Prawdziwa kuchnia japońska. Proste potrawy, oryginalne smaki

Sonoko Sakai
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Prawdziwa kuchnia japońska. Proste potrawy, oryginalne smaki
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Prawdziwa japońska kuchnia w twoim domu!

Jak wiadomo, dobry ramen trudniej znaleźć niż prawdziwą miłość. Kto raz spróbował kuchni japońskiej, ten wie, że nie tylko wywraca ona kulinarny świat do góry nogami, ale także daje szczęście. Jeśli kochasz eksperymenty i różnorodność, najlepsze miejsce z japońskim jedzeniem znajdziesz w swoim domu! Nie potrzebujesz skomplikowanych produktów ani doświadczenia.

Sonoko Sakai to ceniona i skuteczna nauczycielka kuchni japońskiej. Swoją filozofię gotowania opiera na pięciu zasadach: świeżość, sezonowość, prostota, piękno i oszczędzanie. W tej książce dzieli się zarówno kulinarnymi tajemnicami, jak i 160 pomysłami na gotowe dania.

  • Czeka cię absolutne olśnienie w dziedzinie gotowania ryżu.
  • Zaskoczysz bliskich puszystym chlebkiem mlecznym i uzależniającymi ciasteczkami mochi.
  • Poznasz tajniki przyrządzania japońskich bulionów, własnoręcznie zrobisz tofu, makarony soba i udon...
  • I co najważniejsze: zmontujesz (tak!) w końcu wymarzony ramen!
„Cudowny list miłosny na cześć prostego jedzenia z duszą. Domowa tradycja połączona z sezonowością i ideą zrównoważonego rozwoju”. Alice Waters, szefowa kuchni, autorka książek kulinarnych, właścicielka słynnej restauracji Chez Panisse

„Warto było czekać na tę książkę. Zawiera przepisy na mnóstwo prostych dań, z którymi można się zmierzyć, zanim zabierzesz się za bardziej ambitne projekty”. „Los Angeles Times”

„Przepięknie ilustrowane, jasne i proste wprowadzenie do japońskiej kuchni”. Christine Muhlke, „The New York Times”

„Szczera, poetycka… Sakai najlepiej opisuje prostotę i piękno japońskiej kuchni”. Tara Duggan, „San Francisco Chronicle”

„Wszystko, co domowy szef kuchni powinien wiedzieć o japońskiej sztuce gotowania… 160 przepisów z jasnymi wskazówkami, listami składników i najważniejszymi radami”. „Booklist”

„Wspaniały i dodający odwagi przewodnik dla każdego, kto we własnym domu chce zgłębiać japoński styl gotowania”. „Publishers Weekly”

Data wydania: 2021-04-14
ISBN: 978-83-240-7494-5, 9788324074945
Wydawnictwo: Znak
Stron: 304
dodana przez: chudini0505
Mamy 1 inne wydanie tej książki

Autor

Sonoko Sakai Sonoko Sakai Sonoko Sakai jest japońsko-amerykańską nauczycielką gotowania i pisarką żywności.

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Prawdziwa kuchnia japońska. Proste potrawy, oryginalne smaki? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Pistacia_Vera
@Pistacia_Vera
2022-02-14
8 /10
Przeczytane 2022

"Ta książka jest wyrazem kunsztu trzech pokoleń kobiet w mojej rodzinie i szacunku dla nich; dla mądrości, elegancji i niezależnego ducha, którymi podzieliła się ze mną babcia, dla pasji mojej matki do życia i ludzi i dla moich własnych odkryć kulinarnych"
autorką prawdziwej kuchni japońskiej jest Sonoko Sakai, która urodziła się w Nowym Jorku ale wychowała w Tokio, San Francisco czy Meksyku. wszędzie tam gdzie ojciec kierownik linii lotniczych zabierał rodzinę towarzyszyła im kuchnia japońska, którą kultywowała jej matka nie zawsze mając poza Japonia dostęp do japońskich składników.
ojciec Sonoko uważał, że jeżeli posiada się sos sojowy to da się radę przygotować japońskie jedzenie. po lekturze myślę, że sam sos jednak nie wystarczy żeby zrobić dobre japońskie danie. w roku 2008 Sonoko porzuciła produkcję filmową i zajęła się uczeniem gotowania. książka jest podzielona na kilka części, na wstępie czytelnik dowiaduje się o komponowaniu japońskiego posiłku, część pierwsza opowiada o zasadach japońskiej sztuki kulinarnej, czyli pięciu smakach, pięciu kolorach i pięciu zmysłach, kolejna część opisuje zawartość japońskiej spiżarni i podaje przepisy na dania codzienne a następna zawiera bardziej zaawansowane przepisy na ryby, mięso czy słodycze.ciekawa pozycja dla fanów kuchni azjatyckiej.

× 1 | link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Prawdziwa kuchnia japońska. Proste potrawy, oryginalne smaki. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl