Opinia na temat książki Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

@Sylwia_K @Sylwia_K · 2020-06-15 21:31:44
Przeczytane
“Tak dziś jemy” autorstwa Bee Wilson to niezwykle ciekawa i godna uwagi pozycja popularnonaukowa. Rynek wydawniczy zalany jest teraz książkami dotyczącymi jedzenia - czy to kucharskimi, czy dotyczącymi konkretnych diet eliminujących coraz to inne składniki, czy też poradnikami pisanymi (a raczej firmowanymi) przez gwiazdy i celebrytki. Jedni mówią, że trzeba jeść wszystko, inni zalecają konkretne lub maksymalne ograniczenia, wiele informacji wzajemnie się wyklucza, a nam ciężko czasem się w tym wszystkim odnaleźć. Tymczasem warto spojrzeć na temat z szerszej perspektywy, tym bardziej, że dotyczy każdego z nas, bez wyjątku.
Książka może otworzyć oczy na sprawy, o których na co dzień zupełnie nie myślimy, chociażby robiąc takie a nie inne zakupy spożywcze. Nie poucza, lecz informuje, nie usiłuje forsować konkretnego poglądu, nie mówi jak mamy żyć i jak mamy jeść, co bardzo mi się spodobało. Zamiast kolejnych nakazów i zakazów otrzymujemy poparte badaniami i opiniami ekspertów informacje na temat jedzenia z różnych perspektyw - naukowej, medycznej, gospodarczej, politycznej, ekonomicznej oraz kulturowej. Autorka świetnie pokazuje jak media i zmieniające się trendy kształtują nasz gust kulinarny czy podejście do jedzenia i wpływają na nasze decyzje żywieniowe, pokazuje jak nasze wybory kształtują rynek produktów spożywczych, i w drugą stronę - jak ów rynek oddziałuje na nasze wybory. Dzięki tej pozycji można stać się bardziej świadomym konsumentem.
Nie jest to książka na jeden wieczór, ma pokaźne rozmiary i dostarcza solidnej dawki wiedzy - jest pełna faktów, przytoczonych badań i ciekawostek. Kolejnymi rozdziałami lepiej powoli się delektować, niektóre informacje z kolei mogą się okazać ciężkie do przetrawienia ;)
Ocena:
Data przeczytania: 2020-06-15
× 2 Polub, jeżeli spodobała Ci się ta opinia!
Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Bee Wilson
7.8/10

Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii je...

Komentarze

Pozostałe opinie

Bardzo dużo danych statystycznych. Nadmiar informacji spowodował że czułam się przytłoczona i coraz gorzej mi się to czytało.

Od jakiegoś czasu coraz mniejszą uwagę przykładamy do jedzenia. Przyzwyczailiśmy się, że jest dostępne dosłownie wszędzie, a my nie musimy się zbytnio starać, żeby kupić ulubione danie. Jaki jest teg...

Nasi dziadkowie często mieli ciągły deficyt kaloryczny, bo jedzenie było zbyt drogie i niedostępne. Dziś mamy nadprodukcję żywności, a mimo tego jemy gorzej niż nasi przodkowie. Nasz dzień zdominował...

TAK DZIŚ JEMY - po lekturze oczywiste rzeczy na temat jedzenia, przestają takie być... Fachowa wiedza, mnóstwo przydatnych informacji, dane prosto od ekspertów. Jeżeli chcesz poszerzyć swoje poglądy ...

@revencleee@revencleee
© 2007 - 2024 nakanapie.pl