Avatar @natalia.magpie33

BooksDeer

@natalia.magpie33
1 obserwujących.
Kanapowicz od 9 miesięcy. Ostatnio tutaj 3 dni temu.
{} Napisz wiadomość
1 obserwujących.
Kanapowicz od 9 miesięcy. Ostatnio tutaj 3 dni temu.

Recenzje książek

23 recenzje

Kastor

5.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To nie baty i ćwiczenia ranią najbardziej. Tylko słowa. Te mają cholerną siłę unicestwiającą. Opinia Mam naprawdę mieszane uczucia co do książki. Fabuła opiera się na utartym schemacie, który do niedawna brylował na salonach Harlequinów, wykorzystujący na każdy możliwy sposób wątek mężczyzny: niebotycznie bogatego, zaborczego, zabójczo przysto... {} Recenzja książki Kastor

Tajemnice pielęgniarek

5.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy trafiamy do szpitala, wydaje nam się że największą rolę w przywróceniu nas do zdrowia odgrywają lekarze, zapominamy o tym, że nad nami w dużej mierze czuwają pielęgniarki. "Tajemnice pielęgniarek" autorstwa Marianny Fijewskiej to przede wszystkim zbiór rozmów jakie przeprowadziła z pięćdziesięcioma pielęgniarkami, o realiach tego zawodu. A t... {} Recenzja książki Tajemnice pielęgniarek. Prawda i uprzedzenia

Słowo do ciebie

5.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy nie zdarzyło wam się chociażby tylko pomyśleć o ucieczce od goniących nas trudności życia codziennego do małej chatki na przedmieściach? Tak właśnie zrobiła Wren Ballard, 27-letnia świeżo upieczona rozwódka, która straciła wiarę w siebie. Zostawia swój sklep pod opieką przyjaciela i wyjeżdża do małej górskiej miejscowości, w której ma odnaleźć... {} Recenzja książki Słowo do ciebie

Przepiękna, wyciskająca łzy i chwytająca za serce kontynuacja.

3.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ależ to była piękna historia. Podobnie jak w przypadku recenzowanej przeze mnie niedawno "Kudłatej" to niezwykle wartościowa powieść dla dzieci, tak samo jak jej poprzedniczka wypełniona bólem i goryczą. "Pax. Powrót do domu" opowiada o dalszych losach Petera i liska Pax'a, którego chłopiec zmuszony był porzucić w lesie. Teraz gdy drogi naszyc... {} Recenzja książki Pax. Droga do domu

Mick Herron "Martwe Lwy"

3.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tym razem miało być inaczej. Akcja rozgrywa się od pierwszych stron książki, a autor tylko parę zdań i wtrąceń poświęca na przypomnienie sytuacji z poprzedniego tomu. Mimo, że od od samego początku zaczyna toczyć się akcja, początek znów zaczął się niemiłosiernie dłużyć. Jako winowajcę takiego staniu rzeczy mogę wskazać tylko sposób prowadzenia hi... {} Recenzja książki Martwe lwy

Książka zdecydowanie nie dla każdego!

2.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nieczyste zagrania" to zdecydowanie nie książka dla każdego. Ten gatunek trzeba lubić, a obawiam się że tak jak podejrzewałam w moim przypadku tak nie jest. Historia opowiada o losach członka mafii Ethana Blackmore'a oraz tancerce klubu nocnego Judith Knight. Ethan zdając sobie sprawę, że nie jest w stanie piąć się wyżej w szczeblach mafijnej kar... {} Recenzja książki Nieczyste zagrania

Monika Magoska-Suchar - W słońcu Dubaju

21.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli miałabym wskazać swój ulubiony gatunek to była by to sensacja, a najlepiej thriller sensacyjny. Odwykłam od romansów, przez to ciężko było mi się przestawić na mocniej zarysowane i bardziej pikantne sceny. Uwielbiam za to gdy dużo się dzieje, jest szybko, głośno i wybuchowo. Spiski, intrygi i nagłe zwroty akcji - totalnie moja bajka. To właś... {} Recenzja książki W słońcu Dubaju

Anne Frasier - Znajdź mnie

21.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bałam się tej książki. Bardzo mocno reklamowana na Instagramie a praktycznie brak negatywnych opinii spowodował, że moje oczekiwania wobec niej naprawdę poszybowały ponad skalę. Obawiałam się rozczarowania, jednak jak się okazało zupełnie niepotrzebnie. "Znajdź mnie" autorstwa Anne Frasier to przede wszystkim historia Reni - córki seryjnego mo... {} Recenzja książki Znajdź mnie

Hwang Sun-mi "Kudłata"

12.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ależ to była przepiękna historia! Aż nie sposób ją opisać słowami. Ta z pozoru krótka powieść skierowana jest raczej do młodszych czytelników, jednak roztopi serca nawet tych starszych. Od razu jednak muszę Was ostrzec, że mimo iż jest to powieść dla dzieci i niesie za sobą ogromną wartość, to nie raz wypełniona jest bólem czy nawet lekką brutalno... {} Recenzja książki Kudłata

Mick Herron "Kulawe konie"

29.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Kulawe konie" to thriller szpiegowski, który w założeniu zawierać ma w sobie elementy sensacji. Nie jest to jednak sensacja, która ucieka w efekty specjalne, wybuchy i tym podobne spektakularne akcje rodem z Hollywood. Ponadto mocno wyczuwalny jest tutaj fakt, że historia pisana jest w 2010 roku, więc na próżno szukać w niej wymyślnych gadżetów i... {} Recenzja książki Kulawe konie

Robert Louis Stevenson "Doktor Jekyll i pan Hyde

15.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia, o której prawdopodobnie każdy już słyszał, opowieść o rozdwojeniu osobowości i wewnętrznej walce z ludzką naturą, odwieczna walka z samym sobą i nurtujące pytanie o to, która ze stron zwycięży, ta dobra czy ta zła. "Z każdym dniem, używając moich dwóch inteligencji, zarówno moralnej jak i intelektualnej, stopniowo zbliżałem się do pr... {} Recenzja książki Doktor Jekyll i Pan Hyde

Paweł Sołtys "Mikrotyki"

15.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nominowany niegdyś do Paszportu Polityki Paweł Sołtys, znany bardziej jako Pablopavo, muzyk, z którego twórczością nie miałam do tej pory możliwości się zaznajomić, napisał zbiór opowiadań o nazwie "Mikrotyki". Tytuł odnosi się do długości poszczególnych opowiadań, te krótkie, czasami nawet dwu lub trzystronicowe historie są po prostu mikro. Odnos... {} Recenzja książki Mikrotyki

Tarryn Fisher "Margo"

15.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do książki musiałam podejść dwa razy, pierwszy raz czytałam ją około trzy miesiące temu, ale utknęłam w połowie i musiałam ją odłożyć. Również ze względu na akcję, nie byłam w stanie od razu przez nią przebrnąć. Może dlatego, że wszystkie wydarzenia przedstawiane są z drobiazgową dokładnością, a w niektórych momentach uważam nawet, że autorka była... {} Recenzja książki Margo

Mariusz Sepioło "Ludzie i gady"

14.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mariusz Sepioło to reporter, który w swoim dorobku ma już dwie książki, najnowsza z nich to @Link, która jak napisał na swojej stronie, jest zbiorem biograficzno-reporterskich opowieści o silnych i bezkompromisowych, fascynujących kobietach. Z kolei druga z nich to właśnie "Ludzie i gady", czyli reportaż, który w całości składa się z rozmów przepr... {} Recenzja książki Ludzie i gady

Paweł Reszka "Mali bogowie. O znieczulicy polskich lekarzy"

14.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Forma w jakiej napisana jest książka, to przede wszystkim wywiad i swobodne wypowiedzi anonimowych lekarzy, którzy w rozmowie z autorem otwierali się, starając się w pewnym stopniu usprawiedliwić. Jednak oprócz tych dwóch znacznie dominujących form w książce znajdziemy też dane statystyczne, które dotyczą kwestii poruszanych przez tychże lekarzy. ... {} Recenzja książki Mali bogowie. O znieczulicy polskich lekarzy

Cynthia Hand, Brodi Ashton, Jodi Meadows "Moja Lady Jane"

14.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moja Lady Jane to historia osadzona w czasach panowania Edwarda VI Tudora, opowiadająca o Lady Jane Grey, która nakłoniona do małżeństwa z Lordem Guildfordem Dudleyem w wieku 16 lat została królową. W rzeczywistości była nią przez niespełna 9 dni, ponieważ później za panowania Krwawej Mary, czyli Marii I Tudor, publicznie ścięto jej głowę. Tutaj a... {} Recenzja książki Moja lady Jane

Wojciech Chmielarz "Rana"

10.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Koszmary trwały od tak dawna, że czasami miała wrażenie, że stały się jej immanentną częścią. Nowym organem ciała, chociaż bolesnym i niepotrzebnym. Nowotworem snów. Wojciech Chmielarz zdecydowanie napisał jeden z najlepszych kryminałów jakie czytałam, chociaż według wielu opinii jest to jego najsłabsze dzieło. Nie miałam okazji wcześniej zazn... {} Recenzja książki Rana

Victoria Helen Stone "Dziewczyna zwana Jane Doe"

10.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziewczyna zwana Jane Doe to taki thriller psychologiczny, który ma wprawiać nas w nastrój grozy i niepewności. Akcja powieści należy do tych niespiesznych, co przy tej fabule sprawia, że czytelnik wierci się w fotelu i mentalnie próbuje pogonić bohaterów, by szybciej zdradzili nam zakończenie i by wreszcie ukazał nam się obraz tej obiecanej przec... {} Recenzja książki Dziewczyna zwana Jane Doe

Leisa Rayven "Pan Romantyczny"

10.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wielu z Was pewnie kojarzy autorkę "Pana Romantycznego" jako autorkę serii "Starcrossed", w której skład wchodzi między innymi "Zły Romeo". Dla mnie jednak jest to początek przygody z autorką. Początek, ponieważ "Pan Romantyczny", to tytuł, który na pewno na długo pozostanie w moim sercu. Wydawać by się mogło, że "Pan Romantyczny" to typowy ro... {} Recenzja książki Pan Romantyczny

Tahereh Mafi "Gdyby ocean nosił Twoje imię"

10.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie książki, których się nie zapomina. Czasami te niepozorne, zwykłe młodzieżówki, od których nie oczekujemy zbyt wiele, tylko rozrywki i małego przesłania, by lektura nie poszła na marne, okazują się czystymi perełkami. "Gdyby ocean nosił Twoje imię" to coś więcej niż młodzieżówka z lekkim przesłaniem. Poruszając problemy akceptacji, rasizmu... {} Recenzja książki Gdyby ocean nosił twoje imię

Jenny Han "P.S. Wciąż cię kocham"

10.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lara Jean i Peter mieli tylko udawać związek by wzbudzić zazdrość w tych, których jak uważali ,naprawdę kochali. Jak to w romansach bywa prawdziwa miłość znajdowała się jednak na wyciągnięcie ręki, a ich uczucie oparte na przyjaźni ewoluowało na wyższy poziom. Niestety wtedy zaczęły się komplikacje, a cały związek LJ i Petera zaczynał tracić grunt... {} Recenzja książki P.S. Wciąż cię kocham

Jenny Han "Do wszystkich chłopców, których kochałam"

10.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy jest ktoś, kto jeszcze nie zna serii autorstwa Jenny Han? Jeśli tak, to zdecydowanie pora nadrobić zaległości. "Do wszystkich chłopców, których kochałam" jest powieścią młodzieżową, będąca niejako wprowadzeniem do historii. Opowiada o losach Lary Jean, nastolatki nieśmiałej, o skłonnościach do głębokiego i częstego zakochiwania się bez wzajemn... {} Recenzja książki Do wszystkich chłopców, których kochałam

Louise Boije af Gennäs "Krawy Kwiat. Trylogia oporu"

10.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Krwawy kwiat" to szwedzki thriller psychologiczny, będący zarazem pierwszym tomem z serii Trylogii oporu. Cała historia przedstawiana jest z perspektywy głównej bohaterki (narracja jest tutaj pierwszoosobowa), co bardzo przeszkadzało w odbiorze. Być może dlatego, że jestem zwolennikiem narracji trzecioosobowej, a może dlatego, że przeszkadzała mi... {} Recenzja książki Krwawy kwiat

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl