Avatar @kuklinska.joanna

Jeszcze tylko jeden rozdział lub dwa

@kuklinska.joanna
7 obserwujących. 13 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 miesięcy. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.
kuklinska.joanna
Napisz wiadomość
Obserwuj
7 obserwujących.
13 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 miesięcy. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.

Recenzje książek

61 recenzji, w tym 2 recenzje wyróżnione przez redakcję

Klara

8.12.2022

Książki z historią w tle od zawsze przyciągały moją uwagę. Lubię czytać o czasach współczesnych przeplatanych wspomnieniami starszych ludzi. Oni tak dużo przeżyli i mają tyle do opowiedzenia. Nie zawsze chętnie dzielą się swoimi wspomnieniami, ale jak już zaczną snuć opowieści swojego życia, to człowiek czuje się tak, jakby przeniósł się do dawnyc... Recenzja książki Dziewczyna z portretu

Zniknięcie

6.12.2022

Jak myślicie, czy każdy dom skrywa jakąś tajemnicę? Mnie się wydaje, że tak. Niby to tylko mury, ale nie jedno widziały i nie jedno słyszały. Z pozoru miły dom. Ładny samochód. Markowe ubrania. Ale nigdy nie wiadomo co się dzieje w środku. Jakie macie wspomnienia związane z miejscowością, w której dorastaliście, chodziliście do szkoły? Utrzymujeci... Recenzja książki Zniknięcie Annie Thorne

Anyway

2.12.2022

Lubicie czytać książki Pauliny Świst? Ja uwielbiam, dla mnie to odskocznia od codziennych trosk, odpowiednia dawka humoru i świat od razu staje się piękniejszy. W dobrym momencie najnowsza książka Pauliny "Anyway" trafiła w moje ręce. Czegoś takiego właśnie teraz potrzebowałam, żeby chociaż na chwile poprawić sobie humor. Bardzo byłam ciekawa, jak... Recenzja książki Anyway

Dom

23.11.2022

Dom. Któż z nas nie marzył o przytulnym domku z ogrodem? Kiedy jesteśmy młodzi, chcemy jak najszybciej wyrwać się z domu rodzinnego. Bo przecież bycie dorosłym jest cool. Z czasem uświadamiamy sobie, że dom to wyjątkowe i magiczne miejsce, do którego zawsze chętnie wracamy i które zajmuje w naszych wspomnieniach szczególną pozycję. Często kojarzy ... Recenzja książki Dom na przełęczy

Marzenia

21.11.2022

Jak myślicie kiedy jest najlepszy czas na miłość? Nie ma znaczenia wiek ani pozycja społeczna. Nawet i godzina - standardowy czas pracy w takim klimacie przestaje odgrywać jakąkolwiek rolę. W końcu najlepszy czas na miłość nie zależy od pory roku, dnia ani zawodu... Czy można czekać na lepsze czasy? A skąd pewność, że w ogóle nadejdą? (…) nie ... Recenzja książki Marzenia na rozdrożu

Zło

21.11.2022

Marzyła Wam się kiedyś podróż dookoła świata lub po Europie z plecakiem i aparatem w ręku? Taki typowy spontan?Na stopa, samochodem, pociągiem? Mamy takie czasy, że w środkach lokomocji możemy przebierać do woli. Oczywiście wszystko zależy od zasobności naszego portfela. Taka wycieczka fajna rzecz, można pozwiedzać, poodpoczywać, porobić zdjęcia i... Recenzja książki Zło pójdzie za tobą

Praga

17.11.2022

W ciągu swojego życia człowiek kilkakrotnie zmienia miejsce zamieszkania. Najpierw mieszka w domu rodzinnym, w którym się wychowuje, później sam zakłada rodzinę i się przeprowadza. Dom rodzinny i wspomnienia z nim związane pozostają z nami na zawsze. Na myśl o domu czujemy sentyment i nutkę nostalgii. A jak to jest u Was? Jak często odwiedzacie do... Recenzja książki Bez odpowiedzi

Oddaj to nocy

15.11.2022

Wakacje na wsi czy w mieście? Gdzie lubiliście spędzać? A może u babci i dziadka? Ja od zawsze mieszkam na wsi. Dziadkowie ze strony Mamy mieszkali niedaleko, a rodzice mojego Taty w mieście. Najlepsze wakacje spędzałam u chrzestnych na gospodarstwie. Do dziś miło wspominam i czuje sentyment. "ODDAJ TO NOCY UKRYJ PRZED DNIEM. CO GORSZY OCZY,... Recenzja książki Oddaj to nocy

Zapach kadzidła

14.11.2022

Zastanawialiście się nad tym czym jest perfekcjonizm? To styl funkcjonowania, który można określić jako dążenie do realizowania nierealistycznych, skrajnie wysokich wymagań wobec siebie lub otoczenia. Niepowodzenie może prowadzić do obniżenia poczucia własnej wartości. Jak myślicie, czy warto dążyć do perfekcjonizmu za wszelką cenę? "Zapach ka... Recenzja książki Zapach kadzidła

Strażniczka wspomnień

10.11.2022

Ktoś ma ochotę na naleśniki? Pewnie lubicie takie z dżemem albo z Nutellą? A co powiecie na naleśniki z trawy i mielonej kory dębów? Spokojnie to nie będzie recenzja książki kucharskiej. Kolejna książka z historią w tle za mną. I cóż ja mogę napisać? Ja od początku wiedziałam, że nie będzie łatwo ją czytać. A teraz siedzę i zastanawiam się co o n... Recenzja książki Strażniczka wspomnień

Zasada wzajemności

WYBÓR REDAKCJI
7.11.2022

"Sprawiedliwość jest wtedy, gdy ktoś cierpi? Tylko czy na pewno? Czy zawsze daje to ukojenie?" Taka dedykacja od autorki bardzo mnie zaintrygowała i nie pozwoliłam książce zbyt długo czekać. Zasada wzajemności wiecie, co oznacza? Tak w skrócie to należy odwzajemniać się osobie, która coś dla nas zrobiła. Brzmi logicznie prawda? Każdy dobrze wychow... Recenzja książki Zasada wzajemności

Niekochane

WYBÓR REDAKCJI
31.10.2022

W jaki sposób tak naprawdę relacja matki z dzieckiem wpływa na nasze dalsze życie? Czy relacja ta faktycznie jest tak ważna i ma tak duży wpływ na to, jakimi ludźmi się stajemy? Powszechnie panuje wyobrażenie, że matka całkowicie oddaje się swoim dzieciom. Jednak większość matek nie może spełnić tego oczekiwania, ponieważ jest ono wyidealizowane i... Recenzja książki Niekochane

Więzy krwi

26.10.2022

Lubicie sport? Uprawiacie? Jeżeli tak to jaki? Czy może wolicie kibicować przed telewizorem? Ja od kilku lat uprawiam Nordic Walking. Od czasu do czasu biorę udział w zawodach. Lubię ten dreszczyk adrenaliny, świetną zabawę i współzawodnictwo. Fajnie spotkać ludzi pozytywnie zakręconych. Jak myślicie, co może być najgorsze dla sportowca? To, że ni... Recenzja książki Więzy krwi

Wybór matki

25.10.2022

Rok 1946 - drugi rok pokoju, ale także niepokoju o losy Polski. Ludzie powinni się cieszyć, wojna się skończyła. Nadszedł upragniony pokój, ale czy aby na pewno? UB nadal działa, śledztwa, które prowadzi, mają brutalny charakter. Podczas przesłuchań żołnierzy KWP bito aż do utraty przytomności, nie wydawano im pożywienia, nie mieli dostępu ... Recenzja książki Wybór matki

Sekrety, kłamstwa i niedomówienia

24.10.2022

Warszawa rok 1933. Profesor Alojzy Dyszkiewicz żeni się z Felicją. Obydwoje po przejściach, on wdowiec, ona zdradzona przez narzeczonego. Fela rodzi syna i całkowicie się jemu poświęca. Profesor zostaje zepchnięty na dalszy tor. Nie czuje się w tym związku szczęśliwy. Alojzy zaczyna się zastanawiać czy Felicja w ogóle go kocha? Czy może wys... Recenzja książki Sekret profesora

Johnny, Jan, Janek...

19.10.2022

Ksiądz Jan Kaczkowski całe życie miał pod górkę. Poświęcił swoje życie służbie Bogu oraz osobom chorym i umierającym. Poszedł tam, dokąd nikt nie chciał chodzić. Niedowidzący, kulawy tak był postrzegany zarówno przez swoich zwierzchników jak i innych ludzi. Nigdzie go nie zapraszano. Uparcie wychodził przed szereg. Był bezpośredni, co myślał, to m... Recenzja książki Johnny. Powieść o księdzu Janie Kaczkowskim

Lustrzana kraina

17.10.2022

Pamiętacie ulubione zabawy z dzieciństwa? Berek, chowanego, zabawy w dom, w sklep? Bajki pobudzają dziecięcą wyobraźnię i dzieci wymyślają ciekawe zabawy. Myślę, że dom, w którym dorastamy, również ma wpływ na zabawy dzieci, bo jeżeli czegoś dziecku w tym domu brakuje, to może to wymyślić. Wszystko jest w głowie. "Ty nie zostawisz mnie, a ja c... Recenzja książki Lustrzana kraina

Wyrównane rachunki

12.10.2022

Lubicie czytać serie książkowe czy wolicie historie zawarte w jednej książce? Jeżeli o mnie chodzi, to jednak wolę pojedyncze książki. Owszem serie są fajne pod warunkiem, że na każdą kolejną część nie trzeba zbyt długo czekać. W zeszłym roku stałam się szczęśliwą posiadaczką serii "Kobiety z odzysku" w moje ręce trafiły od razu 3 części, które po... Recenzja książki Wyrównane rachunki

Pomiędzy kłamstwami

10.10.2022

"Miłość ci wszystko wybaczy Smutek zamieni ci w śmiech Miłość tak pięknie tłumaczy Zdradę i kłamstwo, i grzech..." Te słowa Juliana Tuwima zna chyba każdy z nas. A ile w nich prawdy? I czy rzeczywiście wystarczy kochać, by wybaczać? Wybaczyć nie jest łatwo. Tym bardziej że czasu nie da się cofnąć. I mimo że zostaliśmy skrzywdzeni w przeszło... Recenzja książki Pomiędzy kłamstwami

Kobieta...

6.10.2022

"W nowym miejscu możesz wybrać , komu opowiedzieć swoją historię, zamiast być "tą kobietą, która..." Coraz częściej odnoszę wrażenie,że nasze życie jest na pokaz. Dobry obiad bez fotki na Instagramie nie ma sensu. Patrząc na to co , kto i kiedy udostępnia w sieci, można stwierdzić, że opanował nas przymus dzielenia się swoim życiem. Kiedyś umieli... Recenzja książki Kobieta, którą byłam

Usta rzeźbiarki

6.10.2022

"Usta rzeźbiarki" to opowieść o artystce, o Alinie bez sztuki i Alinie ze sztuką. "Alina Szapocznikow - Ala, Alena, Alina, dziewczyna o wielu twarzach i wielu historiach. I wielu ustach". Pabianice to tutaj poznajemy dom rodzinny Aliny. Ma starszego brata Mirosława, Jakub jej ojciec jest dentystą, mama Ryfka jest pediatrą. W tym domu ceniło się ... Recenzja książki Usta rzeźbiarki

Chłopiec bez nazwiska

6.10.2022

"Chłopiec bez nazwiska" to kolejny polski debiut. Rewelacyjne opinie które o niej czytałam nie pozostawiły mi złudzeń, że to będzie książka dla mnie. Dwie kobiety zakochane w tym samym mężczyźnie - co z tego wyniknie? Magda i Daria to siostry które bardzo wcześnie straciły rodziców. Magda z racji tego ,że starsza postanowiła zająć się siostrą i s... Recenzja książki Chłopiec bez nazwiska

Pomruk

6.10.2022

Michał Śmielak to autor którego książki mogę brać i czytać w ciemno. Do kolekcji brakuje mi już tylko Inkwizytora ale to kwestia czasu. "Pomruk" tutaj pierwsze skrzypce zagrała okładka i tajemniczy tytuł. Pan Michał Śmielak postanowił tak nazwać małą miejscowość w Bieszczadach oprócz tego pomruk to również głuchy, niski dźwięk wydawany czasami prz... Recenzja książki Pomruk

Dziewczynka...

6.10.2022

Dzieci są obserwatorami. Ich postrzeganie jest bardziej złożone, cieszą się z drobnych rzeczy, które dla dorosłych pozbawionych filtrów dzieciństwa bywają niewidzialne. Kim jesteśmy w ich oczach? Z perspektywy dziecka dorosły jawi się jako ten, który może wszystko. To on ochrania, czuwa i zapewnia bezpieczeństwo. Dorosły jest wyrocznią i przewodni... Recenzja książki Dziewczynka, która widziała zbyt wiele

Życie...

6.10.2022

Stale czegoś szukasz – w stercie papierów na biurku, w torebce. Masz mnóstwo niezałatwionych spraw. Czasem czujesz, że nie panujesz nad własnym życiem. Jak sobie z tym poradzić? Życie w nieładzie nie jest wyłącznie specjalnością osób leniwych. Utrzymanie porządku to umiejętność – trzeba się jej nauczyć i ją polubić. Czasami nie wiadomo co lepsze b... Recenzja książki Życie nie lubi porządku

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl