Avatar @kramarzradek

radek_recenzuje

@kramarzradek
3 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 7 dni temu.
radek_recenzuje
Napisz wiadomość
Obserwuj
3 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 7 dni temu.

Recenzje książek

28 recenzji

KRĄG PRAWDOPODOBIEŃSTWA BŁĘDU

2.06.2022

"Krąg prawdopodobieństwa błędu" to ciekawie zapowiadająca się książka o wybuchu gazu w Rotundzie, które miało miejsce w 1979 roku. Choć z racji mojego wieku nie mogę pamiętać tego wydarzenia, to niejednokrotnie słyszałem o nim różne historie i zapadło ono mocno w pamięć części naszego społeczeństwa. Książka skupia się na tym, czy wydarzenie to był... Recenzja książki Krąg prawdopodobieństwa błędu

Świat według nastolatka

20.04.2022

"Ćwiczenia akrobatyczne", czyli wcale nie książka o sporcie... Choć tytuł może wskazywać na coś zupełnie innego, to mamy tutaj do czynienia z ciekawą historią opowiedzianą oczami 16-letniego bohatera o imieniu Karol. Skupia się on na tym, aby jak najlepiej i najdokładniej opisać nam swoje nędzne, niesatysfakcjonujące życie. Zmaga się z takimi prob... Recenzja książki Ćwiczenia akrobatyczne

WOJNA CUKIERKOWA

21.03.2022

"Awantura w salonie gier" czyli książka uwielbianego i bardzo popularnego w Polsce Brandona Mulla trafiła w moje ręce dość przypadkowo, gdyż zazwyczaj nie sięgam po taką literaturą. Potrzebowałem jednak czegoś innego niż horrory i kryminały, aby choć na chwilę oderwać się od tego mrocznego świata. I tak właśnie mój wybór padł na 2 tom serii Wojny ... Recenzja książki Awantura w salonie gier

Cena wyboru

21.02.2022

"Cena wyboru" czyli moja kolejna styczność z książkami wydawnictwa Novae Res, z którymi moje relacje są bardzo mieszane i burzliwe. Nie ukrywam, że przez wiele książek z tego wydawnictwa po prostu nie przebrnąłem, jednak ta książka Piotra Lasoty okazała się być zupełnie inna. Historia o polsko-ukraińskich stosunkach z interesującymi rodzinnymi rel... Recenzja książki Cena wyboru

Zwierzę

10.12.2021

"Zwierzę" to kolejna książka Lisy Taddeo, która ukazuje się w Polsce. Już przed premierą zrobiła ono sporo szumu, a to dlatego, że amerykańska pisarka wywarła na czytelnikach duże wrażenie inną książką - "Trzy kobiety". Właśnie to wydarzenie spowodowało, że ludzie z wypiekami na twarzy czekali na nową książkę od Taddeo, tym bardziej, że opis nasze... Recenzja książki Zwierzę

Czas Gierka

7.12.2021

Edward Gierek to z pewnością postać o której każdy słyszał. Dekada gierkowska zapisała się tak mocno w najnowszej historii Polski, że nawet najmłodsze osoby mają świadomość kim był nieżyjący już polityk i co działo się za czasów jego rządów. Nie dziwi więc, że powstała książka o tak mocnej postaci, jeśli chodzi o polską politykę. "Czas Gierka. Epo... Recenzja książki Czas Gierka. Epoka socjalistycznej dekadencji

Młokos

15.11.2021

Twórczość Fiodora Dostojewskiego jest już rzeczą kultową i mówi się, że każdy powinien znać jego najważniejsze utwory, takie jak "Zbrodnia i kara", "Bracia Karamazow" czy "Młokos". Ja muszę się przyznać, że wszystkie te książki były jeszcze niedawno przede mną. Postanowiłem to zmienić, gdy w moje ręce trafił wspomniany wcześniej "Młokos", czyli ba... Recenzja książki Młokos

Czegoś tutaj zabrakło...

21.10.2021

"Przesilenie" Dawida Adriana Ś. to książka, której poświęciłem ostatnie dni. Miałem tutaj nadzieję na książkę wciągającą, zachwycającą, skłaniającą do refleksji... Ale czy otrzymałem to, co chciałem? Nie do końca... Dlaczego tak mówię? Ponieważ książka była ciekawa i sprawiała, że warto było zastanowić się nad nią przez jakiś czas, ale zabrakło tu... Recenzja książki Przesilenie

Mimo przeciwności w góry!

18.09.2021

"Wędrówki Słodkiego Świstaka" Leszka Bartołda, to książka o której nikt nie mówi, a warto... "Słodki Świstak" jak nazywa samego siebie autor przemierza polskie góry wraz z chorobą z którą się zmaga. Mowa tutaj o cukrzycy, która dotyka sporą część społeczeństwa w dzisiejszych czasach. Dla Pana Bartołda celem tej książki jest pokazanie, że nie ma rz... Recenzja książki Wędrówki Słodkiego Świstaka

Susza może być problemem

9.09.2021

"Susza" czyli książka Neala Shustermana i jego syna Jarroda, o której słyszałem najwięcej. Znana za granicą jako "Dry" książka zyskiwała wiele pozytywnych opinii wśród krytyków literackich. Nie mogłem więc nie skorzystać, gdy ten tytuł pojawił się w klubie recenzenta "nakanapie" i od razu zarezerwowałem książkę. Musiałem na nią trochę poczekać, al... Recenzja książki Susza

Porzuć swój strach

15.07.2021

"Porzuć swój strach" czyli kolejny kryminał Roberta Małeckiego trafił do mnie dość przypadkowo, ponieważ tytuł ten otrzymałem dzięki klubowi recenzenta serwisu nakanapie. Autora znałem już, gdyż miałem przyjemność przeczytać "Żałobnicę" która mimo skrajnych opinii bardzo mi się podobała. Małecki kupił mnie tą książkę i biorąc do ręki "Porzuć swój ... Recenzja książki Porzuć swój strach

Dopaść Leona Waganta

10.06.2021

"Dopaść Leona Waganta" to najnowsza książka nieznanego mi wcześniej autora - Wiktora Hajdenrajcha. Dlaczego więc skusiłem się na książkę ? Ponieważ bardzo lubię poznawać polskich pisarzy oraz nowe dla mnie gatunki. Jako ogromny fan kryminału nie miałem za wiele styczności z książkami science-fiction. Mogę nawet powiedzieć, że był to dla mnie zupeł... Recenzja książki Dopaść Leona Waganta

Mortka w Krotowicach

23.01.2021

Dobrze znany z "Podpalacza" komisarz Jakub Mortka ma do rozwiązania kolejną sprawę. Tym razem nie jest jednak w Warszawie wśród ludzi, których dobrze zna. Najbliższą sprawę ma do rozwiązania w Krotowicach, gdzie trafił po wydarzeniach z pierwszej części serii. Pobyt w nowym miejscu miał być dla komisarza czasem na przemyślenia i ułożenie sobie wsz... Recenzja książki Farma lalek

Prawdziwość policji

11.01.2021

Wojciech Chmielarz - król kryminału! Tylko i wyłącznie tak będę od dziś nazywał tego polskiego pisarza. "Podpalacz" był moim 4 tytułem tego autora. Wcześniej udało mi się przeczytać "Żmijowisko", "Wyrwę" i "Ranę". Każda z tych książek była świetna (szczególnie ta pierwsza), więc nie mogłem przejść teraz obojętnie wobec cyklu o Jakubie Mortce. Jaka... Recenzja książki Podpalacz

Małżeństwo (nie)idealne

3.01.2021

B.A. Paris bardzo szybko podbiła listy światowych bestsellerów w wielu państwach. Mi, mimo że wiele o niej słyszałem, umknął większy hype na autorkę i po jej książkę sięgnąłem dopiero teraz. Przygodę zacząłem jej debiutu, czyli "za zamkniętymi drzwiami" i kompletnie nie żałuję. Książka dała mi to, czego oczekiwałem, a nawet jeszcze więcej. Wspania... Recenzja książki Za zamkniętymi drzwiami

Pora na przemyślenia

27.12.2020

Każdy z nas zmaga się z jakimiś problemami. Żadna rodzina nie jest idealna. W jednej jest brak chemii, w drugiej brak potrzebnego kontaktu, a w jeszcze innej alkoholizm czy przemoc. Wszystkie te zjawiska są czymś, co dobrze znamy. Nawet jeśli nie dotyczy to bezpośrednio nas, to wszyscy znamy rodzinę, której dotyczy co najmniej jedna z tych rzeczy.... Recenzja książki Pytania bez odpowiedzi

Nie ma dobrych ludzi...

21.12.2020

"Rana" to trzecia książka Wojciecha Chmielarza, którą miałem okazję przeczytać. Wcześniej były to rewelacyjne "Żmijowisko" i wcale nie gorsza "Wyrwa". Jak można więc się domyślić, wobec tego tytułu miałem wysokie oczekiwania. Nawet bardzo... Chmielarz tym razem przygotował dla nas coś innego. Mimo, że mieliśmy tutaj morderstwa, to jednak nie był t... Recenzja książki Rana

Zbrodnia idealna

2.12.2020

Przyjęło się, że Agata Christie to prawdziwa królowa kryminału. Przyznam, że miałem co do tego wątpliwości. Czy nieżyjąca od blisko 50 lat autorka może napisać książkę, która mimo upływu czasu pozostanie hitem? Okazuje się, że tak. "I nie było już nikogo" to prawdziwy majstersztyk i idealnie napisana historia. Na tajemniczą wyspę żołnierzyków zos... Recenzja książki I nie było już nikogo

Najtrudniejsza walka to ta z samym sobą

29.11.2020

Tyson Fury od kilku lat przez wielu jest uważany za niezniszczalnego. Po tym, jak pokonał niekwestionowanego mistrza wagi ciężkiej, Władimira Kliczko, trafił na usta wszystkich kibiców, dziennikarzy, agentów i ludzi związanych z boksem. Brytyjczyk miał być królem na lata. Ta myśl jednak szybko okazała się zgubna... Po walce z Ukraińcem, na kolejny... Recenzja książki Tyson Fury. Bez maski. Autobiografia

Historia prawdziwa czy koloryzowana?

28.11.2020

Biografia Dawida Janczyka miała być, jak sam tytuł wskazuje, jego spowiedzią, sposobem na rozliczenie się z przeszłością i pożegnaniem z demonami. Czy tak jednak było? Czy wielki niespełniony talent polskiej piłki powiedział nam całą prawdę? Czy te wydarzenia wydarzyły się naprawdę? Chyba nie do końca... Dawid Janczyk już od pierwszych stron, opis... Recenzja książki Dawid Janczyk. Moja spowiedź

Dziewczyna z pociągu, czyli o co tutaj chodzi?

28.11.2020

"Dziewczyna z pociągu" to jedna z najpopularniejszych książek. Nie mogłem więc przejść obok niej obojętnie i postanowiłem ją przeczytać. Było to moje pierwsze spotkanie z autorką Paulą Hawkins. Czytając opinie przed zakupem, miałem dość mieszane uczucia, gdyż opinie były bardzo skrajne, a ludzie w swoich wypowiedziach przechodzili od zachwytów, aż... Recenzja książki Dziewczyna z pociągu

Genetyka czy talent? Ankersen wyjaśnia!

27.11.2020

Widząc najlepszych zawodników na świecie we wszystkich sportowych dyscyplinach, myślimy sobie, że oprócz treningów, duży wpływ na ich sukces ma genetyka. Po prostu urodzili się z takim darem... Ale czy to wystarcza? Zdecydowanie nie. Już na początku książki pokazuje nam to Rasmus Ankersen na przykładzie dwóch piłkarzy - Roberta Lewandowskiego i Fr... Recenzja książki Kopalnie talentów

Zagubiony w świecie kapitan

26.11.2020

Historia Tony'ego Adamsa, to idealny przykład na to, że to co widzimy na boisku, to tylko mały ułamek. To tylko 90 minut, a doba ma aż 24 godziny. Czy możemy więc powiedzieć, że znamy człowieka, widząc go tylko na murawie? Losy Anglika utwierdzają w przekonaniu, że nie. Choć Adams był prawdziwym kapitanem i przywódcą na boisku, w życiu prywatnym c... Recenzja książki Tony Adams. Uzależniony

Król jest jeden - historia Zlatana

26.11.2020

Zlatan Ibrahimović to zdecydowanie król szwedzkiej piłki. Dla wielu jest numerem 1 w historii tego kraju. On sam także uważa siebie za największą gwiazdę, a nawet Boga futbolu, czym kilku osobom podpadł. Skupmy się jednak na książce, bo to jest w tym wypadku najważniejsze... Ibra i Lagercrantz stworzyli prawdziwe arcydzieło. Biografia Szweda jest ... Recenzja książki Ja, Ibra

Christo Stoiczkow - historia bez owijania w bawełnę

26.11.2020

Christo Stoiczkow jest zapamiętany z dwóch rzeczy - świetnej kariery i życia bez zahamowań. Bułgar, jak sam przyznaje, chce przekazać w książce całą prawdę o sobie i całej swojej karierze. Jednak ta autobiografia sięga dalej, niż tematy związane z piłką nożną. Mamy tutaj przede wszystkim wiele ciekawych opisów Bułgarii. Tego, jak wygląda tam władz... Recenzja książki Christo Stoiczkow. Autobiografia

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl