Avatar @markietanka

Anna Ciesielska

@markietanka
2 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
2 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

201 recenzji

Niesamowita przędza życia

12.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ależ się zaczytałam! Pochłonęła mnie ta książka :) Jeśli lubicie fantastykę młodzieżową i katastroficzne wizje świata , podobały Wam się "Igrzyska śmierci" - to ta książka podbije wasze serca! Jest bardzo oryginalna, a przy tym lekka i barwna. ..." U Prząśniczki siedzą jak anioł dzieweczki, przędą sobie, przędą jedwabne niteczki" .... Słowa "Kraj... {} Recenzja książki Przędza

Doskonała intryga

18.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z twórczością Glenna Meade’a spotykam się po raz pierwszy i nie ukrywam, że jestem pod wielkim wrażeniem. Ostatnio z takimi wypiekami na twarzy i ciekawością czytałam „Kod da Vinci” Dana Browna – tutaj czekały mnie podobne wrażenia. „Drugi Mesjasz” to doskonała powieść sensacyjno – przygodowa, żeby nie powiedzieć thriller przygodowy, napisana z p... {} Recenzja książki Drugi Mesjasz

Zaradna

11.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To nie jest moje pierwsze spotkanie z twórczością pani Kępińskiej, swego czasu z przyjemnością przeczytałam "Sielsko i diabelsko". Tym razem nie specjalnie podoba mi się okładka, która kojarzy mi się z PRL-em - choć trzeba przyznać, że świetnie zgrywa się z treścią książki. "Zaradna" to bardzo specyficzna książka. Z jednej strony, Autorka prezentu... {} Recenzja książki Zaradna

Sen

18.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po „Sen” sięgnęłam zupełnie przypadkowo, okazało się że ta mała, niepozorna książeczka jest bardzo oryginalna. Opowiada bardzo realnie o zdolnościach parapsychologicznych, nie ma w niej jednak powszechnie panującego ostatnio w literaturze wątku wampirzo - wilkołaczego. Jest za to zupełnie niepozorna dziewczyna, Janie, która uczestniczy w snach inn... {} Recenzja książki Sen

Mądra i ciepła

17.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Początek zaczyna się zwyczajnie, wręcz banalnie, matka i córka, Dorota i Jagoda spotykają się u cioci-babci Ireny, wezwane w pilnej sprawie. W nocy, we własnym łóżku, zmarł dziadek Felek, mąż Ireny, i trzeba zająć się formalnościami i pogrzebem. Irena jest opanowana, ale też ciężko jej zebrać się „do kupy”. Prym wiedzie Jagoda, dla pani manager for... {} Recenzja książki Irena

Najlepsze jest najbliżej

15.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z panią Małgorzatą Kursą zetknęłam się przy książce "Teściową oddam od zaraz" i bardzo polubiłam jej styl pisania - dowcipny i lekki. Ostatnio przypadkowo wyjęłam z półki, zakopaną z tyłu (nie wiem czemu...) książkę "Najlepsze jest najbliżej" i jak zaczęłam ją czytać przy regale - i tak chodziłam z książką po domu , póki jej nie skończyłam :) Okaza... {} Recenzja książki Najlepsze jest najbliżej

Eutanazja - tak czy nie?

5.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Niedoskonałe zakończenie" to wzruszająca, ale i kontrowersyjna książka napisana na faktach, poruszająca temat eutanazji. Przygnębiła mnie, ale również pozwoliła spojrzeć na temat z punktu widzenia różnych osób - matki, która zdecydowała się zakończyć swoje życie, córek - które mają wielki dylemat jak zaakceptować taką decyzję, osób ze Stowarzyszen... {} Recenzja książki Niedoskonałe zakończenie. Odejść na "własnych zasadach"

Wyrok

29.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Polski autor w Czarnej Serii? No, no! To dopiero nobilitacja - a po przeczytaniu stwierdzam, że w pełni zasłużona! Muszę przyznać, że nie czytałam jeszcze tak świetnego, polskiego thrillera - chylę czoła przed Autorem i ruszam na poszukiwania innych jego tytułów. Najlepsza referencja dla tej książki to umieszczone na wstępie opinie pochodzące z Was... {} Recenzja książki Wyrok

Rose de Volska

25.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jestem oddaną i wierną czytelniczką książek pani Gutowskiej-Adamczyk po lekturze trylogii "Cukiernia Pod Amorem". Kiedy przeczytałam w zapowiedziach, że "Róża z Wolskich" jest kontynuacją opowieści o losach bohaterów poznanych w "Cukierni...", czym prędzej zaopatrzyłam się w tę książkę. I tym razem Autorka podbiła moje serce i stworzyła barwną, wie... {} Recenzja książki Podróż do miasta świateł. Róża z Wolskich

Rozdarta

17.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy, jakiś czas temu, zachwycałam się pierwszym tomem trylogii Trylle - Zamieniona, wspominałam o fenomenie bardzo młodej pisarki, jaką jest Amanda Hocking. Ta młoda, dwudziestokulkuletnia dziewczyna, wykorzystała moc internetu i sama zaczęła sprzedawać swoje powieści jako e-booki - sprawdziła się jako pisarz, i jako wydawca. Sprzedała ponad 1.0... {} Recenzja książki Rozdarta

Zwykłe zycie...

15.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dorota Sumińska jest weterynarzem i psychologiem zwierzęcym, a także pisarką i dziennikarką. Napisała wiele książek o zwierzętach - kocha je i rozumie, i tę miłość do zwierząt "czuć" w książce "Zwykłe niezwykłe życie". Jest to saga rodzinna opowiadająca o meandrach ludzkich losów, pełna zwierząt i pełna uczuć. Historia opowiada o losach wielopokol... {} Recenzja książki Zwykłe niezwykłe życie

Inkwizytor

5.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Inkwizytor" to jedna z najlepszych książek sensacyjnych, jakie w ostatnim czasie czytałam. Doskonały język, świetnie skonstruowana akcja i niebanalny pomysł na fabułę. Opowieść jest niezwykle sugestywna i dopracowana w szczegółach, tak że podczas lektury na rekach niejednokrotnie pojawiała mi się "gęsia skórka". Opowieść rozpoczyna się sceną prze... {} Recenzja książki Inkwizytor

Gdzie kończy się rzeczywistość, a zaczyna.....

28.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Kobieta z Piątej Dzielnicy" to błyskotliwe połączenie thrillera, romansu i wątku fantastycznego (parapsychologicznego). Opowieść wciągnęła mnie i pochłonęłam ją w 2 wieczory, choć do cienkich nie należy. Powieść jest świetnie napisana, zaskakująca i niezwykle intrygująca. Harry Ricks to mężczyzna mocno poharatany przez życie. W jednym momencie zo... {} Recenzja książki Kobieta z piątej dzielnicy

Lekcja tańca

17.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pokochałam sposób pisania pani Krenz po przeczytaniu powieści "W ogrodzie Mirandy" - ta książka zachwyciła mnie. Po lekturze "Lekcji tańca" czuję niedosyt, jestem rozbita i pełna refleksji. To bardzo mądra i skłaniająca do przemyśleń książka o życiu, a właściwie o jego priorytetach, pomimo, że opowiada o tańcu i o sztuce. W powieści "Lekcja tańca"... {} Recenzja książki Lekcja tańca

Drugie spojrzenie

12.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jodi Picoult należy do grona moich ulubionych pisarek. Może nie pisze równo, bo ma lepsze i gorsze książki, jednak sięgam po każdą, która wpadnie w moje ręce. Jedne budzą większy zachwyt, inne mniejszy. Ważne jest to, jak pisze Picoult. Potrafi stworzyć fantastyczny klimat w swoich powieściach i nie boi się poruszać trudnych tematów i kwestii. Twor... {} Recenzja książki Drugie spojrzenie

Niesamowita!

27.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie oczekiwałam takiego efektu! Jestem pod wielkim wrażeniem niesamowitego klimatu, jaki stworzyła Autorka - książka mnie rozwaliła - naprawdę się bałam! Zawsze na szczycie moich ulubieńców piszących straszne książki był Graham Masterton i Jack Ketchum, teraz pomiędzy nimi ustawiam Yrsę. Dawno nie czytałam tak dobrego horroru. Przechodziły mnie cia... {} Recenzja książki Pamiętam Cię

Domek pod Lipami

13.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Dworek Pod Lipami” to pierwsza książka Anny J. Szepielak, która trafiła w moje ręce – i nie powiem, jestem pod wrażeniem. Autorka bardzo zwinnie połączyła czasy realne z opowieścią dziejącą się w XIXw., a bohaterki więcej łączy niż dzieli. Gabrysia jest pisarką, ma lat 30+, mieszka na wsi ze swoim drugim mężem, Markiem, jego dziećmi, gospodynią ... {} Recenzja książki Dworek pod Lipami

I znowu w Malowniczym

9.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na kolejną powieść Magdaleny Kordel czekałam z wielką niecierpliwością. Czuję się emocjonalnie związana z mieszkańcami Malowniczego, po lekturze poprzednich powieści Autorki. Darzę wielką sympatią niezwykle klimatyczne miejsce zainspirowane polskimi górami i niezwykłych ludzi, którzy tam mieszkają. A główna bohaterka Maja, jest jedną z moich ulubio... {} Recenzja książki Wino z Malwiną

Zosia Knyszewska - c.d

3.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niedawno czytałam I tom opowieści o Zosi Knyszewskiej , "Tryb warunkowy" (recenzja tutaj) - bardzo mi się podobała - tym chętniej sięgnęłam po kolejny tom. Książki są wznowieniami, ale na uwagę zasługuje piękne wydanie. Brawa dla grafika za przyciągające wzrok i bardzo spójne okładki - aż przyjemnie się na nie patrzy, jak stoją na półce. Wiem, że ... {} Recenzja książki Deklinacja męska/żeńska

Marinina

31.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Patrząc na fakt, że spędzam ostatnio 2 godziny dziennie na dojazdach z nowego domu do pracy - słucham audiobooków. Jakiś czas temu wpadł w moje ręce dysk CD z powieścią Aleksandry Marininy "Za wszystko trzeba płacić" - zaczęłam go słuchać i jakoś zapomniałam o nim. Teraz znów go wyjęłam i uprzyjemniał mi drogę :) "Za wszystko trzeba płacić" to świ... {} Recenzja książki Za wszystko trzeba płacić

Adela

30.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Katarzyna Michalak to jedna z moich ulubionych, polskich pisarek. Bardzo pracowita, niezwykle sympatyczna i otwarta osoba. Niektórzy twierdzą, że pisze książki dla kur domowych - jednak ja lubię jej piękne, jak z życia wzięte opowieści. Są niezwykle klimatyczne i wzruszające. Sięgając po książkę oczekuję emocji, uczuć - w jej książkach zawsze je zn... {} Recenzja książki Sklepik z niespodzianką. Adela

Opowieści polskiej sprzątaczki

18.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sięgnęłam po książkę Justyny Polanskiej z ciekawości - bardzo odbiega od książek, które zwykle wybieram. Jakiś czas temu oglądałam w TV program o różnych zawodach, gdzie stewardesy, sprzątaczki czy opiekunki do dzieci opowiadali anegdoty związane z ich pracą, czasem włos się jeżył na głowie. Ta książka jest podobna stylistycznie, może mniej złośliw... {} Recenzja książki Pod niemieckimi łóżkami. Zapiski polskiej sprzątaczki

Ucieczka z prowincji

17.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z twórczością pani Zyskowskiej-Ignaciak wcześniej nie miałam do czynienia, ale zachęcił mnie opis na okładce. "Wszyscy marzą o przeprowadzce na prowincję" - tak czytamy, a ja właśnie teraz wcielam to w życie. Z dużego miasta przenoszę się na wieś, za płotem mam kury i wolierę z papugami. A książkę czytam pomiędzy pakowaniem i rozpakowywaniem :) W... {} Recenzja książki Ucieczka znad rozlewiska

Wędrówka Marty

16.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Maureen Lee oczarowała mnie stylem i klimatem pisania podczas lektury "Wrześniowych dziewczynek" i to pozytywne uczucie pozostało podczas czytania "Wędrówki Marty". Już się cieszę, że na mojej półce stoi kolejna książka tej autorki - "Matka Pearl". Zarówno akcja "Wrześniowych dziewczynek", jak i "Wędrówki Marty", dzieje się w czasach wojny. "Wędró... {} Recenzja książki Wędrówka Marty

Farciara

12.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dorota Wachnicka, autorka książki, jest psychologiem i wcześniej zajmowała się terapią rodzinną. Dla pisania zrezygnowała z zawodu - "Farciara" to jej debiut pisarski. To typowo wakacyjna lektura, odprężająca, nie wymagająca skupienia, lekka, taka na jedno popołudnie. "Farciara" opowiada historię młodej, ambitnej prawniczki, Natalii. Dziewczyna p... {} Recenzja książki Farciara

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe