@kometa088

Kanapowicz od ponad 10 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

39 recenzji

Godzina rebeliantów

14.01.2013

Pasterz Zikiya dorasta w Irango na płaskowyżu we wschodnim Kongu. Mieszka tylko z matką ‒ nie ma ojca, a wujowie zrobią wszystko, by zagrabić jego krowy. Aby zapewnić sobie prawo do majątku po ojcu, nastoletni Zikiya żeni się. Mimo że rodzi mu się dwójka dzieci, chłopak nie zamierza zostać w rodzinnej miejscowości. Chce się uczyć ‒ w tym celu wyrus... {} Recenzja książki Godzina rebeliantów

Brudna robota

7.11.2012

Autorka książki była trzydziestoparoletnią singielką mieszkającą w Nowym Jorku, gdy poznała Marka ‒ ekscentrycznego farmera, którego marzeniem było zbudować samowystarczalne gospodarstwo. Farma miała zapewniać ekologiczną żywność mieszkańcom okolicy: wołowinę, wieprzowinę, kurczaki, jajka, warzywa, mąkę i ziarna. Wychowana w mieście dziewczyna stan... {} Recenzja książki Brudna robota. Zapiski o życiu na wsi, jedzeniu i miłości

Bolało jeszcze bardziej

5.10.2012

Bolało jeszcze bardziej to najnowszy zbiór reportaży Lidii Ostałowskiej. Są to teksty publikowane na łamach „Gazety Wyborczej” w latach dziewięćdziesiątych i na początku ubiegłego dziesięciolecia. Tym razem Ostałowska nie porusza tematyki romskiej, pisze o Polakach, jednak nie o tzw. statystycznym Polaku, ale o tych, którym trudniej: o młodzieży, ... {} Recenzja książki Bolało jeszcze bardziej

Cygan to Cygan

23.08.2012

Dla większości ludzi, a na pewno dla większości Polaków, słowo Cygan jest synonimem złodzieja, oszusta, lenia, któremu nie chce się pracować, woli natomiast, wykorzystując jakieś niecne sztuczki, wyłudzać pieniądze od uczciwie zarabiających, acz naiwnych ludzi. Dowodem na to, że myślimy w taki sposób są choćby stereotypy językowe, typu cyganić. Rom... {} Recenzja książki Cygan to Cygan

Wielki Szu

30.07.2012

Tym razem przyszło mi recenzować książkę Wielki Szu Jana Purzyckiego, na podstawie której powstał kultowy dziś film Sylwestra Chęcińskiego z Janem Nowickim w roli głównej. Przyznam szczerze, że przez kilkadziesiąt pierwszych stron historia szulera, który wychodzi z więzienia, by zacząć nowe życie, średnio mnie zainteresowała. Jednak, na szczęście, ... {} Recenzja książki Wielki Szu

Mokradełko

26.07.2012

Kiedy w 2011 roku ukazała się książka Kato-tata. Nie-pamiętnik Halszki Opfer (pseudonim, niem. opfer ‒ ofiara), recenzenci z oburzeniem pisali o wstrząsającym dzieciństwie dziewczynki przez lata gwałconej przez ojca przy cichym przyzwoleniu matki. Najczęściej używane określenia to "szokujący", "przerażający", "trauma", "przestroga". Katarzyna Surmi... {} Recenzja książki Mokradełko

Morderstwo na mokradłach

22.07.2012

Motto do Morderstwa na mokradłach brzmi: "Najbardziej krwawe morderstwa zawsze zdarzają się w sennych angielskich wioskach". Po przeczytaniu debiutanckiej książki Saszy Hady nie jestem pewna, czy są one najbardziej krwawe, ale na pewno wyjątkowo intrygujące. Fabułę swojego utworu umieściła autorka na angielskiej prowincji, w małej wiosce położonej ... {} Recenzja książki Morderstwo na mokradłach

"Punkt wyjścia"

12.03.2012

Wydawca na okładce napisał o tej książce horror metafizyczny. Szczerze mówiąc, niewiele mi to powiedziało, bo jakoś te słowa, w moim mniemaniu, nie bardzo do sobie pasują i chyba przez to miałam trochę inne wyobrażenie tej powieści. Co jednakże nie znaczy, że się rozczarowałam. Poza tym od razu odebrałam tę nazwę jako gatunek powieści. Bo co to wła... {} Recenzja książki Punkt wyjścia

Kroniki Świata Wynurzonego, tom 1

11.03.2012

W Świecie Wynurzonym trwa wojna z oddziałami Tyrana, który dążąc do zniszczenia wszystkiego, co żywe, przy pomocy odrażających Famminów zajmuje kolejne Krainy. Rada Czarodziejów wespół z Akademią Jeźdźców Smoka organizuje kontrofensywę, jednak ich siły nie są na tyle duże, by pokonać Tyrana. Gdzieś w tym świecie wojennej zawieruchy odnajduje się Ni... {} Recenzja książki Kroniki Świata Wynurzonego. Tom 1. Nihal z krainy wiatru

Cudowna...

6.03.2012

Mam przed sobą drugą część II już tomu przygód arkanisty Kvothe'a i trochę żałuję, że już skończyłam ją czytać. W tym tomie Kvothe jest przede wszystkim podróżnikiem, i to nie byle jakim - trafia nawet do baśniowej krainy Wróżów, w której żyje legendarna, znana głównie z pieśni, Feluriana. Kobieta, o ile można ją tak nazwać, jest kim w rodzaju modl... {} Recenzja książki Strach mędrca. Część 2

http://zaczytanieblog.blogspot.com/

17.01.2012

Wracającemu z Paryża Tomkowi Dybrukowi ktoś na lotnisku zamienił walizkę. Wydaje się, że to zwyczajna pomyłka, tylko dlaczego jakiś mężczyzna ucieka z bagażem Tomka? To zdarzenie wprowadza chaos w życie bohatera, a wszystko za sprawą listu sprzed piętnastu lat, który Tomek znajduje w zamienionej walizce. Jest to list zdesperowanej kobiety piszącej ... {} Recenzja książki List który przyszedł za późno

Warto przeczytać

15.12.2011

Hadrian Blackwater i Royce Melborn są złodziejami do wynajęcia. Właśnie dostali kolejne zlecenie: mają wykraść z zamku pewien miecz, który w rękach właściciela oznacza śmierć wielu ludzi. Royce jak zwykle sceptycznie podchodzi do niezaplanowanych akcji, ale w końcu ustępuje Hadrianowi, który chce przede wszystkim pomóc zleceniodawcy. Niestety spraw... {} Recenzja książki Królewska krew. Wieża elfów

"Strach mędrca"

21.11.2011

Strach mędrca to kolejny tom przygód Kvothe'a, który przebywa na uniwersytecie już niemalże rok, rozwija się, dojrzewa, wpada w coraz poważniejsze tarapaty i nie przestaje poszukiwać prawdy o Chandrianach. Utwór stanowi oczywiście dalszy ciąg opowieści rudowłosego oberżysty z Imienia wiatru, a pomiędzy pierwszym i drugim tomem powieści minęła tylko... {} Recenzja książki Strach Mędrca. Część 1

Świetna powieść przygodowa z wątkami fantasy

19.11.2011

Co doprowadziło legendarnego Kvothe'a – hermetyka, mistrza sympatii i alchemii, a w mniej przychylnej bohaterowi wersji złodzieja i królobójcę – do ciepłej posadki karczmarza? Ten tajemniczy rudowłosy mężczyzna opowiada historię swojego dzieciństwa i młodości wędrownemu Kronikarzowi oraz swemu uczniowi, Bastowi. Są to losy chłopca, który pragnął po... {} Recenzja książki Imię Wiatru

Świetny kryminał. Polecam.

11.11.2011

Ekscentryczny i snobistyczny nadinspektor Morse i jego asystent sierżant Lewis z Policji Doliny Tamizy mają do rozwiązania kolejną trudną zagadkę kryminalną. Na podwórzu karczmy Black Prince w okolicach Woodstock znaleziono ciało młodej dziewczyny, Sylwii Kaye. Okazuje się, że została ona zgwałcona i brutalnie zamordowana. Kilka godzin wcześniej Sy... {} Recenzja książki Ostatni autobus do Woodstock

Wstrząsająca, wzruszająca, bardzo prawdziwa.

4.11.2011

Nastoletni syn nowojorskiej prawniczki, Danielle Parkman, choruje na autyzm. Przypadłość tę zdiagnozowano u Maksa dawno temu, jednak w okresie dojrzewania jego stan znacząco się pogarsza: chłopiec staje się krnąbrny i agresywny. Po znalezieniu narkotyków w pokoju syna, Danielle postanawia pójść z nim do psychiatry - lekarz uważa, że konieczny jest ... {} Recenzja książki Dotknąć prawdy

Mistyfikacja

4.11.2011

Dwudziestopięcioletnia Camilla Ferrand, wnuczka earle’a, uważana jest za starą pannę, która nie może sobie znaleźć męża. Tak naprawdę piękna i niezależna dziewczyna nie zamierza wychodzić za mąż, gdyż nie chce być marionetką w rękach jakiegokolwiek mężczyzny. Jej rodzina bardzo martwi się tą niezwykłą decyzją. Chcąc podnieść na duchu poważnie chore... {} Recenzja książki Mistyfikacja

Sługa Imperium

3.11.2011

Sługa Imperium to drugi tom cyklu Imperium autorstwa Raymonda E. Feista i Janny Wurts. Saga przedstawia losy Mary z rodu Acoma, która musi przejąć obowiązki władcy po śmierci ojca i brata. Młoda kobieta zamierza pomścić bliskich, którzy zginęli z ręki Jingu Minwanabiego i odbudować dawną potęgę rodu. W pierwszym tomie, zatytułowanym Córka Imperium,... {} Recenzja książki Sługa Imperium

"Słońce Słońc"

21.10.2011

Hayden Griffin pochodzi z państwa Aerie, które znajduje się pod okupacją Slipstreamu. Rodzice chłopca, członkowie Ruchu Oporu, zginęli, gdy próbowali skonstruować słońce dla swojego kraju, co pozwoliłoby mu wyzwolić się spod władzy wroga. Kilka lat później Hayden zatrudnia się jako kierowca aerocykla należącego do Venery Fanning – żony admirała Sli... {} Recenzja książki Słońce Słońc. Pierwsza księga Virgi

Fatum

14.10.2011

„Fatum” Piotra Rowickiego to zbiór dziesięciu opowiadań kryminalnych, których akcja toczy się w siedemnastowiecznym Gdańsku. Miasto, z doskonale rozwiniętym portem, było wówczas jednym z najważniejszych nadbałtyckich punktów handlowych, jednym z miast hanzeatyckich, dlatego przewijało się przez nie mnóstwo ludzi, w tym wielu obcokrajowców, którzy p... {} Recenzja książki Fatum

"Wyjący młynarz"

7.10.2011

Gunnar Huttunen jest młynarzem, którego żona zginęła w płonącym młynie. Po zakończeniu wojny bohater przenosi się z południa na północ Finlandii, kupuje stary młyn, odnawia go i zajmuje się heblowaniem gontów na dachy. Ma coraz więcej planów na przyszłość i zakochuje się nawet w konsultantce Sanelmie Kayramo. Czasami jednak Huttunen miewa złe samop... {} Recenzja książki Wyjący młynarz

Dla każdego, kto lubi dobre fantasy!

21.09.2011

Mara, córka lorda Acoma nie pragnie niczego więcej niż wstąpić na służbę Bogini Mądrości Górnego Nieba i na zawsze zamknąć się w murach świątyni, tymczasem los stawia przed nią trudne zadanie – jej ojciec i brat zostają zdradziecko zabici przez największego wroga Acoma, lorda Jingu Minwanabiego i dziewczyna musi stanąć na czele rodu, by pomścić śmi... {} Recenzja książki Córka Imperium

W letnim domku...

19.09.2011

Matt jest młodym pisarzem, którego debiutancka powieść fantasy odniosła wielki sukces. Wszyscy oczekują, że jego kolejne dzieło będzie jeszcze lepsze, tymczasem pisarz, obarczony dodatkowo nękającymi go koszmarami z przeszłości, cierpi na niemoc twórczą. Mężczyzna czuje, że w jego życiu wydarzyło się coś, co na nim zaważyło i nie odzyska spokoju, d... {} Recenzja książki Letni domek

Warto przeczytać!

8.09.2011

Agent Mossadu Aleksander Abramow podczas jednej ze swoich służbowych podróży do Anglii spotyka piękną miedzianowłosą dziewczynę i przeżywa silny wstrząs – jest pewnien, że to kobieta jego życia. Ze względu na zobowiązania prywatne i zawodowe nie może zdecydować się na zapoznanie z dziewczyną, ale postanawia zdobyć jej adres i pisać do niej listy. I... {} Recenzja książki Minotaur

Kamuflaż

8.09.2011

Nevada – małe, senne miasteczko w stanie Iowa. Ludzie się tam znają, wiedzą o sobie niemal wszystko, czują się bezpieczni, bo niby co złego mogłoby się wydarzyć w takim miejscu? Tymczasem znika sześcioletni syn Hellen i Williama Barkinsów Patrick, który pod opieką ojca bawił się w przydomowej piaskownicy. Nikt nie chce uwierzyć, że w Nevadzie pojaw... {} Recenzja książki Kamuflaż

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe