Avatar @popkulturkaosobista

Popkulturka Osobista

@popkulturkaosobista
11 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 9 dni temu.
{} popkulturka.osobista
{} Napisz wiadomość
11 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 9 dni temu.

Recenzje książek

68 recenzji, w tym 7 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Świat maszyn

9.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na pewno nikogo z moich czytelników nie zaskoczę, gdy kolejny raz w swojej blogowej karierze napiszę o tym, że uwielbiam Kurta Vonneguta. Tak samo nikogo nie powinien zdziwić fakt, że z tak ogromną chęcią sięgnęłam po debiutancką powieść tegoż autora – ,,Pianolę". A jakby tego było mało, dodatkowo zawsze bardzo lubiłam wszelkiego rodzaju dystopie ... {} Recenzja książki Pianola

Złodziej z zasadami

16.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Postać Arsene Lupina zyskała drugą młodość niewątpliwie dzięki francuskiemu serialowi Netflixa. Fani na całym świecie oczekują na powrót swojego ulubionego, chociaż książkowym pierwowzorem jedynie inspirowanego, bohatera. Mnie jakimś cudem ta mania ominęła szerokim łukiem. Dałam Lupinowi szansę, jednak poza pierwszy odcinek nawet nie wyszłam i nie... {} Recenzja książki Arsène Lupin, dżentelmen - włamywacz

Filozofia szaleństwa

26.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy kiedykolwiek mieliście ochotę, by wyruszyć w szaloną, międzyplanetarną podróż? Podróż w nieznane, gdzie każdy dzień może przynieść zupełnie nowe doznania? Podróż, podczas której można przy okazji poznać odpowiedzi na pytania o sens życia? Bo ja miałam, nawet jeśli nie zdawałam sobie z tego sprawy. Muszę przyznać, że opowieść stworzona przez Do... {} Recenzja książki Autostopem przez Galaktykę. Edycja ilustrowana

Pomerdany finał

16.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nasze życie niewątpliwie nie byłoby takie same, gdyby nie zwierzęta. Dlatego też nie powinna dziwić ogromna popularność wątków i książek opowiadających właśnie o nich. Serię Był sobie pies zdążyłam poznać już wcześniej, dlatego byłam ciekawa, jakie przygody czekać będą na psiego protagonistę tym razem. Uwielbiam psy i książki o nich czytam z zacie... {} Recenzja książki O psie, który dał słowo

Wewnętrzna dzikość

18.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są książki, które chodzą za mną od długiego czasu. Bo chociaż tytuł powieści Williama Goldinga słyszałam w swoim (i tak niezbyt długim) życiu wiele razy, nigdy nie wiedziałam, o czym ona też tak naprawdę opowiada. Kojarzyłam wyłącznie motyw - żadnych szczegółów. Przy okazji premiery zupełnie nowego wydania ,,Władcy much", postanowiłam to zmienić i... {} Recenzja książki Władca much

O tym, co drzemie w ludziach

28.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pamiętam, że „Pchłę" przeczytałam przypadkiem. Dostałam możliwość jej zrecenzowania i zdecydowałam się na nią w ostatniej chwili. Ot, pragnęłam czegoś, co zapewni mi zajęcie podczas pobytu nad morzem. Był to kryminalny debiut Anny Potyry i nie ukrywam, że zrobił na mnie niemałe wrażenie. Polubiłam bohaterów, a fabuła okazała się być naprawdę cieka... {} Recenzja książki Potwory

Ku przestrodze

25.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie będę kłamać, jeśli powiem, że ,,Rok 1984" Orwella to książka, która mną wręcz wstrząsnęła. Chociaż na samym początku mojej czytelniczej przygody poruszył mnie również ,,Folwark zwierzęcy" tego samego autora, to właśnie opowieść o świecie Wielkiego Brata pozostawiła mnie z wieloma pytaniami - niestety bez odpowiedzi. A także myślą, że jest to p... {} Recenzja książki Rok 1984. Powieść graficzna

Żywot prawdziwego artysty

16.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po Vonneguta sięgam w ciemno - niejednokrotnie o tym wspominałam. Tak dla zasady. Pokochałam go od pierwszej książki i to namiętne uczucie wciąż nie zgasło. No, a mam także szczerą nadzieję, że prędko nie zgaśnie, bo dobrą książkę zawsze miło jest przeczytać. Z Vonnegutem często nadaję na podobnych falach, co w ,,Sinobrodym" również dostrzegłam. T... {} Recenzja książki Sinobrody

Angielska podróż

29.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Angielski humor od zawsze wydawał mi się intrygujący i dość nietypowy. Cóż, zapewne dlatego też prędko stał się jednym z moich ulubionych. O "Trzech panów w łódce (nie licząc psa)" wiedziałam już wcześniej, jednak nigdy nie miałam okazji, by po nią sięgnąć. Słysząc o nowym wydaniu, postanowiłam w końcu się przełamać i przekonać się, czy faktycznie... {} Recenzja książki Trzech panów w łódce [nie licząc psa]

Egzystencjalna podróż w głąb siebie

5.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie będę ukrywać, że czytałam wyłącznie jedną książkę Jakuba Małeckiego. Zachwyciła mnie ona jednak na tyle mocno, że postanowiłam pozostać z tym autorem i poznać więcej jego dzieł. Słyszałam, że niektóre motywy oraz wątki z jego książek są powtarzalne. Być może. Jednak co to za wada, skoro w tychże tytułach panuje naprawdę magiczny, niepowtarzaln... {} Recenzja książki Saturnin

Zbrodnia z morałem

18.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Coraz częściej spotkać się można ze zjawiskiem zmiany pisanego przez autora gatunku z literatury obyczajowej na kryminał lub thriller „Szaniec" był obiecująco się zapowiadającym debiutem kryminalnym (autorka ma już bowiem na swoim koncie kilka książek obyczajowych), a ja nie mogłam się doczekać, aż w końcu po niego sięgnę. Szczególnie, że od dłużs... {} Recenzja książki Szaniec

Opowieść o wielkich mózgach

6.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Choć "Galapagos" być może nie jest szczególnie rozpoznawalną książką Vonneguta, mnie to jak zwykle w żaden sposób nie powstrzymało przed sięgnięciem po nią. Autor ten już od dawna jest moim niewątpliwym faworytem i (przynajmniej do tej pory) każda jego powieść zawsze wywołuje u mnie uśmiech i poprawia humor, nawet jeśli porusza ciężką tematykę. Je... {} Recenzja książki Galapagos

O uczuciu pokonującym traumę (przynajmniej w teorii)

27.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na książki osób związanych z Wattpadem zawsze patrzyłam z pewną zazdrością. Niegdyś sama pragnęłam, by moje wypociny i średniej jakości fanfiki z gier i Harry'ego Pottera zostały zauważone, docenione i być może nawet po jakimś czasie wydane... Ale nawet na początku mojej (dość krótkiej zresztą) przygody z pisaniem, dostrzegłam, że na tej pełnej pr... {} Recenzja książki Wdech. Oddychając z trudem

Życie w poczuciu winy

19.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba nie muszę kolejny raz wspominać o mojej miłości do twórczości Kurta Vonneguta. Po jego powieści sięgam nawet w ciemno i zawsze zachwycona jestem lekkością stylu oraz dość nietypową tematyką wszystkich historii. Uwielbiam również wyłapywać nawiązania do innych jego pozycji i coraz bardziej zagłębiać się w tym nietypowym, poruszającym przeróżn... {} Recenzja książki Rysio Snajper

Orientalne science-fiction

{} WYBÓR REDAKCJI
8.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Namaste! Już na samym początku wspomnę, że z kulturą Indii nie mam praktycznie żadnego obeznania. Niby byłam raz w indyjskiej restauracji i obejrzałam ,,Slumdoga", ale to chyba nie jest zbyt wiele... Nie ukrywam, że głównie przez to mam niejako problem z oceną ,,Pana światła". Z jednej strony jestem pod wrażeniem pomysłu na historię, z drugiej zaś... {} Recenzja książki Pan Światła

O polityce z przymrużeniem oka

{} WYBÓR REDAKCJI
28.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moje zainteresowanie twórczością Kurta Vonneguta ani na chwilę nie słabnie. Jestem ciekawa jego książek i chętnie sięgam po każdą kolejną pozycję. Jak na ten moment jeszcze ani razu się na nim poważnie nie zawiodłam i mam nadzieję, że ta dobra passa potrwa jak najdłużej. Co prawda z początku obawiałam się, że ,,Recydywista" dobije mnie swoją niezb... {} Recenzja książki Recydywista

Magiczna codzienność

29.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Coś czuję, że jestem jedną z niewielu osób, które przed lekturą nie obejrzały filmu z Nicole Kidman i Sandrą Bullock. Szczerze mówiąc, nie miałam nawet pojęcia, że taki film w ogóle istnieje i ma aż tylu fanów. Dodam również, że wydanych w naszym kraju wcześniej (choć oficjalnie zdecydowanie później) ,,Zasad magii" również nie miałam okazji przecz... {} Recenzja książki Totalna Magia

Życie w złotej klatce

23.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Prawdę mówiąc, nie przepadam za historiami oraz książkami opowiadającymi o wojnie. A już szczególnie nie trafię obozowych romansów, które wyrastają ostatnio wszędzie jak grzyby po deszczu. Czasem zdarzają się jednak wyjątki i nabieram ochoty na fabułę osadzoną właśnie w takich realiach. Do sięgnięcia po ,,Niebo na uwięzi" zachęcił mnie film ,,Jojo... {} Recenzja książki Niebo na uwięzi

Śledztwo sprzed lat

17.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zacznę od tego, iż prokurator Morgan Dane nie jest mi obca. Swego czasu miałam okazję recenzować pierwszą część opowiadającej o niej serii i przyznam, że wspominam ją dość pozytywnie. Tym razem zrobiłam niewielki przeskok i sięgnęłam od razu po trzeci tom, mając nadzieję, że odnajdę się w fabule, nie znając jej poprzedniczki. Jak się po kilku stro... {} Recenzja książki Kości nie kłamią

Zbrodnia z przeszłości

11.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo lubię kryminały osadzone w polskich realiach. Głównie dlatego, że mają one ciekawy, a także (że tak to ujmę) dość swojski klimat. A już najbardziej podoba mi się, gdy historie od razu zainteresują mnie swoim pomysłem na fabułę oraz bohaterami. Nie ukrywam, że co do ,,Śladu" Przemysława Żarskiego miałam przeróżne oczekiwania, jednak szczegól... {} Recenzja książki Ślad

Seks, alkohol i niesmak

28.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już jakiś czas temu odkryłam u siebie nietypową przypadłość. Bardzo, bardzo rzadko pozostawiam niedokończone przez siebie książki. Jestem człowiekiem upartym i zdecydowanie wolę dać słabą ocenę, a następnie z oddechem ulgi odłożyć książkę na półkę, aniżeli poddać się tuż przed końcem. Zasady tej nie porzucam nawet wtedy, gdy czytam wybitnie złe i ... {} Recenzja książki 365 dni

Poznaj swoich sąsiadów

27.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od razu przyznam się, że poprzednich książek autorki nie miałam okazji przeczytać, dlatego też do historii przedstawionej w ,,Ktoś, kogo znamy" podeszłam bez jakichkolwiek większych oczekiwań. Pragnęłam wyłącznie tego, by fabuła okazała się być tak dobra, na jaką się po opisie zapowiadała, a całokształt wciągał i wywoływał wiele emocji. Nie ukrywa... {} Recenzja książki Ktoś, kogo znamy

Współczesna antyutopia

22.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy ludzkość aby na pewno zmierza swoimi decyzjami w dobrą stronę? Antyutopie za każdym razem starają się przedstawić najmroczniejsze scenariusze tego, do czego możemy sami doprowadzić. Ja ten gatunek ostatnimi czasy niesamowicie polubiłam, dlatego byłam ,,Magazynu" ciekawa i miałam co do niego spore oczekiwania. Zwłaszcza, że przed oczami wciąż m... {} Recenzja książki Magazyn

Bitwy, intrygi i bezwzględna gra o władzę

5.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

,,Pieśń Lodu i Ognia" to seria, której fanom książek oraz seriali fantasy nie trzeba w żaden sposób przedstawiać. Dojrzały, rozbudowany i pełen różnorodnych bohaterów świat stworzony przez Geroge'a R.R. Martina stał się za sprawą ingerencji HBO jednym z najbardziej rozpoznawalnych (nawet przez największych laików tego gatunku). Dodatkowo jakiś cza... {} Recenzja książki Starcie królów

O życiu w kłamstwie

{} WYBÓR REDAKCJI
26.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kurt Vonnegut w tegoroczne wakacje niewątpliwie skradł moje czytelnicze serce. Nie był to jednak związek krótkotrwały i jednorazowy, który z biegiem czasu pozostawił wyłącznie przyjemne wspomnienia. Zaczęłam interesować się autorem oraz jego życiorysem, a po jego książki sięgam teraz z przeróżnymi oczekiwaniami i niemałą ciekawością. Jest to pisar... {} Recenzja książki Matka noc

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe