30.04.2012

Nuda to zjawisko, z którym każdy z nas na pewno kiedyś miał styczność. Zazwyczaj wiąże się z powtarzalnym, monotonnym zajęciem, które musimy wykonywać. Czekanie w kolejce, długa jazda autobusem, słuchanie nieciekawego wykładu, wykonywanie monotonnej czynności… Nuda jest stanem emocjonalnym wiążącym się z brakiem zainteresowania, obojętnością. Wywo... {} Recenzja książki Historia nudy

Nic, które boli...

11.04.2012

Autor: Marek Bieńczyk Tytuł: "Melancholia. O tych, co nigdy nie odnajdą straty" Wydawnictwo: Świat Książki Stron: 144 Ta książka chodziła za mną już od czasu studiów i aktualne wznowienie sprawiło, że wreszcie ją mam. Przekonał mnie sam podtytuł: „Melancholia. O tych, co nigdy nie odnajdą straty”. Wers ten jest zapożyczeniem z wiersza „Łabędź” C... {} Recenzja książki Melancholia. O tych, co nigdy nie odnajdą straty

Dziewczyna z zapałkami

9.04.2012

Autor: Anna Janko Tytuł: "Dziewczyna z zapałkami" Wydawnictwo: Nowy Świat Stron: 264 „Dziewczyna z zapałkami” Anny Janko – eh, zawiodłam się. Może to, że powieść napisała poetka (ceniona, wyróżniona m.in. Nagrodą Nike) sygnalizowało już, że będzie to książka inna – pełna wyczucia, szacunku do słowa, subtelna, delikatna, poetycka. To prawda i wy... {} Recenzja książki Dziewczyna z zapałkami

W świecie niesłyszących

24.03.2012

Autor:Oliver Sacks Tytuł: "Zobaczyć głos" Wydawnictwo: Zysk i S-ka Stron: 258 Na pewno zastanawialiście się kiedyś nad tym, co dla człowieka jest bardziej dotkliwe: utrata słuchu czy wzroku? Czy dziecko, które rodzi się głuche jest obciążone tak samo jak te niewidome, czy może cierpi bardziej, a może mniej? Czego balibyście się bardziej? Zawsze w... {} Recenzja książki Zobaczyć głos : podróż do świata ciszy

Klimatyczna...

26.02.2012

Autor: Haruki Murakami Tytuł: "Norwegian Wood" Wydawnictwo: Muza Stron: 472 "Chciałabym tylko móc zachować się jak zwykła egoistka. Prawdziwa egoistka. Na przykład mówię, że chcę ciastko biszkoptowe z truskawkami, ty rzucasz wszystko i biegniesz je kupić. Wracasz zziajany i podajesz mi je: 'Proszę, Midori, oto ciastko z truskawkami', a ja mówię: ... {} Recenzja książki Norwegian Wood

Lisbeth powraca :)

26.02.2012

"Miałam cholernie paskudny tydzień i jestem w cholernie kiepskim humorze. A wiesz, co w tym wszystkim najgorsze? Gdzie się nie obrócę, wszędzie jakiś zasrany dupek stoi mi na drodze i szpanuje obwisłym brzuchem. Idę stąd, więc się przesuń." Po przeczytaniu pierwszej części trylogii „Millenium” S. Larsson’a, wielkim zachwycie, świetnym filmie na p... {} Recenzja książki Dziewczyna, która igrała z ogniem

Magiczne bajeczki

25.02.2012

Autor: Beatrix Potter Tytuł: "Powiastki Beatrix Potter" Wydawnictwo: Wilga Stron: 400 W książkach dla dzieci ważna jest zarówno warstwa tekstowa, jak i wizualna – i trudno stwierdzić w zasadzie, która ważniejsza, choć często nacisk kładzie się przede wszystkim na ilustracje, na drugim planie jest sama treść (ileż ostatnio powstaje świetnych ksią... {} Recenzja książki Powiastki Beatrix Potter

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe