Avatar @nieidentyczna

@nieidentyczna

2 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
2 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 lat.

Recenzje książek

34 recenzje

Apetyt na miłość

26.09.2014

O miłości napisano już wiele, jeżeli nie wszystko… A mimo to temat ten jest wciąż wykorzystany i ponawiany przez współczesnych twórców. Jego uniwersalność i ponadczasowość są gwarantem zainteresowania przynajmniej części czytelników. Przecież dobre historie miłosne są jak… wykwintne dania, na podanie których czekamy z niecierpliwością, ba, których ... Recenzja książki Cała nadzieja w Paryżu

Wyznania nieperfekcjonistki

4.08.2014

Szanowne Panie! Piszę do Was jak kobieta do kobiet, z nadzieją, że mnie wysłuchacie i zrozumiecie. Wierzę, że nie jestem osamotniona w swoich często bezsensownych, spontanicznych zachowaniach. Wierzę, że nie tylko ja byłam niezrozumiana czy nawet wyśmiana przez mężczyzn lub – co gorsze! – przez inne kobiety. Te, które czuły się lepsze. Te wypindr... Recenzja książki Perfekcyjna kobieta to suka

Odkryć prawdę...

23.07.2014

Patrol. Straż Wybrzeża z helikoptera sprawdza wody Zatoki Meksykańskiej. Rutyna. Obowiązek. Codzienność. Jednym słowem, nic nadzwyczajnego - ale, ale jednak coś tam jest! Coś wypatrzono! Ekipa po wciągnięciu na pokład, jednoznacznie stwierdza, że to lodówka rybacka z niecodzienną zawartością…, bo zamiast ryb są tam części ludzkiego ciała! Tors, sto... Recenzja książki Kolekcjoner

Niezwykły tatuaż

20.06.2014

Zaczęło się niewinnie. Nic nie wskazywało na to, że to może być coś niezwykłego… Zresztą, co można wywnioskować po pierwszym spojrzeniu? Mogłam stwierdzić jedynie, że prezentuje się dobrze, że ma w sobie to "coś", że przykuwa uwagę. By dowiedzieć się więcej, musiałam zadziałać. Co prawda z lekką obawą, ale i wewnętrznym uporem postanowiłam… przeczy... Recenzja książki Tatuaż z lilią

Chora obsesja

8.06.2014

Macie takich bohaterów literackich lub autorów, do których jesteście bardzo przywiązani, losy których śledzicie na bieżąco, a kolejne wzloty i upadki przeżywacie na równi z nimi, traktując je niekiedy jako własne? Tak?! Czy to nie paranoja, by zatracać się w życiu wyimaginowanej postaci, wytworu wyobraźni, fikcji literackiej? Czy to nie jest chore,... Recenzja książki Misery

Przez 10 minut

6.06.2014

10 minut to niewiele czasu… 10 minut to zaledwie szybko upływająca chwila… 10 minut - tyle zbierasz się, by wyjść z domu, tyle trwa Twoja przerwa w pracy lub poobiednia drzemka. Przez 10 minut gadasz o niczym z koleżanką, przez 10 minut stoisz w korku, choć miałeś jechać dziś rowerem, przez 10 minut zastanawiasz się na ... Recenzja książki Przez 10 minut

Upadki

26.05.2014

Któż z nas nie upada? Nie potyka się? Któż nie miewa problemów, zawirowań, konfliktów? Każdy, jak okiem sięgnąć, z czymś się boryka. A kłopoty te są szczególnie ważne i trudne dla dorastających ludzi, często potrzebujących wsparcia i rady, lekkiego nakierowania, jak poradzić sobie z daną przeszkodą. Bohater książki Anne Provoost siedemnastoletni Lu... Recenzja książki Upadki

Osobliwy dziennik

23.05.2014

„Kołowrotek. Ziarenka. Woda. Kołowrotek. Ziarenka. Woda. CZY NIE MA NIC PONAD TO?!”* Czym zajmują się zwierzęta w wolnym czasie? Kiedy ich nie czochramy, głaskamy, przytulamy, tarmosimy? Co robią, gdy mogłoby się wydawać, że nic nie robią? Może jeszcze nie wiecie, że Wasz pupil pisze swój własny dziennik… :) Zupełnie jak Edward, bohater ksi... Recenzja książki Dziennik Edwarda Chomika 1990-1990

Walcząc z żałobą

18.05.2014

Jak pogodzić się z powolnym umieraniem dziecka? Jak znaleźć siłę na to, by wspierać je w ostatnich dniach? Jak żyć po jego śmierci? Jak pogodzić się z losem i odnaleźć spokój? Już samo zadawanie podobnych pytań potrafi zranić do głębi kochających rodziców, którzy przecież pragną dla swoich dzieci długiego, szczęśliwego i pomyślnego życia, a nie str... Recenzja książki Dziękuję Ci, Miriam

Zaprzysiężona dziewica

12.05.2014

Mark jest z pozoru zwyczajnym Albańczykiem - ciężko pracującym i szanowanym wśród ludzi. Wiedzie samotne i monotonne życie. Z wyglądu jest może nieco bardziej chudszy, mizerniejszy, a może i delikatniejszy od innych mężczyzn. Jednak nie spotykają go z tego powodu żadne przykrości. Należy mu się szacunek, bo wybrał prawo Kanunu, czyli zbioru tradycy... Recenzja książki Zaprzysiężona dziewica

Wojenna miłość

29.04.2014

Lubię czytać o skomplikowanych życiowych sytuacjach, o trudnej przeszłości definiującej teraźniejszość, o poszukiwaniu własnej tożsamości i uczeniu się siebie. Lektury wykorzystujące ten motyw to najczęściej nie tylko porywające historie, w których czytelnik może się rozpłynąć, rozmarzyć i w napięciu śledzić kolejne perypetie, ale są to także pozy... Recenzja książki Ostatnie spotkanie w Paryżu

Silniejsza niż śmierć

22.04.2014

Stało się. Sięgnęłam po książkę z gatunku fantastyki, choć może niezupełnie świadomie. Powodowana nagłym impulsem, widokiem przepięknej okładki oraz krótkim, ale bardzo wymownym opisem kupiłam ją. A że jej lektura była niecodziennym doświadczeniem, to i recenzja będzie odmienna. Macie czasem wrażenie, że ktoś nad wami czuwa, że was obserwuje - al... Recenzja książki Życie teoretycznie

Kontrolowane życie

9.04.2014

Praca w bankowości wymaga wiele czasu i zaangażowania, a jeśli chodzi o dział dealerski to można być pewnym, że i ogromnej wiedzy z zakresu polityki i ekonomii, spostrzegawczości i dalekowzroczności oraz umiejętności podejmowania decyzji nawet, a może zwłaszcza, w sytuacjach kryzysowych. Mimo wszystko owa praca wydaje się być niezmiernie nudną, a p... Recenzja książki Nagle sama

Śmiertelna zabawa

30.03.2014

Dawno nie czytałam kryminału. Można by powiedzieć, że wyszłam z wprawy. Kiedyś był to mój ulubiony gatunek, który porzuciłam na rzecz powieści obyczajowych i romansów. (Chyba wraz z wiekiem robię się bardziej ckliwa…) Ostatnio jednak coraz częściej ciągnęło mnie to tego zapomnianego już nieco dreszczyku emocji, napięcia, nerwowego przekładania kole... Recenzja książki Wyliczanka

Zniewalająca siła miłości

25.03.2014

Miłość to uczucie piękne i wzniosłe, nadające życiu sensu i barw. Tak przynajmniej zwykło się sądzić. Czasami jednak miłość może mieć destrukcyjne skutki. Może zniewalać, więzić, rujnować. Pamięć o niej i niemożność wyrwania się z jej więzów potrafi znacząco utrudnić normalne funkcjonowanie… Marta Grzebuła w swojej książce pt. „Oszukana” podejmuj... Recenzja książki OSZUKANA

Proste, radosne życie

21.03.2014

Co ma ze sobą wspólnego Kobieca Agencja Detektywistyczna Nr 1 i mały warsztat samochodowy? Dlaczego jedna z najbardziej znanych i zamożnych botswańskich kobiet zleca śledzenie swoich czterech(!) absztyfikantów? Po co właścicielka farmy dla sierot zmusza mechanika do skoku ze spadochronem? Dlaczego pani Ramotswe, mimo że zaręczyła się z panem J.L.B.... Recenzja książki Kredens pełen życia

Podwójny koniec świata

17.03.2014

Niewątpliwie, ciężka choroba czy upośledzenie dziecka nie powoduje uśmiechu na twarzach rodziców. Diagnoza jest jak wyrok, od którego nie ma odwołania. Jest ostateczna i bezdyskusyjna. Trudna do zrozumienia… Ale czy człowiek, którego dotknęło owo nieszczęście musi już zawsze przybierać bolesną minę, gdy mówi o własnych latoroślach. Czy nie można ra... Recenzja książki Tato, gdzie jedziemy?

Opowieści spod celi

15.03.2014

Człowiek jest w stanie przystosować się do każdych warunków. Potrafi wykrzesać z siebie każdą potrzebną do przeżycia cechę, potrafi nauczyć się wszystkiego. Kiedy chodzi o jego życie staje się groźny, zaborczy, odważny, czasem nawet mściwy. Instynktownie, niczym zwierzę, będzie próbował się bronić i walczyć o swoje. Nawet w więzieniu… Krzysztof Sp... Recenzja książki Skazaniec. Na pohybel całemu światu!

Wyrwana z dzieciństwa

10.03.2014

„Niechaj nie będzie zapomniane, co nam uczyniono.”* Gdy mówimy o II wojnie światowej, nie sposób nie wspomnieć o czarnej karcie w dziejach ludzkości, jaką bez wątpienia były obozy koncentracyjne oraz szerzące się w nich bestialstwo i okrucieństwo. Gdy czytamy wspomnienia ludzi ocalałych lub chodzimy po terenach dawnych obozów, zdanie: „Przeżyłam ... Recenzja książki Oznaczona numerem VII/1 387 przeżyła. Jako dziecko w Theresienstadt

Tajemnica babci klozetowej

7.03.2014

Schmitt to mój ulubiony współczesny autor. Swoimi opowieściami potrafi skłonić mnie do głębokich przemyśleń, wzruszyć, a nawet rozśmieszyć. Jak nikt innych oddziałuje na moją psychikę i wyobraźnię. Jest jak czarodziej, których w magiczny sposób przekształca szarą rzeczywistość na barwne i ciekawe historie. Nic więc dziwnego, że gdy tylko dowiedział... Recenzja książki Tajemnica Pani Ming

Historia rodzinna

1.03.2014

Historie rodzin na przestrzeni wieków - jeśli tylko dobrze napisane - mogą być niebywale pasjonującymi lekturami. Pełnymi rodzinnych sekretów, niedopowiedzeń, intryg, ale też często sprzecznych uczuć i namiętności. Opowiadają niezwykłe historie zwykłych ludzi – często do nas podobnych, przez co ze zdwojoną siła trafiają w nasze serca. Tak przynaj... Recenzja książki Kobiety Łazarza

Córka proboszcza

27.02.2014

Klasycy mnie wyzywają. Pociągają. Kuszą i nęcą. A przede wszystkim inspirują i skłaniają do ważnych refleksji. Ostatnio coraz częściej muszę(?)/ chcę(?) po nich sięgać. Nieważne, że wiele pozycji z literatury współczesnej czeka na półkach już od kilku miesięcy, klasycy mają pierwszeństwo… Tym razem padło na Georga Orwella, a właściwie Erica Arthur... Recenzja książki Córka proboszcza

Pogodzić się z losem

24.02.2014

„ - Czemu nazywasz mnie żółwiem? -Bo tak długo węszysz, zanim wystawisz głowę. Bo każdy krok kosztuje tyle trudu. Nie wymagam, żebyś stał się zającem. Ja tylko proszę, wejrzyj w swoje serce (…) i pamiętaj, namiętności rządzą światem. (…) Weź Don Kichota. On nie siedzi w bujanym fotelu, lamentując, jaka nudna ta La Mancha. On wkłada miskę na głowę, ... Recenzja książki Powolny Człowiek

Mamo, nie odchodź!

17.02.2014

„ - Zawsze jest zła pora, mamo! – krzyczę, wdzięczna, że w sąsiednim pokoju dudni muzyka. – Nie widzisz tego? Nie chcę, żebyś umierała. I nie chcę ciągle rozmawiać o twojej śmierci, szczególnie że tak naprawdę wcale o tym nie rozmawiamy. Nigdy nie zapytałaś, co ja w związku z tym czuję, ani nie powiedziałaś, co ty czujesz. Zachowujesz się, jakby ni... Recenzja książki Niedoskonałe zakończenie. Odejść na "własnych zasadach"

Kobieta upadła?

13.02.2014

Żyjemy w świecie pozorów. Nieustannej gry. To, co wydaje się na pierwszy rzut oka dobre może okazać się w rzeczywistości złe, to, co piękne - pełne ohydy, a to, co szlachetne – obłudne i fałszywe. Tak naprawdę, chyba nikt już się temu nie dziwi. Przyjmuje się to chłodno jako kolejny wytwór chorej cywilizacji. Ale dlaczego udajemy…? Alina Krzywiec... Recenzja książki Długa zima w N.

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2023 nakanapie.pl