Recenzje książki "Małe kobietki"

Dodaj swoją recenzję

Małe kobietki

31.10.2020

Louisa May Alcott – amerykańska pisarka, jedna z pionierek literatury kobiecej i powieści dla dziewcząt w Stanach Zjednoczonych urodzona w 1832 roku. ''Małe kobietki'' to książka inna niż dotychczas przeze mnie czytane. Gdy wszsytkie książki mam chęć skończyć jak najszybciej nad tą spedziłam trochę wiecej czasu ''rozkoszująć się'' tym językiem i ... Recenzja książki Małe kobietki

Małe kobietki, czyli klasyka w przyjemnym wydaniu

20.09.2020

"Bieda rzadko zniechęca prawdziwie zakochanego." ~~~ Książki klasyczne to gatunek, po który staram się coraz częściej sięgać. "Małe kobietki" Louisy May Alcott się do niego zaliczają, a ja już od dłuższego czasu miałam w planach przyjrzeć się im bliżej, aby sprawdzić na czym polega jej fenomen. Od momentu pojawienia się ilustrowanego wydania tego ... Recenzja książki Małe kobietki

Czy faktycznie takie małe kobietki?

25.05.2020

Są powieści o których każdy z nas słyszał. Są też powieści, które lekko zakurzone powracają na listy bestsellerów po udanej ekranizacji. "Małe kobietki" to klasyka literatury dziecięcej, którą przypomniał niedawno wyprodukowany film. Historia wydaje się być prosta. W babińcu mieszkają 4 siostry: ta piękna i stateczna Meg, wymykająca się ogranicze... Recenzja książki Małe kobietki

Małe Kobietki

9.01.2015

Małe kobietki" to tytuł z listy BBC. Tytuł niejednoznaczny, wbrew pozorom. Przed rozpoczęciem czytania książki w mojej głowie pojawiło się parę interpretacji. Szybko okazało się, że to ta prosta, pierwsza, która - przynajmniej mnie - kojarzy się z tytułem. Czas II wojny światowej. Gdzieś w Ameryce znajduje się dom zamieszkiwany obecnie przez kil... Recenzja książki Małe kobietki

Bo nie pieniądze dają szczęście, a kochająca się, wzajemnie wspierająca rodzina.

17.10.2014

"Małe kobietki" to jedno z najpopularniejszych dzieł dziewiętnastowiecznej amerykańskiej pisarki, pionierki literatury kobiecej i powieści dla dziewcząt, Louisy May Alcott. Historia oparta na jej prawdziwych wspomnieniach z młodości opowiada o rodzinie Marchów, która niegdyś opływała w luksusy, a dziś mierzyć się musi z ubóstwem. Nie jest im łatwo,... Recenzja książki Małe kobietki

@Amarisa@Amarisa × 1

Powrót do książek młodości

12.04.2014

"[...] miłość odpędza strach, a wdzięczność przezwycięża dumę" Małe kobietki to klasyka literatury dziecięcej. Książka znana każdemu młodemu czytelnikowi, książka, która uczy i zachwyca. Jej autorka, Louisa May Alcott, stworzyła powieść na podstawie własnych doświadczeń. Wychowała się w Ameryce, w czasie wojny domowej pielęgnowała chorych i rannyc... Recenzja książki Małe kobietki

"Małe kobietki" - Louisa May Alcott

11.01.2014

Cztery młode panny March. Cztery kochające się siostry. Cztery zupełnie odmienne charaktery. Cztery inne postanowienia. Wszystko - razy cztery. W każdej z tych czterech znalazłam cząstkę samej siebie. "Rozentuzjazmowana książka" - i to jedno określenie oddaje według mnie cały urok "Małych kobietek". Przez każdą stronę maszeruje leciutka ironia, l... Recenzja książki Małe kobietki

Małe kobietki

1.10.2013

"Małe kobietki" to książka, którą chyba nie trzeba przedstawiać. To klasyka literatury w najlepszym wydaniu, autorstwa bardzo cenionej pisarki Louisy May Alcott, pionierki literatury kobiecej. Jej powieści są uwielbiane na całym świecie przede wszystkim za to, że potrafi ona do każdej historii wnieść ciepło i radość, przemycić jakiś morał czy prze... Recenzja książki Małe kobietki

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl