Avatar @ksiazka_w_pigulce

Książka w pigułce

@ksiazka_w_pigulce
7 obserwujących. 9 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 miesięcy. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.
{} Ksiazka.w.pigulce
{} Napisz wiadomość
7 obserwujących.
9 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 miesięcy. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.

Recenzje książek

30 recenzji, w tym 3 recenzje wyróżnione przez redakcję

Zwierzenia z wydźwiękiem wzburzenia

7.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rozczarowanie i poczucie zmarnowania naprawdę dobrze zapowiadającej się i wróżącej spory potencjał książki - taka ogólnikowa refleksja nawiedza mnie po przeczytaniu "Operatora 112". Jak to możliwe, że przy tak ciekawym i pełnym wyzwań charakterze pracy, jakim bez wątpienia jest osoba operatora numeru alarmowego można było tak - zdawałoby się - l... {} Recenzja książki Operator 112. Relacja z centrum ratowania życia

Fanatyzmu ciąg dalszy

WYBÓR REDAKCJI
6.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po ponad trzydziestu latach autorka słynnej "Opowieści podręcznej" dała się namówić na kontynuację świata fanatycznego Gileadu. Jak mówiła w dniu premiery: "jako że zaczęliśmy się zbliżać do Gileadu, zamiast się od niego oddalać" Atwood zaserwowała nam ciąg dalszy. Rzadko kiedy można pochwalić się zdecydowanie lepszą kontynuacją danej powieści. ... {} Recenzja książki Testamenty

Pudełko z pamiątkami

2.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyznaję, że niezwykłe trudno jest mi pisać opinię o książce pani Kasi, a to dlatego, że znów pokusiłam się o obszar, który z zasadny omijam szerokim łukiem. Z literaturą obyczajową jest mi zwyczajnie nie po drodze, lecz uparcie próbuję sama siebie biczować z nadzieją odkrycia perełki gatunkowej. I dochodząc do smutnego wniosku żegnam się tym sam... {} Recenzja książki Pudełko z pamiątkami

A pieprz to w cholerę!

2.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Odnoszę wrażenie, że w poszczególnych rodzajach książek na przestrzeni lat doszło do ogromnego przełomu i zmian, które wyciągają poradniki na szczyt list bestsellerów. I nawet (na przykładzie" Pieprzyć to") domyślam się, jakie mogą być tego powody. Mianowicie dawne poradniki nie umywają się do tego, co dziś serwują nam autorzy. Większy luz, większ... {} Recenzja książki Pieprzyć to! Jak przestać spełniać cudze oczekiwania, a zacząć własne

Czy doczekamy się współczesnego Gileadu?

2.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy jest ktoś kto nie zna "Opowieści podręcznej" lub nie słyszał chociażby o popularnym serialu stworzonym nq podstawie książki? Czy jest ktoś, komu o uszy nie obiła się historia Fredy, która doczekała się ultrakonserwatywnych warunków życia dedykowanych kobietom, szczególnie tym odznaczającym się płodnością? Nie ukrywam, że planując przeczytanie ... {} Recenzja książki Opowieść podręcznej

Medycznie niemedyczne

2.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po triumfie wcześniejszej książki (dla przypomnienia: „Jeżeli będę miał zły dzień, ktoś dziś umrze”) autor wypływa na szerokie, czytelnicze wody i postanawia spróbować w tematyce odmiennej. Unge napracował się dla nas przy mieszance kryminału, thrillera, może odrobiny wątków rodem z filmu sensacyjnego. Słusznie można zauważyć, że autor nieco zaryz... {} Recenzja książki Przejdź przez wodę, krocz przez ogień

Czy 13 to rzeczywiście pechowa liczba?

1.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak na moje drugie spotkanie z autorem tą osobliwą przygodę oceniam jako bardziej udaną, niż kilka miesięcy temu przeczytaną książkę "Wkręceni". Dopiero podczas lektury dowiedziałam się, że czytam czwarty tom o pracy Flynna, choć obiektywnie przyznając "TRZYNAŚC13" spokojnie da się przetrawić bez znajomości wcześniejszych losów prawnika. No cóż... {} Recenzja książki Trzynaście

Dużo i nic

29.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Doceniam wysiłek, jaki autorka włożyła w napisanie tej książki. Doceniam czas, jaki poświęciła, by przygotować dla nas nietuzinkową historię. Doceniam trudny temat, jaki wyłożyła na tapetę, stąd taka a nie inna – niższa – ocena. Ale… dlaczego tak zasadniczo nisko oceniam „Miejsce dla nas”? Do tego jeszcze przejdziemy. Podejmowany przez coraz więks... {} Recenzja książki Miejsce dla nas

Lekki, niecodzienny thriller

29.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

26 lutego miałapremierę ta niepozorna książką o jakże przyciągającej uwagę okładce. A co bardziej uważni czytelnicy mogli natknąć się na zapowiedź, której przyświecają słowa: „święty Antoni, święty Antoni, co utraciłam, oddaj mi”. Ta modlitwa przewija się kilkukrotnie w samym tekście, a kryje się za nią zguba, utrata, potrzeba odnalezienia tego, c... {} Recenzja książki Dziewczyna, którą znałaś

Zabić drozda - wydanie graficzne

29.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Zabić drozda” to już bez wątpienia klasyka gatunku – o tej książce słyszał chyba każdy, a Harper Lee otrzymała za nią (zasłużenie) nagrodę Pulitzera. Wydawnictwo Jaguar przedstawia nam nieco inne, odświeżone wydanie w formie powieści graficznej/komiksu, która przed drukiem przeszła akceptację spadkobierców autorki i na nowo przypomina o aktualnyc... {} Recenzja książki Zabić drozda

Zdrada czy rozpacz po śmierci?

28.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Właśnie takiego thrillera potrzebowałam w ramach poczucia relaksu! Gładka narracją sprawiająca, że strony płyną jedna po drugiej; niezmącony, inny pomysł niż to, co ostatnio serwują nam autorzy, a przede wszystkim skupienie się na mocnej relacji matki z dzieckiem oraz na etapie żałoby. Jak zatem połączyć to wszystko w całość i wyjść obronną ręką? ... {} Recenzja książki Zdrada doskonała

Zaginione, o których milczy świat

27.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ktoś pomyśli: „o nie, ileż można wałkować ten sam temat?”, lecz w błędzie jest jeśli uważa, że ciągle obijamy się o kolorowe historie miłosne splecione kulturą muzułmańską. Zdaję sobie sprawę, że takie jest wrażenie wielu, którzy widzą tego typu okładki i tytuły. Nic bardziej mylnego! Tutaj wieje tak mocnym i oczywistym, a jednocześnie ubranym w d... {} Recenzja książki Zaginione arabskie księżniczki

Gratka i must read w tym gatunku!

27.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak ciężko w napływie wszechobecnej ostatnio literatury obozowej znaleźć prawdziwe perły, wie ten, kto systematycznie sięga po tę tematykę. Ostatnia rocznica wyzwolenia obozu Auschwitz była idealną okazją do tego, by przypomnieć czytelnikom o chyba nieco zapomnianych książkach, bezpośrednich relacjach więźniów obozów koncentracyjnych. Wznowiona ks... {} Recenzja książki Dymy nad Birkenau

Wilczy apetyt na Wilcze kobiety

27.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pani Greń ma w swoim dorobku mnóstwo frapujących pozycji, a od lat daje się poznać jako autorka wyśmienitych pozycji kryminalnych. I choć wielu z nas jak ognia unika sięgania po książki polskich autorów to należy zaznaczyć, iż tym nic nie brakuje to miana pretendentów poczytnych, wartych uwagi zbiorów. „Wilcze kobiety” to pierwsza książką autorki,... {} Recenzja książki Wilcze kobiety

Więzienna ochrona zdrowia

WYBÓR REDAKCJI
25.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraź sobie, że wykonujesz zawód, który przynosi Ci dużo satysfakcji, daje poczucie spełnienia, a nie zakrawa o przykry obowiązek. Tworzysz placówkę od podstaw według własnej wizji, oddajesz serce swoim podopiecznym , których często znasz od lat. Aż tu przychodzi moment, że wszystko wywraca się do góry nogami. Jeden dzień, jedna chwila i nagle w... {} Recenzja książki Lekarka więzienna. Kiedy przemoc, narkotyki i samobójstwa to twoja codzienność

Walka o marzenia

25.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mamy pasje, marzenia, plany, ale jak widzimy wystarczy jeden dzień, byśmy musieli je porzucić, zmodyfikować, zapomnieć o nich. W przypadku Niny Novak (a właściwie Janiny Nowak) taką przeszkodą na jej drodze w pogoni za tańcem baletowym stała się druga wojna światowa. Wojna, która odebrała jej nie tylko spełnianie największego marzenia w rozwoj... {} Recenzja książki Taniec na gruzach. Nina Novak w rozmowie z Wiktorem Krajewskim

Cudowna

25.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ależ to była czytelnicza uczta! Mimo, iż unikam typowych obyczajówek jak ognia, tutaj przy namowie wielu czytelników skusiłam się na sagę rodzinną i nie żałuję. Po „Matki i córki” wróciłam do wydanej jakiś czas temu książki, a historia rodziny Winnych sprawia, że ciężko oderwać się od lektury, by z uciechą nie brnąć dalej w trudne wielopokoleniowe... {} Recenzja książki Stulecie Winnych

Córka

25.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejna ciekawa, trzymająca w napięciu książka z gatunku thrillerów, gdzie wątki rodzinne, zarówno małżeńskie, jak i rodzicielskie stają się areną do rozgrywek psychologicznych. Dwa pierścionki zaręczynowe, dwie obrączki, dwa małżeństwa – żadnego dziecka, a jednak po czasie w życiu Michaela pojawia się upragniona córka. Dziewczynka, według relacji... {} Recenzja książki Czyjaś córka

Czy to aby thriller?

25.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„W sieci zł@” to powieść, która idealnie oddaje problemy współczesnych nastolatków, jak i ich rodziców. Obecne w każdym niemal aspekcie życia media społecznościowe, aplikacje, internet telefon – nie wyobrażamy sobie bez nich codziennego funkcjonowania. Życie wirtualne napędza również Beth prowadząc lifestyle’owy blog poświęcony zarówno szarej rzec... {} Recenzja książki W sieci zł@

Mróz w kosmosie

25.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie gatunki w literaturze, na które reaguję, jak pies na jeża – chciałabym, ale się boję, wręcz unikam jak ognia za pewnik przyjmując, że to nie dla mnie. W przypadku nowo wydanej (ale już nie nowej) książki Remigiusza Mroza miałam mieszane uczucia, bo (halo !) toż to ten popularny Mróz, którego książki podobno same się czytają, a większość c... {} Recenzja książki Chór zapomnianych głosów

Nic o mnie nie wiesz

25.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejny zaskakujący thriller, który wdzięcznie poleca autor sławetnej „Kobiety w oknie”. De facto Finn poleca dużo, ale czy nie poleca czasem wszystkiego, co ma okładkę i kilakset stron oraz nosi miano thrillera? Sprawdźmy, czy można iść za głosem „polecajki”, która wieści: „Czyta się z zapartym tchem. Mistrzowska półka”. A no, może i się czyta, a... {} Recenzja książki Nic o mnie nie wiesz

Dziecko z Auschwitz

25.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

I śmiga na polski rynek kolejna nowość, która zasila szeregi literatury obozowej. Wspominałam już, że im więcej rozczytuję się w tym gatunku, tym ostrożniej podchodzę do kolejnych tego typu książek. (nie)stety rynek jest obecnie tak przesycony, że co uważniejsi czytelnicy czują już lekkie zmęczenie materiału. Nie ma się co temu dziwić – pasjonat t... {} Recenzja książki Dziecko z Auschwitz

Zakłamani

25.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wykonałam w zakresie tej książki drobny błąd – zaczęłam zbyt wcześnie czytać opinie innych i mimochodem uprzedzać się co do debiutu autorki, która popełniła wygraną w konkursie kryminalnym wydawnictwa organizowanym ubiegłego roku. Wyczyn mój odbił się echem: z wyczuwalną niechęcią i niemałym oporem podchodziłam do książki, a niejako przyczyną szyb... {} Recenzja książki Zakłamani

Mróz w kosmosie

WYBÓR REDAKCJI
24.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z książkami wydawanymi w seriach mam tak, że po świetnym pierwszym tomie oczekuję utrzymania stosunkowo dobrego, porównywalnego poziomu emocji i doznań w kontynuacji. Czy po stosunkowo dobrze rokującym „Chórze zapomnianych głosów” udało się poczytnemu Mrozowi zachwycić czytelnika równie dobrą drugą częścią? Sprawdźmy. Nieudana misja statków Ara Ma... {} Recenzja książki Echo z otchłani

Wioska kłamców czy ludzi szczerych?

24.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To moje drugie spotkanie z książkami autorki i już śmiało mogę powiedzieć, że wyczuwam ten charakterystyczny styl pisania, szybko postępującą akcję, specyficzne dialogi, jak i układnych, nieco przewidywalnych bohaterów, jakimi raczy nas pani Hanna Greń. Absolutnie nie jest to zarzut, choć ponownie odnoszę wrażenie, że pewne schematy ostatnio za cz... {} Recenzja książki Wioska kłamców

{}