Avatar @ksiazkadokawy

Książka do kawy

@ksiazkadokawy
6 obserwujących.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około miesiąca temu.
kasiazka.do.kawy
Napisz wiadomość
Obserwuj
6 obserwujących.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około miesiąca temu.

Recenzje książek

30 recenzji

Magiczna podróż w poszukiwaniu zaginionego insygnium

1.06.2022

A gdyby tak połączyć starożytność ze współczesnością, dorzucić do tego magię i całość oprószyć namiętnością? Marah Woolf zaserwowała tak pyszny kąsek fantastyki, że aż szkoda byłoby go nie skosztować. „Berło światła” to początek trylogii otulonej klimatyczną mgłą utkaną z mitów i wierzeń. Po kartach powieści panoszą się nieśmiertelni aniołowie i ... Recenzja książki Berło światła

Historia, która kipi grozą, niepokoi oraz niesie nadzieję

15.05.2022

Gdy wkroczyłam w jej świat - przepadłam. Porwała mnie, niczym tornado porywające wszystko, co stoi na jego drodze. Jej mrok mnie pochłonął. Wnikałam w strony skąpane niepokojem. Poczułam na sobie wzrok kruka o białych oczach. Doznałam przeszywającego chłodu nawiedzających duchów. I usłyszałam dziki śmiech czarownic owładniętych chęcią zemsty. Legr... Recenzja książki Extasia

Książka dla tych, którzy kochają książki

11.04.2022

"Cóż, ludzie coraz częściej zapominają o czytaniu. A przecież to właśnie ludzi można znaleźć między okładkami, ludzi i ich historie." Co się stanie kiedy starszy pan spotka małą, sprytną i wygadaną dziewczynkę? Czy przyjaźń może być tak silna, że połączy dwa zupełnie różne pokolenia? Strona za stroną kroczył uliczkami miasta. Roznosił miłość do ... Recenzja książki Spacerujący z książkami

Książka, która kusi nie tylko okładką

1.02.2022

Niektóre książki są jak kwiaty. Kuszą swoim pięknem. Przyciągają wzrok. Hipnotyzują. Nie sposób się im oprzeć, nawet jeśli ten kwiat ma kolce. Romeo i Julia w nowym wydaniu Romeo i Julia - chyba każdy zna tę parę. I chyba każdy słyszał o ich historii. Historii tragicznej. Wypełnionej zakazaną miłością. Historii o konflikcie dwóch zwaśnionych rodó... Recenzja książki Gwałtowne pasje

A gdyby tak rzucić wszystko i wyjechać...

13.07.2021

A gdyby tak rzucić wszystko i wyjechać… na Alaskę? Zrezygnować ze wszystkich wygód, pewnego dachu nad głową, wygodnego łóżka, łatwo dostępnego jedzenia. Opuścić swoją rodzinę, najlepszych przyjaciół i bliskich. Gdyby tak wyruszyć w podróż bez pieniędzy, bez wszelkich dóbr, bez niczego. Jak mogłaby się skończyć taka przygoda? Czułam, że jest mi ni... Recenzja książki Wszystko za życie

Odważne. Mocne. Bolesne. I przede wszystkim pięknie napisane.

28.06.2021

Pojawił się już dawno. Rozgościł się. Głęboko zapuścił korzenie. Żeby go przypadkiem nikt nie wyrwał. Nawet zbudowano dla niego dom. Taki z krzyżem. I jeszcze jeden. I kolejny. Musi być w każdej wsi. W każdym mieście. W każdej dzielnicy. Aby mógł ugościć tłumy swoich wiernych. I tak sobie trwa ten nasz katolicyzm. Trwa i wpływa na naszą kulturę i ... Recenzja książki Dewocje

Jest mrocznie. Jest ponuro... A czyta się lekko i przyjemnie.

26.06.2021

Ciekawość. Pojawia się natychmiast, gdy tylko sięgam po coś nowego. A obok niej wyłania się nieśmiało obawa. Mała i niepozorna. Ale też bardzo podstępna. Zawsze cichutko wyszepcze: „A jeśli ci się nie spodoba?”. Ciekawość zwykle bywa silniejsza. Szczególnie, gdy okładka przyciąga wzrok i gdy nazwisko jednak brzmi coś znajomo. No to co innego mogł... Recenzja książki Popiół i kurz

To było epickie!

21.06.2021

Czasem tak lubię. A czasem po prostu czuję, że muszę. Zamknąć oczy i uciec. Uciec od szarej rzeczywistości. Uciec do świata wypełnionego tym, co niewyobrażalne. Magiczne. Wyjątkowe. Świata, który pozwala pofantazjować. I w którym wszystko jest możliwe. „Cień utraconego świata” zaserwował mi porządną przygodę. Ta książka to prawie 900 stron świetn... Recenzja książki Cień utraconego świata

Mimo ciężkiego tematu, tę książkę warto przeczytać

11.06.2021

Był zupełnie zwyczajny. Uroczy. Z poczuciem humoru. Dbał o nią. Ona się zakochała. Uległa jego urokowi. Ślubowali sobie miłość. Dozgonną. Już na zawsze. Razem. Nagle czar prysł. Tylko nadzieja się tliła, że w końcu będzie lepiej. W oczach znajomych byli idealną parą. Nikt nie wnikał, co dzieje się za zamkniętymi drzwiami. Czasem było coś słychać.... Recenzja książki Śladów pobicia brak. W pułapce przemocy domowej

Ta książka to podróż w czasie

6.06.2021

Pamiętam te czasy. Byłam wtedy dzieckiem. Rodzice puszczali mi bajki Hanna-Barbera na kasecie video. Przed naszym blokiem była nawet wypożyczalnia. Chodziłam tam często. Wypożyczałam kasety VHS na potęgę. Jedną chyba nawet popsułam. Tak naprawdę to sama się popsuła, bo taśma zaklinowała się w magnetowidzie, gdy próbowałam wyciągnąć kasetę. Upsss. ... Recenzja książki Sex, disco i kasety video. Polska lat 90.

Życie na krawędzi nie jest lekkie

27.05.2021

Trzask. Na gładkiej powierzchni życia powstaje małe pęknięcie. Huk. Szczelina się powiększa. Grzmot. Mrok rozpycha się i tworzy przepaść. Stajesz na krawędzi. Czujesz strach, ból, niemoc. Czy zrobisz krok do przodu? Przejście przez „Krawędź” nie było łatwe, lekkie i przyjemne. Ale nikt nie powiedział, że będzie lekko. Ta książka to skrawki życi... Recenzja książki Krawędź

O trudnej podróży przez zwykłe życie

6.05.2021

Życie… Bywa brutalne. Kruche. Ciężkie. Nie zawsze daje nam to, czego byśmy sobie życzyli. Czasem odbierze nam wszystko co mamy. Niewidzialna dłoń uwiesi na naszej szyi kamień, z którym ciężko się podnieść. Ciężko z nim iść dalej. To był piątkowy wieczór. Zielona herbata raz po raz koiła moje podniebienie. Otuliłam się zapachem świecy. W tle słych... Recenzja książki Sny o pociągach

Życie kobiet za kratami do łatwych nie należy

5.05.2021

Brzdęk. Kraty zamknęły się z hukiem. Rozejrzała się po ponurej celi. Jej myśli błądziły przytłoczone więziennymi murami. Straciła wolność. Zyskała samotność. Tęsknota będzie rozrywać jej serce. Tam za murem zostawiła swoje dzieci. Co się z nimi stanie? A rodzina? Jeszcze nie wie, że nikt jej nie odwiedzi. Odwiedzą jej brata, męża, syna… Ale ją? On... Recenzja książki Więźniarki

Ten kwiat nie zdążył się dobrze rozwinąć...

16.04.2021

Przyznaję. Początek nie był łatwy. Dosyć szybko ugrzęzłam jak w gęstym błocie, nie mogąc ruszyć dalej. Chciałam wyć z rozpaczy do księżyca. Przeszło mi nawet przez myśl, aby urządzić widowiskową ceremonię palenia na stosie. Zamierzałam odprawić takie czary, że poszczególne kartki zaczęłyby latać. Z każdą kolejną strona rzucałam głośne „zaklęcia”. ... Recenzja książki Siostra gwiazd

Dziewczyna, kobieta, inna - obok niej nie można przejść obojętnie

16.04.2021

Zdziwienie. Takie było moje pierwsze uczucie, gdy tylko otworzyłam książkę. Z niedowierzaniem przypatrywałam się poszczególnym stronom. Gdzie są kropki? Gdzie wielkie litery? Czy aby to ostateczna wersja? Czy ja na pewno dobrze widzę? Odetchnęłam z ulgą, gdy dowiedziałam się, że to normalne… że w anglojęzycznej wersji też tak jest. Czyli jednak ni... Recenzja książki Dziewczyna, kobieta, inna

Ta książka to strzępki obrazów brutalnej rzeczywistości

9.04.2021

Strzał. Kula przeszywa powietrze tuż obok głowy. Kolejny strzał. Zbierasz myśli. Błądzisz wzrokiem w poszukiwaniu miejsca, gdzie kule cię nie sięgną. Strzał za strzałem… tracisz rachubę. W tle słychać stłumiony krzyk. Padasz na ziemię. Nie ruszasz się. Musisz zastygnąć. Strach zatrzymuje twój oddech. Słychać radiowóz na sygnale. Zamykasz oczy. Czu... Recenzja książki Amerykańskie lato

Ta książka zadziałała na wszystkie moje zmysły

29.03.2021

Musnęłam palcami aksamitną okładkę. Odcienie fioletu obiecywały tajemniczość i magię. Złote zdobienia zasugerowały bogactwo treści. Czy tę książkę będę czytała z wypiekami na twarzy? Co ten czarodziej mi zgotuje? „Piekarnia czarodzieja” otworzyła się przede mną i już od pierwszej strony zadziałała na moje zmysły. Aromatyczne słowa otuliły mnie sł... Recenzja książki Piekarnia czarodzieja

To dopiero początek...

24.03.2021

Czasami lubię przenieść się do innego świata. Do świata, którego nie znajdę w rzeczywistości. Wykreowanego przez sprawne pióro płodnego pisarza. Wypełnionego magią i wyjątkowym klimatem. W takim świecie mogę odetchnąć od szarej codzienności. Chwyciłam za książkę i wybrałam się w podróż do niezwykłej osady o wdzięcznej nazwie Widoki. Tam życie pł... Recenzja książki Beniamin Ashwood

"Śmierć pięknej kobiety to najbardziej poetycki temat na świecie"

22.03.2021

Miała 23 lata. Leżała w bezruchu. Z jedną ręką ułożoną nad głową. Jakby była zmęczona. Leżała porzucona. Na cmentarzu. Gdzieś obok jakiegoś nagrobka. Leżała… ale jej już nie było. To tylko jej ciało, z którego dusza uleciała jakiś czas temu. - Jane, co tu się wydarzyło? Swojej ciotki nie zdążyła nawet poznać. Kiedy ona się urodziła, Jane już ... Recenzja książki Czerwone fragmenty

Ta książka jest jak tafla wody wzburzona przez podmuch drastycznych przeżyć

22.03.2021

To miał być spokojny dzień. Otworzyłam książkę i popłynęłam przez ocean słów. Wyruszyłam w podróż po bezkresnym morzu akapitów. Dryfowałam wśród malowniczych zdań, barwnych metafor i wyrazistych porównań. I nagle pojawił sztorm... Niemy krzyk zranionej dziewczyny wzburzył gładką taflę wody. Poniżenie. Strach. Rozpacz… Trzymałam się mocno, aby ni... Recenzja książki Pod pokładem

Tak mała, a tak wiele znaczy.

16.03.2021

Moja siostro. Moja bohaterko. Dziękuję, że walczyłaś. Dziękuję, że walczysz. I dziękuję, że walczyć będziesz. O wolność. Za siebie i za mnie. Za nasze prawa. Że stałaś przy mnie ramię w ramię i stać dalej będziesz. Dziękuję za wsparcie. Za obecność. Za dobre słowo. Za siłę. Za odwagę… Będę pamiętać. Nie zapomnę. Oto ona. Tak mała, a tak wiele zna... Recenzja książki Salve Femina

Ten dom ma imię.

16.03.2021

Stanęłam w jego cieniu. Spojrzałam na posępną fasadę. Masywne balustrady i drzwi nabite ćwiekami zapraszały mnie do środka. Podeszłam bliżej. Kamienne gargulce mierzyły mnie wzrokiem. Słyszałam szepty. Coś podpowiadało, że powinnam uciekać. Nie odwróciłam się. Jego mrok zaczął mnie pochłaniać. W końcu przepadłam. Chwyciłam za klamkę i zajrzałam do... Recenzja książki Malpertuis

Ta historia wzrusza i doprowadza do łez.

8.02.2021

Wdech. Zamieram. Zatrzymuję powietrze w płucach. Ścisk w klatce piersiowej wyżyma mi serce tak mocno, że zaczyna krwawić. Myślałam, że dam radę. Że nie uronię łzy. Że tym razem nic mnie nie ruszy. A jednak… Ruszyło. Miałam zacząć inaczej. Chciałam was zabrać w podróż. W podróż po Ameryce. W podróż po Japonii. A nawet w podróż w czasie. Niestety. ... Recenzja książki Kobieta w białym kimonie

Wiedźmy są wśród nas

8.02.2021

„Będąc bezdzietną kobietą po złej stronie trzydziestki, która głośno wyraża swoje oburzenie nadużywaniem patriarchalnej władzy, i poganką, która opuściła katolicką trzódkę, nie ujechałabym za daleko…” Niezależna. Silna. Świadoma. Nieposłuszna. Kobieta, która jest zagrożeniem. Którą należy prześladować. Torturować. Obalić. Ukarać. A ta kara powinn... Recenzja książki Polowanie na wiedźmy. Kronika kobiet niepodporządkowanych

Cuda się zdarzają. Naprawdę.

19.01.2021

„Ostatni cud” trafił w moje ręce… cudem. Okładka przemykała mi wcześniej przed oczami. Mam wrażenie, że ta książka sobie mnie upatrzyła. Czaiła się niczym puma wypatrująca zwierzynę na niedzielny obiad. A może jednak chodziło o deser? Przyciągała. Kusiła. Wabiła. W końcu utkała magiczna pajęczynę, abym dała się w nią złapać. Myślałam, że to będzi... Recenzja książki Ostatni cud

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl