Avatar @monia1990

Monika Walas

@monia1990
6 obserwujących. 6 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat.
{} Napisz wiadomość
6 obserwujących.
6 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat.

Recenzje książek

76 recenzji

Tańcząc z cieniem

15.11.2011

Alina Góra pisarka, która obserwuje rzeczywistość i potrafi usłyszeć nie tylko głosy świata, ale i głos ludzkich serc. Celnie wyciąga wnioski z pozornie błahych zachowań co sprawia, że jej twórczość zawiera w sobie znamiona psychoanalizy subtelnie zakamuflowanej w fabule. Kasia musi stawić czoła przeszłości, gdy okazuje się, że jej były narzeczony... {} Recenzja książki Tańcząc z cieniem

13. Poprzeczna

31.10.2011

Małgorzata Gutowska-Adamczyk to absolwentka Wydziału Wiedzy o Teatrze warszawskiej PWST. W przeszłości była nauczycielką języka polskiego i łaciny, a także współwłaścicielką firmy handlowej. Zadebiutowała jako scenarzystka serialem "Tata, a Marcin powiedział…". Jest autorką bestsellerowej trzytomowej sagi "Cukiernia Pod Amorem", którą przeczytały j... {} Recenzja książki 13. Poprzeczna

Księżniczka z lodu

31.10.2011

Jean Edith "Camilla" Läckberg Eriksson (ur. 30 sierpnia 1974 w Fjällbace) to szwedzka autorka powieści kryminalnych, z wykształcenia ekonomistka. Jest absolwentką Akademii Ekonomicznej w Göteborgu. Ma dwoje dzieci: Willego i Meję. W 2010 wyszła za mąż za Martina Melina, funkcjonariusza policji i pierwszego zwycięzcę telewizyjnego programu survivalo... {} Recenzja książki Księżniczka z lodu

Indie

31.10.2011

Jarosław Kret urodził się 4 grudnia 1963 w Warszawie. To polski dziennikarz telewizyjny i fotoreporter. Z wykształcenia jest orientalistą. Wśród jego publikacji można wymienić: Kret na Pogodę, Ziemia Święta, Madagaskar, Moja Ziemia Święta, Moje Indie. W Indiach przebywał kilka lat. Ta książka to swoisty zapis wydarzeń, które przeżył autor w tym pi... {} Recenzja książki Moje Indie. Przygoda nie pyta o adres

Powieść z dużą dozą humoru

31.10.2011

Ewa Stec pochodzi z Kęt i skończyła iberystykę w Krakowie. Ma męża, dwoje nadaktywnych dzieci, niesfornego psa i wygląd nastolatki. Wyjechała z Polski, żeby poznawać świat i odnaleźć swoje miejsce na ziemi. Zrezygnowała z pracy w londyńskim City, ponieważ chciała zająć się wychowywaniem swoich dzieci i pisaniem. Uwielbia hiszpańskie wino (czerwone... {} Recenzja książki Klub Matek Swatek

Saga o dzielnych rodzie kobiet

24.10.2011

Joanna Miszczuk urodziła się w 1964. Jest wrocławianką duchem, choć rzadko ciałem. Obecnie mieszka i pracuje w Berlinie. Jest singielką i matką 12-letniej córki. Z wykształcenia autorka jest pedagogiem. Absolwentka Uniwersytetu Wrocławskiego. Zawodów ma wiele. Przez 20 lat prowadziła wraz z mężem własne firmy. W tym okresie przeprowadzała się aż os... {} Recenzja książki Matki, żony, czarownice

Bajka dla wszystkich

23.09.2011

Debiutem Renaty Bik jest baśń pt. „Tajemnice Białego Lasu”. To opowieści dla dużych i małych czytelników, którzy kochają magię i miło wspominają swoje lata dzieciństwa. Autorka pracuje w TUiR Allianz s.a. Czasami wraca do dziecinnych lat, pełnych niepowtarzalnego uroku i pisze przenosząc się w świat magii i baśni. "Tajemnica Białego Lasu" to opowi... {} Recenzja książki Tajemnice Białego Lasu

Wojna uczuć i rozterki w małżeństwie

23.09.2011

Emily Giffin to amerykańska autorka, która dla pisarstwa porzuciła karierę prawniczą. W 2001 roku wyprowadziła się z Nowego Jorku do Londynu, gdzie znalazła agenta i podpisała z wydawcą kontrakt na dwie książki ("Something Borrowed" oraz "Something Blue"), które odniosły wielki sukces wydawniczy i trafiły na listę bestsellerów „The New York Times”.... {} Recenzja książki Sto Dni Po Ślubie

arystokraci

14.09.2011

Nora Roberts to jedna z najpopularniejszych autorek romansów na świecie. Naprawdę nazywa się Eleanor Marie Robertson. Urodziła się 10. października 1950 roku w stanie Maryland. Ma czterech starszych braci. Używa także innych pseudonimów – Sarah Hardesty i Jill March. Kryminały pisze jako J.D. Robb, ponieważ wydawca uważał, że nie powinna publikować... {} Recenzja książki Arystokraci

dziedzictwo książece

14.09.2011

Nora Roberts to jedna z najpopularniejszych autorek romansów na świecie. Naprawdę nazywa się Eleanor Marie Robertson. Urodziła się 10. października 1950 roku w stanie Maryland. Ma czterech starszych braci. Używa także innych pseudonimów – Sarah Hardesty i Jill March. Kryminały pisze jako J.D. Robb, ponieważ wydawca uważał, że nie powinna publikować... {} Recenzja książki Dziedzictwo

Prawdziwa karuzela uczuć

14.09.2011

Nora Roberts to jedna z najpopularniejszych autorek romansów na świecie. Naprawdę nazywa się Eleanor Marie Robertson. Urodziła się 10. października 1950 roku w stanie Maryland. Ma czterech starszych braci. Używa także innych pseudonimów – Sarah Hardesty i Jill March. Kryminały pisze jako J.D. Robb, ponieważ wydawca uważał, że nie powinna publikować... {} Recenzja książki Karuzela uczuć

Wzruszająca opowieść o macierzyństwie

13.09.2011

Shilpi Somaya Gowda urodziła się i wychowała w Toronto, w rodzinie imigrantów z Bombaju. Latem 1991 roku pracowała jako wolontariuszka w indyjskim sierocińcu. Obecnie wraz z mężem i dziećmi mieszka w Kalifornii. W małej indyjskiej wiosce Kavita wydaje na świat po raz kolejny córeczkę. Jednak w kulturze preferującej synów jedynym sposobem na uratow... {} Recenzja książki Sekretna córka

siedem szklanek

13.09.2011

Magdalena Zych urodziła się w primaaprilisowy wtorek w 1980 roku. Mieszka w Warszawie, gdzie prowadzi firmę, w której pracuje jako menedżerka, graficzka i sekretarka. Okazjonalnie bywa lektorką języka angielskiego. Studiowała na Uniwersytecie Warszawskim – najpierw lingwistykę stosowaną, później anglistykę. Interesuje się literaturą współczesną i t... {} Recenzja książki Siedem szklanek

Życie córek znanych ludzi..

4.09.2011

Joanna Philbin urodziła się w Los Angeles. Dorastała w Nowym Jorku. Natomiast obecnie mieszka w Santa Barbara w stanie Kalifornia. Autorka jest córką Regisa Philbina, gwiazdora amerykańskiej telewizji. Już w wieku siedmiu lat zaczęła pisać swoją pierwszą powieść. Pisarka miała jednak wtedy zbyt mało zapału: wystarczyło go zaledwie na dwa rozdziały.... {} Recenzja książki Córki łamią zasady

Czekam na ciebie

31.08.2011

Véronique Olmi urodziła się w 1962 roku w Nicei. Jest autorką kilkunastu powieści i sztuk teatralnych wystawianych i nagradzanych w Europie, Kanadzie i Ameryce Południowej. Jej książki zostały przetłumaczone na wiele języków. W 25 rocznicę ślubu Emilie szykuje uroczystą kolację. Chce by ten dzień był wspaniały. Jednakże odpakowując butelkę z gazet... {} Recenzja książki Czekam na Ciebie

Mężczyźni, którzy lubią niebezpieczne zabawy

25.08.2011

Helene Tursten urodziła się w 1954 w Göteborgu. To szwedzka autorka powieści kryminalnych. Zanim poświęciła się pisarstwu, pracowała jako pielęgniarka i dentystka. Główną postacią jej powieści jest inspektor Irene Huss z Göteborga. Bohaterka zdobyła wielu fanów na świecie. Na nabrzeżu w Göteborgu znaleziono zmasakrowane i okaleczone ludzkie zwłok... {} Recenzja książki Mężczyźni, którzy lubią niebezpieczne zabawy

Marian Żywotny

23.08.2011

Danuta Noszczyńska urodziła się w Jaworznie. Jednakże mówi o sobie, że z wyboru i upodobania jest ortodoksyjną wieśniaczką. Jest absolwentką krakowskiego Liceum Sztuk Plastycznych oraz Wydziału Filozoficznego Uniwersytetu Jagiellońskiego. Od dziesięciu lat prowadzi autorski teatr amatorski, pisze scenariusze, reżyseruje. Swoje spektakle wystawia na... {} Recenzja książki Pod dwiema kosami czyli przedśmiertne zapiski Żywotnego Mariana

Jak tajemnice z przeszłości mogą nas zmienić.

21.08.2011

Anna Piega (ur. 1973) pochodzi z południa Polski. Swoje serce dzieli między Jurę Krakowsko-Częstochowską, gdzie się urodziła, a Podhale, gdzie obecnie mieszka. Ukończyła filologię polską na Uniwersytecie Jagiellońskim. Pracuje jako polonistka w liceum ogólnokształcącym w Zakopanem. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczęła od opowiadania docenionego w k... {} Recenzja książki Lustro czasu

Kenia - kraj pełen tradycji

9.08.2011

Christina Hachfeld-Tapukai pochodzi z miasta Hanower w Niemczech. Pracowała między innymi jako dziennikarka. W połowie lat osiemdziesiątych, po śmierci pierwszego męża, po raz pierwszy wybrała się z dwójką swoich synów w podróż do Kenii. Obecnie autorka żyje na zmianę ze swą kenijską rodziną w pobliżu Maralal oraz z niemiecką pod Hanowerem. Niemal... {} Recenzja książki Niebo nad Maralal

Eon

9.08.2011

Alison Goodman urodziła się w Australii i po krótkich wędrówkach zamieszkała w Melbourne, swoim mieście rodzinnym. W 1999 r. została objęta prestiżowym patronatem im. D. J. O'Hearna Uniwersytetu w Melbourne. Uzyskała tytuł magistra nauk humanistycznych. Swoich studentów podyplomowych uczy kreatywnego pisania. Od momentu ukazania się w 2008 r. w Aus... {} Recenzja książki Eon. Powrót lustrzanego smoka

Eona - wspaniała powieść fantasy

9.08.2011

Alison Goodman urodziła się w Australii i po krótkich wędrówkach zamieszkała w Melbourne, swoim mieście rodzinnym. W 1999 r. została objęta prestiżowym patronatem im. D. J. O'Hearna Uniwersytetu w Melbourne. Uzyskała tytuł magistra nauk humanistycznych. Swoich studentów podyplomowych uczy kreatywnego pisania. Od momentu ukazania się w 2008 r. w Aus... {} Recenzja książki Eon. Ostatni lord Smocze Oko

Thriller dla młodzieży

9.08.2011

Krystyna Kuhn urodziła się w 1960 roku w Würzburgu jako siódma z ośmiorga rodzeństwa. Obecnie mieszka wraz z rodziną w okolicach Frankfurtu nad Menem. Studiowała slawistykę, germanistykę oraz historię sztuki. Przez wiele lat zajmowała się redakcją książek. Od roku 1998 jest autorką poczytnych thrillerów; jej powieści Schneewittchenfalle (Pułapka Kr... {} Recenzja książki Katastrofa

Przyjaciele dla dzieci..

28.07.2011

Trace Moroney jest znaną w wielu krajach pisarką i ilustratorką. Jej książki sprzedają się na całym świecie. Nakład wynosi już ponad trzy miliony egzemplarzy. Zostały przetłumaczone na ponad piętnaście języków. Seria "To, co najbardziej lubię" przedstawia wiele prostych przykładów na to, jak można pomóc kilkuletniemu dziecku zrozumieć świat. Te k... {} Recenzja książki To, co najbardziej lubię... Przyjaciele

Rodzina dla dzieci

28.07.2011

Trace Moroney jest znaną w wielu krajach pisarką i ilustratorką. Jej książki sprzedają się na całym świecie. Nakład wynosi już ponad trzy miliony egzemplarzy. Zostały przetłumaczone na ponad piętnaście języków. Seria "To, co najbardziej lubię" przedstawia wiele prostych przykładów na to, jak można pomóc kilkuletniemu dziecku zrozumieć świat. Te k... {} Recenzja książki To,co najbardziej lubię... Rodzina

Przepis na udany związek..

28.07.2011

Sarah Kate Lynch większą część roku spędza na zachodnim wybrzeżu Nowej Zelandii. Jednak kiedy tylko może, wyrywa się do tak odległych zakątków świata, jak np. winnice Szampanii, ulice Nowego Jorku czy miasteczka na wzgórzach Toskanii. Czasami pozwala, by towarzyszył jej mąż, filmowiec Mark Robins. Gdy gwiazda korporacji Lily Turner przypadkiem się... {} Recenzja książki Za oknem cukierni

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl