Rób co chcesz tylko gotuj recenzja

Rób co chcesz tylko gotuj

Autor: @MartaAnia ·3 minuty
2013-04-09
Skomentuj
Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!
Dziś kolejna książka kucharska. Ale nie jest to taki typowy poradnik kulinarny, lecz bardzo ciekawa książka, w której poza przepisami odnajdziemy pewnego rodzaju… przemianę. Bowiem jej autorka wierzy w Teorię Pięciu Przemian. Zakłada ona, że osobowość człowieka, styl bycia i talenty są związane z porami roku i żywiołami. To one kształtują nasze życie i nasz charakter.

„Teoria Pięciu Przemian to część medycyny chińskiej zawierająca w sobie metodę gotowania, pracę narządów wewnętrznych, diagnozę zdrowotną i terapię żywieniem. Podstawą Pięciu Przemian jest założenie, że wszystko, co jemy, jest przypisane jednemu z pięciu smaków – kwaśnemu, gorzkiemu, słodkiemu, ostremu lub słonemu. Poszczególne smaki odpowiadają jednej z pięciu pór roku: kwaśny – to wiosna, gorzki – lato, słodki – późne lato, ostry – jesień, słony – zima.”


Ta teoria wiąże się także ścisłe z chińską teorią obiegu odżywczą żywiołów, ale o tym poczytacie sobie dokładniej już z książki. Ja teraz chciałabym się raczej skupić na samej książce i tym w jaki sposób prezentuje ona zawarte na poszczególnych stronach przepisy. Bowiem jak już się pewnie domyślacie, układ książki jest nieco inny niż w typowych książkach kucharskich. A więc do rzeczy.

Przede wszystkim lektura ta podzielona jest właśnie na pięć działów. Pierwszy z nich – Drzewo, charakteryzuje wiosnę. Kolejnymi są: ogień, ziemia, metal i woda. A w każdym z nich oprócz ciekawych przepisów kulinarnych, odpowiednio dopasowanych do pod względem smaku do pory roku jaką reprezentują znajdziemy także różne ciekawe informacje na ten temat oraz odrobinę poezji :) Na początku również byłam odrobinę zaskoczona, ale szybko przywykłam do tej formy, a nawet zaczęła mi się ona podobać :)

I tak podczas lektury tej książki najpierw przeczytamy o tym czym jest dany żywioł oraz jaki ma on wpływ na nasze życie. Dalej czytamy różne ciekawostki na temat charakterystycznego w tym żywiole smaku. Jaką daje on energię, jak działa, na co ma wpływ itp. A następnie dowiemy się bardzo dokładnie na jakie narządy wewnętrzne ów smak oddziałuje i w jaki sposób. Oczywiście jak już wspomniałam na początku nie zabraknie tu także odrobiny poezji. Krótkich wierszyków na temat samego żywiołu, smaku bądź po prostu konkretnego dania :) No i co? Nie sądzicie, że ten poradnik kulinarny jest nietypowy??

Ale oczywiście jak już przystało na książkę kucharską nie zabraknie w niej także przepisów kulinarnych. Te, które autorka zamieściła w tej publikacji są bardzo ciekawe. Z większością z nich jak dotąd chyba jeszcze się nie spotkałam i muszę przyznać, że bardzo mnie zainteresowały. Każdy z nich jest naprawdę bardzo łatwy do przyrządzenia, więc samo przygotowanie posiłku nie powinno zająć nam zbyt wiele czasu. Ciekawostką w tym poradniku jest również fakt, że obok każdego ze składników, jaki wykorzystamy, by przyrządzić nasze danie znajduje się maleńki znaczek informujący nas jaki rodzaj smaku przedstawia ów składnik, czyli: kwaśny, gorzki, ostry, słony lub słodki. To znacznie ułatwia nam takie dobranie składników, by potrawa miała odpowiedni smak. Idealny dla naszego podniebienia. Od razu przyznam się, że ja osobiście uważam to za świetny pomysł, bo niektórych przypraw jako kucharka amatorka zwyczajnie nie znam. A teraz mimo to mam możliwość stworzyć coś nowego bez obaw, że nie będzie nadawało się do spożycia ;)

Muszę przyznać, że książka ta mnie bardzo zainteresowała. Choć nie jestem fascynatką kultury wschodu i ów Teoria Pięciu Przemian nie jest mi zbyt bliska, to sposób ujęcia tematu zaskoczyła mnie i z przyjemnością zagłębiłam się w temat. Nie wiem, czy będę teraz stosowała rady autorki, ale z pewnością nie raz wrócę do przepisów które oferuje, bo wydają się naprawdę smaczne.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2013-04-09
Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Rób co chcesz tylko gotuj
Rób co chcesz tylko gotuj
Ewa Dobek
10/10

Teoria pięciu przemian zakłada, że osobowość, styl bycia i talenty są związane z porami roku i żywiołami. Tajemnicza moc natury nadaje kierunek rozwojowi, rejestruje naszą historię i tworzy nas od pod...

Komentarze
Rób co chcesz tylko gotuj
Rób co chcesz tylko gotuj
Ewa Dobek
10/10
Teoria pięciu przemian zakłada, że osobowość, styl bycia i talenty są związane z porami roku i żywiołami. Tajemnicza moc natury nadaje kierunek rozwojowi, rejestruje naszą historię i tworzy nas od pod...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @MartaAnia

Krokodyl
Krokodyl

Książeczki wydawnictwa Ezop są nam już znane od bardzo dawna. Lubimy je i jest nam niezmiernie miło, że chociaż część z nich możemy Wam polecić jako te, nad którymi nasz ...

Recenzja książki Krokodyl
Zawsze stanę przy tobie
Zawsze stanę przy tobie

Kiedy zobaczyłam na stronie wydawnictwa Nasza Księgarnia kolejną książkę Gayle Forman od razu wiedziałam, że będzie to dla mnie obowiązkowa pozycja do przeczytania :) Cz...

Recenzja książki Zawsze stanę przy tobie

Nowe recenzje

Pokochaj siebie
Emocje zamknięte w dzienniku
@sylwiacegiela:

Lubicie poradniki motywacyjne? Ja bardzo. Czytam sobie je dość często dla przyjemności oraz pracy nad sobą. „Pokochaj s...

Recenzja książki Pokochaj siebie
Tajemnica siódmej księgi
Oblicze niekończoności
@gala26:

𝐴 𝑗𝑒ś𝑙𝑖 𝑚𝑜ż𝑛𝑎 𝑚𝑖𝑒ć 𝑤𝑠𝑧𝑦𝑠𝑡𝑘𝑜, 𝑡𝑜 ż𝑦𝑐𝑖𝑒 𝑧ż𝑒𝑟𝑎 𝑛𝑢𝑑𝑎. Izabela Szylko w rankingu moich ulubionych pisarzy zajmuje wysokie m...

Recenzja książki Tajemnica siódmej księgi
Stella. Narodziny psychopatki
Stella – recenzja
@wolinska_ilona:

Książki Adriana Bednarka biorę w ciemno. Są one dla mnie gwarancją dobrej, mocnej i emocjonującej lektury. Jak to bywa ...

Recenzja książki Stella. Narodziny psychopatki
© 2007 - 2024 nakanapie.pl