„BESTIEs” to intensywna opowieść o dawnych krzywdach, które wracają ze zdwojoną siłą, i o cienkiej granicy między lojalnością a moralnością. Chociaż początkowo można odnieść wrażenie, że będzie to historia o dawnych czasach licealnych, bardzo szybko okazuje się, że autorka kieruje opowieść w zupełnie inną stronę, znacznie mroczniejszą i bardziej niepokojącą. Fabuła opowiada o spotkaniu trzech dawnych przyjaciółek, które w liceum tworzyły toksyczną grupę. Przemoc psychiczna, manipulacje i pogarda wobec słabszych były kiedyś ich codziennością. Wspomnienia, które miały być zabawne, szybko nabierają groźnego tonu, gdy dziewczyny postanawiają ponownie „zabawić się” kosztem swojej dawnej ofiary. Impulsywna decyzja zmienia się w serię wydarzeń, których żadna z nich się nie spodziewała.
Trzy główne bohaterki – Żaklina, Nina i Tamara – zostały nakreślone jako złożone osobowości, których wspólna przeszłość nie jest powodem do dumy, lecz źródłem ukrywanego wstydu. W szkole były nierozłączne, stanowiły elitarną paczkę, której działania, szczególnie wobec jednej z koleżanek, Joanny, wymykały się poza granice zwykłych szkolnych żartów. Były okrutne, a ich siłą była wspólnota, nikt nie miał odwagi im się sprzeciwić. Spotkanie po latach, które odbywa się w domu jednej z nich, szybko ujawnia, że choć pozornie dorosły świat wymusił na nich dojrzałość, to ich mechanizmy relacyjne i sposób postrzegania innych wciąż noszą ślady przeszłości. Zachowują się tak, jakby czas się zatrzymał, z tą różnicą, że konsekwencje ich działań tym razem będą miały znacznie poważniejszy wymiar.
Szczególne znaczenie ma postać Niny, dziewczyny z trudnego domu, która w młodości była zależna od przyjaciółki nie tylko emocjonalnie, ale i materialnie. To ona w największym stopniu odczuwa wewnętrzny konflikt. Z jednej strony przywiązanie i dług wdzięczności wobec Żakliny, z drugiej coraz silniejsze wyrzuty sumienia i chęć, by w końcu stanąć po właściwej stronie. Jej postawa staje się punktem, wokół którego krąży pytanie o lojalność: gdzie kończy się oddanie drugiemu człowiekowi, a zaczyna ślepe przyzwolenie na zło? Ciekawie skonstruowana jest również przemiana Joanny, niegdyś zastraszanej ofiary. Przypadkowe odkrycie, że Asia właśnie bierze ślub, staje się dla przyjaciółek pretekstem do zainicjowania kolejnego aktu okrutnego żartu, jakby chciały upewnić się, że dalej mają władzę. Tyle że tym razem to nie one kontrolują sytuację. Role się odwracają, co nadaje całej historii niepokojącego tonu. Przeszłość, o której chciały zapomnieć, staje się narzędziem kary.
Powieść nie epatuje grozą w oczywisty sposób, opiera się bardziej na napięciu psychicznym niż na drastycznych scenach. Przerażenie buduje się powoli, przez poczucie narastającego zagrożenia, zdrad, braku zaufania i ujawnianych sekretów. Strach bierze się nie z tego, co bohaterki robią, ale z tego, do czego są zdolne i co już zrobiły. Właśnie ten psychologiczny aspekt stanowi o sile powieści. Przeplatanie teraźniejszości z przeszłością pozwala nam stopniowo poznawać pełny obraz dawnych wydarzeń. Z biegiem rozdziałów odsłaniane są motywacje bohaterek, relacje siły i zależności między nimi, a także to, co naprawdę kryje się pod powierzchnią ich licealnej przyjaźni. To, co kiedyś wydawało się nieszkodliwą dominacją jednej osoby nad drugą, z czasem okazuje się toksycznym systemem przemocy emocjonalnej, który zostawił trwałe ślady.
„BESTIEs” to opowieść nie tyle o zemście, co o rozliczeniu. Nie tylko z ofiarami, ale i z samym sobą. Mimo że osadzona w konwencji thrillera psychologicznego, porusza tematy bardzo realne i bliskie, takie jak przemoc rówieśnicza, wpływ otoczenia, toksyczne relacje i próba odnalezienia własnego głosu po latach milczenia. To książka, która pozostawia niepokój, nie dlatego, że straszy, ale dlatego, że odsłania mechanizmy, które można dostrzec również w prawdziwym życiu. Przypomina, że młodzieńcze błędy mogą mieć poważne konsekwencje, a ludzie, którzy kiedyś czuli się bezkarni, nie zawsze będą w stanie uciec od odpowiedzialności. Ciężko o niej zapomnieć. Polecam 🔥
Współpraca z Wydawnictwem Must Read.