Avatar @pynia04

@pynia04

Kanapowicz od 10 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

126 recenzji

Dwie królowe

12.08.2013

Uwielbiam książki autorstwa Philippy Gregory. Wspominałam o tym już nie raz w poprzednich recenzjach. Historia to mój ulubiony przedmiot za czasów szkolnych i od zawsze uwielbiałam czytać powieści historyczne. Philippę Gregory mogę więc nazwać moja osobistą królową powieści o tematyce historycznej. Akcja powieści toczy się w 1539 roku na dworze ... Recenzja książki Dwie królowe

Historia rodziny Raszidów

12.08.2013

Sięgając po "Ulicę rajskich dziewic" byłam pewna,że ta książka przypadnie mi do gustu. Dodatkowo do jej przeczytania zachęcił mnie opis znajdujący się z tyłu książki. Losy kobiet wychowujących się w kulturze arabskiej są niezwykle ciekawe i interesujące. Powieść rozpoczyna się od tego iż do Kairu przybywa lekarka o imieniu Jasmine Van Kerk. Jak ... Recenzja książki Ulica Rajskich Dziewic

Przygody Alexa w krainie liczb

22.07.2013

Gdy dostałam propozycję recenzji książki zatytułowanej "Przygody Alexa w krainie liczb. Podróże po cudownym świecie matematyki" miałam co do niej mieszane uczucia. Muszę przyznać,że matematyka od podstawówki była moją kulą u nogi i nigdy nie byłam z niej dobra, a na pewno nigdy nie byłam i raczej już nie będę geniuszem matematycznym. Jednak, gdy z... Recenzja książki Przygody Alexa w krainie liczb. Podróże po cudownym świecie matematyki

Preludium brzasku

13.01.2013

„Preludium brzasku” autorstwa Tracie Peterson to pierwsza część trylogii „Pieśń Alaski”,która została wydana nakładem Wydawnictwa WAM. To co zaintrygowało mnie i jednocześnie zachęciło do sięgnięcia po te książkę to ciekawy opis i przepiękna okładka. Akcja powieści toczy się w XIX wieku. Główną bohaterka jest młoda Lydia,która z przymusu wychodzi... Recenzja książki Preludium brzasku

Umarli nie tańczą

13.01.2013

Do serii „Labirynty” wydawaną przez Wydawnictwo WAM przekonałam się już jakiś czas temu. Najbardziej jednak spodobały mi się powieści pisane przez Charles'a Martina. Tym razem również sięgnęłam po jego książkę pod tytułem „Umarli nie tańczą”. Akcja powieści toczy się w Południowej Karolinie. Głównymi bohaterami jest około trzydziestoletnie małżeń... Recenzja książki Umarli nie tańczą

Maggie

13.01.2013

Niedawno na moim blogu ukazała się recenzja książki autorstwa Charlsa Martina pod tytułem „Umarli nie tańczą”. Dziś postanowiłam zrecenzować ciąg dalszy tej powieści pod tytułem „Maggie”. Akcja powieści toczy się w Południowej Karolinie. Maggie,główna bohaterka budzi się ze śpiączki i powoli powraca do zdrowia oraz normalnego życia. Mimo dobrego ... Recenzja książki Maggie

Niewidzialni 2

13.01.2013

Niewiedzialni. Czarownica Dark Falls” autorstwa Giovanniego Del Ponte to druga część przygód Douglasa,Crystal oraz Petera. Jakie tym razem czekają ich przygody? Przekonajcie się sami. Nasz główny bohater przenosi się do nowej szkoły. Nie jest on tam akceptowany,nie ma żadnych przyjaciół. Bardzo tęskni za Crystal i Peterem. Chłopiec w okresie wielk... Recenzja książki Niewidzialni. Czarownica z Dark Falls. Tom II

Niewidzialni 1

13.01.2013

Książka pod tytułem „Niewidzialni. Tajemnica Misty Bay” autorstwa Giovanniego Del Ponte jest pierwszą częścią przygód grupy nastolatków. Głównym bohaterem powieści jest 12-letni chłopiec o imieniu Douglas. Chłopiec od pewnego czasu miewa sny w których widzi grupkę nastolatków działającą pod nazwą „Niewidzialni”. Początkowo nie wie on czy śni,a mo... Recenzja książki Niewidzialni. Tajemnica Misty Bay. Tom I

Ja diablica

5.01.2013

Od pewnego czasu miałam ochotę sięgnąć po książkę autorstwa Pani Katarzyny Bereniki Miszczuk pod tytułem "Ja,diablica". Jednak bardzo ciężko mi było zdobyć tę książkę. Jednak miałam przyjemność wysłuchania całej powieści dzięki platformie Audeo.pl. Główną bohaterką powieści jest młoda studentka z Warszawy Wiktoria. Nasza główna bohaterka zostaje ... Recenzja książki Ja diablica

Kryminalene śledztwo

12.12.2012

Książka pod tytułem „Pan Whicher w Warszawie” to książka autorstwa Agnieszki Chodkowskiej-Gyurics i Tomasza Bochińskiego. Do sięgnięcia po nią skłonił mnie opis oraz to,że jest to kryminał historyczny. Akcja powieści toczy się w ostatnich miesiącach 1862 roku. W tym czasie w Polsce panuje spokój zostaje odwołany stan wojenny. Do Warszawy na zlece... Recenzja książki Pan Whicher w Warszawie

Niebezpieczna rozgrywka

12.12.2012

„Niebezpieczna rozgrywka” autorstwa Keri Arthur to już czwarta część przygód Riley Jenson,która jest rzadkim połączeniem wilkołaka z wampirem. Główną bohaterką całego cyklu „Zew Nocy” jest Riley Jenson pół-wampir,pół-wilkołak. Od niedawna pracuje w Departamencie do spraw Innych Ras jako strażniczka. Akcja powieści toczy się w miasteczku Melbourne... Recenzja książki Niebezpieczna rozgrywka

Wypędzony

12.12.2012

Po książkę autorstwa Jacka Inglota pod tytułem "Wypędzony" sięgnęłam z nieukrywaną ciekawością. Po pierwsze zaintrygował mnie dopisek znajdujący się na okładce książki mówiące o tym, że jest to "Śledztwo w powojennym Wrocławiu". Po drugie zaintrygowała mnie sama okładka oraz to,że jest to powieść typowo historyczna, a ja właśnie takie książki bard... Recenzja książki Wypędzony

Dotyk strachu

13.11.2012

Po książkę „Dotyk strachu” autorstwa Erici Spindler sięgnęłam z nieukrywaną ciekawością. Ostatnio co raz częściej sięgam po tematykę kryminalną i dlatego tym bardziej byłam tą powieścią zainteresowana. Główną bohaterką książki jest Harlow Anastazja Grail. Jest ona córką bogaczy. Wiedzie szczęśliwe życie,aż do dnia kiedy to zostaje uprowadzona wra... Recenzja książki Dotyk strachu

Demony.Pokusa

5.11.2012

Po książkę autorstwa Lisy Desrochers pod tytułem „Demony. Pokusa” sięgnęłam z czystej ciekawości. Czytałam już wcześniej kilka przeróżnych opinii na temat tej powieści-od skrajnie negatywnych po bardzo dobre. Z czasem postanowiłam,że wyrobię sobie własne zdanie na temat tej historii. Główną bohaterką jest Frannie Cavanaugh. Jest ona dziewczyną ba... Recenzja książki Demony Pokusa

Wieczna księżniczka

5.11.2012

„Wieczna księżniczka” to historyczna powieść autorstwa Philippy Gregory. Jak zapewne większość z Was wie bardzo lubię czytać książki o tematyce historycznej,a o tej autorce słyszałam dużo dobrego. Dlatego właśnie postanowiłam sięgnąć po słynny cykl Tudorski. Akcja powieści toczy się w XV i XVI-wiecznej Anglii. Główną bohaterką jest Catalina-Katar... Recenzja książki Wieczna księżniczka

Babcia w Afryce

27.10.2012

„Babcia w Afryce” to kolejne książka podróżnicza Basi Meder,którą miałam przyjemność przeczytać. Książka została wydana nakładem Wydawnictwa Bernardinum i ukazała się w serii „Poznaj świat”. Oczywiście nie będę się tu za bardzo rozwlekała nad fabułą książki,gdyż jest to pozycja podróżnicza. Tym razem autorka zabiera swoich czytelników do najróżni... Recenzja książki Babcia w Afryce

Złotousta diablica

27.10.2012

„Złotousta diablica” to czwarty tom serii o przygodach Sabiny Kane autorstwa Jaye Wells. Gdy przeczytałam wcześniejsze trzy tomy od razu wiedziałam,że muszę sięgnąć po kolejny tom. Bohaterką powieści jest Sabina Kane,która jest połączeniem maga i wampira. Po wyczerpującej wojnie,unicestwieniu babki Lawinii oraz uwolnieniu swojej siostry Sabina i ... Recenzja książki Złotousta diablica

Zrodzony ze srebra

27.10.2012

„Zrodzony ze srebra” to piata część serii opowiadająca o przygodach Mercedes Thompson autorstwa Patricii Briggs. Swoją przygodę z tą serią i tą autorką rozpoczęłam właśnie od piątego tomu. Czy zostałam zachęcona do przeczytana poprzednich czterech tomów? Tego dowiecie się z mojej recenzji. Główną bohaterką jest Mercedes Thompson,która jest zmienn... Recenzja książki Zrodzony ze srebra

Cień doskonały

10.10.2012

Nowela pod tytułem „Cień doskonały” autorstwa Brenta Weeksa jest uzupełnieniem trylogii pod tytułem „Anioł nocy”. Osobiście przyznaję,że nie czytałam tej trylogii,ale po przeczytaniu tej jakże krótkiej nowelki,gdyż zawiera ona tylko 117 stron na pewno sięgnę po całą trylogię. W książce autor przedstawia nam początki historii mówiące o tym jak Durz... Recenzja książki Cień doskonały

Upadli

10.10.2012

Po książkę Lauren Kate pod tytułem „Upadli” chciałam sięgnąć już dawno,jednak jakoś nigdy nie miałam ku temu okazji lub czasu. „Upadli” to pierwszy tom całego cyklu i po jego przeczytaniu jestem pewna,że sięgnę po kolejne części. Akcja powieści toczy się w USA, a dokładnie w Georgii. Główna bohaterka Lucy Pierce trafia do poprawczaka o nazwie Swor... Recenzja książki Upadli

Zanim nadejdzie ciemność

8.10.2012

Po książkę Susan Wiggs pod tytułem „Zanim nadejdzie ciemność” sięgnęłam z wielkim zainteresowaniem i z ciekawością. Oczywiście się nie rozczarowałam. Autorka spełniła wszystkie moje oczekiwania odnośnie tej powieści i po raz kolejny stanęła na wysokości zadania. Główną bohaterką powieści jest znana fotografka Jessie Ryder. Jest kobietą bardzo ene... Recenzja książki Zanim nadejdzie ciemność

Marzenia Talithy

8.10.2012

„Królestwa Nashiry. Marzenie Talithy” to książka autorstwa Licii Troisi. Z ta autorką miałam do czynienia po raz pierwszy,jednak na pewno nie ostatni. Popularność autorce przyniosła trylogia „Kroniki Świata Wynurzonego”. Niestety nie miałam jeszcze okazji,aby się z nimi zapoznać,jednak na pewno zrobię to w niedługim czasie. Akcja powieści toczy s... Recenzja książki Królestwa Nashiry. Marzenia Talithy

Kobieta którą porwał wiatr

3.10.2012

Książka autorstwa Clausa Stephani pod tytułem „ Kobieta,którą porwał wiatr” zaintrygowała mnie opisem oraz ciekawą okładką. Powieść jest debiutem tego autora i to również przemówiło do mnie za tym,aby po nią sięgnąć. Teraz trochę o fabule. Bohaterkami powieści są trzy kobiety: Bajla Altmann,Maria oraz Katarzyna Hotzberger. Niedługo ma się rozpocz... Recenzja książki Kobieta, którą porwał wiatr

Castus Ignis

1.10.2012

Po książkę autorstwa Karoliny Andrzejak pod tytułem „Castus Ignis i nawiedzający sny” miałam zamiar sięgnąć już jakiś czas temu,jednak nie było ku temu okazji. Książka jest debiutem tej autorki i to również początkowo zniechęcało mnie do sięgnięcia po te pozycję,gdyż rzadko sięgam po debiuty. Główną bohaterką jest Ania Markowska oraz tajemniczy c... Recenzja książki Castus Ignis i nawiedzający sny

Dwie dusze

1.10.2012

Książka pod tytułem „Dwie dusze” autorstwa Joanny Skóry zaintrygowała mnie swoją tajemniczą okładką i ciekawym opisem. W opisie znajduje się jedno zdanie,które najbardziej do mnie przemówiło,a mianowicie: „Konwencja tej powieści przypomina cykl Zmierzch Stephenie Meyer,ale zamiast wampirów występują tu anioły i demony.” To właśnie dlatego postanow... Recenzja książki Dwie dusze

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl