Żywienie w chorobach serca

Żywienie w chorobach serca
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych. Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierwszych na polskim rynku wydawniczym książkę kompleksowo traktującą o żywieniu osób z chorobami serca i naczyń.

W książce poruszono szereg ważnych zagadnień, w tym zaprezentowano najbardziej wartościowe diety zalecane pacjentom z chorobami serca.
Złożony z wybitnych osób ze świata dietetyki, pielęgniarstwa, farmacji i medycyny, będących autorytetami w swoich dziedzinach, zespół autorski daje gwarancję rzetelnego podejścia do omawianych zagadnień. Zapewnia także wysoką jakość merytoryczną prezentowanych poglądów i rekomendacji. Połączenie szerokiej wiedzy z doświadczeniem klinicznym gwarantuje czytelnikom wysoką jakość podręcznika. Mamy nadzieję, że przedstawione informacje, porady i rekomendacje okażą się wartościowe i będą wykorzystywane w codziennej praktyce.

Książkę kierujemy zarówno do dietetyków, specjalistów różnych dziedzin medycyny, jak również adeptów nauk medycznych, którzy poszukują wiarygodnej wiedzy uznanych ekspertów w tej tematyce.
  • 1. Choroby układu krążenia problemem zdrowia publicznego
    2. Czynniki ryzyka chorób serca
    3. Ocena ryzyka sercowo-naczyniowego
    4. Dietoprofilaktyka chorób serca. Przegląd światowych wytycznych
    5. Wpływ mikrobioty jelitowej na choroby serca
    6. Wybrane modele żywienia stosowane w chorobach serca
    Dieta śródziemnomorska
    Dieta DASH
    Diety wegetariańskie
    7. Postępowanie żywieniowe w dyslipidemii
    8. Postępowanie żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym
    9. Postępowanie żywieniowe w niewydolności serca
    10. Żywienie po przeszczepie serca
    11. Dietoterapia otyłości
    12. Farmakologiczne i zabiegowe leczenie otyłości
    13. Żywienie pacjentów ze współistniejącymi jednostkami chorobowymi
    Przewlekła choroba nerek w okresie leczenia zachowawczego
    Hiperurykemia i dna moczanowa
    Insulinooporność i cukrzyca typu 2
    Cukrzyca typu 1
    14. Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu
    15. Żywienie osób starszych z chorobami serca
    16. Żywienie dzieci z chorobami serca
    17. Suplementy diety stosowane w chorobach serca
    18. Interakcja leków i suplementów diety z żywnością
    19. Wybrane produkty spożywcze i ich wpływ na choroby serca
    20. Analiza składu ciała u pacjentów z chorobami serca – aspekty praktyczne
    21. Psychologia zmiany nawyków żywieniowych
    22. Samoopieka pacjenta z chorobami serca
    23. Opieka koordynowana nad pacjentem z chorobami serca
    24. Medycyna stylu życia w chorobach serca
    25. Pierwsza pomoc w gabinecie dietetyka
    Skorowidz

Data wydania: 2022-06-17
ISBN: 978-83-01-22334-2, 9788301223342
Wydawnictwo: PZWL - Wydawnictwo Lekarskie
Stron: 600
dodana przez: Catta

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Żywienie w chorobach serca aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Żywienie w chorobach serca. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl