Recenzje książki "Dziewczyna w Czerwonej Pelerynie"

Dodaj swoją recenzję

"Pewnego razu...Była sobie Dziewczyna...I był sobie Wilk"

31.05.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znacie bajkę o Czerwonym Kapturku? Mała dziewczynka w charakterystycznym czerwonym wdzianku wyrusza do mieszkającej głęboko, głęboko w lesie babci, aby zanieść jej nieco prowiantu, po drodze spotyka wilka, który jest tak wygłodniały, że musi zjadać kościste dzieci i żylaste babcie, wilk zaspokaja swój głód i spokojnie zasypia, a wtedy pojawia się d... {} Recenzja książki Dziewczyna w Czerwonej Pelerynie

„(...) noc to pora, kiedy mroczne myśli szarpią duszą jak sznurki marionetką.”

24.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Baśnie to rzecz, z której wiele ludzi nigdy nie wyrasta. Zaczytując się w dzieciństwie w swoich ulubionych opowieściach, w późniejszych latach, w starszym wieku z przyjemnością się do nich wraca i z radością dajemy się pochłonąć ich światu. Ciężko mi uznać, czy i ja należę do tych osób, bo choć do baśni z mojego dzieciństwa dawno nie powracałam, to... {} Recenzja książki Dziewczyna w Czerwonej Pelerynie

"Dziewczyna w czerwonej pelerynie"

23.11.2012

Zapewne część osób kojarzy "Dziewczynę w czerwonej pelerynie" z filmem. Rzeczywiście książka powstała na podstawie scenariusza filmowego. A zadania tego podjęła się Sara Blakley-Cartwright. Przyznam, że filmu nie widziałam, ale po zapoznaniu się z powieścią nabrałam na to ochoty. Książka zwabiła mnie przede wszystkim swoją piękną okładką. Na szcz... {} Recenzja książki Dziewczyna w Czerwonej Pelerynie

@Lirith@Lirith {}

„Chodź ze mną albo zabiję każdego, kogo kochasz.”

24.06.2012

„Pewnego razu… Była sobie Dziewczyna i był sobie Wilk.” Jestem pewna, że na świecie nie ma osoby, która choć raz nie słyszałaby bajki o "Czerwonym Kapturku", o dziewczynce, którą chciał zjeść straszny wilk, udający jej babcie. Historii opowiadanej dzieciom na przestrogę, historię starą, jak świat przewijającą się w literaturze i przemyśle filmowym... {} Recenzja książki Dziewczyna w Czerwonej Pelerynie

Sarah Blakley-Cartwright - Dziewczyna w czerwonej pelerynie

30.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bajkę o Czerwonym Kapturku wszyscy dobrze znają. Od najmłodszych lat słyszeliśmy o złym wilku który to pożarł biedną babcię i Bogu ducha winną dziewczynkę. Ale co jeśli zamiast wilka, otrzymamy wilkołaka i wieczną miłość? Cóż, wtedy historia nabiera całkiem innego znaczenia… Akcja rozgrywa się w Daggorhorn – maleńkiej wiosce, która od lat terrory... {} Recenzja książki Dziewczyna w Czerwonej Pelerynie

"Dziewczyna w czerwonej pelerynie"

23.02.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dawno, dawno temu, czerwony kapturek szedł do babci, zanieść jej koszyczek z jedzeniem. I nagle napadł na nią… wilkołak? Valerie, młoda dziewczyna, mieszka wraz z rodzicami i siostrą w małej chatce w lesie. Jej babcia również mieszka w tym lesie, jedyne w innym domku/chatce. O jej względy ubiega się dwóch mężczyzn: Peter i Henry. Z tym drugim j... {} Recenzja książki Dziewczyna w Czerwonej Pelerynie

@Betsy@Betsy {}

Dziewczyna w Czerwonej Pelerynie

31.01.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Osobiście jestem przeciwna sztucznemu tworzeniu powieści, to znaczy przenoszeniu kinowych hitów z dużego ekranu na papier. Z tego też powodu zanim napisałam tę recenzję zapoznałam się z DVD Dziewczyna w czerwonej pelerynie i... mile się zaskoczyłam. Książka jest bowiem interpretacją historii filmowej, a nie jej wierną kopią, co zdarza się niezwykle... {} Recenzja książki Dziewczyna w Czerwonej Pelerynie

Dziewczyna w czerwonej pelerynie

13.01.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia Czerwonego Kapturka jest znana dzieciom jak i starszym czytelnikom. Opowiada o dziewczynce ,która uratowała swoją babcię przed groźnym i wygłodniałym wilkiem. Ta bajka została wydana na tysiąc różnych sposobów i oczywiście zekranizowana. Jak ''Dziewczyna w czerwonej pelerynie'' odnosi się do znanej wszystkim bajeczki? Czy owa książka jest... {} Recenzja książki Dziewczyna w Czerwonej Pelerynie

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe