Avatar @nika.mail

Jeżynka

@nika.mail
29 obserwujących.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 7 godzin temu.
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
29 obserwujących.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 7 godzin temu.

Recenzje książek

244 recenzje, w tym 39 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Pomożecie? Pomożemy!

20.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dla wielu z Was czasy komunizmu w Polsce to prehistoria, o której słucha się lub czyta z niedowierzaniem i kiepsko skrywanym sceptycyzmem. No bo jak to możliwe, że na założenie telefonu czekało się kilkanaście lat, mięso i cukier kupowało na kartki a po pralkę czy lodówkę stało w dlugich kolejkach bez żadnej gwarancji, że uda się kupić wymarzony s... {} Recenzja książki Czas Gierka. Epoka socjalistycznej dekadencji

Historia medycyny: od teorii humoralnej po urządzenia stymulujące głęboko położone części mózgu

18.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wygląda na to, że Jurgen Thorwald, nieżyjący już niemiecki pisarz i historyk, którego publikacje takiej jak "Stulecie chirurgów" czy "Ginekolodzy" na trwałe zapisały się kanonie książek popularno-naukowych, przybliżając czytelnikowi historię medycyny, znalazł godnego następcę. Jest nim David Schneider, amerykański chirurg ortopeda, niekwestionowan... {} Recenzja książki Historia współczesnej medycyny. Renesans, wynalezienie chirurgii i rewolucja implantów

Pax

15.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejna, która już nie liczę bo dawno straciłam rachubę, książka którą przeczytałam synowi w trakcie wieczornego klubu młodego czytelnika. Zaczęliśmy jak Młody miał kilkanaście miesięcy i do dziś nam się jeszcze ten rytuał nie znudził. Jednak czas leci i nie łudzę się że wkrótce usłyszę: Mama, daj spokój. Za duży jestem abyś mi czytała. Jednak jak... {} Recenzja książki Pax

Ocalić od zapomnienia

{} WYBÓR REDAKCJI
13.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Okres II wojny światowej jest nieustającą inspiracją dla pisarzy, którzy w swoich książkach przywołują nie tylko mrok i okrucieństwo tamtych czasów ale także anonimowe bohaterstwo zwykłych ludzi, którzy w tej pożodze i ciemności, często narażając własne życie, pomagali innym skazanym przez okupantów na pewną śmierć. Obywatele żydowskiego pochodzen... {} Recenzja książki Księga utraconych imion

Fascynującej opowieści ciąg dalszy

5.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta historia musiała mieć ciąg dalszy, bo jak w jednej książce opisać ogrom strat, jakie poniosła polska kultura w trakcie II wojny światowej. Grabiono, niszczono i nielegalnie sprzedawano obrazy, rzeźby, meble, książki i bibeloty, które przez lata były ozdobą kolekcji muzealnych i prywatnych. Naziści i wycofujący się żołnierze Armii Czerwonej w sw... {} Recenzja książki Sztuka zagrabiona 2. Madonna znika pod szklanką kawy

Sztuka zagrabiona, sztuka odzyskana

4.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wojna nie zna litości. To niewyobrażalne cierpienie, śmierć, rozpacz i świat zamieniony w jedno wielkie gruzowisko. Kiedy mówimy o milionach ofiar, o miastach zrównanych z ziemię często zapominamy, że wojna to też gwałt zadany i sztuce, kiedy to najeźdźca dewastuje i grabi skarby będące często bezcennymi zabytkami klasy światowej. Bez refleksji, b... {} Recenzja książki Sztuka zagrabiona. Uprowadzenie Madonny

Dobre wychowanie

{} WYBÓR REDAKCJI
2.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta książka już od dawna otoczona była nimbem tajemnicy i niedostępności. Czytelnicy, którzy zauroczyli się "Dżentelmenem w Moskwie" Amora Towlesa szukali jego debiutanckiej powieści "Dobre wychowanie" na aukcjach internetowych i w osiedlowych bibliotekach, gdyż w regularnej sprzedaży od lat była niedostępna. Dzięki wydawnictwu Znak trafiła w końc... {} Recenzja książki Dobre wychowanie

Widowland

19.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Choć czasami zdarza mi się psioczyć na popkulturę to trzeba jej przyznać, że ma ogromną moc: dociera do milionów, kreuje trendy i odkrywa na nowo zapomniane już książki, filmy czy utwory muzyczne. Cieszy, że współcześni twórcy odważnie sięgają po dzieła trochę już zakurzone ale nadal aktualne i niosące ze sobą ważne przesłania. Tak było chociażby ... {} Recenzja książki Widowland

Skrzynia w lesie

14.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Fanką kryminałów jestem od zawsze. Jako dziecko musiałam się ukrywać z moją miłością do tego typu literatury, gdyż mama uważała, że krwawe morderstwa i zagadki kryminalne nie są najlepszą literaturą dla kilkunastolatki. Jak dziś pamiętam jak siedzę obłożona książkami udając, że odrabiam lekcje a pod zeszytami mam schowaną powieść Agathy Christie.,... {} Recenzja książki Skrzynia w lesie

Zabić ból

{} WYBÓR REDAKCJI
12.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli ktokolwiek z Was wierzy, że koncerny farmaceutyczne wprowadzając na rynek nowe medykamenty kierują się troską o zdrowie i dobrostan cierpiącego pacjenta, to po lekturze książki Barry'ego Meiera raz na zawsze pozbędziecie się tych złudzeń. "Zabić ból. Imperium oszustwa i kulisy epidemii opiatowej w USA" to wstrząsająca opowieść o chciwości, ... {} Recenzja książki Zabić ból imperium oszustwa i kulisy epidemii opiatowej w USA

Kazania ks. Piotra Pawlukiewicza

7.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To nie jest książka dla wątpiących, dla tych którzy zagubili się gdzieś na drodze swojej wiary i nie wiedzą jak i czy w ogóle chcą wrócić na łono Kościoła. To lektura dla tych, którzy tylko na chwilę się gdzieś zagapili, stracili cel z oczu i potrzebują odpowiedniej motywacji aby dalej iść ścieżką wiary, będąc mądrzejszym o nowe doświadczenia i św... {} Recenzja książki Włącz światło! Nie daj się ciemności

Tunel

5.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

156 kilometrów Muru Berlińskiego przez ponad 28 lat oddzielało Berlin Zachodni od Berlina Wschodniego i NRD. Ten symbol zimnej wojny zaminowany, otoczony zaporami drutowymi i pilnowany przez strażników niewahających się użyć broni przez lata był symbolem ludzkich dramatów, rodzinnych tragedii i śmierci. Do dziś historycy nie są w stanie dokładnie ... {} Recenzja książki Tunel

Magik

5.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najnowsza historia jest pełna białych plam, które odkrywane krok po kroku uświadamiają nam, że ostatnie dziesięciolecia to fascynujący ale też mroczny okres w dziejach Europy. Żelazna kurtyna, która podzieliła ją na dwa obozy przez lata była granicą między lepszym światem na zachodzi a tym na wschodzie - zniewolonym i żyjącym w strachu. Wielu marz... {} Recenzja książki Magik

Książę

5.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba nikt nie ma złudzeń, że faszyzm skończył się wraz z samobójstwem Hitlera i zakończeniem II wojny światowej. Nacjonalizm, totalitaryzm czy antykapitalizm to hasła, które od lat pojawiają się w przestrzeni publicznej, również na naszym rodzimym podwórku. Tajne organizacje, zrzeszające sympatyków tej ideologii mają się świetnie a potencjalnych ... {} Recenzja książki Książę

Szelest

27.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Można śmiało powiedzieć, że Małgorzata Oliwia Sobczak miała mocne wejście jeśli chodzi o rodzimy rynek wydawniczy. Już pierwsza część jej trylogii Kolory Zła "Czerwień" spotkała się z dużym zainteresowaniem czytelników i pochlebnymi opiniami recenzentów i kolegów po piórze. Było wiadomo, że jest to nowe nazwisko, które należy obserwować z uwagą, b... {} Recenzja książki Szelest

Mistrzyni

24.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiele lat temu w moim rodzinnym domu, w regale na najwyższej półce, pod swetrami obok "Sztuki kochania" Michaliny Wisłockiej ukryta przed dziećmi leżała też druga książka - "365 obiadów za 5 złotych" Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Do dziś łamię sobie głowę dlaczego rodzice uznali, że nie jest to lektura przeznaczona dla dzieci. Może był to jakiś biał... {} Recenzja książki Mistrzyni. Powieść inspirowana życiem Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Rano cisza

21.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Było nas trzech, w każdym z nas inna krew ale jeden przyświecał nam cel: za kilka lat mieć u stóp cały świat, wszystkiego w bród..." tak mogli by zanucić bohaterowie najnowszej powieści piekielnie zdolnego i cierpliwie czekającego na to, aby szerzej zaistnieć w świadomości czytelników pisarza młodego pokolenia Patryka Fijałkowskiego. Jego najnow... {} Recenzja książki Rano cisza

Polowanie

21.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od wielu już miesięcy Francja wrze. Regularnie w środkach masowego przekazu pojawiają się informacje o kolejnych protestach i zamieszkach na ulicach największych miast. Manifestacje ruchu "żółtych kamizelek" sprzeciwiającego się rosnącym kosztom życia, protesty islamistów po wprowadzeniu zakazu noszenia burek, czy ataki na znienawidzoną policję, k... {} Recenzja książki Polowanie

Matki i córki

7.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Relacja matka - córka zazwyczaj nie jest łatwa. I mimo, że to jedna z najsilniejszych więzi jakie tworzymy w życiu, nie zawsze jest ona zdrowa. Obraz matki jaki wyniesiemy z dzieciństwa (czy to jako osoby chłodnej, zbyt wymagającej, nieobecnej, a może wręcz przeciwnie nadopiekuńczej i nie zostawiającej córce przestrzeni na podejmowanie autonomiczn... {} Recenzja książki Gdyby Nina wiedziała

Anna Karenina

5.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Anna Karenina" towarzyszyła mi wytrwale przez ostatni miesiąc. Arcydzieła Lwa Tołstoja słuchałam w doskonałej interpretacji Marcina Trońskiego który przez ponad 2000 minut czarował mnie nienaganną dykcją i miłym dla ucha tembrem głosu. To oczywiście nie było moje pierwsze spotkanie z tą powieścią bo jako licealistka (wieki temu), będąc zafascynow... {} Recenzja książki Anna Karenina

Oszustki

4.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zuchwałe, cwane, bezczelne i pomysłowe - takie są bohaterki najnowszej książki Tori Telfer "Oszustki". Autorka bestsellerowych "Seryjnych zabójczyń" tym razem wzięła na warsztat życiorysy kobiet, które zapisały się w zbiorowej historii jako przebiegłe kłamczynie i manipulantki. Ich życie, pełne intryg, afer i spisków, niejednokrotnie było inspirac... {} Recenzja książki Oszustki. Naciągaczki, fałszerki, kameleony

Miłość z kamienia

31.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka "Miłość z kamienia" Grażyny Jagielskiej jest niezwykle trudna do oceny, bo dawka prawdziwych emocji w niej zawarta jest ogromna, ale jeśli chodzi o warstwę literacką to pozycja ta jest co najwyżej przeciętna. Czytając tę książkę miałam wrażenie, że jest ona elementem terapii autorki, która spędziła kilka miesięcy w ośrodku zdrowia psychicz... {} Recenzja książki Miłość z kamienia. Życie z korespondentem wojennym

Czas na miłość

{} WYBÓR REDAKCJI
29.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książką "Czas na miłość" Ilony Gołębiewskiej oficjalnie otworzyłam czytelniczy sezon przedświąteczny. I choć trudno w to uwierzyć, gdy wygląda się przez okno i podziwia intensywne październikowe słońce, to już za kilka dni w sklepach pojawią się świąteczne dekoracja a z głośników będą sączyć się gwiazdowe melodie. Ja uwielbiam ten czas, jego klima... {} Recenzja książki Czas na miłość

Czas pożegnań

26.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Czas goryczy" to już niestety ostatnia część wielowątkowej, poruszającej i napisanej z ogromnych rozmachem sagi rodziny Jaśmińskich. Anna Sakowicz stworzyła opowieść, która zauroczyła czytelników barwnymi postaciami, dbałością o szczegóły i prawdę historyczną. To co jest dodatkowym atutem tej powieści to niezwykle wiernie odmalowany portret miast... {} Recenzja książki Czas goryczy. Gdańsk 1968-2019

Zaginiona dziewczyna

19.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

A ja znowu będę pod prąd, co często mi się zdarza w przypadku książek które zyskały miano bestsellerów i przez wiele tygodni okupowały pierwsze miejsca w przeróżnych rankingach czytelniczych. "Zaginiona dziewczyna" Gillian Flynn to książka która jest wręcz modelowym przykładem literatury którą na swój użytek nazywam "im dziwniej tym lepiej" który ... {} Recenzja książki Zaginiona dziewczyna

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl