Avatar @monia1990

Monika Walas

@monia1990
6 obserwujących. 6 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat.
{} Napisz wiadomość
6 obserwujących.
6 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat.

Recenzje książek

76 recenzji

Wieś - sielanka czy przerażenie?

28.07.2011

Anna Fryczkowska to italianistka, scenarzystka i dziennikarka. Napisała powieści „Straszne historie o otyłości i pożądaniu” oraz „Trafioną-zatopioną”. Obecnie mieszka w Warszawie, studiuje gendery. Najbardziej lubi pisać w kawiarniach. Po tragicznej śmierci męża Hanna Cudny rzuca wszystko i wraz z dwójką dzieci ucieka na wieś. Chce tu zapomnieć o ... {} Recenzja książki Kobieta bez twarzy

Milaczek

28.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Magdalena Witkiewicz, jak sama pisze o sobie na swoim blogu, jest Matką Polką Biznesmenką. To Gdańszczanka z urodzenia i zamiłowania. Prowadzi firmę, wychowuje dwoje dzieci, a w międzyczasie (mimo iż tego międzyczasu jest bardzo niewiele) pisze książki. Napisała ich już trzy i pół. I jeszcze kawałek czwartej, piątej, i szóstej... Oraz kilkanaście s... {} Recenzja książki Milaczek

Magiczne miejsce na ziemi..

28.07.2011

Gdyby Agnieszka Krawczyk, autorka powieści "Napisz na priv", była Robertem Rojkiem z książki Małgorzaty Musierowicz "Kłamczucha", swoją biografię zamknęłaby jednym zdaniem „Urodziłam się i jakoś dotąd żyję”. Żeby trochę rozwinąć temat mogłaby dodać „Urodziłam się w Krakowie, w drugiej połowie lipca, dokładnie 26 lipca”. Dzięki wielkiemu poczuciu... {} Recenzja książki Magiczne miejsce

Jak wpakować się w kłopoty...

28.07.2011

W życiu Mai Kotarskiej tylko trzy rzeczy pozostają niezmienne: imię, nazwisko i miejsce zamieszkania. Reszta zmienia się jak w kalejdoskopie. Swój przyszły zawód wybrała w wieku lat siedmiu - marzyła, żeby zostać naukowcem – i to koniecznie biologiem. Drugą życiową pasję – literaturę, traktowała jako ulubione hobby. Na książki patrzyła wyłącznie z... {} Recenzja książki Ładny gips

....

28.07.2011

O Agnieszce Krawczyk pisałam już wcześniej w związku z książką "Magiczne miejsce", która mi się bardzo podobała. W związku z tym postanowiłam sięgnąć po kolejną powieść tej autorki. "Napisz na priv" to debiut pisarki. Główna bohaterka powieści jest historykiem sztuki, ma trochę ponad 30 lat i małe dziecko – pracuje na zlecenia, szuka stałej pracy.... {} Recenzja książki Napisz na priv

Smaczna miłość

10.07.2011

Nora Roberts to jedna z najpopularniejszych autorek romansów na świecie. Naprawdę nazywa się Eleanor Marie Robertson. Urodziła się 10. października 1950 roku w stanie Maryland. Ma czterech starszych braci. Używa także innych pseudonimów – Sarah Hardesty i Jill March. Kryminały pisze jako J.D. Robb, ponieważ wydawca uważał, że nie powinna publikować... {} Recenzja książki Miłość na deser

Piękne historie o miłości

10.07.2011

"Miłość na zamówienie" to moje drugie spotkanie z Norą Roberts i jej romansami. Teraz wiem, że to na pewno nie będzie ostatnia książka tej autorki, którą przeczytam. Książka składa się z dwóch opowiadań. Z chwilą, gdy po raz pierwszy Jackie zobaczyła ten dom, zakochała się w nim. Piękne wnętrza, rozległy ogród, basen. Od razu wiedziała, że to idea... {} Recenzja książki Miłość na zamówienie

Prawdziwa rodzina

10.07.2011

Elizabeth Flock jest mocno związana z południem Stanów Zjednoczonych. Tam często bywała w dzieciństwie a potem studiowała na Uniwersytecie Vanderbilta w Nashville w stanie Tennessee. Wkrótce po otrzymaniu dyplomu rozpoczęła pracę w magazynie "Vanity Fair". Następnie zamieszkała w San Francisco, gdzie pisała sprawozdania do magazynów "Time" i "Peopl... {} Recenzja książki Dogonić rozwiane marzenia

Romans historyczny

10.07.2011

Candace Camp zaczęła spisywać swoje opowiadania, kiedy miała 10 lat, i od tamtej pory pisanie było jej ulubiona formą wypoczynku. Swoją pasję do pisania potwierdza słowami: „ Zawsze byłam nieśmiała i małomówna, jednakże w formach pisanych zawsze potrafiłam wyrazić wszystkie swoje myśli i uczucia”. Pisanie traktowała jako hobby. Dużo później rozpocz... {} Recenzja książki Tajemnica panny Hamilton

Feminizm XIX wieku

25.06.2011

Sidonie-Gabrielle Colette w wieku dwudziestu lat wyszła za mąż za Henry'ego Gauthier-Villars'a, znanego jako Willy, paryskiego literata cieszącego się wątpliwą reputacją. Jednakże szybko się z nim rozstała. Zaczęła się utrzymywała się z aktorstwa. Następnie ugruntowała swoją pozycję jako pisarka. Do dzisiaj jest uważana za jedną z najważniejszych p... {} Recenzja książki Klaudyna w Paryżu

Piękna bajkowa powieść

20.06.2011

Maria Ulatowska czytać umiała od zawsze. Wiedziała też, że kiedyś napisze książkę. Dopiero jednak na emeryturze udało jej się zrealizować swoje wieloletnie marzenie. Z wykształcenia jest specjalistką od prawa dewizowego. Mieszka w Warszawie, chociaż tak naprawdę przeniosłaby się gdzieś poza miasto. Najbardziej kocha las, swoją rodzinę i psy. Przyz... {} Recenzja książki Sosnowe dziedzictwo

Macierzyństwo =największe szczęście?

20.06.2011

Jodi Picoult studiowała nauki humanistyczne na Uniwersytecie Princeton, a także pedagogikę na Uniwersytecie Harvarda. W 2003 roku otrzymała nagrodę New England Book za całokształt twórczości. Jest autorką prawie dwudziestu powieści, m.in.: „Bez mojej zgody”, „Zagubiona przeszłość”, „Przemiana”, „Krucha jak lód”, „Dziwiętnaście minut”, „Drugie spojr... {} Recenzja książki Linia życia

Przypadek czy nie?

18.06.2011

Jolanta Kwiatkowska jak sama pisze jest kobietą. Nie odkryła czegoś niezwykłego czy zaskakującego. Tak jak bohaterki w jej powieściach uczy się życia, tak by nie przegapić jakiejś chwili szczęścia. Przejdźmy jednak do książki.. Cała historia zaczyna się w szpitalu gdzie po wypadku trafiły cztery przyjaciółki. Wydaje się, że odniesione rany to ic... {} Recenzja książki Kod emocji

Córki

6.06.2011

Joanna Philbin urodziła się w Los Angeles. Dorastała w Nowym Jorku. Natomiast obecnie mieszka w Santa Barbara w stanie Kalifornia. Autorka jest córką Regisa Philbina, gwiazdora amerykańskiej telewizji. Już w wieku siedmiu lat zaczęła pisać swoją pierwszą powieść. Pisarka miała jednak wtedy zbyt mało zapału: wystarczyło go tylko na dwa rozdziały. Ob... {} Recenzja książki Córki

Tajemnicza szafa

17.05.2011

„Staszek i straszliwie.. pomocna szafa” to kolejna powieść Tomasza Duszyńskiego. Autor aktualnie pracuje jako dziennikarz radiowy oraz dyrektor marketingu w lokalnej stacji wrocławskiej Radio Aplauz. Współprowadzi także popularny program z muzyką clubową - CLUBBING FM. Zadebiutował opowiadaniami w periodykach internetowych. Powstało ich kilkanaście... {} Recenzja książki Staszek i straszliwie... pomocna szafa

Otchłań

14.04.2011

„Po omacku” to debiutancka książka Jamesa M. Tabora. Autor chciał przybliżyć czytelnikom warunki i atmosferę podróży do wnętrza ziemi. Książka składa się z kilku części. Pierwsze są przedmowy kilku znanych grotołazów: Aleksandra Klimczuka, Billa Stone i Macieja Kuczyńskiego. Przedstawiają oni pokrótce historie odkryć i jak zaczęła się ich własna p... {} Recenzja książki Po omacku

Odsypiając przeszłość

10.04.2011

„Odsypiając przeszłość”to kolejne dzieło Piotra Prokopiaka. Jednakże tym razem to książka w formie prozy, a nie zbioru poezji. Autor urodził się w 1973 roku w Szczecinku. Jest członkiem Stowarzyszenia Autorów Polskich. Piotr Prokopiak to laureat wielu konkursów poetyckich m.in. im. Jana Śpiewaka i Anny Kamieńskiej, im. Leszka Bakuły i im. Włodzimie... {} Recenzja książki Odsypiając przeszłość

Mucha

8.03.2011

„Mucha” to kolejna książka Aleksandra Janowskiego. Dla mnie to pierwsze spotkanie z tym autorem. Dziwnie, że jeszcze nie miałam okazji spotkać tego zaskakującego pisarza. Już sam tytuł „Mucha” mnie bardzo zaintrygował. Co robi mucha w książce sensacyjnej? Bardzo interesujący jest też opis książki. To on mnie najbardziej zachęcił mnie do tej pozyc... {} Recenzja książki Mucha

Pałac z lusterkami

25.02.2011

„Pałac z lusterkami” to już druga książka Anny Pasikowskiej. Dla mnie to pierwsze spotkanie z tą autorką. Pierwsze, ale bardzo udane. Już sam tytuł książki jest bardzo intrygujący. Tytułowy pałac z lusterkami to dom w Szczecinie, w którego ściany wbudowane są świecące lusterka. Gdy jest słoneczny dzień lusterka mienią się różnymi barwami. Ten pał... {} Recenzja książki Pałac z lusterkami

Emily

3.02.2011

„Gdzie jest głowa Emily Kaye” Manuli Kalickiej to już kolejna książka tej autorki. To także nie jest moje pierwsze spotkanie z tą autorką. Wcześniej miałam okazję przeczytać „Kochaj i tańcz. 20 lat wcześniej”, „ Wirtualne zauroczenie” i kilka opowiadań ze zbiorów. Myślałam, że dzięki temu wiem czego się spodziewać po kolejnej książce. Jednakże pom... {} Recenzja książki Gdzie jest głowa Emily Kaye

Człowiek

18.01.2011

„Człowiek fascynująca istota” Wernera Gitta to kolejna książka opowiadająca o ciele człowieka. Już sam tytuł wskazuje, że to nie będzie zwykła książka. To nie jest kolejna encyklopedia. To znacznie coś bardziej interesującego. Książka składa się z dwóch części. W pierwszej części mowa o konstrukcji człowieka. Tutaj zostało opisane działanie narzą... {} Recenzja książki Człowiek fascynująca istota

Kupię rękę

3.01.2011

„Kupię rękę” to druga książka Agnieszki Szygendy. Już sam tytuł jest bardzo intrygujący i makabryczny. Kto jest tak zdesperowany by sprzedać własną rękę? Na pewno ten tytuł sprawia, że czytelnik sięgnie po tę książkę. Książka opowiada o życiu trzech osób. Olgierd to mężczyzna, który próbuje przejść przez życie skrótami. Przez to stał się człowieki... {} Recenzja książki Kupię rękę

Szeptem

3.01.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Szeptem” to kolejna książka Moniki Sawickiej. Jednakże tym razem autorka zaskakuje swoich czytelników. Już sam tytuł „Szeptem” wskazuje, że to nie będzie zwykła książka. Szeptem mówi się o chwilach, które są dla nas najpiękniejsze lub najsmutniejsze i złe. Pisarka w swojej książce opowiada o tej drugiej stronie, o bolesnych rzeczach, o których nie... {} Recenzja książki Szeptem

Nasze piękne dni i kochane psy w andaluzji

11.11.2010

„Nasze piękne dni i kochane psy w Andaluzji” to debiutancka, a zarazem autobiograficzna książka Jackie Jodd. Autorka opisuje swoje życie i przekonuje nas, że marzenia mogą się spełnić. Tytuł książki zachęca do sięgnięcia po nią co z przyjemnością uczyniłam. Główni bohaterowie książki to małżeństwo Jackie i Stephena. Oboje są wziętymi architekt... {} Recenzja książki Nasze piękne dni i kochane psy w andaluzji

Panny Roztropne

17.08.2010

„Panny roztropne” to już druga książka Magdaleny Witkiewicz, a zarazem kolejna część „Milaczka”. Autorka poza pisaniem zajmuje się również firmą marketingową „Efekt Motyla”. Tytuł książki nawiązuje do przypowieści o pannach roztropnych i nieroztropnych z Pisma Świętego, które miały wyjść na spotkanie z Panem Młodym. Zarówno „Panny roztropne” i „M... {} Recenzja książki Panny roztropne

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl