Przeboje kuchni staropolskiej

Jan Kocha艅czyk
Ksi膮偶ka Przeboje kuchni staropolskiej
Ksi膮偶ka Przeboje kuchni staropolskiej
Popraw t臋 ksi膮偶k臋 | Dodaj inne wydanie

Opis

Kiedy wszed艂 na ekrany znakomity film Francisa Forda Coppoli "Ojciec chrzestny", posypa艂y si臋 gromy na tw贸rc贸w. Zarzucano im szczeg贸lnie wyrafinowane okrucie艅stwo. Nie chodzi艂o bynajmniej o liczne sceny krwawych porachunk贸w mi臋dzy gangsterami. Mi艂o艣nik贸w zwierz膮t oburzy艂 przede wszystkim obraz odci臋tego, ko艅skiego 艂ba, w 艂贸偶ku jednego z bohater贸w. Nie pomaga艂y wyja艣nienia, 偶e g艂ow臋 czworonoga zakupiono w wytw贸rni konserw dla piesk贸w, a zwierz臋 potraktowano i u艣miercono prawdziwie 鈥瀙o ludzku鈥.
Nasi przodkowie byli chyba mniej wra偶liwi. Ko艅skie 艂by uchodzi艂y za szczeg贸lny przysmak, godny hetma艅skich ust. Jeszcze w po艂owie XIX wieku dostojny pan Roman Sagnuszko, aby uczci膰 czcigodnego pu艂kownika Marcelego Tarnowskiego, zaserwowa艂 mu g艂ow臋 藕rebi臋cia na p贸艂misku. 鈥濿iadomo, 偶e w dawnych czasach u nas tylko przed hetmanem taki p贸艂misek stawiano鈥 鈥 przytacza s艂owa dawnego pami臋tnikarza El偶bieta Kawecka (W salonie i w kuchni).
Inni go艣cie musieli zadowoli膰 si臋 mniej atrakcyjnymi fragmentami pieczonego 藕rebaczka.
Dawne ksi膮偶ki kucharskie wywieraj膮 czasami takie wra偶enie, jak horror "Teksaska masakra pi艂膮 mechaniczn膮". Jedno szcz臋艣cie, 偶e ludzkie sumienia nie zawsze by艂y u艣pione i zwierz臋ta cz臋stowano narkotykami... Ale przepis na p贸艂偶ywe kurcz臋ta mo偶e budzi膰 groz臋. Ptaki pojono w贸dk膮, potem skubano na 偶ywo, przypiekano nad ogniem i podawano na st贸艂. Kiedy smakosz k艂u艂 je widelcem, podrywa艂y si臋 do lotu 鈥瀦 wielkim podziwieniem go艣ci鈥.
Szczeg贸ln膮 lito艣膰 budzi膰 mo偶e los bardzo popularnych w staropolskiej kuchni kap艂on贸w (kastrowanych kogut贸w) i pulard (kastrowanych kur). Kaleczono je, by szybko ros艂y i obrasta艂y t艂uszczem.
A potem... To ju偶 historia dla ludzi o wyj膮tkowo mocnych nerwach.
Krystyna Bockenheim w ksi膮偶ce "Przy polskim stole" przytacza dawne przepisy na utuczenie kap艂ona w kilka godzin:
鈥濿zi膮膰 mas艂a twardego i w kulki go rozrobi膰. Tymi kulkami nakarmi膰 kap艂ona i p贸ty go goni膰, p贸ki zmordowany nie ustanie. Po ma艂ej chwili to偶 samo raz drugi i trzeci uczyni膰. Mas艂o w nim przez agitacj膮 rozgrzane i roztopione po ca艂ym si臋 rozejdzie. Zabi膰 go potem i w zimn膮 wod臋 w艂o偶y膰; b臋dzie t艂usty jak utuczony鈥.
Inna receptura:
鈥濿e藕mi kap艂ona 偶ywego, nalej mu lejkiem w gard艂o octu winnego, a zawi膮偶 i zawie艣 przez godzin pi臋膰. Oskub pi臋knie, och臋do偶, upiecz zwyczajnie albo nagotuj jako chcesz鈥.
Brr!
Druga po艂owa XVIII wieku w Polsce up艂yn臋艂a pod znakiem panowania dw贸ch naszych ostatnich kr贸l贸w: Augusta III i Stanis艂awa Augusta Poniatowskiego. Jak偶e r贸偶ni to byli kr贸lowie! Wyznaczyli tak偶e dwie r贸偶ne epoki w kuchni polskiej.
August III by艂 偶ar艂okiem. Uwielbia艂 specja艂y zar贸wno saskiej, jak i polskiej barokowej kuchni. J臋drzej Kitowicz pisa艂 w swoich "Pami臋tnikach":
鈥濲ada艂 t艂usto i wiele: kuchnia jego nie mia艂a r贸wnej w Europie tak co do wytworno艣ci potraw, jak co do wielko艣ci ich; kucharz贸w, kuchcik贸w, pos艂ugaczy kuchennych, pomywaczek liczb臋 do setnej dochodz膮c膮. Cho膰 sam jeden obiadowa艂, zastawiano jednak przed niego 20 potraw i po tym wety i cukry鈥.
Natomiast Stanis艂aw August jada艂 dobrze, ale nie za wiele. Jego styl na艣ladowali liczni polscy panowie i damy dbaj膮ce o tali臋. Na s艂awnych obiadach czwartkowych podawano barszcz z uszkami, zimne w臋dliny, kie艂basy, paszteciki, a jako danie podstawowe 鈥 ulubion膮 przez kr贸la piecze艅 barani膮.
Kr贸l Sta艣 uwielbia艂 ostrygi, zar贸wno 艣wie偶e, prosto z Hamburga, jak i marynowane. Zachodnie przysmaki coraz cz臋艣ciej pojawia艂y si臋 na pa艅skich sto艂ach.
Nieoceniony kronikarz J臋drzej Kitowicz notowa艂 w "Opisie obyczaj贸w":
鈥濶ie ust臋puj膮c nasi Polacy w niczym W艂ochom i Francuzom, nawykli powoli, a dalej w najlepsze specja艂y obr贸cili owady i obrzezki, kt贸rymi si臋 ojcowie ich jak jak膮 nieczysto艣ci膮 brzydzili. Jedli 偶aby, 偶贸艂wie, ostrygi, 艣limaki, granele, to jest j膮drka m艂odym jagni臋tom i cio艂kom wyrzynane, grzebienie kurze i n贸偶ki kuropatwie (same paluszki nad 艣wiec膮 woskow膮 przypiekane), w kt贸rych sama tylko imaginacyja jakiego艣 smaku dodawa艂a鈥.
Wi臋kszo艣膰 obywateli Rzeczypospolitej jad艂a te przysmaki dalej po staropolsku, czyli palcami. Stanis艂aw August za艣 nale偶a艂 ju偶 do tych o艣wieconych monarch贸w, kt贸rzy po mistrzowsku pos艂ugiwali si臋 鈥瀏rabkami鈥, czyli widelcem.
Jacy byli ci dawni Polacy, biesiaduj膮cy przy mniej lub bardziej suto zastawionych sto艂ach? Lektury szkolne daj膮 nam najzupe艂niej wypaczony obraz dawnych czas贸w. Wsp贸艂cze艣ni nabieraj膮 przekonania, 偶e obywatele Polski Piast贸w czy Rzeczypospolitej Obojga Narod贸w patrzyli na 艣wiat oczami Kopernika, Kochanowskiego, Krasickiego czy Mickiewicza. Niestety, mentalno艣膰 naszych przodk贸w znacznie lepiej oddaje lektura pierwszej polskiej encyklopedii 鈥 Nowych Aten ksi臋dza Benedykta Chmielowskiego. Dzi艣 czyta si臋 opisy zacnego dziekana rohaty艅skiego jak Zielon膮 g臋艣 mistrza Ildefonsa. Ga艂czy艅ski by艂 mistrzem humoru, encyklopedysta Benedykt za艣 najzupe艂niej serio w latach 1745 鈥 1756 przekazywa艂 dost臋pn膮 mu wiedz臋 na kartach swej czterotomowej encyklopedii.
(Fragmenty)
Jan Kocha艅czyk
Dziennikarz. Absolwent Uniwersytetu 艢l膮skiego (polonistyka).
Od roku 1975 鈥 redaktor og贸lnopolskiej gazety 鈥濻port鈥 (Katowice).
Droga zawodowa: od korektora do zast臋pcy sekretarza redakcji, kierownika dzia艂u publicystyki i szefa redakcji dodatk贸w kolorowych.
Publikacje dotycz膮ce g艂贸wnie sport贸w lotniczych, lekkoatletyki, p艂ywania i problem贸w ruchu olimpijskiego.
Nagrody dziennikarskie i literackie 鈥 miedzy innymi 鈥濭rand Prix鈥 prezesa koncernu prasowego RSW (Warszawa) za cykl publikacji dotycz膮cych sportu zawodowego w krajach socjalistycznych (1989). Polskie opinie i dyskusje odbi艂y si臋 wtedy echem tak偶e w Zwi膮zku Radzieckim (epoka pieriestrojki Gorbaczowa) i przyspieszy艂y reformy ruchu olimpijskiego po naradzie na Kubie.
Nagrody w konkursach na artyku艂y i opowiadania sportowe.
Od 1991 roku 鈥 zast臋pca redaktora naczelnego tygodnika filmowego 鈥濫kran鈥, przeniesionego w tym czasie z Warszawy do Katowic (Grupa 鈥濬ibak 鈥 Noma 鈥 Press鈥).
Od 1994 鈥 zast臋pca redaktora naczelnego tygodnika 鈥濸anorama鈥. Wsp贸艂praca z katowickimi redakcjami 鈥濪ziennika 艢l膮skiego鈥, 鈥濿ieczoru鈥, 鈥濱ntegracji Europejskiej鈥 i in.
Wydania ksi膮偶kowe 鈥 m. in. 鈥濬ilmowe skandale i skandali艣ci鈥 (鈥濼w贸j Styl鈥, 2005) oraz 鈥炁歝igany Roman Pola艅ski鈥 (cz臋艣膰 biograficzna).
Data wydania: 2012-01
ISBN: 978-83-63080-09-9, 9788363080099
Rodzaj: e-book
Wydawnictwo: E-bookowo

Gdzie kupi膰

Ksi臋garnie internetowe


Og艂oszenia

{}
Dodaj og艂oszenie
za darmo!
U偶ywane ksi膮偶ki maj膮 dusz臋. Zamiast kupowa膰 w sklepie, zajrzyj na nasz膮 stron臋 z og艂oszeniami. Ksi膮偶kowe zero-waste? Kupuj u偶ywane, sprzedawaj niechciane.

Moja Biblioteczka

Ju偶 przeczytana? Jak j膮 oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widz臋, 偶e znasz ksi膮偶k臋 Przeboje kuchni staropolskiej? Koniecznie daj zna膰, co o niej my艣lisz w recenzji!
{}锔 Napisz pierwsz膮 recenzje

Moja opinia o ksi膮偶ce

Co czyta膰 po ksi膮偶ce “Przeboje kuchni staropolskiej”- Jan Kocha艅czyk

Ksi膮偶ka Filmowe k艂amstwa i manipulacje, czyli spos贸b na pranie m贸zgu
Filmowe k艂amstwa i manipula... Jan Kocha艅czyk
Mniej wi臋cej 100 lat temu Lenin orzek艂, 偶e 鈥瀔ino to najwa偶ni...
Ksi膮偶ka Polska-Rosja. Czas pokoju, czas wojny
Polska-Rosja. Czas pokoju, ... Jan Kocha艅czyk
Historia dw贸ch s艂owia艅skich narod贸w, od czas贸w Chrobrego do ...
Ksi膮偶ka Napoleon
Napoleon Jan Kocha艅czyk
{}4/10
Napoleon podporz膮dkowa艂 sobie Ko艣ci贸艂 francuski, a po og艂osz...
Ksi膮偶ka Polska-Rosja: wojna i pok贸j. Tom 1 Od Chrobrego do Katarzyny
Polska-Rosja: wojna i pok贸j... Jan Kocha艅czyk
W roku 2012 鈥 najwi臋ksze 艣wi臋to narodowe Rosjan: 400. roczni...
Ksi膮偶ka Grzechy Kozak贸w
Grzechy Kozak贸w Jan Kocha艅czyk
Kozacy 鈥 jak pisa艂 Aleksander Bruckner 鈥瀠ro艣li od ko艅ca XVI ...

Cytaty z ksi膮偶ki

O nie! Ksi膮偶ka Przeboje kuchni staropolskiej. czuje si臋 pomini臋ta, bo nikt nie doda艂 jeszcze do niej cytatu. Mo偶e jej pomo偶esz i dodasz jaki艣?
{} Dodaj cytat
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatno艣ci Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Po艂udnie