Avatar @kingam

Kinga M

@kingam
Kanapowicz od ponad 8 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
Kanapowicz od ponad 8 lat.

Recenzje książek

22 recenzje

Nie tylko dla młodzieży

7.07.2014

Literatura dziecięca i młodzieżowa niejednokrotnie potwierdziła, że dla czytelników doceniających dobre pióro, niebanalną historię czy oryginalny styl, żadne granice wiekowe nie istnieją. Podczas lektury przeznaczonej dla młodszych odbiorców często to właśnie dorosły bawi się najlepiej. Można tu wymienić choćby „Alicję w Krainie Czarów” czy „Błękit... Recenzja książki Zabłądziłam

Mistrzowski Gortner

3.07.2014

Dobrze napisana powieść historyczna to gwarancja sukcesu na rynku wydawniczym. Czytelnicy chętnie sięgają po książki, które w ciekawy sposób opowiadają o epokowych wydarzeniach, a przede wszystkim o postaciach, które zmieniały bieg historii, czy wręcz ją tworzyły. Biografie władców to z reguły lektura niezwykle zajmująca. Obok wielkiej polityki, in... Recenzja książki Przysięga królowej

Ucieczka przed przeznaczeniem

1.05.2014

Wielką popularność wśród przede wszystkim czytelniczek zyskała sobie literatura powielająca pewien schemat. Zagubiona dziewczyna z osobistymi, często nawarstwiającymi się problemami zdobywa stary dom gdzieś daleko, w miejscu, o którym nie miała wcześniej pojęcia. Następuje to drogą kupna, spadku, odnalezienia listu czy klucza. Kobieta wyjeżdża i za... Recenzja książki Malownicze. Wymarzony dom

Życzenia lubią się spełniać

11.03.2014

„Uważaj, czego pragniesz, bo może się spełnić” – to stare jak świat powiedzenie chyba nigdy nie straci aktualności. Zwykle używane jest w kontekście „złych życzeń”, których żałujemy, jeśli się ziszczą. Jednak najczęściej nasze pragnienia krążą wokół własnego powodzenia, osiągnięcia celów, szczęścia. Często zdarza się, jak w przypadku bohaterki„Kosz... Recenzja książki Koszmarne przebudzenie

"Dom Jedwabny"

25.02.2014

Miarą popularności jest czas, w jakim człowiek utrzymuje się na szczycie. Przysłowiowe „pięć minut” może trwać kilka tygodni, miesięcy (najczęściej w przypadku piosenkarzy) czy nawet lat (głównie aktorzy i sportowcy, którym dopisuje szczęście). Jednakże niezaprzeczalnym fenomenem w tej dziedzinie jest fikcyjna postać Sherlocka Holmesa. Słynny detek... Recenzja książki Dom Jedwabny

Dlaczego nie przyjechałaś przed wojną?

25.02.2014

Od zakończenia II wojny światowej minęło niespełna siedemdziesiąt lat. Pokolenie, które przeżyło ten koszmar powoli odchodzi. Pozostało coraz mniej świadków piekła lat czterdziestych, którzy mogą jeszcze dać świadectwo przeżytego horroru. Wydaje się, że głoszenie prawdy o tamtych zdarzeniach (szczególnie o Holocauście), a także zachowanie pamięci o... Recenzja książki Dlaczego nie przyjechałaś przed wojną?

A teraz śpij... czytelniku...

25.02.2014

Sięgając po lekturę, czytelnik pragnie przenieść się w inny, nieznany mu świat. Chce poznać bohaterów, z którymi dzielić będzie uczucia, wspólnie przeżywać przygody, wzloty i upadki. Postacie, którym będzie kibicować lub życzyć porażki. Czytając, łaknie także intelektualnej rozrywki, nie chce mieć wszystkiego podanego na tacy. Zależnie od preferenc... Recenzja książki A teraz śpij

Człowiek podporządkowany naturze

19.02.2014

Trygve Gulbranssen spełniał się zawodowo jako dziennikarz (także sportowy) i korespondent, był również przedsiębiorcą (przemysł tytoniowy). Jednak sławę zyskał jako pisarz. Jego „A lasy wiecznie śpiewają” oraz ich kontynuacja – „Dziedzictwo na Björndal” szybko stały się bestsellerem i na stałe weszły do klasyki. Sagę przetłumaczono na trzydzieści j... Recenzja książki A lasy wiecznie śpiewają

"Zanim przekwitną wiśnie"

10.02.2014

Większość z nas doświadczyło momentów, w których nie możemy pogodzić się ze wszystkimi aspektami naszego życia i pragniemy polepszyć jego jakość. W związku z tym składamy sobie obietnice typu: przestanę palić, schudnę, znajdę pracę, będę systematyczny itp. Ileż to razy mówimy sobie: zacznę od poniedziałku, od pierwszego, od dnia urodzin, od Nowego ... Recenzja książki Zanim przekwitną wiśnie

"Byłam po drugiej stronie lustra"

10.02.2014

Jak wiele wiemy o ludzkich cierpieniach, chorobach, z którymi się borykają inni? Czy przypadkiem nie jest tak, że słysząc diagnozę cudzego schorzenia natychmiast szufladkujemy daną osobę względem jej zaburzeń? Nie obchodzi nas, co czuje i czego potrzebuje chory, my widzimy tylko nazwy i kojarzące się z nimi stereotypy. Wystarczy wspomnieć choćby ze... Recenzja książki Byłam po drugiej stronie lustra

Gdy pamięć zawodzi

10.02.2014

Każdemu zdarzyło się kiedyś zapodziać gdzieś klucze, wizytówkę, karteczkę z ważną informacją. Czasem nucimy melodię, ale uleciały nam słowa piosenki, rekomendujemy świetny film, ale nie pamiętamy tytułu. Nie są nam obce sytuacje, gdy ktoś, kogo mijamy na ulicy, pozdrawia nas, a my odpowiadając zastanawiamy się, kim jest ten człowiek. Pamiętamy twar... Recenzja książki Cień pamięci

"To, co zostało"

10.02.2014

Jodi Picoult jest na najlepszej drodze do zdobycia tytułu pisarki wszech czasów. W swoich powieściach ukazuje człowieka, który nieustannie boryka się z trudnymi wyborami, dramatycznymi zdarzeniami, chorobą i walką. Siłami, które spierają się w fabułach książek amerykańskiej pisarki są Dobro i Zło, ukryte pod różnorodnymi postaciami. Pisarka nie oce... Recenzja książki To, co zostało

W oczekiwaniu na kolejny koniec świata

10.02.2014

Coraz częściej w rubryce „zainteresowania” pojawia się hasło: podróże. Marzymy o wakacjach w egzotycznych krainach, wojażach po innym, lepszym, jak nam się wydaje, świecie. Przeglądając katalogi, różne oferty, zachwycamy się niesamowitymi krajobrazami, imponującą architekturą. Wreszcie pragniemy poznać kulturę i historię interesującego nas kraju, p... Recenzja książki Kronika końca świata

"Zamek z piasku"

10.02.2014

Tak jak nie ma ludzi doskonałych, nie istnieją również idealne związki. Człowiek jest tak skonstruowany, że ciągle mu mało szczęścia. Za wszelką cenę dąży do „więcej” i „lepiej”, wpadając w zastawioną przez samego siebie zasadzkę. Bo z reguły ten wyścig przynosi szereg strat oraz ból, a nie wszystkie decyzje mogą być odwracalne. I dopiero, gdy zacz... Recenzja książki Zamek z piasku

być "eko" :)

10.02.2014

Trwający od kilku lat trend na „zdrowe życie” nabiera coraz większego rozgłosu. Bycie „eko” postrzegane jest jako pewien rodzaj ekstrawagancji, bo któż w dzisiejszym pędzie jest w stanie oprzeć się pokusom nowoczesności, gotowym obiadkom z torebki, ogromnemu wyborowi kosmetyków, środków czystości itd.? Przygotowanie posiłków z naturalnych produktów... Recenzja książki Zielona Toskania

"Tuwim. Wylekniony bluźnierca"

10.02.2014

Nazwisko Mariusza Urbanka staje się na literackim rynku coraz popularniejsze przede wszystkim za sprawą pisanych z rozmachem biografii polskich artystów. Czytelnicy pokochali go za „Broniewskiego”, podziwiają za wydanego w maju „Brzechwę”, z niecierpliwością czekają więc na „Tuwima” (pozycja ta nie jest tożsama z książką z serii „A to Polska właśni... Recenzja książki Tuwim. Wylekniony bluźnierca

Honor

10.02.2014

Elif Shafak to jest już marka. Jej powieści można kupować w ciemno, bo nazwisko daje gwarancję lektury na wysokim poziomie. „Honor” to kolejna książka, której autorstwo nie budzi wątpliwości – czytelnik odnajdzie tu charakterystyczne dla tureckiej pisarki motywy, ludzkie dramaty, uczucia, dawkę mistycyzmu, bogaty, przepiękny język, kulturę Wschodu.... Recenzja książki Honor

Miłość z przymrużeniem oka

10.02.2014

Znalezienie odpowiedniego (idealnego) partnera to zadanie wymagające odwagi, determinacji oraz cierpliwości. Randkowanie bowiem może okazać się procesem długotrwałym i niebezpiecznym, obfitującym w mniej lub bardziej koszmarne sytuacje, z których nie zawsze można wyjść z podniesioną twarzą. Spotkanie potencjalnego towarzysza życia nie oznacza końca... Recenzja książki Miłość... z obu stron

Dom kryty gontem

10.02.2014

Nina Stanisławska to postać dość enigmatyczna. Nie ma żadnych dostępnych informacji na jej temat, co pozwala wysnuć przypuszczenia, iż jest to pseudonim artystyczny równie tajemniczej Małgorzaty Fity, do której należą prawa autorskie „Domu krytego gontem”. Rodzina Brzozowskich to struktura, w której każdy jej członek jest postacią nieszczęśliwą, n... Recenzja książki Dom kryty gontem

Okno

10.02.2014

Zbiór krótkich opowiadań Mariki Krajniewskiej to twór absolutnie uniwersalny. Narratorami są kobiety i mężczyźni, osoby w różnym wieku i z odmiennymi doświadczeniami. Jednym z nich możesz być ty, twój sąsiad, a może ekspedientka w ulubionym sklepie… Autorka dotyka spraw bardzo intymnych: opisuje te najskrytsze, wyryte w duszy każdego z nas pragnie... Recenzja książki Okno

Książka bez zakończenia...

10.02.2014

Martyna Ochnik wpisała się w poczet polskich pisarek „Panem Wichrów i Powiewów”, potem pokazała swoją odwagę powieścią „Oszołomy”, w której dotyka newralgicznych dla polskich czytelników tematów. Rok 2013 zakończyła kolejną książką, wydaną nakładem Zysku – „Pewnego dnia, w grudniu”. Pisarka z wykształcenia jest biologiem, prywatnie żoną i matką, op... Recenzja książki Pewnego dnia, w grudniu

Mali Książęta

10.02.2014

Jak bardzo chcielibyśmy być coraz lepszymi ludźmi, może świadczyć nasze zaangażowanie w różne imprezy charytatywne. Chętnie wspomagamy i organizujemy akcje pomocy m.in. dla zwierząt, środowiska czy, przede wszystkim, ludzi, szczególnie zaś dla dzieci. Dumą napawa nas, że oddaliśmy klika złotych, przyszykowaliśmy paczkę świąteczną czy zabraliśmy bez... Recenzja książki Mali Książęta

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl