BOŻENA CYRAN - dietoterapeutka, autorka książek pt. Odnowa na talerzu i Kuchnia zdrowia i młodości, w swojej nowej książce zaleca, aby odżywiać się odpowiednio do warunków panujących w przyrodzie, czyli zgodnie z porami roku. Opierając się na zasadzie Pięciu Przemian z tradycyjnej medycyny chińskiej oraz na na makrobiotyce, podaje wskazówki jak żyć, aby zachować zdrowie i wewnętrzną harmonię. Proponuję Państwu sposób odżywiania oparty przede wszystkim na produktach roślinnych. W wyniku wieloletnich badań przyjęto, że zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze zaspokoimy, stosując zróżnicowaną dietę, której podstawę stanowią cztery grupy pokarmów: zboża, rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Taki sposób żywienia zmniejsza ryzyko chorób, gwarantuje dobrą kondycję i sprawność umysłu do późnych lat życia. Ważnym atutem roślin jest absorbowanie energii słonecznej, która zapewnia ludziom witalność i żywotność. Bożena Cyran W książce m.in.: - metody wzmocnienia kluczowych organów ciała za pomocą odpowiedniego pożywienia, właściwego oddychania i ćwiczeń, - praktyczne pomysły na potrawy, które warto jadać w określonych porach roku, - schematy sezonowych jadłospisów, które mogą pomóc Ci w planowaniu codziennego menu, - różne metody oczyszczania organizmu, - skuteczny sposób odchudzania, - medytacje i ćwiczenia oddechowe, wzmacniające zdrowie.