Avatar @ksiazkanaprezent

Książka na prezent

@ksiazkanaprezent
25 obserwujących. 15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.
ksiazkanaprezent
Napisz wiadomość
Obserwuj
25 obserwujących.
15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.

Recenzje książek

100 recenzji, w tym 14 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Ile może znieść człowiek, by dotrzeć do celu?

6.05.2022

Fabuła książki zdecydowanie odbiega od tych, które miałam przyjemność czytać. Do tego autor jest finalistą Nagrody Pulitzera i PEN / Faulkner Award, więc jak tu przejść obok, tak dobrze zapowiadającej się lektury? Hakån trafia do Kalifornii jako młody szwedzki imigrant. Jest XIX wiek, chłopak wyrusza pieszo na wschód w poszukiwaniu brata, które... Recenzja książki W oddali

Najpiękniejsze uczucia przychodzą zawsze niespodziewanie.

26.04.2022

Pomóż mi kochać to powieść, której pierwotny tytuł brzmiał „Pożar w mojej głowie”. Kamila Mitek zjednała sobie czytelników powieścią „Moje greckie lato”. Ponowne wydanie wcześniejszej powieści, wydaje się bardzo dobrym pomysłem, bo grono wielbicieli autorki znacznie się powiększyło. Dorota ma wymarzoną pracę, jest zawodowym strażakiem. Jej dowó... Recenzja książki Pomóż mi kochać

Czy istnieje Reguła Przypadku, czy nauka ma szansę w zderzeniu z chciwością człowieka?

21.04.2022

Fabuła „Zderzacza” od razu zapowiadała się imponująco. Dawno nie miałam okazji czytać dobrej książki sensacyjnej polskiego autora. Czy udało się Joannie Łopusińskiej trafić w mój gust i uwielbienie dla tajnych agentów oraz wartkiej akcji? W największym ośrodku badań jądrowych ginie Noah Majewski. Ten fizyk polskiego pochodzenia pracował nad Reg... Recenzja książki Zderzacz

Wczoraj byłeś łowcą, a dziś już zwierzyną jesteś.

6.04.2022

Z niecierpliwością czekałam na drugi tom Zapomnianego, co rzadko się u mnie zdarza i to jeszcze tak przerażającego thrillera psychologicznego, jakim jest ta historia. Co zafundował nam tym razem autor i czy warto sięgnąć po kolejną cześć? Patryk Kamiński spędził dziesięć lat w zamknięciu przez okrutne zbrodnie Jędrka Sokołowskiego. Po uwolnieni... Recenzja książki W matni strachu

Spadek, który pachnie trupem.

31.03.2022

„Do zakopania jeden trup” to czwarty tom z serii „ z Trupem” Iwony Banach. To moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki i bardzo chciałam poznać humor, którym darzy czytelnika w swoich książkach. Emilia Gałązka czeka na koniec świata, ku jej niezadowoleniu nie przychodzi z żadnej strony. Za to dostaje niespodziewany spadek, pensjonat, ale b... Recenzja książki Do zakopania jeden trup

Subtelny romans w dolinie Narwi.

25.03.2022

Dla odmiany między kryminałem a thrillerem sięgam czasem po historie, gdzie akcja toczy się w poprzednim wieku. Bohaterowie bardzo podobni do nas mimo obyczajów, które w owym okresie obowiązują, ale rozterki miłosne są tak samo emocjonujące, jak i dziś. Nieprzeciętna uroda charakteryzuje hrabinę Aurelię Plater, co zwraca uwagę wszystkich mężczy... Recenzja książki Zakochana hrabina

Jeżeli trzy kobiety prowadzą śledztwo, morderca musi być bez szans.

16.03.2022

Styl pisania autorki, poznałam przy okazji czytania W jak morderstwo. Książka mnie zachwyciła. Czy najnowsza propozycja również trafi w mój gust? Chętnie sprawdzę. Gaja odkrywa, że zdradza ją mąż. Po burzliwej konfrontacji zaczyna układać sobie życie na nowo. Z powodu braku pracy, zakłada agencje detektywistyczną Czajka. Pomagają jej przyjaciół... Recenzja książki Pies ogrodnika

Nieważne, ile masz dni przed sobą ważne, jak je wykorzystasz.

7.03.2022

Wiele razy zastanawiałam się, co bym zrobiła, gdybym wiedziała, że moje życie dobiega końca. Filmy już oglądałam, gdzie ten trudny temat stanowił trzon fabuły. A tu mam przed sobą książkę i może gotową odpowiedź na moje dywagacje, ale już po kilku stronach wiedziałam, że wnioski muszę wyciągnąć sama. Pielęgniarka Jill Cooper pracuje na oddziale... Recenzja książki Jeszcze jeden dzień

Silna kobieta, nawet w piekle odnajdzie wiarę.

1.03.2022

Istnieją książki na mojej półce, które muszą poczekać na swoją kolej, nie dlatego, że nie chce ich czytać, a dlatego, że w danym momencie nie czuje się na siłach, by zagłębić się w emocjonalną fabułę. Anioł życia to właśnie jedna z tych książek, wydaje się, że jestem gotowa, ale czy można w ogóle być przygotowanym na takie okrucieństwo? Stanisł... Recenzja książki Anioł życia z Auschwitz

Przyjaźń, a bolesna zdrada z tajemniczą Afryką w tle.

14.02.2022

Do książki przyciągnął mnie kraj o odmiennej kulturze i zapowiedź rodzinnych losów. Liczyłam na ciepłą lekturę, a to, że autorka wychowywała się w Ghanie i mieszka w RPA, to tylko dodatkowy atut, bo jej doświadczenie nie tylko literackie, ale i osobiste zostało wyryte na kartach tej książki. W rodzinnym domu Jen nie słychać śmiechów ani atmosfe... Recenzja książki Pokrewne dusze

Przeszłość powraca, niczym bumerang, nie daje się wyrzucić w dal.

7.02.2022

To już drugie spotkanie z autorem Tomaszem Brewczyńskim. Zaczęłam jakby od drugiej części „Retorsji”, a teraz w ręce mam „Implikację”. Bardzo przypadła mi do gustu, pomimo że główni bohaterowie się powtarzają, to każda z tych książek tworzy oddzielną historię, którą można czytać samodzielnie. Jan Poniatowski, bankowiec znajduje na ulicy nagą zm... Recenzja książki Implikacja

Tajemnicze zaginięcia, miłość i przeczucie, które może ratować życie.

31.01.2022

Bardzo chciałam przeczytać jedną z książek Ludki Skrzydlewskiej, bo wiele dobrych opinii słyszałam o twórczości autorki. Zwykły romans to nie dla mnie, dlatego zdecydowałam się na najnowszą książkę, która ma być połączeniem mrocznego thrillera i gorącego romansu, a jak było? Roxanne Sherwood dziennikarka śledcza z Nowego Jorku naraziła się wyso... Recenzja książki Przeczucie

Siła kobiet w starciu z wojenną codziennością z pięknym Paryżem w tle.

25.01.2022

To już trzecia książka z wojną w tle Kristy Cambron, którą mam w rękach. Autorka zachwyciła mnie powieścią „Motyl i skrzypce” i od tej pory wyczekuję jej kolejnych publikacji. Sandrine Paquet była szczęśliwą mężatką i matką nim wybuchła wojna. Jej mąż wcielił się w szeregi armii, by bronić kraju. Ona z polecenia nazistów kataloguje kradzione dz... Recenzja książki Dziewczyna z Paryża

Gdy instynkty zwierzęce biorą górę, a z człowieka wychodzi bestia.

3.01.2022

To już moje kolejne spotkanie z autorem, dlatego świadomie sięgnęła po tę książkę. Nie gustuję w mrocznych scenach, ale spodziewałam się dobrej, wciągającej fabuły i nie zawiodłam się. Patryk i Jędrek podróżują po Polsce, szukając okazji do zabawy z młodymi dziewczętami. Ich Łowy, tak nazywają te eskapady, dostarczają im emocji i doznań seksual... Recenzja książki Zapomniany

Nic nie jest takie, jak się wydaje.

20.12.2021

Zaskakujące to moje pierwsze spotkanie z twórczością Nadii Szagdaj. Wrocławianka, autorka świetnych książek, nominowanych do wielu nagród literackich dostarczyła mi sporo emocji. Kaja poznaje przez aplikacje randkową Daniela z Opola. Po raz pierwszy spotykają się w realu. Niestety plany dziewczyny o namiętnych chwilach w ramionach mężczyzny, ni... Recenzja książki Likwidacja

Zło kiełkuje od najmłodszych lat, by rozwinąć się w dorosłym życiu.

2.12.2021

Mam przed sobą kolejną część kryminalnych przygód bankowca Jana Poniatowskiego. Mimo że bałam się krwawych scen, bo okładka to sugeruje, dostałam satysfakcjonującą lekturę, która ukazuje różnorodność emocji w człowieku, źle potraktowanym przez życie. Jan Poniatowski i jego przyjaciółka Anna Sass znajdują zwłoki młodego mężczyzny dobrze im znane... Recenzja książki Retorsja

Tajemnicze zaginięcie, zjawa znad jeziora, miasteczko Pełnia, zaskakuje.

17.11.2021

Kryminał na jesienny wieczór, dlaczego nie, a jeżeli jeszcze taki, że chłonie się go bez opamiętania, to tym bardziej polecam. Małgorzata Rogala, zapisałam to nazwisko, bo po tej lekturze jestem już pewna, że sięgnę po kolejne książki autorki. Podkomisarz Monika Gniewosz przeprowadziła się z Warszawy do małego miasteczka Pełnia, gdzie życie pły... Recenzja książki Milcząc jak grób

Kalendarz, który wyznaczył drogę do szczęścia.

10.11.2021

Czy zdarza się Wam kłaść spać z poczuciem, że Wasze życie nie jest takie, o jakim marzyliście? Jaki sposób znalazła bohaterka „Czerwonego kalendarza”, by zaliczyć każdy dzień do tych szczęśliwych i czy to w ogóle możliwe? Amelia codziennie wieczorem zaznacza w kalendarzu na czerwono dni, gdy była nieszczęśliwa. Po kilku miesiącach okazuje się, ... Recenzja książki Czerwony kalendarz

Rodzinna tajemnica i miłość w czasach, gdy walka o przetrwanie jest najważniejsza.

4.11.2021

Agnieszka Janiszewska, wraz z rodziną Leszczyńskich zabiera nas w podróż z historią w tle. Jako pasjonatka oraz nauczycielka historii, doskonale przedstawia rzeczywistość Polaków w okresie międzywojennym. Warszawa 1921 r. Hrabina Stefania Leszczyńska aranżuje synowi Ksaweremu małżeństwo, które wprowadzi go do odpowiedniego towarzystwa i ułatwi ... Recenzja książki Podróż do Carcassonne

Morderstwo z historią i polityką w tle.

20.10.2021

Autor zabiera nas ponad siedemdziesiąt lat wstecz, by pokazać życie ludzi, ich poglądy oraz scenę polityczną w Polsce i na świecie. To trzecia część z prokuratorem Karskim i mimo że nie czytałam poprzednich, zupełnie tego nie odczułam, co świadczy o dobrze skrojonej fabule. Jest rok 1930. Zygmunt Korniłowski członek BBWR, biznesmen, hotelarz ur... Recenzja książki Dom pod Czerwonym Dębem

Morderstwo, tajemnica sprzed lat i pozornie nudne życie pani weterynarz.

8.10.2021

Na książkę zaczęłam zerkać, gdy pojawiły się wzmianki o ekranizacji powieści. Filmu nie oglądałam, wolałam sięgnąć do źródła i bez zaskoczenia się nie obyło. Magda to pani weterynarz, która swoją karierę odłożyła ze względu na dzieci i od tego czasu spełnia się, jako tradycyjna kura domowa. Pewne fakty sprawiają, że zaczyna podejrzewać męża o z... Recenzja książki W jak morderstwo

Czy brzemię, które nosimy po rodzicach będzie z nami do końca życia?

23.08.2021

Czy zastanawialiście się kiedyś, kim bylibyśmy, gdyby wychowywali nas inni rodzice? Jak potoczyłyby się nasze losy? Po tej lekturze ta refleksja sama się nasuwa. Dominik wraz z ojcem są płatnymi zabójcami. Ich dobre przygotowanie do każdej akcji sprawia, że są nieuchwytni. Dostają kolejne zlecenie. Komuś przeszkadza czteroosobowa rodzina Grabow... Recenzja książki Dziedzictwo zbrodni

Czy akceptacja osób nie w pełni sprawnych, to norma?

3.08.2021

Różnimy się od siebie wzrostem, kolorem włosów, sposobem mówienia, a co, jeśli ktoś wyróżnia się bardziej i nie wpisuje się w przyjęte kanony urody, ogólne zachowania, gdy jego inność wywołana jest chorobą, z którą boryka się na co dzień. Czy społeczeństwo jest gotowe, by zaakceptować i z niewymuszoną naturalnością traktować wszystkich jednakowo? ... Recenzja książki Za ścianą ciszy

Wiesz z kim mieszkasz, a może tylko tak ci się wydaje?

28.07.2021

Wydaje ci się, że znasz osobę, z którą mieszkasz, twoje życie jest stabilne i poukładane? A może warto przejrzeć wiadomości, jakie dostaje partner, by odkryć, że twój spokój jest tylko pozorny. To moje pierwsze spotkanie z twórczością autora, którego książki w Polsce sprzedają się w milionach egzemplarzy. Nie miałam żadnego wyobrażenia, co mnie... Recenzja książki Wybaczam Ci

Miłość, która zgasła, ale los dał jej jeszcze jedną szansę.

6.07.2021

Każdy ma jakąś przeszłość, ale nie wszyscy zamknęli ją za sobą i żyją teraźniejszością. To kim jesteśmy obecnie, zawdzięczamy naszym decyzjom sprzed lat. Karolina ma pracę, w której się spełnia i stabilne, poukładane życie. Silna i niezależna kobieta pewnego dnia spóźnia się na spotkanie z Jackiem Stowie, który przyleciał z Londynu, by przeprow... Recenzja książki Każde twoje słowo

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl