Grodon Ramsay jest obecnie jednym z najbardziej interesujących szefów kuchni i bez wątpienia należy do pierwszej ligi gastronomii. Jego zadziwiający talent, imponująca osobowość i to, że zawsze pewnie stoi na nogach zaprowadziły go tam, gdzie jest – czyli na szczyty – i zjednały mu tysiące fanów na całym świecie. Jego programy telewizyjne, takie jak „Koszmary kuchenne Ramsaya”, czy „The F Word” ściągają przed ekrany tysiące widzów, którzy nie mogą się napatrzyć na tego kipiącego energią, elokwentnego czarodzieja garnka i patelni. Co kryje się za postacią tego kucharza w białym fartuchu, jak udało mu się wspiąć na wyżyny? Multimilioner przed trzydziestką, Ramsay jest dziś równie ambitny, jak w czasach, kiedy był nastolatkiem. W wieku 18 lat był zawodowym piłkarzem w drużynie Glasgow Rangers. Kontuzja kazała mu zejść z boiska i przenieść się do kuchni, gdzie na zawsze zostawił swój ślad. Żongluje czasem i naciąga dobę jak gumę, przenosząc się z jednej do drugiej między swoimi restauracjami, jego dzień pracy to pełne 18 godzin, gdzieś tam jeszcze udaje mu się zmieścić uczestnictwo w programach telewizyjnych, jako oddanemu mężowi i ojcu znaleźć czas dla żony i dzieci, nie mówiąc już o bieganiu w maratonach! We wszechstronnej biografii czytamy o całym życiu Gordona Ramsaya, począwszy od blokowisk Glasgow i sielskich krajobrazów Stratfordu, aż do najbardziej wykwintnych i najdroższych restauracji świata. Dowiemy się również, jak Gordon uporał się z pomówieniami, które zagroziły rozdarciem jego świata i zniszczeniem imperium kulinarnego, które budował z takim mozołem. Niekiedy śmieszna, niekiedy wzruszająca, biografia Ramsaya odkrywa sekrety i tragedie, które pomogły zbudować postać, wśród innych w swoim pokoleniu odnoszącą największe sukcesy.