Atlas kanapek świata

Paweł Loroch, Adrianna Ewa Stawska
5 /10
Ocena 5 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Atlas kanapek świata
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
5 /10
Ocena 5 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

?Trudno sobie wyobrazić świat pozbawiony kanapek. Gdyby ich nie było, na pewno byśmy je wymyślili. Kanapki towarzyszą ludziom od zarania dziejów. Bez względu na szerokośćgeograficzną, kanapka na zakładkę (wrap), dwie kromki chleba z kotletem karkowym (sandwich) czy pajda z masłem i pomidorem ? sycą, pocieszają, krzepią. Obecne w tornistrach uczniów, kieszeniach robotników i teczkach urzędników. Podbiły oba bieguny, zdobyły najwyższe szczyty i dotarły nawet na orbitę okołoziemską. Paćkają wyciekającym dżemem, plamią masłem, tytłają majonezem, a my i tak za nimi przepadamy, gotowi zlizywać z elementarza resztki maślano-wiśniowych delicji.? ze wstępu Adrianna Ewa Stawska i Paweł Loroch stworzyli niezwykłą książkę kulinarną, pełną barwnych, ciekawych i smacznych kanapek ze wszystkich stron świata. Z ich niezliczonej ilości starannie wybrali i podzielili na grupy te, które przez lata ugruntowały swoją pozycję w kulturze danego regionu. Czytelnik dowie się skąd pochodzi każda kanapka i jak ją przyrządzić, prócz tego znajdzie w książce mnóstwo smakowitych ciekawostek, historycznych informacji i apetycznych zdjęć autorstwa Pawła Lorocha. O AUTORACH Paweł Loroch - dziennikarz multimedialny urodzony u schyłku lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku w Warszawie. Od 2005 roku prowadzi weekendowe audycje okołokulinarne w Antyradiu (?Gastrofaza?, ?All Inclusive?, ?Stół z Powyłamywanymi Nogami?), a od 2007 roku prezentuje autorską kuchnię w ?Pytaniu na Śniadanie? w TVP2. W poszukiwaniu inspiracji podróżuje po Polsce i świecie, kolekcjonując obyczaje gastronomiczne i najciekawsze smaki ludzkości. Entuzjasta street-food, retoryki stosowanej, nowych technologii i wielkomiejskich widoków z ostatnich pięter. W 2009 roku rozpoczął współpracę z ?National Geographic?, publikując fotografie Warszawy w albumie Polska w obiektywie. Adrianna Ewa Stawska - badaczka historii kultur kulinarnych, tłumaczka literatury i pisarka, urodzona pod koniec lat sześćdziesiątych dwudziestego wieku. Szef kuchni klasztoru wigierskiego (2004). W latach 2007?2009 dla miesięcznika ?Zabytki/Heritage? napisała cykl felietonów kulinarno-historycznych z dziejów światowej gastronomii. Wydała dwie książki: Kuchnię kresową z Podlasia (wydawnictwo Benkowski, Białystok 2006, nominowaną do Oskara Kulinarnego 2006) i klasyczny kryminał Śmierć w klasztorze (wydawnictwo Otwarte, Kraków 2007). W wolnych chwilach pisze makabreski (City 1. Antologia polskich opowiadań grozy: Romek26, wydawnictwo Forma, Szczecin 2009). Wielbicielka małej czarnej, ciszy bibliotecznych sal i sutych biesiad miło przegadanych.
Data wydania: 2010
ISBN: 978-83-7596-089-1, 9788375960891
Wydawnictwo: G+J RBA (wydawnictwo NG)

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka Atlas kanapek świata nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

93
@93megimeg
2018-12-05
5 /10

Cytaty z książki

O nie! Książka Atlas kanapek świata. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl