@knox

Kanapowicz od ponad 9 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od ponad 9 lat.

Recenzje książek

9 recenzji

Euro i akcja

7.05.2012

Za nieco ponad miesiąc rozpoczną się piłkarskie Mistrzostwa Europy. W kibicowskim niecierpliwym oczekiwaniu na nie można ten czas skrócić sobie dobrą rozrywką w postaci „Upału” Marcina Ciszewskiego, którego akcja toczy się właśnie w trakcie nadchodzącego turnieju. Jednakże wydarzenia czysto sportowe są tylko tłem dla toczącej się akcji, bowiem głów... {} Recenzja książki Upał

Sowiecki konflikt oczami Brytyjczyka

2.04.2012

Rodric Braithwaite w „Afgańcach” opisuje inwazję wojsk sowieckich na Afganistan. Pierwsza część jego książki przedstawia przyczyny konfliktu w bardzo dokładny i przystępny sposób, natomiast druga przebieg blisko dziesięcioletniej okupacji, z kolei trzecia wszystko to, co nastąpiło po opuszczeniu Afganistanu przez wojska radzieckie. Braithwaite opar... {} Recenzja książki Afgańcy

Jak Starbucks wygrał z kryzysem

20.03.2012

Przede wszystkim „Starbucks” to książka biznesowa o tym, jak wielka firma poradziła sobie z kryzysem, stosując nowe i niekonwencjonalne metody, czego najlepszymi przykładami wydają się zamknięcie wszystkich lokali na czas szkolenia baristów czy serwowanie darmowej kawy w dniu wyborów prezydenckich. Raczej ciężko wyobrazić sobie takie inicjatywy w p... {} Recenzja książki Starbucks. Sztuka wyciągania wniosków z porażek, czyli rewolucyjny przepis Schultza na wielki sukces

Inaczej niż w serialach

15.03.2012

Wyobrażenie o pracy antropologa sądowego zawdzięczamy w największym stopniu serialom kryminalnym. Przedstawiony w nich fach jawi się jako łatwy, przyjemny i wręcz błyskawiczny w doprowadzeniu do rozwiązania. „Trupia farma” sprowadza taki obraz na ziemię, ukazując to zajęcie jako wymagające cierpliwości i trudu, gdyż nie zawsze da się znaleźć wszyst... {} Recenzja książki Trupia Farma. Sekrety legendarnego laboratorium sądowego, gdzie zmarli opowiadają swoje historie

Szczerze o wojsku

11.03.2012

W „Komandosie” Richard Marcinko pisze bezkompromisowo o wojsku i wojnie. Brał udział w konflikcie w Wietnamie, był attache przy ambasadzie USA w Kambodży, dowodził SEALsami, utworzył nową jednostkę SEALsów. We wszystkich tych doświadczeniach pojawiała się jedna zasada – najważniejsi byli jego ludzie. Jako dowódca skoczyłby z nimi w ogień, walczył w... {} Recenzja książki Komandos

Białoszewski prywatnie i intymnie

7.03.2012

„Tajny dziennik” Białoszewskiego jest wyjątkowy, gdyż wyróżnia się z pośród innych dzienników (jak choćby wydanych ostatnio kolejnych części zapisków i Iwaszkiewicza, i Mrożka). Pełno w tym dzienniku rzeczy, które w innych dziennikach tak swobodnie by się nie pojawiły, ale to nie jest minus, lecz zaleta pozwalająca poznać tak świetnego poetę od str... {} Recenzja książki Tajny dziennik

O Osamie trochę więcej

14.02.2012

To, co najbardziej mnie zaskoczyło w tej książce, to historia Osamy bin Ladena. Najczęściej kojarzy się go po nagłówkach gazet i telewizyjnych newsach po wrześniowych zamachach sprzed dekady. Z kolei o tym, co go do tego doprowadziło za bardzo to nie wiadomo, poza jakimiś prostymi opiniami o fanatyzmie. „Operacja Geronimo” jest w stanie zdecydowani... {} Recenzja książki Operacja Geroniomo

W napięciu do ostatniej strony

21.01.2012

Marcin Ciszewski napisał świetną książkę, a to w jaki sposób stopniuje napięcie i zagęszcza akcję wskazuje, jak sprawnie radzi sobie z pisarskim fachem. Warto jeszcze zwrócić uwagę na narrację pierwszoosobową, która również doskonale kształtuje tę akcję, ponieważ narrator-główny bohater znajduje się w samym jej centrum. Także retrospekcje do moment... {} Recenzja książki www.ru2012.pl

Zadziwiające i prawdziwe

2.12.2011

Louis Zamperini był jednym z najbardziej uzdolnionych biegaczy przełomu lat trzydziestych i czterdziestych. Jego plany zdobycia olimpijskiego złota w 1940 pokrzyżowała wojna, w czasie której latał na Liberatorach nad Oceanem Spokojnym. Przeżył katastrofę bombowca i przez 47 dni dryfował po oceanie walcząc z rekinami i unikając japońskich myśliwców,... {} Recenzja książki Niezłomny

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe