„Nowy rozdział w Story Lake” to historia osadzona w kameralnym miasteczku, które staje się miejscem ucieczki głównej bohaterki Hazel Hart. Autorka romansów, pogrążona w kryzysie osobistym i zawodowym, decyduje się na radykalną zmianę. Kupuje przez Internet stary dom i opuszcza Manhattan. Szybko okazuje się, że nowe lokum to ruina, a jedyną szansą na jego uratowanie jest pomoc lokalnego budowlańca Campbella Bishopa.
Relacja Hazel i Cama zaczyna się od niechęci, a następnie rozwija w stronę zbliżenia opartego na fizycznym przyciąganiu i wspólnych doświadczeniach. To klasyczny motyw grumpy & sunshine, w którym zderzają się dwa skrajne temperamenty: ekscentryczna, roztrzepana pisarka i powściągliwy, praktyczny i nieco zrzędliwy fachowiec. Ich kontakty są pełne przekomarzanek i napięcia, a wspólna praca nad remontem domu staje się pretekstem do wzajemnego poznania i stopniowego odkrywania wrażliwości, której żadne z nich nie chciało ujawniać. Obok głównego wątku możemy obserwować społeczność miasteczka Story Lake, mieszkańców, lokalne konflikty, humorystyczne incydenty i sceny, które nadają tej historii barw i dynamiki. Wplecione w narrację wątki poboczne tworzą specyficzny klimat, balansujący między komedią sytuacyjną a obyczajową opowieścią o odbudowywaniu siebie. Powieść operuje znanymi schematami komedii romantycznej, ale osadza je w rozbudowanej, wielowątkowej narracji z licznymi barwnymi postaciami drugoplanowymi, co sprawia, że nie skupia się wyłącznie na romansie. Całość tworzy spójną, wieloelementową opowieść, która może być odczytywana zarówno jako lekka historia o miłości, jak i refleksja nad tym, jak przeszłość wpływa na nasze wybory i jak bardzo czasem potrzeba zupełnie nowego miejsca, by na nowo usłyszeć siebie.
Hazel w trakcie powieści stopniowo odzyskuje pewność siebie i twórczą iskrę. Jej przemiana nie opiera się jedynie na relacji z Camem, lecz wynika też z osadzenia w nowej rzeczywistości, w miejscu, które stawia przed nią konkretne wyzwania, ale jednocześnie daje przestrzeń do refleksji i autorefleksji. Z kolei Cam zmuszony jest skonfrontować się z własnymi ograniczeniami i traumami, które wpływają na jego podejście do życia i relacji. Fabuła książki rozwija się wartko, a przeplatające się rozdziały z perspektywy obojga bohaterów pozwalają na lepsze zrozumienie ich emocji i motywacji. Akcja pełna jest przezabawnych dialogów, niekiedy absurdalnych zdarzeń i sytuacji, które łagodzą poważniejsze momenty związane z przeszłością bohaterów. To opowieść o szukaniu balansu po osobistym trzęsieniu ziemi. Dom, który miał być schronieniem, staje się przestrzenią transformacji, zarówno dosłownie, jak i symbolicznie. Wnętrze zrujnowanego budynku odzwierciedla emocjonalny bałagan Hazel, a kolejne etapy remontu pokrywają się z jej wewnętrznymi zmianami. Podobną drogę przechodzi Cam, chociaż mniej otwarcie, jego działania prowadzą do redefinicji własnej tożsamości.
„Nowy rozdział w Story Lake” to ciepła, urocza i dynamiczna opowieść o życiowych zmianach, której tłem jest urokliwe miasteczko i nieoczywista relacja dwojga bohaterów. Lekki styl, wyraziste postacie i sporo humoru sprawiają, że trudno się od niej oderwać. To idealna propozycja dla fanów romantycznych historii z pazurem, nutą chaosu i szczyptą uczuciowego zamieszania, którą oczywiście polecam!
Współpraca z Wydawnictwem Gorzka Czekolada.