Avatar @miiincik

Monika

@miiincik
13 obserwujących. 25 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 9 lat.
{} Napisz wiadomość
13 obserwujących.
25 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 9 lat.

Recenzje książek

69 recenzji

Magiczna Wenecja...

8.11.2012

Wenecja to miasto słynące z rozbudowanej sieci kanałów, zastępujących drogi. Turyści z całego świata przyjeżdżają, aby zobaczyć to niesamowite miejsce. Według ustawy, z bodajże 1633 r. wszystkie gondole powinny być w kolorze czarnym. W Wenecji wykreowanej przez niemiecką pisarkę wszystko jest tak samo, z wyjątkiem jednej, jedynej magicznej, czerwo... {} Recenzja książki Magiczna gondola

"Freak City"

21.10.2012

Bardzo często w naszym społeczeństwie jest tak, że jeżeli ktoś posiada jakąś wadę lub dysfunkcję traktuję się go inaczej. Uważa się, że taka osoba jest głupsza, brzydsza, ogółem gorsza... Mika jest piętnastoletnim chłopcem, mieszkającym w niemieckim Monachium. Po szokującym dla niego rozstaniu z Sandrą, próbuje zacząć normalne życie... Pewnego dni... {} Recenzja książki Freak City

"Niebo jest wszędzie"

18.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na pewno zdarzyło ci się uczestniczyć w pogrzebie. Wiadomo, inaczej gdy odchodzi jakaś daleka ciotka czy wuj lub osoba, której praktycznie nie znaliśmy. Gorzej, gdy musimy pożegnać drogą nam osobę... Lennie próbuje się doprowadzić swoje życie do normalności po gwałtownej śmierci siostry. Nie może pogodzić się z nagłym odejściem swojej współmieszka... {} Recenzja książki Niebo jest wszędzie

"Niezgodna" Veronica Roth

9.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnimi czasy, powieści antyutopijne cieszą się wielką popularnością. Najbardziej rozpoznawalne są "Igrzyska śmierci", jednak naszą uwagę przykuwają także, "Delirium", "Las zębów i rąk" oraz "Niezgodna", której recenzję przeczytacie w tym poście :)... Altruizm (bezinteresowność), Nieustraszoność (odwaga), Erudycja (inteligencja), Prawość (uczciwo... {} Recenzja książki Niezgodna

"Cienie na Księżycu" Zoe Marriott

5.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba każdy przeszedł kiedyś fascynacje Japonią. Trudno się dziwić, kraj kwitnącej wiśni tak bardzo różni się od naszego życia, że wydaje się być jak z innej rzeczywistości... Suzume jest młodą, bo zaledwie czternastoletnią kobietą. Napisałam "kobietą", gdyż w kraju bardzo podobnym do Japonii, w którym żyła nasza bohaterka i w czasach, w których fu... {} Recenzja książki Cienie na księżycu

"Zahir" Paulo Coelho

30.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zahir jest duchem... Istotą która prześladuje nasz umysł i nie pozwala myśleć o niczym innym. Tytułowym Zahirem w powieści Paul'a Coelho jest Ester- żona słynnego pisarza.. Ester i pisarz to nienaganne małżeństwo. Oczywiście zdarzają się sprzeczki, nieporozumienia lub kłótnie, jednak nasi bohaterowie kochają się i są razem na dobre i na złe.. Do cz... {} Recenzja książki Zahir

"Stokrotki w śniegu" Richard Paul Evans

26.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

James Kier jest diabłem Salt Like City. Prowadzi dużą firmę budowlaną, a podczas robienia interesów nawet najlepszy przyjaciel jest tylko klientem, którego można oszukać i skrzywdzić. James Kier nawet poza swoim życiem zawodowym jest bezlitosnym mężczyzną, który kiedy, dowiaduje się o chorobie swojej żony ucieka z domu i postanawia zerwać z nią wsz... {} Recenzja książki Stokrotki w śniegu

"Kosogłos" Suzanne Collins

26.09.2012

Stało się... Wojna przeciwko Kapitolowi i rządom prezydenta Snowa została rozpoczęta. Dwunasty dystrykt już nie istnieje, a Katniss prosto z areny została przewieziona do legendarnego Trzynastego Dystryktu. Jak się okazuje ta buntownicza kraina ciągle istnieje, a jej mieszkańcy chcą raz na zawsze pokazać Kapitolowi, kto tu rządzi. Aby osiągnąć ten ... {} Recenzja książki Kosogłos

"Niepokój" Maggie Stiefvater

26.09.2012

"Niepokój jest już drugim tomem trylogii o wilkołakach z Marcy Falls. Tym razem, poznajemy nie tylko świat Sam'a i Grace, lecz także Isabel i Cole'a, co wiąże się z czytaniem o różnorodnych problemach. Połączeni piękną, niewinną miłością Sam i Grace żyją jak w raju. Mimo, że rodzice nastolatki nie są zadowoleni z ich związki oni sami czują się szcz... {} Recenzja książki Niepokój

"Klątwa tygrysa" Colleen Houck

25.09.2012

Kiedy, dotknęłam tej powieści czułam magię, jakby z tych stron, napisanych baaardzo drobnym druczkiem płynęła jakaś magiczna energia. Tą siłę i nietypowość, czuje się już po kilku stronach... Zanurzając się w świat Kelsey, zanurzamy się w świat pełen legend i mitów na temat Indii.... Kelsey jest normalną nastolatką, zmagając się ze stratą rodziców,... {} Recenzja książki Klątwa Tygrysa

"W pierścieniu ognia" Suzanne Collins

23.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"W pierścieniu ognia" są kontynuacją bestsellerowych "Igrzysk Śmierci". Teraz powinnam dać link do recenzji pierwszej części trylogii, jednak była to moja jedna z pierwszych recenzji, więc nie będę się ośmieszać i po prostu ominę ten etap... Koszmar już się skończył. 74 Igrzyska Głodowe zostały zakończone,a po raz pierwszy w historii wygrały dwie o... {} Recenzja książki W pierścieniu ognia

"Niedoręczony list" Sarah Blake

23.09.2012

Każdy człowiek uczestniczył w II Wojnie Światowej. Każdy z nich stracił kogoś, kogo kochał lub coś na czym mu zależało. To nieistotne, czy pochodzili z Europy, Azji bądź Ameryki. Nieważne, czy mieszkali w największym w kraju mieście czy na wsi zabitej dechami. Każdy coś stracił i poczuł okropność wojny. Bez wyjątku... Iris, Emma i Frankie- trzy wyj... {} Recenzja książki Niedoręczony list

"Martwy aż do zmroku" Charlaine Harris

23.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo trudno jest znaleźć swoją drugą połowę. Każdy z nas ma inną hierarchię wartości, inne wymagania i inne poglądy. Jeszcze trudniej, znaleźć ukochanego, kiedy ma się zdolność czytania ludziom w myślach.. ! Sookie Stackhouse jest normalną kobietą. Jest to jednak, pojęcie względne, gdyż jak już wcześniej wspominałam ma dziwny dar, który sama na... {} Recenzja książki Martwy aż do zmroku

"Zaginiona księga z Salem" Katherine Howe

23.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co kojarzycie słysząc słowo : czarownica ? Stara kobieta, z brodawką na nosie, zmarszczkami, czarnym kotem, a w dodatku siedząca na miotle ? Nawet nie wiecie, w jakim błędzie jest Wasza podświadomość! W świecie wykreowanym przez Katherine Howe, czarownice przyjmują postać zwykłych kobiet, które bardzo często nic nie wiedzą o swoich wyjątkowych zdo... {} Recenzja książki Zaginiona księga z Salem

"Jutro" John Mardsen

23.09.2012

Żyjemy złudzeniami. Wyobrażamy sobie, że jesteśmy bezpieczni i tak naprawdę nic złego nie może nam się stać. Nie przyjmujemy do wiadomości, że bez względu na pogodę, nasz stan zdrowia, bądź ogólne samopoczucie to może być nasz ostatni dzień w życiu. Nie zdajemy sobie sprawy, że w tej właśnie sekundzie, ktoś komuś wyrządza krzywdę, umiera, płacze...... {} Recenzja książki Jutro Gdy zaczęła się wojna

"Wilkołak. Dlaczego ja ?" Steve Feasey

14.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wilkołak. Dlaczego ja?" jest pierwszym tomem z serii Wilkołak. Głównym bohaterem powieści jest Trey- czternastolatek, mieszkający w domu dziecka. Dzień jak co dzień. Lecz nie do końca... Kiedy pewnego poranka, Trey budzi się pierwszym widokiem, który zobaczyły jego nastoletnie oczy jest jego mały, całkowicie zdemolowany pokój, który jeszcze wczora... {} Recenzja książki Wilkołak Dlaczego ja

"Delirium" Lauren Oliver

14.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"[delirium]" tu, "[delirium]" tam... Nagle wszyscy w jednym momencie, zaczęli chwalić tę powieść. Zdobywała najlepsze oceny, a ja nie wiedziałam dlaczego. Szczerze mówiąc nic do tej książki nie czułam, aż wreszcie kilka dni temu po przeczytaniu miliona pozytywnych ocen zdecydowałam się na zakup książki, aby zobaczyć, co takiego jest w niej wyjątkow... {} Recenzja książki Delirium

"Doskonałe" Sara Shepard

14.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Doskonałe" są trzecim, zaraz po "Kłamczuchach" i "Bez Skazy" tomem bestsellerowej serii dla nastolatek - Pretty Little Liars. Życie Arii, Emily, Spencer i Hanny zaczyna wychodzić na prostą. Oczywiście, dziewczyny mają swoje problemy, jednak od dłuższego czasu nie dostają już sms'ów od A., jak się okazało to tylko cisza przed burzą... A. zaczyna ... {} Recenzja książki Pretty Little Liars. Doskonałe

"Bez skazy" Sara Sgepard

14.08.2012

"Bez Skazy" jest drugim tomem popularnej serii Pretty Little Liars. Powieść jest kontynuacją " Kłamczuch". Stało się, znaleziono ciało Alison i okazało się, że wszystkie dziewczyny dostają sms'y z groźbami. Aria, Emily, Hanna i Spencer są przerażone. Miały nadzieję, że nadawcą wiadomości była Alison, ale przecież ona nie żyje, a dziewczyny dalej cz... {} Recenzja książki Bez skazy. Pretty Little Liars

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl