Smaki południowej Italii

Marlena de Blasi
10 /10
Ocena 10 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Smaki południowej Italii
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
10 /10
Ocena 10 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Jak upiec wykradzioną świnię? Jak smakują ogony wołowe w pomidorach i białym winie a la rzymscy rzeźnicy? Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo? Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta ? wielkanocnego pikniku w Apulii, i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy, wystawnej hulanki urządzanej przez abruzyjczyków? W czyim modlitewniku przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono naleśniki, do których autorstwa zupełnie niesłusznie przyznają się Francuzi?... Pełna anegdot, ciekawostek kulinarnych i smakowitych przepisów na lokalne dania z ośmiu regionów południowych Włoch książka kucharska autorki Tysiąca dni w Wenecji w pasjonujący sposób przybliża tajemnice i smaki słynnej la cucina povera. ?Zachęcani przez Włochów uradowanych naszą ciekowością oraz, w równym stopniu, wiedzeini własną ciekawością przemierzaliśmy z Fernando ścieżki wydeptywane normalnie wyłącznie przez kozy i pasterzy oraz przedzieraliśmy się przez górskie przełęcze. Zawędrowaliśmy do najodleglejszych wiosek, przechadzaliśmy się po skąpanych w słońcu promenadach wielkich miast. Życzliwość ludzi skłoniła nas do odwiedzenia najdalszych wysepek na Morzu Śródziemnym leżących bliżej Afryki niż samych Włoch. Gdziekolwiek prosiliśmy o wino lub dziki seler naciowy, lokalny przepis na caponatę, dynię w cukrze czy gelato z dzikim ryżem, możliwość obejrzenia wypieku chleba w trzystuletniej forno, piekarni, o miejsce na statku harpunników łowiących tuńczyka, nocleg na łóżku z materacem wypełnionym pierzem ? ani razu nie spotkaliśmy się z odmową.? - Marlena de Blasi
Data wydania: 2010-11-10
ISBN: 978-83-08-04534-3, 9788308045343
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Stron: 260

Autor

Marlena de Blasi Marlena de Blasi Marlena de Blasi - dziennikarka, krytyk kulinarny, autorka beletryzowanych książek wspomnieniowych o Wenecji, Toskanii i Sycylii oraz trzech książek kucharskich. Z pochodzenia Amerykanka, od kilkunastu lat mieszka we Włoszech. Obecnie wraz z mężem za...

Pozostałe książki:

Amandine Tysiąc dni w Wenecji Tamtego lata na Sycylii Tysiąc dni w Toskanii Lavinia i jej córki. Toskańska opowieść Smaki południowej Italii Lady in the Palazzo Smaki północnej Italii. Włoskie opowieści i wspaniałe przepisy Tysiąc dni w Orvieto Wieczory w Umbrii
Wszystkie książki Marlena de Blasi

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Niebiańska kuchnia

19.02.2011

Spędziłam z tą książką wiele godzin w mojej kuchni i muszę przyznać, że każdy przepis zabierał mnie do nieba a nawet wyżej. Przedstawione historie pełne są poczucia humoru, miłości, historii i wiedzy geograficznej. Widać jak bardzo te dziedziny są połączone a właściwie nierozerwalne. Podoba mi się, że treść podzielona jest na regiony. One są szcze... Recenzja książki Smaki południowej Italii

@Miss_Jacobs@Miss_Jacobs

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Miss_Jacobs
@Miss_Jacobs
2011-02-19
10 /10

Cytaty z książki

O nie! Książka Smaki południowej Italii. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl