Avatar @miedzytytulami

Między tytułami

@miedzytytulami
14 obserwujących. 18 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj 12 dni temu.
{} miedzytytulami
{} Napisz wiadomość
14 obserwujących.
18 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj 12 dni temu.

Recenzje książek

42 recenzje, w tym 7 recenzji wyróżnionych przez redakcję

A niech to szlag! Czyli ile może zdziałać uparta bohaterka

20.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ciepła, urocza, na wskroś romantyczna. Te określenia pierwsze przychodzą mi na myśl po przeczytaniu książki Moniki Cieluch "A niech to szlag". Jednak niech nikt nie pomyśli, że jest to jakaś podrzędna, przesłodzona historia. Co to, to nie! Joanna po stracie pracy wyjeżdża do Londynu, gdzie ma zastąpić w opiece nad czteroletnią dziewczynką swoją s... {} Recenzja książki A niech to szlag!

Dysonans, który podświadomie gryzie

29.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mam takie poczucie, że zupełnie nie zrozumiałam co autor - Tomasz Ciechonowicz chciał tą książką osiągnąć. Rozumiem potrzebę metaforyzowania zjawisk, które w inny sposób nie mogą zostać przedstawione. Rozumiem potrzebę poruszania kontrowersyjnych (nadal żyjemy w kraju ogólnej nietolerancji) tematów. Nie rozumiem formy w jakiej została ta historia ... {} Recenzja książki Nowa Istota

Nowa jakość polskiego kryminału

{} WYBÓR REDAKCJI
19.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zresztą od samego początku, odkąd się to zaczęło, miał wrażenie, że przeniósł się do alternatywnej rzeczywistości, gdzie bogiem jest grafoman, tworzący fabuły na kolanie. Po przeczytaniu Trzydziestki można o Tomaszu Żaku powiedzieć wiele, ale na pewno nikt nie posądzi go o grafomanię. Trudno uwierzyć, że ten tytuł jest debiutem, takie rzeczy si... {} Recenzja książki Trzydziestka

Czarny Bałtyk - mistrzostwo polskiego kryminału

{} WYBÓR REDAKCJI
22.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dobry kryminał. Czyli jaki? . Wartość książki można przeliczyć na razy, kiedy autor wystrychnie czytelnika na dudka. Albo docenić ją w kontekście zawiłości i atrakcyjności fabuły. Patrząc pod kątem bohaterów, zwrócimy uwagę na ich spójność charakteru i adekwatność do historii w jakiej się poruszają. Kolejnym drogowskazem do znalezienia dobrej ksi... {} Recenzja książki Czarny Bałtyk

"Jutro nie mieści się w głowie" i trwa zdecydowanie za długo.

22.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Staję na balkonie. W tym samym miejscu pracuję, w tym samym miejscu przejmuję się. Dotąd nigdy nie przeszkadzały mi weekendy w czterech ścianach. Przecież jestem domatorem. Współczuję eksploratorom, latawcom, tym, których świerzbi i nosi. Ja nie wiem, jak wy dajecie radę." . Pandemia złapała nas w pół kroku. Zatrzymała niezależnie od statusu społ... {} Recenzja książki Jutro nie mieści się w głowie. Dzienniki pandemiczne

Na miłość nigdy nie jest za późno

29.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"To doświadczenie było nieprzyjemne. Moglibyśmy więc nie mówić już o traumatycznych sprawach, a zamiast tego wrócić do rozkoszowania się tym wieczorem?" Zaskakująca, wysublimowana, intrygująca, zachwycająca, zabawna. Taka jest zarówno historia, jak i główna bohaterka - Josie. Kristen Ashley zaskoczyła swoje czytelniczki, stworzyła powieść zupełni... {} Recenzja książki Żądanie miłości

Bajka, która może się spełnić

28.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pytanie pierwsze - która z Was uwielbiała historię Kopciuszka? Są tu takie? Pewnie tak. Pytanie drugie - która chciała być Kopciuszkiem? No tu już może pojawić się kilka głosów, że okej, ale po co te wredne siostry? Pytanie trzecie - czy aż tak nierealne historie są warte czytania? Teraz ja odpowiem - No przecież, że tak! . "Nieosiągalny" jest his... {} Recenzja książki Nieosiągalny

O miłości w dwóch aktach

20.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powrócił, więc go wywiało i tyle po tajemnicy. W tym konkretnym przypadku, tytuł odbiera nam odrobinę frajdy z czytania. Ale nie na tyle żeby przestać czytać. Już epilog określa nam ramy czasowe. Dziesięć lat. Tyle czasu zajmie bohaterom poukładanie swojego życia. Ale to czy im się uda czy nie... Dowiecie się w książce. Penelope Ward ja... {} Recenzja książki Dzień, w którym powrócił

Sztuka podglądania. W sypialni z artystami

17.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Każdej epoce - jej sztukę, a sztuce - jej wolność" Marta Motyl dała się poznać czytelnikom jako pisarka przekraczająca granice i nieznająca słowa tabu. Jej fabularne książki są nietuzinkowe, odważne i bezkompromisowe. Tym razem przedstawia inną formę - zbiór esejów o sztuce, która jest jej niewątpliwą pasją. Erotyzm w sztuce rozgrzewa ... {} Recenzja książki Sztuka podglądania

Święta pieprzem pachnące

16.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Odrobina słodyczy, szczypta dekadencji i cała garść pieprzu. Czyli o tym, że nie tylko grzeczne dziewczynki dostają prezenty. "Gorąca gwiazdka" jest antologią przekraczającą granice, ale nie te dobrego smaku. Dwanaście polskich autorek obnażyło kobiece pragnienia i nie pozostawiły ich samych sobie. Zaprzęgły do pracy elfy i jedna po drugiej ... {} Recenzja książki Gorąca gwiazdka

Wigilijna uczta

14.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

12 opowiadań, 12 autorów i 12 historii - czyli przepis na idealne - nieidealne święta od Wydawnictwa WAB. Każdy z nas inaczej podchodzi do świąt. Jedni celebrują z rozmachem, inni czekają kiedy tylko przeminą. Czyli mniej więcej tak, jak bohaterowie antologii "Wigilijne opowieści". I z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że każdy znajdzie tu ... {} Recenzja książki Wigilijne opowieści

Szybko i dobrze

14.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Precyzyjnie skonstruowana intryga kryminalna, wielowątkowe śledztwo i akcja, która ani na moment nie zwalnia tempa." Nie da się ukryć, że dokładnie to wszystko znajdziecie w książce Ryszarda Ćwirleja. Ponadto autor zafunduje Wam potężną dawkę humoru sytuacyjnego, ośmieszanie stereotypów i cudowną grę poznańską gwarą. Przyznaję bez bicia, P... {} Recenzja książki Szybki szmal

Gdybym nie był sobą, to kim?

14.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ja. Niezaprzeczalnie najważniejsza cząstka naszego życia. My sami, od których zależy wszystko i zarazem nic. Na nasze życie składają się chwile, spotkania, anegdoty, inni ludzie. I właśnie tym jest ta książka. Zbiorem opowiadań o wydawałoby się zwyczajnych sytuacjach w życiu pisarza, które jednak były na tyle istotne, by wspomnienie o nich przelać... {} Recenzja książki Pierwsza osoba liczby pojedynczej

Gdzie przebiega granica?

7.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Technologia nie jest zła ani dobra, ale nie jest też neutralna. Ja powiedziałabym, że przede wszystkim jest przerażająca, ale ja to ja, urodzona o kilkadziesiąt lat za późno fanka ołówka i kartki papieru. Technologia otacza nas wszędzie i nie mamy możliwości od niej uciec. Jedni bezrefleksyjnie się w niej zanurzają, inni walczą o każdą chwil... {} Recenzja książki Cień wysokiej przestrzeni

Cyberpunk - mocno i brutalnie

4.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cybernetyczny świat kusi i nęci. Tak to już jest, że człowiek fascynuje się tym, co tak na prawdę może go zniszczyć. Kochamy dystopijne obrazy, uwielbiamy się bać, a najbardziej prorokować najgorsze. Co ciekawe, pomimo że scenariusze kreślone przez fantastów zdają się coraz bardziej prawdopodobne, nie wyciągamy wniosków. Pędzimy bezrefleksyjnie w ... {} Recenzja książki Cyberpunk Girls. Opowiadania

Nawet diabeł może się nudzić

{} WYBÓR REDAKCJI
30.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wieczność może być bardzo uciążliwa, zwłaszcza wtedy, kiedy nic szczególnego się nie dzieje. Bo skoro wszyscy robią co do nich należy... Wieje nudą. A gdy jest za spokojnie? Diabeł znajdzie sobie zajęcie. Nawet jeżeli miałoby to być rozpętanie apokalipsy. Dziesięć lat po premierze pierwszego tomu serii, autorka powraca do anielsko-diabelskiego... {} Recenzja książki Ja, ocalona

Po piekle i niebie, przyszedł czas na Tartar

26.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ponoć miłość ogłupia. Patrząc na to co wyczynia w tej części Beleth. Zgadzam się w stu procentach! Zazdrość (lub chęć posiadania, jakby powiedział diabeł) jest motywem niezmiennym w całej serii. Fakt jest taki, że Wiktoria ginie kolejny raz, przez machlojki Beletha. A że tym razem przez przypadek? Zdarza się. I pewnie jakoś rozeszłoby się to... {} Recenzja książki Ja, Potępiona

Anioły też pokazują pazury

26.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

A gdyby tak móc zapomnieć o wszystkim, odzyskać życie i nie musieć obawiać się o przyszłość? Brzmi pięknie i to wszystko otrzymuje Wiktoria. Do czasu, bo Beleth tak łatwo nie odpuszcza... Niewątpliwą zaletą tej serii są diabelskie spiski. Nie wiadomo co jest prawdą, a co wyliczonym planem Azazela i Beletha. Bo to, że ci dwaj mają zawsze w za... {} Recenzja książki Ja, anielica

Diabelskie porachunki

23.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziesięć lat po premierze, w nowej szacie graficznej, dzięki uprzejmości Wydawnictwa WAB, chwyciłam za debiut wydawniczy Katarzyny Bereniki Miszczuk. Cieszę się, że dopiero teraz, bo nie muszę czekać dziesięciu lat na premierę ostatniej części tego diabelsko - anielskiego kwartetu. Historia na pozór zwykłej dziewczyny, która zostaje zamordowana... {} Recenzja książki Ja, diablica

"Normalność, Bogdanie, to pojęcie iluzoryczne."

{} WYBÓR REDAKCJI
23.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Brytyjskie poczucie humoru jest jak pogoda nad Wyspami, przytłaczające, ponure i nie każdy je lubi. To tak w skrócie. Rzeczywiście jest tak, że ironia i sarkazm nie każdego bawi, są tacy, którzy nie zrozumieją, inni się obrażą, a ostatnia grupa rozsiądzie się wygodnie pod kocem i będzie płakać ze śmiechu. Jak to dobrze, że należę do tych ostatnich... {} Recenzja książki Morderców tropimy w czwartki

Nie o przyciąganiu tu było

{} WYBÓR REDAKCJI
23.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy sięgam po poradnik (a nie ukrywam, że zdarza mi się to nad wyraz rzadko), oczekuję realnej rady. Chciałabym przeczytać, że mogę się potknąć w takiej czy innej sprawie, ale ktoś, po pierwsze nie zlinczuje mnie za to, a po drugie każe mi choćby oddychać. Natomiast po przeczytaniu tej książki, mam poczucie porażki, bo czytelnik dostaje jasny ... {} Recenzja książki Jak przyciągać dobre rzeczy

Od pierwszego wejrzenia.

10.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cytując za główną bohaterką: Oboziuoboziu! Prawie 450 stron na dwa wieczory, to dużo mówi o książce. Po pierwsze - lekki język, taki przez który się przepływa. Po drugie mało skomplikowana, choć porywająca fabuła. I po trzecie dowcip na idealnym poziomie absurdu. Choć jest to trzecia część serii Rock Chick to nie odczułam, że czegoś mi brakuje sko... {} Recenzja książki Od pierwszego wejrzenia

Nie pozwól światłu zgasnąć

6.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To co wydarzyło się w drugiej części serii Z muzyką do gwiazd jest dokładnie tym, czego brakowało mi na początku. Z niemałym zdziwieniem, z każdą stroną drugiej części, popadałam w zachwyt. Od pierwszej strony ta książka jest tym czego spodziewałam się po warsztacie fabularnym autorki, czyli niczym innym jak dopracowaną w szczegółach, historią dwo... {} Recenzja książki Nie pozwól światłu zgasnąć. Tom 2.

Jak nie krzyczeć na swoje dziecko. (A to jest w ogóle możliwe?!)

{} WYBÓR REDAKCJI
2.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wielozadaniowość pozwala nam wmawiać sobie, że jesteśmy tacy produktywni i dorośli i wspaniali, podczas gdy w rzeczywistości pędzimy na oślep w załamanie nerwowe. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie próbował jednocześnie robić naleśników biegając między pralką i suszarką, potykając się o dzieci i psa. No dobra, może odrobinę dra... {} Recenzja książki Jak nie krzyczeć na swoje dziecko

Destylat z polskiej wsi

{} WYBÓR REDAKCJI
15.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdyby ktokolwiek miał wątpliwość, co do tytułu, od razu rozwiejmy wątpliwości. Alkohol będzie, w tej książce lał się strumieniami. I to nie byle jaki, bo samogon. Gdyby wybierać książkę po okładce, ta nie znalazłaby czytelnika za żadne skarby świata. Jest szpetna jak bohater, przez co niebezpiecznie spójna z całą książką. Kim zatem jest jegomość?... {} Recenzja książki Konan Destylator

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe