@kolmanka

1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 10 lat.
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

137 recenzji

25 lat minęło jak jeden dzień

23.07.2014

Z osobą Karoliny Korwin – Piotrowskiej miałam przyjemność spotkać się już kilkakrotnie. Za sprawą telewizji, śledziłam jej wypowiedzi w "Maglu towarzyskim", co za każdym razem wprawiało mnie w dobry nastrój. Cóż to dużo mówić. Dziennikarka, jak mało kto potrafi celnie, z dystansem i dużą dozą humoru komentować pełen zawirowań świat celebrytów. Na „... {} Recenzja książki Ćwiartka raz

Boks na Ptaku

11.01.2014

Panią Marię Czubaszek polubiłam od razu po lekturze pierwszej części książki "Każdy szczyt ma swój Czubaszek". Jest niesamowicie zabawna, ma ogromny dystans do siebie i do świata, a jej błyskotliwe riposty zwalają z nóg. Miałam nadzieję, że będę równie dobrze bawiła się podczas lektury "Boks na ptaku". Poczułam lekkie rozczarowanie, kiedy w trakcie... {} Recenzja książki Boks na Ptaku, czyli każdy szczyt ma swój Czubaszek i Karolak

Podczas zwykłej wyprawy po mleko...

1.01.2014

Nowy Rok warto zacząć od wyjątkowej powieści dla dzieci i młodzieży, która przeniesie czytelnika w świat fantazji. Neil Gaiman, znany z kultowej już dla wielu "Koraliny", po raz kolejny pokazuje, że nie bez kozery nazywa się go jednym z ulubionych pisarzy młodego pokolenia. Ten, kto w czasie dzieciństwa przez pewien czas zostawał z rodzeństwem i t... {} Recenzja książki Na szczęście mleko…

Czas Żniw

12.11.2013

Nigdy nie byłam fanką literatury z gatunku paranormalnych, utopijnych i science-fiction. Dlatego też do tej książki podchodziłam z dystansem i ostrożnością. Kiedy przebrnęłam przez pierwsze kilkanaście stron, wiedziałam, że chcę przeczytać "Czas Żniw" jak najszybciej i już czekam na kolejne tomy. Samantha Shannon to bez wątpienia obiecująca i bar... {} Recenzja książki Czas Żniw

Coś w tym jest

29.09.2013

Kilka lat temu trzymałam w rękach jeden z pierwszych poradników napisanych przez znaną podróżniczkę i dziennikarkę Beatę Pawlikowską. Jako że wtedy bardzo przypadła mi do gustu i na długo pozostała w mojej pamięci, postanowiłam zajrzeć do jednej z jej najnowszych książek - "Księgi kodów podświadomości". I przyznaje, że mam trochę mieszane uczucia. ... {} Recenzja książki Księga kodów podświadomości

Historia "Psychozy"

10.09.2013

Film "Psychoza" w reżyserii Alfreda Hitchcocka przeraża nawet w dzisiejszych czasach. Mistrz suspensu musiał przejść jednak długą i krętą drogę, po to aby "Psychoza" w ogóle powstała. Książka to historia nie tylko samego filmu, ale i sylwetka (dość masywna:)) reżysera i jego żony, wzajemnych relacji, zazdrości i walki z wytwórnią filmową. Autor ks... {} Recenzja książki Alfred Hitchcock. Nieznana historia Psychozy

Błysk rewolwru

19.08.2013

"Kto powiedział, że Francuzi nas miłują do absurdu, ten nie pozna własnej buzi w przenajświętszej grocie Lourdu" Przyznaje szczerze, że moje dotychczasowe spotkania z Wisławą Szymborską były raczej sporadyczne i przelotne. Po lekturze "Błysku Rewolwru" wiem już, że straciłam wiele i muszę teraz nadrobić te zaległości. Książka, wydana w tym roku p... {} Recenzja książki Błysk rewolwru

Atomowa tajemnica

5.08.2013

Już jutro mija kolejna rocznica zrzucenia bomby atomowej o nazwie Little Boy na Hiroshimę. Trzy dni później armia amerykańska zdecydowała się na użycie drugiej bomby atomowej -Fat Mana - na kolejne japońskie miasto -Nagasaki. Efektem tych działań była nie tylko dość szybka kapitulacja Japonii, ale przede wszystkim śmierć około 100. 000 obywateli. ... {} Recenzja książki Dziewczyny atomowe

Czy czujesz tę moc?

20.06.2013

Fizyka jest piętą Achillesową z pewnością niejednego ucznia szkoły podstawowej i gimnazjalnej. Nie trudno się dziwić, że przedmiot ten jest często niezbyt lubiany wśród młodzieży. Sama pamiętam te nudne i żmudne lekcje fizyki, które niewiele wnosiły do mojego życia. Jednak lektura książki "Czy czujesz tę moc?" sprawia, że nastawienie do tego przedm... {} Recenzja książki Czy czujesz tę moc? Fizyka - reaktywacja

"Pępowina"

20.05.2013

Po przeczytaniu "Domu Augusty" wiedziałam już, że Majgull Axelsson nie należy do pisarek, których powieści czyta się nieśpiesznie w długie, letnie popołudnia. Wymaga od czytelnika maksymalnego skupienia i odporności psychicznej. Nie inaczej jest w przypadku "Pępowiny". Tym razem Axelsson dotyka problematyki macierzyństwa i próby ucieczki od błęd... {} Recenzja książki Pępowina

Specyficzna powieść

13.05.2013

Każda kolejna książka Nothomb to dla mnie perspektywa dziwacznie, aczkolwiek magicznie spędzonego czasu. Jej powieści są zaskakujące, wnikliwe i często pozostają niedopowiedziane. Bohaterowie, których opisuje autorka są (jak ona sama zresztą) bardzo nietypowymi oraz oryginalnymi osobowościami. W "Zabić ojca" pisarka przedstawia nam historię osadz... {} Recenzja książki Zabić ojca

Cudowna

28.04.2013

"Kiedy człowiek przeczyta jakąś książkę, to jest z nią związany już do końca życia.” Kiedy decydowałam się na lekturę tej książki, myślałam o leniwych, majowych popołudniach. Zarówno piękna okładka, jak i opis z tyłu książki, obiecywały mi bardzo lekką i co za tym idzie, dość banalną, lecz miłą w odbiorze powieść typu saga rodzinna. Tymczasem "W... {} Recenzja książki Wzgórze dzikich kwiatów

Joga dla każdego

13.04.2013

Dwa tygodnie temu udałam się na swoją pierwszą lekcję jogi. Było...ciężko. Nie potrafiłam zapanować nad oddechem, plątały mi się nogi i ręce, a mięśnie drżały z wysiłku. Po 90 minutach ćwiczeń byłam niemal pewna, że jednak joga to nie zajęcie dla mnie. Jednak kiedy wróciłam do domu przypomniało mi się o książce, która cierpliwie czeka na swoją kole... {} Recenzja książki Joga. Równowaga ciała, umysłu i duszy

Dla miłośników serialu

10.04.2013

Zdecydowałam się na lekturę tej książki, ponieważ uwielbiam serial "Jak poznałem waszą matkę". Taka rozrywka raz w tygodniu momentalnie i mentalnie poprawia mi nastrój. Kiedy zobaczyłam, że Wydawnictwo Sine Qua Non wydało słynną "biblię Barneya" wiedziałam, że musi być to lektura niezwykle oryginalna i specyficzna w odbiorze. I taka właśnie jest. ... {} Recenzja książki Playbook. Podręcznik podrywu

Specyficzna powieść

9.04.2013

Pierwsze co przyciąga do powieści Paula Kellera to okładka. Ma zupełnie inną fakturę niż większość książek wydawanych na naszym rynku księgarskim. Jest bardziej błyszcząca i pokryta cieniutką folią. Kiedy spojrzymy na obrazek znajdujący się na okładce wiemy, że czeka nas powieść o charakterze obyczajowym, osadzona gdzieś na początku XX wieku. I dok... {} Recenzja książki Marie Heinrich: czekając na miłość

Polka w Paryżu

24.02.2013

"Do tej pory - cóż, uważałam Paryż za wspaniałe miasto wspaniałego narodu - ot, i wszystko. A teraz... teraz ja sama swoim wzrokiem, słuchem, dotykiem, całą sobą, ciałem i naskórkiem poczułam Paryż. Tylu ludzi chodzi po jego trotuarach - jeździ metrem, siedzi w małych bistrach i na wspaniałych tarasach jego kawiarń - każdy czegoś innego w nim szuk... {} Recenzja książki Dubo... Dubon... Dubonnet

Świat od kuchni

20.02.2013

W naszym kraju aż roi się od programów kulinarnych i znakomitych kucharzy, którzy za sprawą mediów szybko stali się celebrytami. Niemal każdego dnia śledzić możemy potyczki znanej restauratorki z niefrasobliwymi właścicielami jadłodajni, podróże miłego i wiecznie uśmiechniętego kucharza, który zwykł gotować w różnych zakątkach świata czy też cieszą... {} Recenzja książki Świat od kuchni W poszukiwaniu posiłku doskonałego

Biologia a zachowanie

4.02.2013

Każdy biolog wie, że na nasze zachowanie ma wpływ przede wszystkim szereg substancji chemicznych, procesów fizycznych oraz współdziałania szlaków molekularnych w naszym organizmie. Mimo, że jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego i z końcem roku zostanę także (mam nadzieję) magistrem biologii, to złożoność ludzkiego ciała nie przestanie mnie zad... {} Recenzja książki Biologiczne mechanizmy zachowania się ludzi i zwierząt

Pierwsza Dama Zbrodni

31.01.2013

Rzadko się zdarza, że czytam autobiografię. Jednak w przypadku twórczyni przygód o moim ulubionym Poirot i uroczej pannie Marple, musiałam zrobić wyjątek. Christie to bez wątpienia najbardziej znana i najbardziej poczytna autorka kryminałów na świecie. Jak wyglądało jej życie, a przede wszystkim skąd czerpała inspirację? W opasłej (prawie 500 str... {} Recenzja książki Autobiografia

Zaradna

28.01.2013

Z niecodzienną ciekawością sięgnęłam po książkę polonistki, która mieszkała i studiowała w tym samym mieście co ja - w Łodzi. Pani Beata Kępińska długo szukała swego miejsca na ziemi i za sprawą tego, bogata jest w doświadczenia, dzięki którym z taką lekkością i swobodą napisała rewelacyjną powieść "Zaradna". Marta jest już dojrzałą kobietą, wdową... {} Recenzja książki Zaradna

Mózg a zachowanie

17.01.2013

Dlaczego jedni z nas są wiecznymi optymistami a innych zbyt często dopadają depresje? Czemu niektórzy z nas łatwiej ulegają stresom, a inni przyjmują wszystko na spokojnie? Na nasze zachowanie ma wpływ wiele czynników. Istnieją teorie, które mówią nam o wpływie wychowania przez rodziców, a co za tym idzie, okresie dzieciństwa. Inne hipotezy upatru... {} Recenzja książki Mózg a zachowanie

Zima w Siedlisku

6.12.2012

Przed przystąpieniem do czytania tej książki, długo wpatrywałam się w urokliwą okładkę. Bujany fotel, ośnieżony krajobraz wsi. Samotność? Zima życia? Ból po utracie najbliższej osoby? Tak, właśnie o tym jest ta książka. Kontynuacja "Siedliska" niesie za sobą nieco inne przesłanie, zastanawia czytelnika i wprowadza pewien rodzaj niepokoju. Marianna... {} Recenzja książki Zima w Siedlisku

Król skandali w jednej odsłonie

5.12.2012

"Gdy Iggy burzył wszelkie granice między pierwotnym szaleństwem a ideą czystej sztuki, Marilyn Manson bawił się jeszcze w pampersach swoim siusiakiem.” Przyznam szczerze, że Iggy Pop to zdecydowanie jedna z najbardziej złożonych i pełnych sprzeczności osobowości o jakiej dane mi było przeczytać. Dzisiaj ten 65-letni artysta uznawany jest za jedne... {} Recenzja książki Iggy Pop: Upadki, wzloty i odloty legendarnego punkowca

Siedlisko

26.11.2012

Kiedy w wieku 23 lat wychodziłam za mąż, byłam wielokrotnie pytana czy zdaje sobie sprawę z powagi tej decyzji. Obcy ludzie starali się uświadomić mi, że życie u boku męża po grób nie zawsze może wiązać się z sielanką. Rozwodzili się na temat przeszkód jakie czyhać będą gdzieś po drodze, nieporozumień, konfliktów no i oczywiście na temat tego, że n... {} Recenzja książki Siedlisko

Berlin. Miasto dymu

25.11.2012

Nie da się ukryć, że komiks autorstwa Jasona Lutesa jest jednym z tych, które można uznać za rodzaj sztuki, arcydzieło. Komiks powstawał aż 10 lat. W Polsce pierwszy tom miał swoją premierę w 2008 roku, natomiast drugi ukazał się rok temu nakładem Wydawnictwa Kultura Gniewu. Drugi tom „Berlin. Miasto dymu”jest kontynuacją losów bohaterów poznanych ... {} Recenzja książki Berlin. Miasto dymu

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl